Web Analytics Made Easy - Statcounter

کمالوندی در پاسخ به این‌که آمانو در سفر به ایران زمینه‌ساز مطالبات غیرقانونی آمریکا برای بازرسی از مناطق نظامی ایران است؟ گفت: متأسفانه رویترز در این‌باره خبرسازی کرد و اصلاً این طور نبود که مواضع آقای آمانو اینگونه باشد، او اعلام کرد: موضوعی به عنوان بازرسی از مراکز نظامی در برجام وجود ندارد.

به گزارش ایسنا، سخنگوی سازمان انرژی اتمی افزود: این موضوع نه فقط در برجام، بلکه در پروتکل الحاقی و پادمان نیز مطرح نیست، آنچه اهمیت دارد این است که در مراکزی که فعالیت‌های هسته‌ای صورت می‌گیرد، آژانس می‌تواند در خواست کند و دسترسی داشته باشد و طبعاً اگر جایی فعالیت هسته‌ای وجود ندارد خود به خود از موضوع درخواست‌های آژانس خارج می‌شود و نه فقط، درخواست دسترسی به حوزه نظامی بلکه بسیاری حوزه‌های دیگر نیز شامل این رویه می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کمالوندی ادامه داد: وقتی در جایی هیچ‌گونه فعالیت هسته‌ای صورت نمی‌گیرد، دلیلی بر ورود به آنجا وجود ندارد. در سال‌های گذشته در رسانه‌های بین‌المللی با تبلیغات بی‌پایه، وانمود کردند در سایت پارچین فعالیت‌هایی صورت می‌گیرد و در نهایت مجبور شدیم، یک بار برای همیشه به این موضوع پایان دهیم که چنین اتفاقی هم افتاد و این پرونده بسته شد و شورای حکام نیز آن را تایید کرد. بر این اساس در آن مقطع دسترسی مدیریت شده‌ای در حد نمونه‌برداری دادیم و این پرونده بسته شد، از این رو موضوع ورود به سایت‌های نظامی، موضوعی انحرافی است تا بتوانند صداهای مخالفی در ایران ایجاد کنند و با مبنا قرار دادن همان صداهای مخالف، درخواستی را روی میز قرار دهند.

وی تاکید کرد: باید بسیار مراقب باشیم که گرفتار این‌گونه فضاسازی‌های رسانه‌ای نشویم چون اکنون در آژانس چیزی به نام بازرسی از سایت‌های نظامی مطرح نیست و هیچ‌گاه نیز نخواهد بود، زیرا فعالیت‌های هسته‌ای ما متمرکز بر سایت‌های اعلام شده است که اطلاعتش را به آژانس داده‌ایم. بنا بر این هیچ دلیلی وجود ندارد که بخواهند به جاهای دیگر اعم از نظامی و غیر نظامی دسترسی داشته باشند.


سخنگو و معاون امور بین‌الملل سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی وظایفش را حرفه‌ای، مستقل و بدون پذیرش فشارهای سیاسی به درستی انجام دهد.

کمالوندی تصریح کرد: آژانس به علت ساختارش به طور مستمر تحت فشار قرار دارد؛ شورای حکام آژانس مانند شورای امنیت سازمان ملل متحد اعضای دائم دارد که بخش مهمی از بودجه این نهاد را تأمین می کند و ممکن است از طرق مختلف به آن فشار بیاورند همچنان‌که آمریکا با فشارهای فراوان به یونسکو، کمک‌هایش را به این نهاد بین‌المللی قطع کرد و از آن بیرون آمد.
در عین حال نتظار ما این است که این نهاد بین‌المللی وظایفش را حرفه‌ای و مستقل به درستی انجام دهد، همچنان‌که به طور مستمر در جلسه با مسوولان آژانس بر این موضوع تاکید کرده‌ایم.

این مقام سازمان انرژی اتمی درباره اهداف و برنامه سفر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران گفت: ما به طور دوره‌ای با مسوولان آژانس دیدار و گفت‌وگو می‌کنیم و اخیراً آقای صالحی با آقای آمانو دیدار داشت و در مناسبت‌های مختلف با مسوولان این نهاد درباره موضوعات مختلف مانند مسائل مرتبط با برجام، موضوعات پادمانی و مسائل پروتکلی دیدار و گفت‌وگو می‌کنیم.

