Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-29@09:04:35 GMT

اربعین از دیدگاه امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری

تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۵۱۸۴۴

اربعین از دیدگاه امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری

زیارت‌نامه‏ اربعین، این روز را را با عطوفت و تحرک، گره زده است و آن را به رسانه‏‌ای پرقدرت در مقابل اختناق و تهدید نظام سیاسی ظالم تبدیل کرده است.

به گزارش خبرگزاری مهر، رضا لک زایی، پژوهشگر پژوهشگاه بین المللی جامعه المصطفی(ص)، یادداشتی با موضوعاربعین از دیدگاه امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری(حفظه الله) نگاشته است که در ادامه می آید:

همه ایام، مال خداست؛ اما بعضی از ایام خصوصیتی دارد که برای آن خصوصیت «یوم الله» می‏‌شود (امام خمینی، صحیفه امام، ج۹، ص۴۶۵ ـ ۴۶۹)، بنابراین اربعین هم از «ایام الله» است، چرا که مغناطیس پُرجاذبه‏ حسینی، اولین دل‏‌ها را در اربعین‏ به سوی خود جذب کرد و اولین جوشش‌‏های چشمه‏ جوشان محبت حسینی، که شط همیشه جاری زیارت را در طول این قرن‏‌ها به راه انداخته است، در اربعین‏ پدید آمد و با آمدن اولین زائران ابا عبد الله الحسین(ع) بر سر قبر امامِ معصومِ شهید، اولین شکوفه‏‌های عاشورایی، در اربعین‏ شکفته شد(فرمایشات امام خامنه‏‌ای در تاریخ ۰۱/ ۰۱/ ۱۳۸۵) و این اولین درسی است که اربعین به ما می‏‌دهد، یعنی زنده نگهداشتن یاد حقیقت و خاطره‏ شهادت در مقابل طوفان تبلیغات دشمن(فرمایشات امام خامنه‏‌ای در تاریخ ۲۲/ ۰۶/ ۱۳۶۸) و زنده نگهداشتن این حقیقت که اربعین «یوم الله» است و «امام» پیشاهنگ قافله عشاق و مرگ «پل».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خاصیت محیط اختناق این است که مردم فرصت و جرئت پیدا نمی‏‌کنند که حقایقی را که فهمیده‏‌اند، در عملِ خودشان نشان بدهند؛ چون دستگاه ظالم و مستبد نمی‏‌گذارد مردم بفهمند و اگر مردم فهمیدند، نمی‏‌گذارد به آنچه فهمیده‏‌اند، عمل کنند(فرمایشات امام خامنه‏‌ای در تاریخ ۲۸/ ۱۱/ ۱۳۸۷)، بنابراین باید این اختناقِ رعب آور درهم شکسته شود.
زیارت‌نامه‏ اربعین و زیارت مرقد سرور و سالار شهیدان حضرت حسین بن علی بن ابیطالب(ع) که در این روز به عنوان یکی از نشانه‏‌های مؤمن تعریف شده است، اربعین را با عطوفت و تحرک، گره زده است و آن را به رسانه‏‌ای پرقدرت در مقابل اختناق و تهدیدِ نظام سیاسی ظالم تبدیل کرده است.

در زیارت اربعین خطاب به خداوند متعال عرض می‏‌شود: «و بذل مهجته فیک» یعنی حسین کسی است که عاشق تو بود و فقط به خاطر تو جان و خون خود را داد؛ چرا؟ «لیستنقذ عبادک من الجهاله» تا بندگان تو را از جهل نجات دهد؛ «و حیره الضّلاله»؛ و آن‏ها را از سرگردانیِ ناشی از ضلالت و گمراهی برهاند.

سپاه مقابل در فراز بعدی اینگونه معرفی می‌‏شود: «و قد توازر علیه من غرّته الدنیا»؛ نقطه‏ مقابل، کسانی بودند که فریب زندگی، آن‏ها را به خود مشغول کرده بود؛ «و باع حظّه بالأرذل الأدنی»؛ سهمی را که خدای متعال برای هر انسانی در آفرینش عظیم خود قرار داده است و این سهم عبارت است از سعادت و خوشبختی دنیا و آخرت به بهای ناچیزی فروخته بودند.

