Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-27@17:01:43 GMT

بام اندود از گذشته تاکنون

تاریخ انتشار: ۷ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۳۰۸۷۹۲

بام اندود از گذشته تاکنون

به گزارش ایرنا بام اندود نامی است که از 100 سال پیش بر تلاش انسان ها برای حفاظت از سقف پناهگاه و مسکن خود در برابر باران و برف گذاشته شده است.
بام اندود یکی از رسوم قدیمی مردم خراسان جنوبی است که بیشتر جنبه عمرانی دارد و بام اندود کردن بیشتر در منازل سنتی و قدیمی انجام می شود.
در گذشته خبری از خانه های جدید و پشت بام های سیمانی و ایزوگام نبود و جنس خانه ها و سقف از خشت و گل و کاه بود و اندود کردن پشت بام با کاه، گل و آب انجام می شد که البته امروز نیز در بعضی خانه های قدیمی و گلی این روش مشاهده می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


گل کردن پشت بام برای جلوگیری از نفوذ آب باران به ساختمان را در گویش محلی «بام اندود» می نامند و برای اجرای آن از مصالحی همچون خاک رس، کاه، گل و در بعضی از نقاط از خاکستر استفاده می‌کنند اما مصالح اصلی آن آب، کاه و خاک است.
در این مراسم چند روز مانده به شروع فصل بارندگی اهالی برای بام اندود کردن منازل خود برنامه ریزی می کردند و این کار هم اکنون در روستاهایی که بیشتر منازل آن خشت و گلی است، رونق دارد.
در این روش از چند روز قبل گل مخصوص که از خاک رس تهیه می شود را با کاه دانه درشت مخلوط کرده و روز بعد همه بیل به دست کار را با ذکر و یاد خداوند آغاز می کنند.
البته خواندن موسیقی و شعرهای خاص و هماهنگی در کارها آیین بام اندود خراسان جنوبی را نسبت به سایر استان ها متمایز کرده است.

**هدف از بام اندود جلوگیری از ورود سرما و گرما به داخل خانه است
معاون پژوهشی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان جنوبی به خبرنگار ایرنا گفت: بام اندود از مراسم سنتی خراسان جنوبی است که بیشتر در نقاط روستایی استان هنوز اجرا می‌شود.
احمد برآبادی عنوان کرد: جلوگیری از نفوذ باران به داخل خانه به علت حالت صیقلی شکل خاک و گل روی پشت بام، جلوگیری از ورود گرمای شدید به درون خانه در تابستان و سرما در فصل زمستان از مزایای استفاده از بام اندود برای خانه های کاهگلی و برخی خانه های آجری است.
وی بیان کرد: در خانه های گاهگی وآجری به دلیل اینکه بخشی از بام خانه به وسیله باران و برف همه ساله تخریب می شود مردم با روکش کاه گل نسبت به مرمت بام خود اقدام می کنند تا از خطر نفود باران در فصل زمستان به داخل خانه در امان باشند.
وی با بیان اینکه در بام اندود هماهنگی خاصی بین افراد کارگر برقرار است گفت: بام اندود در روستاهای بیشتر مناطق کشور انجام می شود ولی خواندن موسیقی و شعرهای محلی مراسم بام اندود خراسان جنوبی نسبت به سایر مناطق کشور متمایز کرده است.
معاون پژوهشی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان جنوبی
افزود: مراسم سنتی بام اندود در خراسان جنوبی از اواخر شهریور آغاز می شود و تا اوایل آبان ادامه دارد که ثبت ملی این آیین سنتی در فهرست آثار معنوی کشور در حال پیگیری است.

