Web Analytics Made Easy - Statcounter

اجتماع > اجتماعی - جاوید کاظم‌پور: زلزله روز ۲۱مرداد ۱۳۹۱، مناطق اهر و ورزقان آذربایجان شرقی که ۳۰۶نفر جان باخته و۵ هزارنفر زخمی برجای گذاشت حالا با گذشت ۵سال و ۳‌ماه از آن روز تلخ می‌تواند،

درس‌هاي بسياري براي بازسازي مناطق آسيب‌ديده در زلزله هفته گذشته شهرهاي مرزي كشور همچون سرپل ذهاب، قصرشيرين، گيلانغرب، دالاهو، ثلاث باباجاني و بسياري از روستاهاي اين مناطق داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زلزله يكشنبه‌شب، امروز بعد از گذشت چند سال براي مردم ورزقان، اهر و روستاهاي منطقه تداعي‌كننده روزهايي سخت بعد از زلزله ورزقان است، ‌ماه‌هاي زندگي در چادر و كنار ويرانه‌هاي خانه‌هايشان و البته دوران بازسازي. زلزله‌زدگاني كه مي‌گويند مسئولان محلي در روزهاي اوليه بعد از زلزله به آنها وعده داده بودند بازسازي ظرف چند‌ماه به اتمام برسد ولي امروز بعد از گذشت بيش از 5سال در برخي مناطق به‌ويژه روستاهاي دور افتاده هنوز كاملا بازسازي‌ها محقق نشده است.

البته در مناطق اصلي زلزله‌زده خانه‌هاي بسياري بازسازي شدند و حالا زندگي به مناطق زلزله زده بازگشته است ولي مردم گلايه‌هايي از روند بازسازي‌ها دارند كه مي‌تواند براي امروز درس باشد و مورد توجه قرار گيرد. در اين گزارش با تعدادي از مردم زلزله‌زده ورزقان درباره تجربه‌هايشان و مشكلاتي كه دارند، گفت‌وگو كرده‌ايم. چالش‌هايي مانند وام‌هاي بلاعوضي كه پرداخت نشد و خانه‌هايي كه ساخته شد ولي در آنها به سبك زندگي روستاييان توجه نشد و....

بي‌نظمي در توزيع اقلام كمكي

يكي از روستاييان سيه‌كلان به خانه يكي از افراد سالخورده در روستاي سيه‌كلان ورزقان اشاره كرده و به همشهري مي‌گويد: اين پيرمرد تنها چون توانايي مراجعه براي دريافت كمك‌هاي بلاعوض و وام را نداشت، در همان خانه در حال تخريب خود ماند و امروز بعد از 5سال خانه وي در وضعيت نامناسبي قرار دارد و اين پيرمرد تنها در همان خانه در حال تخريب و ناامن زندگي مي‌كند.
يكي از روستاييان اميرآباد ورزقان كه خانه‌هايشان در زلزله از بين رفت و در بازسازي اين روستا كاملا جابه‌جا شد در گفت‌وگو با خبرنگار همشهري از ناتواني روستاييان در بازپرداخت وام گفته و ادامه مي‌دهد:

تعداد بسيار كمي از روستاييان اقدام به بازپرداخت وام‌هاي خود كرده‌اند چرا كه توان بازپرداخت وام را ندارند؛ علاوه بر آن مسئولان در همان زمان وعده داده بودند كه اين وام‌ها بلاعوض هستند. رحيم عادلي بيان مي‌كند: هرچند مسئولان بانكي 2سال ديگر براي بازپرداخت وام‌ها تنفس داده‌اند اما مردم توان بازپرداخت وام را ندارند و از مسئولان انتظار مي‌رود تا بخشودگي وام‌ها را در دستور كار قرار دهند.