براین اساس نهضت حسینی با دو نگاه قابل ملاحظه است:

نگاه اول: حرکت ظاهری حسین بن علی(ع)، که حرکت علیه یک حکومت فاسد و منحرف و ظالم و سرکوبگر یعنی حکومت یزید است؛

نگاه دوم: حرکت باطنی حسین بن علی(ع)، که حرکت علیه جهل و زبونی انسان است. در حقیقت، امام حسین(ع) اگرچه با یزید مبارزه می‏‌کند، اما مبارزه‏ گسترده‏ تاریخی حضرتش با یزیدِ کوته‏‌عمرِ بی‏‌ارزش نیست؛ بلکه با جهل و پستی و گمراهی و زبونی و ذلّت انسان(فرمایشات امام خامنه‏‌ای در تاریخ ۲۶/ ۰۱/ ۱۳۷۹) در تمام اعصار و در تمام ابعاد سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، نظامی، خانوادگی، اجتماعی و … است.  این نگاه به اربعین است که اربعین را همیشه زنده نگه می‏‌دارد و باعث ترس و هراس دشمنان از حسین بن علی(ع) می‏‌شود.

امروز هم هرجایی که بشر در دنیا ضربه خورده است چه ضربه‏ سیاسی، چه ضربه‏ نظامی و چه ضربه‏ اقتصادی اگر ریشه‏‌اش را کاوش کند، یا در جهل است، یا در زبونی. یا نمی‏‌داند و معرفت لازم را به آنچه که باید معرفت داشته باشد، ندارد؛ یا اینکه معرفت دارد، اما خود را ارزان فروخته‏ و زبونی را خریده و تن به ذلت داده است. بر این اساس در اربعین هم به سهم اعتقاد، عقلانیت و بینش و هم به سهم اخلاق، انسانیت و عطوفت و هم به سهم جهاد، حماسه و ایثار توجه شده است.

با توجه به این نگاه است که امروزه متفکران و روشن‏فکران و کسانی که بی‏‌غرض هستند، وقتی ماجرای امام حسین(ع) را می‏‌بینند، احساس خضوع می‏‌کنند و در واقع امام حسین(ع)، امام آن‏ها در آزادی‏‌خواهی، عدالت‏‌طلبی، مبارزه با بدی‌ها و زشتی‌ها و جهل و زبونی انسان است(فرمایشات امام خامنه‏‌ای در تاریخ ۲۶/ ۰۱/ ۱۳۷۹).

علاوه بر ظرفیت انسانی و آزادی خواهی حتی به قیمت شهادت در راه حفظ اسلام که در اربعین حسینی وجود دارد، امام خمینی(ره) با یادآوری اربعین‏‌های زنجیره‏ای گرامی‏‌داشت شهدای ایران، مسلمین را به ظرفیت وحدت‏‌بخشی اربعین هم توجه می‏‌دهد، امام خمینی(ره) «اربعین» را یکی از روزهای تحکیم وحدت مسلمین جهان می‏‌دانند و می‏‌فرمایند: «ما از دست امریکا نباید خیلی گله کنیم … لکن از کشورهای اسلامی و از حکومت‏های اسلامی باید شکوه کنیم و فریاد بزنیم. اسلام این قدر برای اجتماع و برای وحدت کلمه، هم تبلیغ کرده است و هم عمل کرده است؛ یعنی، روزهایی را پیش آورده است که با خود این روزها و انگیزه این روزها تحکیم وحدت می‏‌شود مثل عاشورا و اربعین‏. (صحیفه امام، ج‏15، ص ۴۳۷ ـ ۴۳۸).

وحدت و افزایش قدرت به معنای جنگ طلبی نیست، چون اسلام، معتقد به جنگ‏های پیش‌دستانه نیست، سخنگوی اسلام ناب محمدی امام خمینی(ره) می‏فرمایند «ما برای جنگ پیشقدم نیستیم(صحیفه امام، ج‏13، ص ۳۳۱). اما وقتی جنگ از سوی یزیدیان زمان، تحمیل شد، بر خلاف نظر اکثریت که معمولاً جنگ را چیز بدی می‏‌دانند، امام خمینی(ره) مسلمین را به ابعاد مثبت مبارزه، جهاد و در نظر گرفتن رضای الهی توجه ‏دادند و ‏فرمودند: «ان شاء اللَّه، مسلمین هم توجه می‏‌کنند به آن. یکی اینکه مردم از جنگ خسته نشوند(صحیفه امام، ج‏13، ص ۳۳۱).
در هر صورت، جنگ از یک جهت خیلی خوب است و آن این است که شجاعتی را که در باطن انسان است بروز می‏‌دهد و برای انسان تحرک حاصل می‏‌شود. انسان از آن خمودی بیرون می‏‌آید. … فرق ما بین ما و آنها این است که ما انگیزه‏مان اسلام است(صحیفه امام، ج‏13، ص ۲۵۰).

