Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@13:15:21 GMT

حسین فاطمی؛ شخصیتی ضد استعماری

تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۲۹۱۹۵

حسین فاطمی؛ شخصیتی ضد استعماری

تهران- ایرنا- حسین فاطمی یکی از انقلابی ترین چهره ها در جریان ملی شدن نفت ایران به شمار می رود که خواستار اصلاح ساختار و پیشرفت مملکت بود. او به عنوان شخصیتی ضد استعمار و غیروابسته، نقش مهمی را در تحقق استقلال کشور ایفا کرد و درصدد کوتاه کردن دست بیگانگان از ثروت ملی برآمد.

«حسین فاطمی» را باید مهمترین قربانی کودتای 28 مرداد 1332 خورشیدی دانست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مبارزی که در جریان ملی کردن نفت با فعالیت های گسترده اش در عرصه سیاست به پیروزی این نهضت یاری رساند و در 35 سالگی در دولت «محمد مصدق» به عنوان وزیر امور خارجه انتخاب شد تا به کمک او به نفوذ بیگانگان در کشور پایان دهد. او با روزنامه نگاری و سیاست پیوندی ناگسستنی داشت و هیچ گاه دست از مبارزه با ظلم و استبداد نکشید و نوشته ها و سخنرانی های وی در مخالفت با حکومت پهلوی گواهی روشن بر این مساله است.

حسین فاطمی که در دولت مصدق حضوری فعال و موثر داشت پس از کودتای 28 مرداد 1332 خورشیدی مدتی پنهانی زندگی کرد اما سرانجام بازداشت و پس از تحمل یکسال زندان محاکمه و در دادگاه نظامی به اعدام محکوم شد و سرانجام عوامل رژیم پهلوی در 19 آبان 1333 خورشیدی در حالی که آثار بیماری، ضرب و شتم در وی نمایان بود او را اعدام کردند.

به مناسبت سالروز اعدام حسین فاطمی دیدگاه های «علی ططری» مدرس دانشگاه و رییس مرکز اسناد کتابخانه و موزه مجلس شورای اسلامی درباره شخصیت، فعالیت های و مبارزه های این سیاستمدار را مرور می کنیم:

** دغدغه فاطمی جبران عقب ماندگی ایران
حسین فاطمی به واسطه اینکه برادرش در اصفهان مسوولیت انتشار، روزنامه «باختر» را برعهده داشت به شغل روزنامه نگاری علاقه مند شد و به همکاری با او پرداخت و پس از ورود به این حرفه و با توجه به علم و استعدادش، خیلی زود توانست در این شغل به موفقیت دست یابد هر چند پس از مدتی به تهران آمد و به همکاری با روزنامه «ستاره» همت گماشت و از 1320 خورشیدی، خود به انتشار روزنامه «باختر امروز» اقدام کرد. عده ای بر این عقیده اند که این روزنامه با الهام از روزنامه «مرد امروز» متعلق به «محمد مسعود»، به این عنوان خوانده شده است.

**فاطمی؛ روزنامه نگاری برجسته و انقلابی ترین چهره نهضت ملی
حسین فاطمی را به عنوان مبارزی سیاسی، می توان انقلابی ترین چهره نهضت ملی نامید. وی 2 شخصیت پارلمانی و روزنامه نگاری داشت که به سبب مشهور بودن روزنامه باختر امروز و اینکه ارگان رسمی جبهه ملی بود چهره روزنامه نگاری اش برجسته شد و در حقیقت وی را بیشتر یک روزنامه نگار می شناختند تا اینکه معاون پارلمانی نخست وزیر، سخنگوی دولت و وزیر امور خارجه باشد.

**فاطمی؛ شخصیتی ملی گرا، ضد استعمار و غیروابسته
برپایه اسناد، مدارک و نوشته هایی که از حسین فاطمی به یادگار مانده است باید او را شخصیتی بااستعداد در امر سیاست و روزنامه نگاری دانست که مقید به تغییر ساختار و پیشرفت مملکت بود. او به نسلی تعلق داشت که می خواستند عقب ماندگی های کشور را جبران کنند.