وي ادامه مي‌دهد: وام 25ميليوني كه به‌حساب زلزله‌زده‌ها نوشته شده، به‌خود آنان پرداخت نشده بلكه به پيمانكاران داد شد و برخي افراد ناتوان كه امكان حمل مصالح ساختماني و تحويل به پيمانكاران را نداشته‌اند، اكنون خانه‌هايشان بازسازي نشده، ولي وام به اسم آنها نوشته شده است. وي يادآور مي‌شود: رضايت عمومي از وضعيت بازسازي در داخل شهر ورزقان زيادتر از روستاهاي اطراف است.

خانه‌هاي نامناسب با فرهنگ روستاييان

يكي از روستاييان ساكن ميرزاعلي كه روستايشان در زلزله به‌شدت آسيب ديد و بعد از آن جابه‌جا‌شده و خانه‌هاي جديد در محل ديگري براي روستاييان احداث شده از وضعيت نامناسب خانه‌هاي احداثي براي سكونت گله‌مند است و مي‌گويد: خانه‌هاي احداث شده مطابق با وضعيت سردسيري منطقه ورزقان نيستند. دراين منطقه از اوايل پاييز هوا سرد شده و برف و يخبندان شروع مي‌شود. دماي هوا در زمستان گاه تا 30درجه زير صفر هم مي‌رسد اما خانه‌هاي احداثي فاقد عايق‌بندي ويژه سرما بوده و در فصل سرد سال غيرقابل سكونت مي‌شوند. به گفته شيرين دل پورمحمد خانه‌هاي قديمي ساخته شده در اين مناطق كه در زلزله از بين رفتند ديوارهاي ضخيم كاه گلي داشتند كه در برابر نفوذ سرما و گرما مقاوم بودند و با اندكي حرارت گرم مي‌شدند اما خانه‌هاي جديد با سازه‌هاي فلزي و نازكي احداث شده‌اند كه در برابر سرما مقاوم نيستند و حرارت زيادي از بين مي‌رود.

يكي ديگر از اهالي از چكه كردن آب باران در برخي از اين خانه‌ها هم خبر مي‌دهد و يادآور مي‌شود: در زمان بارش باران و آب‌شدن برف‌ها آب از سقف چكه مي‌كند و مشكلات متعددي براي روستانشينان به‌وجود مي‌آيد. وي خاطرنشان مي‌كند: يكي ديگر از مشكلات خانه‌هاي احداثي، كوچك بودن اين خانه‌هاست. «خانه‌هاي 64متري براي خانواده روستايي كه جمعيت زيادي دارد، مناسب نيست؛ چطور يك روستايي با 5، 6بچه در يك خانه 64متري زندگي كند؟

يكي از روستاييان سيه‌كلان هم مي‌گويد: برخي از روستاييان از كم‌كاري پيمانكاران گله‌مند بوده و هستند، پيمانكارها وام‌ها را دريافت كردند ولي بعد كه خانه‌ها نيمه‌كاره شد از روستاييان پول طلب كردند درحالي‌كه روستاييان پولي براي پرداخت نداشتند و همه‌‌چيزشان را در زلزله از دست داده بودند.

او مي‌گويد: روستايياني كه خود توان احداث خانه داشتند، به‌مراتب خانه‌هاي بهتر و مقاوم تري احداث كرده‌اند. در مقابل برخي از پيمانكاران خوب كار نكردند و نظارت كافي روي كارهايشان وجود نداشت. او همچنين مي‌گويد: «تقسيم مصالح ساختماني هم در همه روستاها و مناطق زلزله‌زده ورزقان يكسان و مديريت‌شده بود.»

يكي از روستاييان ساكن اميرآباد با اشاره به اينكه بعد از زلزله مردم‌ ماه‌ها در كانكس زندگي مي‌كردند تا خانه‌هاي‌شان بازسازي شود، مي‌گويد: اين كانكس‌ها امروز و پس از گذشت 5سال از زلزله هنوز در اين مناطق كاربرد دارد و براي نگهداري حيوانات و انبار علوفه و دام بسيار مناسب است. علاوه بر اين كانكس‌ها محل مناسبي براي انبار محصولات كشاورزي است.

