Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-05-02@22:47:23 GMT

نبود پشتوانه، درد کهنه نظام بانکی

تاریخ انتشار: ۱۴ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۴۵۵۱۳۷

نبود پشتوانه، درد کهنه نظام بانکی

پول نیوز؛ فرشته بهروزی نیک-–مجموعه‌ای از بحران‌ها طی سال‌های گذشته تا به امروز،  مانند کلافی پیچیده  با هزار گره کور، دست و پای نظام بانکی را بسته است. این بحران‌‌ها یکی پس از دیگری بر تن رنجور نظام بی‌پشتوانه بانکی در ایران، پنجه کشیدند و حالا بانک‌ها را از نفس انداخته‌اند.  بعد از ظهور موسسات مالی و اعتباری و صندوق‌های تعاونی اعتبار  در بازار غیر متشکل پولی و  بعد ا ز آن هم رشد قارچگونه  صندوق‌هایی که  در دهه 80، یک شبه تبدیل به بانک شدند و به گفته کارشناسان بانکی، با کفایت سرمایه‌ای بسیار پایین‌تر از آنچه در قوانین بانکداری مشخص شده بود،  فعالیت خود را  شروع کردند، آشفتگی نظام بانکی، در گوشه‌ای از اقتصاد ایران و پیش چشم بانک مرکزی آغاز شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

سرمایه ‌خصوصی شده‌ها کافی نبود

طبق الویت‌بندی کارشناسان اقتصادی، در آسیب‌شناسی عواملی که طی سال‌ها  موجب بروز بحران نظام بانکی در کشور شده است، مساله عدم کفایت سرمایه در الویت اول قرار گرفته است.  اتفاقی که موجب شد در سال‌های گذشته،  بانک‌های خصوصی بیشترین استقراض را از بانک مرکزی داشته باشند تا  خود را از  ورشسکستگی نجات دهند . در اینباره همچنین می‌توان گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس نیز اشاره کرد.  سال 95، مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش خود در رابطه با وضعیت کفایت سرمایه‌های بانک‌های خصوصی و بانک‌های خصوصی شده دهه 80،  پژوهشی  انجام داده  و در همان زمان در خصوص بحران ورشکستگی برخی بانک‌ها هشدار داد.

با استناد به گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس در سال 95، در میان بانک‌های کشور در سال 1391، بانک‌های خصوصی از بالاترین نسبت کفایت سرمایه برخوردار بوده‌اند. کمترین کفایت سرمایه در این سال مربوط به بانک‌های خصوصی شده و پس از آن بانک‌های تخصصی بوده است. نسبت کفایت سرمایه در بانک‌های خصوصی شده و تخصصی کمتر از 8 درصد بوده است.



آنطور که دست‌اندرکاران بانکی و کارشناسان اقتصادی روایت می‌کنند، از سال که  91 بحران کفایت سرمایه رو شد حال و روز تنظام بانکی رو به وخامت گذاشت. دولت هم که به گفته کارشناسان اقتصادی به نوعی مالکیت بانک‌های خصوصی را هم در دست دارد ( به دلیل اجرای ناقص خصوصی‌سازی در ایران)،  با چالش‌های متعددی از  جمله، کاهش درآمدهای نفتی در نتیجه تحریم‌ها، کسری بودجه، انجام تعهداتی چون پرداخت نقدی هدفمندی یارانه و  افزایش بدهی‌هایش به بخش تولید و دیگر بخش‌های اقتصادی مواجه بود و به همین علت از تامین نقدینگی و سرمایه مورد نیاز بانک‌ها برای نجات از ورشکستگی ناتوان شد.  

 بررسی‌ها از گزارش‌ها و آمارهای بانک مرکزی حاکی از آن است  پارسال تنها شش بانک کشور با مجموع سرمایه ای درمحدوده ۱۹ هزار میلیارد تومان، دستکم ۹ هزار میلیارد تومان زیان ایجاد کرده‌اند.

حالا هم  عبور نقدینگی از مرز هزار هزار میلیارد تومان و افزایش مطالبات معوق از جمله  چالش هایی است که در کنار بحران نقدینگی، بقای نظام بانکی را به شدت تهدید می‌کند. نقدینگی حالا بی امان،  به یک هزارو 366 هزار میلیارد تومان رسیده و بدهی دولت به بانک‌ها هم 166 هزار میلیارد تومان اعلام شده است.

 اواخر سال 95 اعلام شد که دولت در سال جدید حدود 70 هزار میلیارد تومان از بدهی خود را به سیستم بانکی پرداخت خواهد کرد.  مطالبات معوق مردم و دولت به بانک‌ها در مجموع 200 هزار میلیارد تومان است.