فاطمی به سبب فعالیت هایی که علیه رژیم حاکم انجام می داد مدتی زندانی شد اما هیچ گاه رسالت خویش را فراموش نکرد. زیرا در سال های فعالیت او یعنی دهه 1320 خورشیدی ایران به سبب اشغال متفقین با قحطی ها، بیماری ها و مشکل های اقتصادی و اجتماعی فراوانی روبه رو بود و فاطمی تمام این آسیب ها را از نزدیک لمس می کرد و به دنبال راه علاج و چاره ای بود.

**فاطمی؛ شخصیتی تاثیرگذار در شکل گیری جبهه ملی و ملی شدن صنعت نفت
ایران در سال های منتهی به 1330 خورشیدی از لحاظ اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در شرایط بدی به سر می برد و مشکل های زیادی در جامعه وجود داشت. در چنین فضایی حسین فاطمی به عنوان شخصیتی تاثیرگذار در تاریخ معاصر ایران نقش مهمی در شکل گیری جبهه ملی و سرانجام ملی شدن صنعت نفت بر عهده گرفت. او الگو و نماد مبارزانی است که پس از انقلاب مشروطه، انقلابی ترین نسل را تشکیل می دهند. حضور فاطمی پس از «محمد مصدق» در جریان ملی شدن صنعت نفت، بسیار بااهمیت و حیاتی به شمار می رفت تا آنجا که مصدق ابراز می کند که نخستین فردی که ایده ملی شدن صنعت نفت را پیشنهاد داد حسین فاطمی بود. از این رو باید با بازشناسی و بازیابی اقدام ها و فعالیت هایش، بسیاری از جنبه های شخصیتی او را روشن کرد. در سال های گذشته منابع و سندهای زیادی به دست آمده است که می توان از آنها در شناخت بسیاری از شخصیت های سیاسی تاریخ معاصر ایران بهره برد.

**انقلابی ترین دیدگاه های فاطمی در ارتباط با حکومت پهلوی
حسین فاطمی یکی از انقلابی ترین دیدگاه ها درباره حکومت پهلوی را مطرح کرد. او در جریان ملی شدن صنعت نفت و رخدادهایی که در سال های پس از آن اتفاق افتاد به عنوان شخصیتی جوان و تحصیل کرده مواضع تند و رادیکالی داشت. او در بیشتر سخنرانی های سیاسی حضور می یافت و یک بار هم در یکی از همین سخنرانی ها ترور شد.

فاطمی در مقاله های خود علیه حکومت پهلوی موضع گیری های شدیدی انجام داد که این دیدگاه ها از 1318 خورشیدی در مقاله های او مشاهده می شود و همین اعتراض ها نسبت به حکومت پهلوی به یکی از مهمترین ویژگی های شخصیت او تبدیل شد. وی پس از قیام 30 تیر 1331 خورشیدی سخنرانی های بی پروایی انجام می داد و جمهوری شدن حکومت در ایران را نیز مطرح کرد. همین امر نیز زمینه حساس شدن شخص محمدرضا پهلوی نسبت به او را فراهم آورد و با توجه به تحریک های فراوان سرانجام حکم اعدام او را تایید کرد.

*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار: مهدی احمدی**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
پژوهشم**9370**2059**9131
ایرنا پژوهش، کانالی برای انعکاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۲۹۱۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران قهرمان کشتی فرنگی جام تختی شد

چهل و چهارمین دوره کشتی فرنگی جام تختی با قهرمانی تیم کشورمان به میزبانی اهواز پایان یافت.

به گزارش مشرق، چهل و چهارمین دوره رقابت‌های بین‌المللی کشتی فرنگی جام تختی روزهای ۶ و ۷ اردیبهشت ماه با حضور کشتی‌گیرانی از کشورمان و تیم‌های ارمنستان، سوریه و عراق در سالن شهرک نفت اهواز برگزار شد.

اسامی نفرات برتر این مسابقات به شرح زیر است:

۵۵ کیلوگرم:

۱- محمد حسینوند پناهی ۲- حسین بیژنی ۳- رامین احمدی و کیانوش شمشیری ۵- مهدی احدی زناب و پیام احمدی ۷- سعید اسماعیلی ۸- نورایر هاخویان (ارمنستان) ۹- محمدپویا اسدی (کرمان) ۱۰- مهدی کمالی

۶۰ کیلوگرم:

۱- پویا ناصرپور ۲- سجاد عباس‌پور ۳- علی احمدی‌وفا و علی نوربخش ۵- محمد اسدین (سوریه) و کامران عبدولی ۷- محمدجواد ابوطالبی ۸- حسین جاویدی ۹- سورن آقاجانیان (ارمنستان) ۱۰- رابرت کاراپتیان (ارمنستان)