معاون صالحی با اشاره به طرح مباحث مخالف برجام از جانب هیأت حاکمه آمریکا و رویدادهای مرتبط با آن افزود: سفر امشب آقای آمانو می‌تواند تلاشی برای تقویت برجام و اقدامی با اهمیت باشد.

وی در پاسخ به این‌که مقامات کشورمان از آقای آمانو برای دفاع از حقوق هسته‌ای کشورمان در برابر هجمه‌های آمریکا چه انتظاری دارند؟ اظهار کرد: انتظار ما این است که آژانس وظایف حرفه‌ای‌اش را انجام دهد کما اینکه تا کنون انجام داده و در هشت گزارش، پایبندی کشورمان را به برجام اعلام کرده است.

کمالوندی افزود: تعهداتی را که پذیرفته‌ایم انجام می دهیم گرچه اجرای این تعهدات منوط به این است که طرف‌های مقابل هم تعهداتشان را تمام و کمال انجام دهند.

وی گفت: پس از روی کار آمدن آقای ترامپ به علت مواضعی که او اتخاذ کرد، برخی مخالفت ها در داخل امریکا و حتی در عرصه بین‌الملل با مواضع او و در حمایت از برجام در کشورهای مختلف و حتی در اتحادیه اروپا شکل گرفت؛ البته ما سیاست‌های خود را بر این اساس تنظیم نمی‌کنیم؛ سیاست‌های ما صرف نظر از حمایت‌های دیگر کشورها مستقل است و آنچه فکر می‌کنیم اصولی است انجام می‌دهیم.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: خوشبختانه می‌بینیم که اقبال بسیار خوبی در حمایت از برجام در سطح جهانی شکل گرفته و این سبب اقدامات متناقض هیأت حاکمه آمریکا شده است و مواضعشان قطعاً به خودشان نیز کمکی نمی کند.

کمالوندی با اشاره به اجرای کامل تعهدات کشورمان و تأیید هشت باره آن از جانب آژانس تاکید کرد: از طرف‌های مقابل، آژانس، اتحادیه اروپا و کشورهای مختلف انتظار داریم که آنها نیز تعهداتشان را انجام دهند.

بر اساس گزارش خبرگزاری صدا و سیما، وی همچنین درباره مطالبه تشدید بازرسی‌های هسته‌ای از کشورمان از جانب شماری از سناتورهای آمریکایی گفت: 13 سناتور چنین درخواستی را مطرح کردند، آنان ممکن است خواسته‌هایشان را به ذهن یا به زبان بیاورند و در این مورد ممکن است حتی آن را در قالب قطعنامه یا قانون تصویب کنند، اما آنچه اهمیت دارد این است که جمهوری اسلامی ایران سیاست‌های خودش را دارد. در مبانی ما هیچ‌گاه مسأله سلاح هسته‌ای مطرح نبوده و نیست و ما در این خصوص فتوا داریم بنا بر این، این مطالبی که بیان می‌شود برای فضاسازی در عرصه بین‌المللی است زیرا عملاً در وضعی قرار گرفته‌اند که نمی‌توانند از تبلیغات 10 - 12 ساله‌ای که روی آن کار کردند استفاده کنند.

معاون سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: آنان سعی می‌کنند که فضای تبلیغاتی علیه کشورمان را در سطح رسانه‌ای و بین‌المللی احیا کنند اما تلاش بیهوده ‌ای است.

وی این‌گونه ادعاها را غیرقابل اعتنا دانست و در عین حال توصیه کرد: رسانه‌های ما در این خصوص روشنگری کنند که این پرونده چه مسیری را طی کرده است و اکنون در چه وضعی قرار داریم. همچنین باید بیان کنیم که بسیاری از این اتهاماتی که قبلاً مطرح بود پاک شده و کشورمان به تعهداتش پایبند بوده است همچنان‌که آژانس با بازرسی‌های بسیار از مراکز هسته‌ای کشورمان هر سه ماه یک بار در هشت گزارش این پایبندی را تأیید کرده است.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شنبه شب وارد تهران می‌شود و صبح روز یک‌شنبه با رئیس سازمان انرژی اتمی و برخی مقامات کشورمان دیدار می‌کند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۳۰۱۹۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رهاوردهای کنفرانس اصفهان برای ایران

خبرگزاری مهر، گروه سیاست: نخستین «کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای» با همت انجمن هسته‌ای ایران و همکاری سازمان انرژی اتمی، از صبح روز ۱۷ اردیبهشت‌ آغاز به کار کرد و ۱۹ اردیبهشت به پایان راه خود رسید.