به این ترتیب امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری به خوبی از برکات و ظرفیت اسلام، که ذاتاً دینی سیاسی است، و از جمله آیین سیاسی اربعین در راستای مبارزه با ظلم و ستم و اسلام آمریکایی در سه عرصه ملی، منطقه‏‌ای و بین المللی بهره برده و می‏‌برند. ایشان به خوبی مردم را با ظرفیت‏‌های اسلام ناب محمدی و از جمله ظرفیت‏‌های نهضت حسینی و اربعین، آگاه کرده و تلاش دارند که مسلمین و مستضعفین به صورت منسجم و متحد در برابر یزیدیان و مستکبران زمان قرار بگیرند و نهراسند، تا کارکرد ظلم‏‌ستیزانه اربعین را که یکی از اهداف قیام اباعبدالله الحسین بود و گوشه‏‌ای از آن در ایران ظاهر شد، در دنیا و به ویژه در قدس شریف، جلوه‏‌گر سازند.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۵۱۸۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کتاب «رازهای زیارت اربعین» روانه بازار نشر شد

به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «رازهای زیارت اربعین» اثر محمد سند با تحقیق ابراهیم حسین بغدادی و ترجمه محمد خنیفرزاده در ۱۷۶ صفحه در مجتمع فرهنگی فاطمیه اصفهان تهیه و به همت مؤسسه بوستان کتاب به چاپ رسید.

نویسنده اثر حاضر مطالب ارزنده‌ای درباره فلسفه زیارت اربعین و وسعت انعکاس آن بر روح و روانِ بشر بیان کرده است. کشش و شیفتگی شدیدی که این شعیره مقدس به حضرت اباعبدالله الحسین (ع) به طور ویژه و به دیگر شهدای کربلا به طور عام در وجود ما می‌دواند، کانون توجه ما در این کتاب است؛ چیزی که موجب می‌شود روحیه باصفای انسان با ایمان در جامعه‌ای که در آن به سر می‌برد، ممتاز و برجسته کند و نمونه فاخری از همزیستی بر پایه عشق و محبت الهی را در میان همنوعان خود رقم زند.

ساختار اثر

این کتاب در سه فصل تألیف شده است؛ فصل اول با عنوان «زیارت اربعین، تعالی‌بخش فطرت انسانی» نیروی محرک در زیارت اربعین، مهدویت در امتداد عاشورا و شعائر حسینی و نظارت مداوم کشورها بر زیارت اربعین را بررسی کرده و حرمت مناسبت و موسم اربعین، سکولاریسم نوین و زیارت امام حسین (ع) و دلیل تمرکز بر زیارت امام حسین (ع) را شرح داده و گنبد حسینیِ آسمان و تربت روحانی آن، حورالعین، پرتوی از نور حسین (ع) و دیدار امام حسین (ع) و فراموشی حوریان را به نگارش درآورده است.

نویسنده در فصل دوم با عنوان «زیارت اربعین، تمدن یا حکومت» ابعاد زیارت اربعین امام حسین (ع)، قرآن کریم و فرهنگ و تمدن و قواعد جهانی نظام اهل بیت (ع) را بیان کرده و جایگاه علمی نظام حوزه در پژوهش‌های غربیان، راز موفقیت نظام تشیع و رازهای قواعد حاکم بر نظام اهل بیت (ع) را مورد تأکید قرار داده است.

«فلسفه شعائر حسینی» عنوان سومین و آخرین فصل از کتاب حاضر است که در آن یعقوب و گریه او بر یوسف (ع)، شعار حضرت مهدی (عج) و اهل بیت (ع) قطب و محور مودت تبیین شده و تفاوت‌های اسلام عمومی با اسلام ایمانی، فلسفه ولایت و رجعت سران عدالت الهی به رشته تحریر درآمده است.

کد خبر 6089496 فاطمه علی آبادی

دیگر خبرها

  • اعزام  زائر از هرمزگان به حج عمره
  • اعزام ۲۵۵ زائر از هرمزگان به حج عمره
  • ماجرای دریافت انگشتر مقام معظم رهبری توسط یک کارگر
  • برگزاری همایش بین‌المللی اندیشه‌های قرآنی امام خامنه‌ای
  • کتاب «رازهای زیارت اربعین» روانه بازار نشر شد
  • سفر مقام معظم رهبری موجب عبور کردستان از حوزه امنیتی به حوزه فرهنگی شد/ علمای مناطق شرقی با روشنگری بسترساز امنیت پایدار شوند
  • اعتقاد عملی به اقتصاد مقاومتی لازمه تحقق حماسه اقتصادی است
  • توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری باعث ریشه کن شدن فساد است
  • سالن ورزشی استاندارد در شهرستان بجستان نداریم
  • ثبت ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار بیمه شده جدید