Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-29@20:01:29 GMT

بیشاپور جهانی که نشد هیچ؛ حریمش هم شکست!

تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۶۰۵۹۴

شهر ساسانی بیشاپور قرار است سال آینده در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گیرد، اما هم اینک با نصب برج های نوری، حریم منظرش شکسته شده و به اعتقاد فعالین حوزه میراث فرهنگی فارس، احتمال دارد پرونده محور ساسانی فارس که روی میز یونسکو قرار دارد با چنین اقدامی در فهرست جهانی جای نگیرد. بیشاپور یکی از اصلی ترین آثار ارزشمند و تاریخی موجود در این پرونده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به گفته یکی از فعالین حوزه گردشگری فارس، در حال حاضر برج نوری در فاصله 250 متری از آثار تاریخی این محوطه ساسانی نصب شده که حریم منظری این شهر را مخدوش کرده است. برجی که 12 متر است و طبق ضوابط موجود میراث فرهنگی، ارتفاعش باید کمتر از 5 متر باشد.
بنابر ضوابط حفاظتی محوطه باستانی شهر بیشاپور، هرگونه دخل و تصرف و عملی که منجر به تغییر چهره طبیعی زمین و چشم اندازهای شهر بیشاپور گردد، ممنوع است مگر کاوشهای علمی باستان شناسی مجاز براساس طرح های مصوب سازمان میراث فرهنگی. همچنین ایجاد ساختمان و ساخت جاده، نصب دکل و تیر برق و آنتن های تلویزیونی و ماهواره ای روی برخی از بلندی ها و اراضی همجوار شهر بیشاپور در محدوده حریم ممنوع می باشد.
بنابر این گزارش، هم اکنون اداره راهداری و حمل و نقل جاده ای، پایه برج نوری در حریم درجه یک مجموعه تاریخی بیشاپور در فاصله 250 متری از عرصه شهر، حدفاصل شهر بیشاپور- سراب دختران به ارتفاع 5/12 متر را نصب کرده که بی شک این اقدام غیرقانونی و برخلاف ضوابط حاکم بر عرصه و حریم این شهر تاریخی است.
در این رابطه محمدرضا معینی رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان کازرون به خبرنگار ما گفت: در تاریخ 30 مهرماه امسال، استعلامی مبنی بر نصب برج نوری از طرف دهیاری منطقه به اداره میراث شهرستان ارسال شد که با هماهنگی دفتر ثبت جهانی میراث فرهنگی کشور، اعلام شد که حداکثر ارتفاع این برج نوری 5/4 متر باشد.
به گفته وی، نصب این برج نوری با ارتفاع کنونی (5/12 متر) خلاف ضوابط و مقررات موجود است و باید هرچه سریع تر، کوتاه تر و یا حذف شود.
معینی از پیگیری قضائی و شکایت میراث فرهنگی مبنی بر نصب این برج نوری خبر داد و افزود: شهر ساسانی بیشاپور در آستانه ثبت جهانی است و باید نگاه ها و هرگونه رفتاری نسبت به این مجموعه متناسب با ضوابط و مقررات موجود در حوزه میراث فرهنگی باشد.در ادامه این گفت وگو، علوی فرماندار شهرستان کازرون با اشاره به اینکه نصب ستون های برق در منطقه، اتفاق جدیدی نیست، اضافه کرد: نصب ستون های برق در این منطقه اجتناب ناپذیر است به طوری که قدمت این ستون ها به دوران قبل از انقلاب بازمی گردد.
به گفته وی، با توجه به اینکه محور ساسانی فارس به ویژه شهر بیشاپور در آستانه ثبت جهانی است، باید حساسیت ها در نحوره برخورد با آثار بیشتر شود.
علوی با ذکر مثالی به تکمیل سخنانش پرداخت و گفت: با هماهنگی های صورت گرفته، ساختمان قهوه خانه ای که در حریم این شهر تاریخی قرار داشت، تخریب شد. همچنین خاکسپاری و دفن مردگان نیز در قبرستان بیشاپور متوقف شده است به طوری که در حال حاضر مقرر شده زمین مناسبی با همکاری میراث فرهنگی، مجموعه وزارت کشور و بنیاد مسکن برای ساخت قبرستان جدید درنظر گرفته شود.
فرماندار شهرستان کازرون در ادامه اضافه کرد: هرگونه ساخت وساز در منطقه باید طبق ضوابط میراث فرهنگی باشد، اما به نظر نمی رسد که وجود ستون های برق در این محل خلاف قوانین باشد چرا که در مناطقی چون پاسارگاد و تخت جمشید نیز از این دست ستون ها دیده می شود.
علوی گفت: نصب برج نوری با ارتفاع زیاد در منطقه در دست پیگیری است و چنانچه با ضوابط میراث فرهنگی همخوانی نداشته باشد از محل حذف خواهد شد.
گفتنی است شهر تاریخی بیشاپور که حدود دویست هکتار وسعت دارد در فاصله 23 کیلومتری شمال غربی شهر فعلی کازرون قرار دارد . بنابراطلاعات دقیق و مکتوب که در مرکز شهر بر روی دو ستون یادبود نوشته شده ، این شهر در زمان شاپور اول ( 272-241 میلادی ) دومین و یکی از مقتدرترین پادشاهان ساسانی و توسط یک معمار سوری بنام « اپسای » طراحی و ساخته شد. و بنا برهمین کتیبه ، شاپور در سال 24 سلطنتش از شهر بیشاپور بازدید نموده است .
این شهر در کنار شهرهایی همچون استخر، داراب گرد ، ارجان ، اردشیر خوره از مهمترین شهرهای استان فارس در عهد ساسانی بوده و تا زمان سلطنت بهرام دوم رونق خود را حفظ کرد . بیشاپور شامل دو قسمت ارگ سلطنتی که بناهای شاخص دوره ساسانی مثل معبد آناهیتا ، تالار شاپور، ایوان موزائیک ، کاخ والرین و ... را شامل می شود و قسمت عامه نشین شهر که بخش و سیع تر شهر را تشکیل می دهد و در برگیرنده خانه های مسکونی ، اماکن عمومی مثل حمام ، کاروانسرا ، بازار و ... می باشد .
جایگاه نذورات ( ستون های یادبود)، تالار تشریفات، ایوان موزائیک و ستون های یادبود از جمله بناهای اصلی این شهر به شمار می روند.