حضور۵۰ دانشمند از پنج قاره جهان و ۸۰ سخنران از دانشگاه‌های داخلی و خارجی در قالب ۱۶ میزگرد علمی و پنل‌های تخصصی، بخشی از اعتبار این کنفرانس بود که میزبانی آن را «هتل عباسی» اصفهان به عهده داشت.

در حاشیه روز اول برگزاری این کنفرانس، «محمد اسلامی» رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان با حضور در محل برگزاری این کنفرانس، از دستاوردهای هسته ای کشورمان بازدید به عمل آورد.

اسلامی پس از این بازدید، با حضور در جمع خبرنگاران با اشاره به استقبال خوب از کنفرانس با وجود فشارهای خارجی اظهار کرد: «هدف ما این است که این مقالات و دستاوردها تراز علم و فناوری ایران را به دنیا نشان بدهد. ما برای مبارزه با سلطه کشورهای استکباری آماده هستیم، این فناوری‌ها را به سایر کشورها منتقل کنیم».

تاکید ایران و عربستان بر همکاری دو جانبه هسته‌ای

این کنفرانس چند مهمان ویژه هم داشت؛ یکی از این مهمانان «عبدالله بن سعود العنزی» سفیر عربستان سعودی در تهران بود. سفیر عربستان در تهران در حاشیه این کنفرانس دیداری با رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان داشت. او در این دیدار گفت: «ان‌شاء‌الله شاهد پیشرفت‌های بیشتر در حوزه همکاری‌های دوجانبه و در زمینه فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای باشیم».

اسلامی هم در مقابل با اشاره به رویکرد عربستان در زمینه توسعه فناوری‌های نوین تصریح کرد: «عربستان رویکرد جدیدی را در پیش گرفته و به دنبال توسعه فناوری هسته‌ای است که ما آماده همکاری با کشورهای منطقه به‌ویژه عربستان هستیم».

اظهارنظر سفیر عربستان مبنی بر لزوم پیشرفت همکاری‌های ریاض با تهران در زمینه فعالیت های صلح آمیز هسته ای در شرایطی است که سعودی ها چند سالی می‌شود که در سودای هسته ای شدن به سر می برند. عربستان زیرساخت چندانی در حوزه اتمی ندارد و مشغول احداث یک رآکتور تحقیقاتی هسته‌ای کوچک در حومه ریاض است و به همین دلیل، به نظر می‌رسد نیم نگاهی به ظرفیت‌های گسترده ایران در حوزه هسته‌ای داشته باشد؛ موضوعی که می‌‍تواند با هدف امتیازگیری از طرف آمریکایی باشد.

«میدل ایست نیوز» چندی پیش با انتشار مطلبی در این‌باره نوشت: «اگر واشنگتن امیدوار است که روابط عربستان سعودی را با اسراییل عادی کند، باید به خواسته‌های ریاض برای همکاری هسته‌ای غیر نظامی تن بدهد – تحولی که می‌تواند به طور چشمگیری تصویر امنیت منطقه را تغییر دهد... اگرچه عربستان سعودی ممکن است در شرایط کنونی به توسعه هسته‌ای غیر نظامی پایبند باشد، اما با توجه‌ به تهدیدهایی که در منطقه حس می‌کند، ممکن است وسوسه شود که در آینده به سمت برنامه‌های هسته‌ای نظامی حرکت کند».

اسلامی و گروسی هر کدام چه گفتند؟

کنفرانس هسته‌ای اصفهان، مهمان ویژه دیگری هم داشت. «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که روز دوشنبه هفته جاری با استقبال «بهروز کمالوندی» وارد تهران شده بود، عصر همان روز وارد اصفهان شد و در یک ضیافت شام مشترک با اسلامی شرکت کرد.

