Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبکه خبر»
2024-04-30@01:50:46 GMT

اجرای ناقص قانون LEZ در تهران

تاریخ انتشار: ۱۴ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۴۴۲۴۴۲

مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران از عدم اجرای کامل و دقیق قانون LEZ انتقاد کرد و گفت: نمی‌دانم چرا جدیت خاصی در زمینه اجرای کامل و بی‌نقص طرح LEZ وجود ندارد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، به نقل از ایسنا، وحید حسینی با اشاره به اینکه هزینه آلودگی هوا برای شهر بسیار بالا است، اظهار کرد: طبق آمار وزارت بهداشت سالانه مرگ ۵۰۰۰ نفر در شهر تهران منتسب به آلودگی هوا است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین علت هر ساله معادل بودجه شهرداری تهران و معادل ۲ درصد GDP کشور هزینه مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا پرداخت می‌شود این در حالی است که برای اجرای طرح LEZ (طرح محدوده کم آلاینده) - که می‌تواند بخش زیادی از مسئله آلودگی هوا را حل کند- حاضر نیستیم هیچ هزینه‌ای پرداخت کنیم البته مقصود از هزینه صرفا هزینه‌های مالی نیست بلکه منظورهزینه‌های اجتماعی و فشار آوردن به نهادها و دستگاه‌های مختلف است. هزینه‌هایی باید در رده‌های مختلف حاکمیتی پرداخته شود.

مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران با تاکید بر اینکه طرح LEZ (Low Emission Zone) یا همان محدوده کم‌آلاینده باعث می‌شود شهروندان نسبت به نوسازی خودروی خود اقدام و خودروی بهتری جایگزین آن کنند، گفت: برای اجرای طرح LEZ باید قدری هزینه اجتماعی و هزینه حاکمیتی بپردازیم تا از آن سو، از کاهش هزینه‌های مرگ و میر ناشی آلودگی هوا استفاده ببریم بنابراین همه این موارد نشان می‌دهد که آلودگی هوا یک تحلیل هزینه به فایده روشن دارد.

حسینی با طرح این پرسش که نمی‌دانم چرا جدیت خاصی در زمینه اجرای کامل و بی نقص طرح LEZ وجود ندارد؟ اظهار کرد: واقعیت این است که این طرح در حال اجراست اما به صورت کج‌دار و مریز.

وی در ادامه با اشاره به نتایج یک مطالعه در مورد میزان اثرگذاری طرح LEZ  بر کاهش آلودگی هوای تهران اظهار کرد: طی بررسی که از سوی دانشگاه تربیت مدرس انجام شده است؛ اگر همه خودروهای تهران معاینه فنی صحیح و مستمر بگیرند آلودگی هوا بین ۱۰ تا ۱۲ درصد کاهش پیدا می‌کند. عدد ۱۰ تا ۱۲ درصد، عدد بسیار بزرگی در مورد آلودگی هوا است. عددی است که دستیابی به آن سال‌ها طول می‌کشد؛ در حالی‌که می‌توان با اجرای بی‌نقص و جدی قانونی مثل قانون LEZ چنین اثربخشی در حوزه کاهش آلودگی هوا ایجاد کرد.

مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران همچنین با بیان اینکه در حال حاضر سامانه یکپارچه معاینه فنی ایران (سیمفا) راه‌اندازی شده است، گفت: مراکز معاینه فنی تهران کاملا آماده هستند و حدود مجاز جدید معاینه فنی در مراکز معاینه فنی اعمال می‌شود که همین موضوع، باعث افزایش چشمگیر تعداد خودروهای رد شده‌ در معاینه فنی به دلیل آلایندگی شده است.