 

46

منبع: جماران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۶۰۵۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

میراث فرهنگی اجازه انتقال آب از روستای تاریخی گیسک را نمی‌دهد

محمد اسلامی گفت: در پاسخ به کسانی که می‌گویند میراث فرهنگی باعث خشک شدن درختان روستای تاریخی گیسک شده، باید بگویم که این یک ادعای گمراه‌کننده از سوی افرادی بود که آب این روستا را قبلا برای مصارف در اراضی دیگر انتقال داده بودند.

وی افزود: ما پیگیر موضوع برای بازگشت آب به روستا و زنده شدن محیط سبز و زیبای روستا هستیم و به هیچ عنوان اجازه انتقال باقیمانده آب را حتی به نزدیک‌ترین اراضی مجاور هم نمی‌دهیم.

رئیس میراث فرهنگی شهرستان زرند با اشاره به تغییر مسیر آب روستا که اخیرا رخ داده، گفت: پس از گزارش مردمی، بلافاصله به روستای تاریخی گیسک رفتیم و با مشاهده جاری شدن آب در جوی وسط روستا که از بالاترین قسمت ساخت و ساز تا استخر محوطه جنب بود، خیلی خوشحال شدم، چون یکی از زیباترین حالات در این روستای گردشگری _تاریخی، جاری بودن آب در این جویبار است.

وی اظهار کرد:، اما مطلع شدیم قصد احتمالی کشاورزان انتقال این آب از طریق لوله به مناطق دیگر است لذا به اطلاع تمام دوستداران میراث فرهنگی خصوصا علاقمندان به روستای تاریخی گیسک می‌رسانم که حفظ بافت تاریخی و منظر فرهنگی و طبیعی روستا از وظایف میراث است و اجازه تغییر در ماهیت فیزیکی چه در بخش ساختمان‌ها چه در بخش محیط و کشاورزی را نخواهد داد.

اسلامی تاکید کرد: طبق قانون، زمانی که یک اثر به ثبت ملی می‌رسد هرچند هیچ تغییری در مالکیت آن بنا اتفاق نخواهد افتاد، اما تغییر در شکل و محتوای آن اثر و نیز عرصه و حرایم آن غیرقانونی خواهد بود و عامل یا عوامل دخیل در هر اتفاقی تحت پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.

رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان زرند افزود: به استناد قانون، تخریب بنا‌های تاریخی مجازات‌های بسیار سختی به همراه دارد و بعضا از آن بعنوان جرمی همسان با جرم‌های امنیتی یاد می‌شود.

 روستای گیسک شهرستان زرند بر اثر زمین‌لرزه سال ۱۳۵۶ ویران شد و بازماندگان زلزله با کمک دولت وقت در یک کیلومتری روستای ویران شده، خانه‌هایی بنا کردند (نام روستای جدید شهرک طالقانی است).

قرار گرفتن روستا در دامنه کوه و معماری طبقاتی آن، خانه‌های سرخ رنگ، وجود تالار‌ها و بازارچه‌های زیرزمینی، عدم آواربرداری موجب شد این روستا به اکوموزه تبدیل شود. 

میراث فرهنگی این روستای ویران شده را ثبت و به سایت گردشگری تبدیل کرده است.

روستای گیسک بزرگترین روستای خالی از سکنه ایران است و یکی از جاذبه‌های دیدنی در شمال کرمان است.

باشگاه خبرنگاران جوان کرمان کرمان

دیگر خبرها

  • پروژه تله کابین تاق بستان در وزارت میراث فرهنگی در حال بررسی است
  • میراث فرهنگی اجازه انتقال آب از روستای تاریخی گیسک را نمی‌دهد
  • تله‌کابین می‌تواند به رونق گردشگری کرمانشاه کمک کند
  • شهر یزد به اعتبارات ملی نیاز دارد/ پروژه‌های نیمه‌تمام دفع آب‌های سطحی تکمیل می‌شود
  • برگزاری ۲۵۰ برنامه به مناسبت هفته میراث فرهنگی در گیلان
  • انتقال اشیای تاریخی موزه ایران باستان به موزه آذربایجان تبریز
  • تهدیدی برای شهر باستانی جیرفت
  • آلاچیق عشایر شاهسون اردبیل قابلیت ثبت جهانی دارد
  • مافیای «بافت تاریخی» به زمین می‌خورد؟
  • میمند فارس شهر ملی شیشه‌گری شود