**بام اندود شیوه ای برای مقاوم سازی خانه های کاهگلی
دهیار روستای گیت شهرستان درمیان هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از اجرای این سنت قدیمی در این روستا خبر داد و گفت: هنوز در کوچه پس کوچه های روستا در فصل سرما به دلیل بام اندود کردن بام خانه ها بوی کاهگل به مشام می رسد.
احمدرضا رضایی با بیان اینکه این آیین سنتی با هدف جلوگیری از رطوبت در فصل سرما به داخل خانه ها انجام می شود گفت: برای انجام بام اندود خاک رس و کاه را به مدت یک هفته خیس می کنند، هرچه این مواد بیشتر خیس شود گل چسبندگی بیشتری خواهد داشت.
وی گفت: مخلوط کردن گاه با گل رس باعث می شود بعد از بام اندود پشت بام خانه ترک نخورد و حتما باید گل و کاه با هم مخلوط و لگد بخورد زیرا باعث فشردگی و استحکام ماده اولیه می شود.
رضایی عنوان کرد: در بام اندود کردن باید 3 تا 5 سانتیمتر پشت بام گل شود و در روستای گیت این مراسم با ذکر صلوات و اشعار مذهبی اهل بیت (ع) انجام می شود.
وی یادآور شد: معمولا این سنت در روستا به صورت دسته جمعی و بدون دستمزد و فقط با قصد همکاری اهالی روستا به یکدیگر انجام می شود.
سایت ایرنا خراسان جنوبی: www.irna.ir/skhorasan
کانال تلگرام: irnabirjand@
گزارش: حکیمه مصطفایی * انتشار: رسول محمدحسنی
7556*3028

منبع: جماران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۳۰۸۷۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

میزان بارش باران در ۲۴ ساعت گذشته خراسان جنوبی اعلام شد

میزان بارندگی سامانه اخیر در خراسان جنوبی در 24 ساعت گذشته از سوی مدیرکل هواشناسی این استان اعلام شد.

جواد نخعی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در خراسان‌جنوبی اظهار کرد: در پی بارش‌های شدید نزولات آسمانی و ناپایداری هوا در شهرهای حاجی‌آباد زیرکوه، در میان، نهبندان، خوسف و طبس هشدار سطح نارنجی صادر شد.

وی گفت: همشهریان و کشاورزان با توجه به طغیان رودخانه‌های فصلی و آب‌گرفتگی معابر و بارش تگرگ از تردد غیر ضروری در جاده‌ها و بستر رودخانه‌ها خودداری و نسبت به محافظت از محصولات باغی، گلخانه‌ای و دام و طیور خود اقدام کنند.

مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی ادامه داد: در ۲۴ ساعت گذشته در حاجی‌آباد زیرکوه و برخی مناطق حدود ۵۰ میلی‌متر بارندگی داشتیم که باعث شکسته شدن سد ۱۲ امام و تخلیه روستاهای زیرکوه شد.

وی افزود: تا ظهر امروز شهرهای دیهوک، خضری، محمدشهر سرایان، طبس و قائن بیشترین میزان بارندگی را به خود اختصاص دادند.

کد خبر 747830

دیگر خبرها

  • هشدار سازمان حفظ نباتات کشور به کشاورزان برای مبارزه با آفت سن گندم
  • ۵۳ درصد از داوطلبان اهدای خون خراسان رضوی «مستمر» هستند
  • رشد 42 درصدی اجاره خانه در فروردین 1403/ این افزایش در مقایسه با سال های گذشته بی نظیر است
  • رشد 42درصدی اجاره خانه در فروردین 1403/ این افزایش در مقایسه با سالهای گذشته بی نظیر است
  • راه‌ها در خراسان جنوبی باز شده، اما همچنان ناایمن هستند
  • گواردیولا: هرگز در مورد داوری صحبت نمی‌کنم؛ قهرمانی در لیگ برتر رویای من است
  • تامین ارز حج ۱۴۰۳ /نزدیک به ۹۰۰ هزار نفر در نوبت تشرف قرار دارند
  • میزان بارش باران در ۲۴ ساعت گذشته خراسان جنوبی اعلام شد
  • اجرای ۱۸ پروژه شاخص بافت تاریخی قم در سال گذشته
  • ۶ خانه فرهنگی ایران در پاکستان فعال می‌شود