حسینی در پایان در پاسخ به چرایی عدم اجرای کامل قانون LEZ، اظهار کرد: ظاهرا در وزارت کشور در زمینه اتصال به سامانه پلاک خودرو اختلالاتی وجود دارد اما از جزئیات ماجرا اطلاعی نداریم. خواهش می‌کنیم با همکاری همه دستگاه‌ها این قانون به دقت اجرا شود تا وضعیت بحرانی آلودگی هوای تهران که از ۱۰ روز پیش به آن دچار شده‌ایم و ممکن است تا آخر زمستان مهمان شهر تهران باشد، حل شود.

وحید حسینی پیش از این نیز در گفت‌وگو با ایسنا، با انتقاد از معطل ماندن طرح LEZ  گفته بود: طرح LEZ، مصوبات متعدد دولت و وزارت کشور را دارد اما در پیچ و خم اداری وزارت کشور و پلیس راهور مانده است. این طرح می‌تواند باعث محدودیت و ممنوعیت تردد خودروهای بدون معاینه فنی، دودزا و فرسوده شود تا خودروهای بهتری جایگزین آن‌ها شوند.

منبع: شبکه خبر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبکه خبر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۴۴۲۴۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وضعیت آلودگی هوای تهران در روز شنبه هشتم اردیبهشت ۱۴۰۳ | هوا در این منطقه شرقی تهران پاک است

به گزارش همشهری آنلاین؛ شاخص آلودگی هوای تهران در ۲۴ ساعت گذشته روی عدد ۹۰ قرار داشت و کیفیت هوا قابل قبول بود و امروز - شنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳- نیز شاخص آلودگی هوا روی عدد ۶۷ است و کیفیت هوای پایتخت همچنان در وضعیت قابل قبول قرار دارد.

بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، ۱۷ ایستگاه در وضعیت قابل قبول (زرد) قرار دارند و ایستگاه سرخه حصار در منطقه ۱۳ با شاخص ۳۰ تنها ایستگاهی است که وضعیت پاک (سبز) در آن ثبت شده است.

این در حالی است که در ۴ ایستگاه یعنی شادآباد منطقه ۱۸، شهرداری منطقه ۱۹، پارک سلامت منطقه ۱۷ و پاسداران منطقه ۳) وضعیت ناسالم برای گروه های حساس (نارنجی) ثبت شده و عدد شاخص در هیچ ایستگاهی وضعیت ناسالم برای همه (قرمز) را نشان نمی‌دهد.

لازم به ذکر است که از ابتدای سال جاری تا امروز ۵ روز هوای پاک و ۳۳ روز هوای قابل قبول، در روزشمار شاخص آلودگی هوای پایتخت ثبت شده است و این آمار برای سال ۱۴۰۲ ، ۶ روز هوای پاک ، ۳۱ روز هوای قابل قبول و یک روز هوای ناسالم برای گروه های حساس بوده است.

کد خبر 847377 منبع: خبرگزاری شهر برچسب‌ها آلودگی هوا آب و هوا - ایران تهران شركت كنترل كيفيت هواى تهران

دیگر خبرها

  • خودروهای آلاینده صوتی در تبریز توقیف می‌شوند
  • راهبری ۵ مرکز معاینه فنی تهران به بخش خصوصی واگذار می شود
  • واگذاری راهبری پنج مرکز معاینه فنی تهران به بخش خصوصی
  • افزایش آسیب‌های اجتماعی در دانش‌آموزان / چرا طرح نماد ناقص اجرا شد؟
  • مالیات بر سوداگری برای کند کردن تیغ سوداگران است/گام بلند مجلس برای هزینه دار کردن فعالیت های سوداگرانه و دلالی
  • تعرفه معاینه فنی تنها یک سوم از هزینه این خدمات را پوشش می‌دهد
  • درخواست افزایش تعرفه معاینه فنی خودرو در سال ۱۴۰۳
  • اجرای ناقص و ناتمام قوانین یکی از اشکال‌های قانون‌گذاری است
  • وضعیت آلودگی هوای تهران در روز شنبه هشتم اردیبهشت ۱۴۰۳ | هوا در این منطقه شرقی تهران پاک است
  • هوشمندسازی حداکثری و عدم ارجاع پرونده‌های ناقص