Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام نیوز»
2024-05-07@15:56:42 GMT

وضعیت اورژانسی تربیت کودک و نوجوان در عصر رسانه

تاریخ انتشار: ۲ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۲۲۷۳۷۹

وضعیت اورژانسی تربیت کودک و نوجوان در عصر رسانه

به گزارش جام نیوز، چندی پیش دادستان کل کشور درباره بحران اجتماعی و فرهنگی ناشی از فضای مجازی گفتند که فضای مجازی امروز نیازمند درمان اورژانسی است.

 

اگر مروری بر حوادث اخیر داشته باشیم یک نکته در لا به لای خبر های جناحی و در پرونده های قضایی هر انسان دغدغه مندی را به بهت وا می دارد  و آن کاهش سن بزه در جنایت های منجر به قتل است اگر چه تعداد این رخدادها نسبت به جوامع دیگر بسیار کم و انگشت شمار است اما در سطح تاثیر خبر آن یک شوک برای جامعه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

در اینجا یک سوال در اذهان عمومی و جامعه نخبگانی مطرح می شود که چگونه نوجوانی به این درجه از خشونت می رسد. عوامل روانی و اجتماعی آن چیست؟ جالب است بداند در بعضی از پرونده ها منجر به قتل خانواده آنان اقرار می کنند که فرزند آرامی داشته اند و نشانه هایی از شرارت در فرزندشان دیده نشده است. اگرچه این امر نیازمند پژوهش های مطالعاتی عمیق و گسترده است و باید کمیته های علمی متشکل از دانشمندان عرصه های مختلف علمی تشکیل شود و ابعاد پیدا و پنهان این پدیده را بررسی نمایند.

 

اما به نظر می رسد می توان با ایجاد کنش  و دغدغه ذهنی در اذهان مخاطبان توجه آنان را به یک لایه  پنهان تربیتی حساس کرد. سوال اصلی این است که امروز تربیت کودکان و نوجوانان ما توسط چه کسانی و در چه محیط هایی اتفاق می افتد. پاسخ شاید خیلی پیچیده نباشد. می توانیم ادعا کنیم و برای ادعا نیز ادله بیاوریم که امروز رسانه ها تربیت کودکان و نوجوانان برعهده گرفته اند. چه اینکه آقای نیل پستمن در کتاب زوال کودکی می گوید: امروزه رسانه ها تربیت را پیچیده کرده اند. آنگاه می‌گوید رسانه با ورود به فضای سالم و معصومانه کودکان آنها را با محیط و تجربه بزرگ سالان آشنا کرد او می گوید: در شرایطی این سطور را می‌نگارم که در شهرهای بزرگ و کوچک آمریکا، تفاوت‌های اعمال جنایی و جرم و مجازات‌های حقوقی میان خردسالان و بزرگسالان روز به روز کمتر می گردد و شباهت‌های اعمال و رفتار آنان رو به افزونی است.»

 

چرا این بحران در جامعه معاصر به وقوع پیوسته است مگر در فضای رسانه و شبکه های اجتماعی کودکان و نوجوانان ما چه چیزی را یاد می‌گیرند‌. باید به یک اصل توجه داشت که بازي، بخش جدايي‏ ناپذير زندگي کودک و نوجوان است و هویت و حیات جسمی و روانی او در بازی نهفته است. اگر در سنت های قبل والدین با توجه به كاركردهاي مختلف بازي، به‏ ويژه نقش بازي در تربیت و مهارت آموزی، اين ضرورت را احساس می کردند كه از طریق بازی به كودكان، آموزش بدهند بی شک زمينه رشد و خلاقيت او را فراهم می کردند.

 

امروزه با الکترونیکی شدن بازی ها و پیچیدگی های سخت افزاری و مهارتی و تکنیکی اصولا والدین به دنبال شناخت بازی های الکترونیکی و به تعبیر سلیس تر گیم ها نمی روند. آنها در این حوزه به فرزندشان اعتماد می کنند و بدون کنترل محتوایی بازی‌ها به صرف سرگرم شدن فرزندانشان از پیامده های تربیتی گیم‌ها غفلت می‌کنند. این در صورتی است که گیم‌ها به واسطه تعاملی بودن و توالی داستان اثرگذاری بیشتری بر کودک و نوجوان دارند.

 

یکی از مولفه های جذابیت در رسانه ها و بازی های رایانه ای عنصر خشونت است. کودکان و نوجوانان در فضای مجازی انواع خشونت را تجربه می کنند با آن به هیجان می آیند و در آن آموزش می بینند که چگونه بکشند. این امر در الگوی یادگیری رسانه سبب می شود که کودکان بخواهند در محیط واقعی نیز این لذت را تجربه کنند چرا که آنان تفاوتی بین محیط مجازی و واقعی نمی بینند. اکثر این بازی‌ها توسط کمپانی های غربی ساخته می شوند.

 

در پایان برای تدبر به این جمله رئیس جمهور پیشین آمریکا که در بازدید از کمپانی دریم ورکس بیان کرده توجه کنید: «هالیوود نقشی اساسی در اشاعه‌ی ارزش‌های فرهنگ آمریکایی و همچنین شکل‌دهی یک فرهنگ جهانی دارد. چه باور کنید و چه نکنید، هالیوود و صنعت سرگرمی، از برخی جهات، بخشی از دیپلماسی آمریکاست و این  صنعت سرگرمی بخش بزرگی از صادرات کشور ما را در بر می‌گیرد.