در این میان طی سال‌های گذشته تاکنون بانک‌ها رقمی بزرگی به بانک‌ مرکزی بابت استقراض‌های خود بدهکار شده‌اند. با استناد به آمارهای بانک مرکزی، در ماهه سال 96 بدهی به بانک‌ها به بانک مرکزی 110 هزارو 390 میلیارد تومان شد که در این پنج ماه با  رشد 10،7 درصدی و در یک سال گذشته‌اش، رشد 20،2 درصدی را داشت.

در این شرایط بانک‌ها خودشان راهکارهایی را برای جبران بی‌پولی‌شان اندیشیده‌اند که نه تنها گره‌ای از  مشکلشان باز نمی‌کند که معیشت مردم را هم به خاطر انداخته‌است. تلاش برای پرداخت سود بیشتر سپرده در حالیکه که شورای پول و اعتبار بانک‌ها را مکلف به رعایت کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی به 15 درصد کرده است، از جمله این راهکارهای اشتباه است.

 حالا به تازگی بانک مرکزی اعلام کرده است قصد دارد  برای حل بحران ورشکستگی بانک‌ها تصمیم به ادغام گیرد.  پرسش اینجاست که آیا ادغام بانک‌های زیان‌دهی که طی سال‌ها در باتلاق بی‌پولی گیر افتاده‌اند می‌تواند راهکار  علمی و منطقی برای حل بحران ورشکستگی بانک‌ها باشد؟ در بخش آخر پرونده به اظهار نظر کارشناسان و  در این باره خواهیم پرداخت.



منبع: پول نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۴۵۵۱۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دولت با نظام بانکی شوخی ندارد

ایسنا/اصفهان سخنگوی دولت گفت: اگر سال‌های سال بانک‌ها عادت کردند هر کاری دلشان می‌خواهد انجام دهند زمان می‌برد آنها را در مسیر درست ببریم.

علی بهادری جهرمی در جلسه شورای اداری شهرستان گلپایگان اظهار کرد: باید بتوانیم تورم نرخ مسکن را مهار کنیم، در این راستا در طرح نهضت ملی مسکن آورده دولت زمین است و تا جایی که می‌توان باید زمین‌های تک واحد و ویلایی به متقاضیان داده شود. اگر همه دست به دست هم دهیم جهش تولید که گفته مقام معظم رهبری است اتفاق خواهد افتاد.

وی با بیان اینکه منابع را به سمت اولویت‌ها سوق دهید، ادامه داد: تجارت خارجی ما در فروردین‌ماه سال جاری در مجموع ۱۰.۴ میلیارد دلار بود که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته نزدیک به ۵۰ درصد افزایش داشته، پس تبادلات ارزی دارد انجام می‌شود و حال منابع ارزی کشور خوب است.

به گزارش ایسنا، سخنگوی دولت با بیان اینکه یکی از نهضت‌های دولت تکمیل پروژه‌ها و قوانین نیمه تمام است، گفت: سال گذشته سه موسسه مالی اعتباری ناسالم بدون اینکه اتفاق خاص اجتماعی و اقتصادی رخ دهد، منحل شد که نشان می‌دهد دولت اهل شعار نیست، بلکه اهل عمل است. نظام بانکی متوجه شده است دولت با آنها شوخی ندارد و با هر تخلفی برخورد می‌کند. این دولت اهل اراده و تصمیم است. مصمم هستیم منابع بانکی را به سمت حوزه‌های تولید و مولد سوق دهیم.  

بهادری جهرمی تصریح کرد: زمانی که این دولت شروع به کار کرد تورم تولید کننده ما ۱۰۳ درصد بود که به سختی این عدد اکنون به حدود ۲۳ درصد رسیده است. برخی‌ها فکر می‌کنند که در دهه ۹۰ فقط در حوزه اقتصادی مشکل داشتیم، اما در حوزه اجتماعی، فرهنگی و... هم قابل دفاع نبوده است، حل این موضوعات زمان می‌برد و باید درباره اینکه در دهه ۹۰ چه گذشته است کتاب‌ها نوشت. اگر سال‌های سال بانک‌ها عادت کردند هر کاری دلشان می‌خواهد انجام دهند زمان می‌برد که آنها را در مسیر درست ببریم.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • بین منافع پست بانک ایران و کارکنان بانک مرزی وجود ندارد
  • نرخ بهره بین بانکی به ۲۳.۵ درصد رسید + جدول
  • وابستگی اقتصاد به بانک‌ها چالش‌آفرین است
  • بانک‌های خصوصی استان کرمان هیچ کمکی به استان نمی‌کنند
  • گلایه استاندار کرمان از بانک‌های خصوصی
  • دولت با نظام بانکی شوخی ندارد
  • مدیر عامل بانک سینا برکنار شد
  • علی ابدالی مدیر عامل بانک سینا شد
  • آئین تکریم مدیرعامل سابق و معارفه سرپرست جدید بانک سینا برگزار شد
  • چرا عمده مردم از دریافت وام بانکی محروم اند؟/سو استفاده بانک ها