روز گذشته(سه‌شنبه ۱۸ اردیبهشت) نشست خبری مشترک گروسی و اسلامی در هتل عباسی اصفهان برگزار شد. نحوه تحقق سازوکارهای نظارتی پادمانی و راستی آزمایی درباره اماکن ادعایی بر اساس بیانیه مشترک ایران و آژانس محور اصلی این نشست خبری بود که طرفین بر آن تاکید کردند.

پرونده دو مکان ادعایی بسته شد

اسلامی در این نشست توافق مشترک مارس را مبنای تعامل ایران و آژانس دانست و گفت: «ما در این مذاکرات پیشرفت بیانیه مارس را به عنوان خط مبنای مثبت ارزیابی کردیم... با مروری که بر بیانیه مشترک داشتیم این امیدواری ایجاد شد که این خط مبنا را ادامه دهیم». رییس سازمان انرژی اتمی در بخش دیگری از اظهارات خود درباره حل و فصل موضوع مکان های ادعایی نیز گفت: «موضوع مهم بحث دو مکان باقی‌مانده است و خوشبختانه دو مکان بسته شده و موضوع ناترازی مواد نیز بسته شده است و دو مکان از چهار مکان باقی‌مانده است».

اسلامی درباره بخش دوم و سوم موضوعات مورد بحث با گروسی نیز گفت: «بخش دوم مرتبط با وضعیت موجود است که در چارچوب پادمان و ان‌پی‌تی و ملاحظاتی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دارد، برای کاستی‌ها و انتظاراتی که وجود دارد اقداماتی متقابل و هماهنگ را انجام بدهیم... بخش سوم گام‌های آینده و انتظارات متقابل و نقشی که مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دارد، است که می‌تواند برای برداشتن موانعی که عمدتا سیاسی است، تاثیرگذار باشد».

برای راستی‌آزمایی نیازمند تلاش دو جانبه هستیم

گروسی نیز در این نشست با بیان اینکه قرار نیست سند رسمی جدیدی منتشر کنیم و مبنای ما بیانیه مارچ (اسفند) است و روی گام‌های عملیاتی آن بابت برنامه مشترک توافق کردیم گفت: «ما سال گذشته بر صدور بیانیه‌ای که تاکنون ادامه دارد، توافق کردیم تا مسیر آینده را ترسیم کنیم؛ آن توافق، سند مهمی بود که به سطح همکاری ایران و آژانس در حوزه نظارتی و پادمانی اشاره دارد؛ برای حل و فصل موارد باقی‌مانده و راستی‌آزمایی نیازمند تلاش دو طرف است».

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی افزود: «این گام‌ها در طی یک سال گذشته برداشته شده و با وجود کاستی‌ها و پستی و بلندی‌هایی که وجود داشته، ما توافق کردیم این سند ادامه پیدا کند و این سند پابرجا است و بر اساس بندهای آن نیاز است گام‌های عملیاتی برداریم؛ من به ایران پیشنهاد برداشتن مجموعه‌ای ازگام‌های عملیاتی که مسیر ما را به جلو مشخص می‌کند، دادم و هم‌اکنون تیم‌های طرفین در نشست‌های گوناگون برای تعریف این عناصر گام‌های عملیاتی هستند».

گروسی در بخشی از این نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آژانس برای کاهش القائات رژیم صهیونیستی درباره برنامه هسته ای ایران چه اقداماتی صورت میدهد مدعی شد: «ما به بازیگران خارجی توجه نداریم و مخاطب ما ایران و نقش آن در امنیت و صلح منطقه‌ای و بین المللی است؛ با ایران همکاری می‌کنیم تا هر شک و شبهه‌ای برطرف شود؛ ما از این آگاه هستیم و در مسیر درستی با ایران حرکت خواهیم کرد».

درباره بیانیه مشترک ایران و آژانس

اما بیانیه مارس که اسلامی و گروسی روی آن تاکید داشتند، واجد چه بندهایی است. در پایان سفر ۲ روزه گروسی به ایران در اسفند ۱۴۰۱، بیانیه‌ای مشترک میان سازمان انرژی اتمی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صادر و در بخشی از آن بر استمرار تعامل‌ها با «رعایت کامل صلاحیت‌های آژانس و حقوق و تعهدات ایران بر اساس موافقت‌نامه های جامع پادمانی» تاکید شد. در بخش دیگری از این بیانیه چنین آمد: «ایران به صورت داوطلبانه به آژانس اجازه می‌دهد تا چنانچه مقتضی باشد فعالیت‌های راستی آزمایی و نظارت بیشتر را اجرا کند».