 

رسا

 

منبع: جام نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۲۷۳۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کفتارهای سیاسی بر سر جنازه یک دختر نوجوان | بی‌اخلاقی رسانه‌های بیگانه درباره نیکا شاکرمی

به گزارش همشهری آنلاین، پس از انتشار گزارش پُر ابهام و سؤال بی‌بی‌سی درباره مرگ نیکا شاکرمی، شاهد آن هستیم که عده‌ای از مخالفان جمهوری اسلامی که متأسفانه بعضی از آنان از منتسبین به این دختر نوجوان هستند، فرصت را غنیمت دیدند تا بار دیگر با بی‌اخلاقی‌های خود نفرت‌پراکنی‌های شخصی و سیاسی‌شان را در فضای مجازی عملی سازند و دست به افشاگری درباره یکدیگر بزنند. درباره برآمدن موضوع نیکا شاکرمی و برخی بی‌اخلاقی‌ها که رسانه‌های بیگانه یا نیروهای ضدجمهوری اسلامی در این بین مرتکب می‌شوند، با داوود طالقانی تحلیلگر رسانه و علوم اجتماعی گفت‌وگویی داشتیم که در ادامه می‌خوانید.

سرگیجه رسانه‌ای در قبال نیکا شاکرمی

طالقانی در ابتدا گفت: در قبال موضوع نیکا شاکرمی ما با دو گونه برخورد و مواجهه، روبه‌رو هستیم. در مواجهه اول کسانی قرار دارند که روایت رسمی جمهوری اسلامی را پذیرفتند و از این منظر گزارشات مربوط به موضوع به فوت نیکا شاکرمی را از تریبون‌های رسمی نظام می‌پذیرند و موضع مشخص و معینی در این زمینه دارند.

وی افزود: اما از آن سو ما با یک نگرش مشوّش روبه‌رو هستیم. اساساً ما در فضای پساحقیقت حضور داریم که در آن این قدرت‌های سیاسی و سوگیری‌های مربوط به جدل‌های رسانه‌ای است که روایت از یک موضوع را در دست می‌گیرند. اگر قرار باشد، روایت رسانه جمهوری اسلامی را به خاطر اینکه وابسته به دولت ایران است یا رویکردی ایدئولوژیک دارد، کنار بگذاریم، به تبع این موضوع، ملزم هستیم که روایت رسانه وابسته به وزارت امور خارجه بریتانیا و رسانه‌های تغذیه شده از پول رژیم صهیونیستی را هم به همین دلیل کنار بگذاریم و نپذیریم؛ چراکه آنان هم وابسته بوده و به نوعی تریبون یک نگرش خاص محسوب می‌شوند. چه دلیل موجهی وجود دارد در چنین فضایی که هر دو روایت و رسانه، دارای سوگیری و ایدئولوژی مشخص هستند ما روایت یکی را پذیرفته و روایت آن دیگری را کنار بگذاریم؟

کفتارهای سیاسی بر سر جنازه یک دختر نوجوان

این تحلیلگر رسانه‌ای ادامه داد: مضاف بر آنچه گفته شد، اخیرا با توجه به گزارش بی‌بی‌سی بار دیگر موضوع نیکا شاکرمی و حتی بیان موضوعات خصوصی این دختر نقل مطبوعات و رسانه‌های بیگانه خارج از کشور و رسانه‌های غیر رسمی در فضای مجازی شده است. اینکه برخی از گروه‌های سیاسی برای پیگیری اهداف خود دست به افشا و انتشار مسائل خصوصی این دختر می‌زنند کاری غیر اخلاقی است. حتی گاهی این بی‌اخلاقی‌ها از سوی خویشان او صورت می‌گیرد. طبیعی می‌نماید که هر کس در خصوصی‌ترین زوایای زندگی‌اش با خانواده و خویشان خود دارای چالش‌هایی باشد؛ حال وقتی عده‌ای از این فرصت برای پیاده‌سازی عقده‌های سیاسی و پیگیری‌ نزاع‌های سیاسی استفاده کنند، کفتارهای سیاسی به حساب می‌آیند که از نام و تصویر این دختر می‌خواهند استفاده کنند.

دفاع جمهوری اسلامی از حقوق نیکا شاکرمی

طالقانی گفت: بیان این مسائل شخصی باید طبق قانون مورد برخورد قرار گیرد، کما اینکه جمهوری اسلامی تا به اینجای کار از حقوق این دختر دفاع کرده و برخی روزنامه‌نگاران که اطلاعات کذب را در این باره افشا کرده بودند را بازخواست کرد. البته لازم است این برخورد در موضوعات ولو درست نیز صورت پذیرد، چرا که مربوط به حوزه شخصی این دختر است.

کد خبر 849473 برچسب‌ها خبر ویژه رسانه‌ خارجی رسانه - سواد رسانه‌ای

دیگر خبرها

  • جنین‌هایی که از شکم‌ مادرشان در اینستاگرام کار می‌کنند
  • ۴۰ درصد شرکت‌های خلاق مرتبط به کودک و نوجوان است
  • باید و نبایدهای کتاب دینی برای بچه‌های امروز
  •  تلاش برای شاد کردن کودکان غزه
  • کفتارهای سیاسی بر سر جنازه یک دختر نوجوان | بی‌اخلاقی رسانه‌های بیگانه درباره نیکا شاکرمی
  • افزایش ظرفیت تولید کاغذ تحریر/ ناشران و مخاطبان کودک و نوجوان حمایت می‌شوند
  • اختلال اوتیسم؛ نشانه‌ها، علل و راه‌های درمان آن
  • کتاب «خانه زیر آب و جوجه لاک پشت ها» منتشر شد
  • گزارش سازمان‌های بین‌المللی از وضعیت غم‌انگیز کودکان غزه
  • درمان رایگان کودک با داشتن بیمه پایه