۶۳ کیلوگرم: ۱- محمدمهدی کشتکار ۲- کاران اصلانیان (ارمنستان) ۳- داویت جوتیان (ارمنستان) و عارف محمدی ۵- رضا بهمنی و علیرضا اسفندیاری ۷- علیرضا اسدی ۸- محمد کمالی ۹- احمدرضا ناصرپور ۱۰- علی حاجیوند

۶۷ کیلوگرم:

۱- حجت رضایی ۲- امیرمحمد یارمحمدزئی ۳- هایک ملیکیان (ارمنستان) و امید حامدی ۵- آرمین محب‌ثابت و غلامرضا عبدولی ۷- علی شیرزاد ۸- محمد اسکندری ۹- حسین اسفندیاری ۱۰- روبن میرانیان (ارمنستان)

۷۲ کیلوگرم:

۱- دانیال سهرابی ۲- علی دارابی ۳- شانت خاچاطریان (ارمنستان) و رضا ساکی ۵- علی‌اصغر سام‌دلیری و امیررضا عیسوند ۷- محمدامیر شوکتی ۸- مرتضی پورعیسی ۹- سعید ارجمند ۱۰- محمدرضا رضاپور

۷۷ کیلوگرم:

۱- غلامرضا فرخی ۲- علیرضا عبدولی ۳- سیدمحمد عربی و عارف حبیب‌الهی ۵- محمدرضا حجامی و احمد نجفی ۷- امیرمحمد صمدی ۸- محمدحسن حسینی ۹- حیدر یوسف جبار ۱۰- مسعود کاووسی

۸۲ کیلوگرم:

۱- اشکان سعادتی‌فر ۲- شاهین بداغی ۳- ساموئل گریگوریان (ارمنستان) و عباس مهدی‌زاده ۵- جمال اسماعیلی و علی محمودآبادی ۷- محمدحسین آزرم دخت ۸- احمد صلح‌دوست ۹- شکور فاتحی ۱۰- محمدامین حسینی

۸۷ کیلوگرم:

۱- محمدحسین محمودی ۲- بهروز هدایت ۳- ابوالفضل پایدار و آرشام بهرام‌زاده ۵- علی کبیری و محمدهادی صیدی ۷- نریمان مهمدی ۸- ابوالفضل سپهوند ۹- اشکان عبدولی ۱۰- حسین کلیوند

۹۷ کیلوگرم:

۱- شایان حبیب زارع ۲- هایک خلویان (ارمنستان) ۳- حسین بالی و امیررضا اکبری ۵- علی عابدی درزی و محمدصادق عبدالهی ۷- محمد نصرتی ۸- ابوالفضل حاجی وندی ۹- امیرمحمد نجفی ۱۰- حمیدرضا کشتکار

۱۳۰ کیلوگرم:

۱- محمدسروش رنجبر ۲- رازمیک کوردیان (ارمنستان) ۳- آلبرت واردانیان (ارمنستان) و مهرداد کلیوند ۵- امیرحسین کریمی و سید ابوالفضل میرزاده ۷- ابوافضل فتحی تزنگی ۸- امید محمودی ۹- مهدی حسین پور ۱۰- علیرضا حسنوند

رده‌بندی تیمی:۱- ایران ۲۵۰ امتیاز ۲- ارمنستان ۱۱۵ امتیاز ۳- سوریه ۱۰ امتیاز ۴- عراق ۴ امتیاز

دیگر خبرها

  • طرحی برای رسانه‌های فردای ایران
  • آیا صدام حسین واقعا «دیوانه خاورمیانه» بود؟
  • شوراها، از مهمترین مظاهر مردمی سازی حکمرانی در نظام مردم سالاری دینی
  • افزایش تقاضای خرید تسلیحات ایرانی پس از حمله به اسرائیل
  • (تصاویر) خیابانی که قرار بود شانزلیزه ایران شود
  • مریم خمینی نوه امام در خارج از کشور چه کاره است؟
  • هشدار جدی درباره نقشه جدید نفوذی‌ها در ایران
  • ندای آزادی
  • نوه امام خمینی در خارج از کشور چه کاره است؟ 
  • ایران قهرمان کشتی فرنگی جام تختی شد