در بخش دیگری از این بیانیه مشترک، با اشاره به سه مکان ادعایی آژانس یعنی ورامین، مریوان و تورقوزآباد نیز تصریح شد: «در خصوص مسایل پادمانی باقی‌مانده مربوط به سه مکان، ایران آمادگی خود را برای ادامه همکاری و ارایه اطلاعات و دسترسی بیشتر به منظور رسیدگی به مسائل پادمانی باقی‌مانده اعلام کرد».

گفتنی است؛ اندکی قبل از صدور این بیانیه مشترک، پرونده اختلاف بر سر سایت «جابرابن حیان کرج» در ایستگاه آخر قرار گرفته بود و کمتر از ۳ ماه بعد از این بیانیه یعنی در خرداد ماه سال ۱۴۰۲ نیز پرونده سایت «مریوان» بسته شد تا شمار موضوعات بر سر مکان‌های مورد ادعا از ۴ پرونده به ۲ پرونده ادعایی مرتبط با کشف ذرات اورانیوم غنی‌شده در «تورقوزآباد» و «ورامین» کاهش پیدا کند.

گروسی شامگاه سه شنبه ۱۸ اردیبهشت، پس از بازگشت از ایران در فرودگاه وین به خبرنگاران گفت: «همکاری با ایران کاملاً رضایت بخش نیست».

مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین بدون اشاره به خروج آمریکا از توافق برجام در سال ۲۰۱۸ و انفعال آشکار سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه در قبال تعهدات مصرح خود در این توافق، تنها از ایران خواست تا برای رفع نگرانی‌های ادعایی در مورد برنامه هسته‌ای‌، تدابیر ملموس اتخاذ کند.

رهاوردهای ایران از کنفرانس اصفهان

نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای که در اصفهان برگزار شد، رهاوردها و رهیافت‌های خوبی برای کشورمان به دنبال داشت. یکی از این رهاوردها، نمایش ایران به عنوان کشوری مقتدر و صاحب توان علمی در حوزه هسته‌ای بود که نشان داد بالقوه می‌تواند به سایر کشورهای خواهان فناوری هسته‌ای، کمک کند؛ نمونه عربستان که در سطور قبل به آن اشاره شد، شاید مهم ترین مورد باشد.

اما دومین رهاورد کنفرانس اصفهان این بود که بار دیگر نشان داد فناوری هسته‌ای در نگاه ایران، صرفا جنبه علمی و تحقیقاتی دارد و برخلاف القائات غلط دولت‌های متخاصم، واجد وجوه نظامی و تسلیحاتی نیست.

اما سومین نتیجه‌ای که می‌توان -به خصوص به خاطر حضور گروسی- از کنفرانس اصفهان گرفت، این است که ایران در زمینه فعالیت‌های هسته‌ای، شفافیت را سرلوحه دارد و برخلاف طرف غربی و نهاد آژانس، به هیچ وجه متکی بر سیاسی‌کاری نیست.

کد خبر 6100705

دیگر خبرها

  • رهاوردهای کنفرانس اصفهان برای ایران
  • ترمیم رابطه؟!
  • از مذاکره در تهران تا احیای برجام در واشنگتن؟!
  • غربی‌ها علاقه‌مند به روابط نزدیک ایران و روسیه نیستند/ اسرائیل مخالف صنعت هسته‌ای ایران است
  • اسلامی: ایران از برجام خارج نشده است/ سند راهبردی بیست ساله هسته‌ای را در دستورکار قراردادیم/ گروسی: باید شرایط را جهت بازگشت به برجام تسهیل کنیم
  • جزئیات دیدار و گفتگوی گروسی با امیرعبداللهیان
  • تاکید معاون وزیر خارجه بر ضرورت بی‌طرفی و حرفه‌ای گری آژانس بین‌المللی انرژی اتمی
  • در دیدار گروسی و باقری چه گذشت؟
  • همکاری ایران و آژانس تحت تأثیر رویکرد و رفتار بی‌ثبات و متناقض آمریکا قرار نگیرد
  • اتخاذ موضع بی‌طرفانه و حرفه‌ای در همکاری‌ ایران و آژانس موثر است