او با اشاره به اينكه زندگي در كانكس سختي‌هاي بسياري دارد مي‌گويد: زندگي در كانكس يعني زندگي موقت، كانكس از چادر بهتر است ولي در برابر سرما و گرما مقاومت لازم را ندارد اما براي سكونت موقت و تلف‌نشدن دام‌ها از سرما خوب است تا اينكه خانه‌ها دوباره بازسازي شوند.

در همین زمینه: ابراز همدردی دیپلمات‌های جهان با زلزله زدگان غرب ایران تجری: سازندگان و ناظران مسکن مهر باید پاسخگو باشند مصدومان زلزله پس از ترخیص رها نمی‌شوند | همراهان مصدومان اسکان داده می‌شوند اقلام امدادی به میزان کافی در انبارهای هلال احمر وجود دارد

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۶۷۵۰۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مبلغ مسئولان کرمانشاه برای تکمیل مناطق زلزله‌زده دقیق نیست

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: مبلغ درخواستی از سوی مسئولان استان کرمانشاه برای تکمیل مناطق زلزله‌زده دقیق نیست و باید برآورد دقیق و کارشناسی شده وجود داشته باشد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، محمدحسن نامی امروز در جمع خبرنگاران در استانداری کرمانشاه، با اشاره به اینکه استان کرمانشاه از نظر پیشگیری، آمادگی و مقابله با بحران نسبت به سایر استان‌ها وضعیت بهتری دارد، اظهار داشت: این وضعیت باز هم کافی نیست و باید پیشگیری در حوزه‌های مختلف که می‌تواند احتمال خطر در آن وجود داشته باشد، با استفاده از ظرفیت استان مورد توجه قرار گیرد و ما نیز وظیفه داریم بودجه مورد نیاز را به ویژه برای شهر کرمانشاه تهیه کنیم.

وی درباره تکمیل بازسازی مناطق زلزله‌زده کرمانشاه گفت: در شهرستان سرپل‌ذهاب برخی از اماکن عمومی از جمله ساختمان‌های اداری، مساجد، کتابخانه‌ها و مراکز بهداشت هنوز ساخته نشده و نیاز به بودجه دارد و باید به نتیجه برسد.

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: برآورد دقیقی از میزان اعتبار مورد نیاز برای بازسازی این اماکن وجود ندارد و تعیین اعتبار و زمان تأمین آن نیاز به برآورد دارد و البته از این به بعد همچون سال گذشته بودجه براساس براورد تخصیص نمی‌یابد بلکه به صورت مرحله به مرحله با پیشرفت کار و دقت در محاسبه و استفاده از ظرفیت دستگاه‌های موجود پرداخت می‌شود. این ساختمان‌ها باید ساخته می‌شد، اما با کم‌دقتی رها شده و اکنون ما بنا داریم تا انتها همراهی کنیم و نیازی به اعلام اعتبار نیست. ساختمان‌های دولتی باید بیمه باشند و در صورت تخریب به هر دلیل، ما نباید یک ریال برای بازسازی آن کمک کنیم و کاری که اکنون قرار است انجام شود کاری اضافه بر وظیفه است.

نامی با اشاره به اینکه برای ساخت و بازسازی مساجد می‌توان از ظرفیت خیران استفاده کرد، گفت: ما تمام تلاش خود را به کار می‌گیریم که این وضعیت ساماندهی شود اما باید همراه با دقت باشد و با برآورد کارشناسی برآورد صحیحی انجام شود.

وی با اشاره به اینکه با توجه به شعار سال باید بیشتر از ظرفیت مردم استفاده شود، افزود: در رابطه با ساماندهی آبشوران نیاز به اقدامات اولیه دارد و در ابتدا باید نقشه دیجیتال شهر تهیه شود که بتوانیم تصمیم درستی بگیریم و اعتبار آن از منابع استانی و بخشی نیز از بودجه مدیریت بحران تأمین می‎‌شود.

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: برای ساماندهی آبشوران نیز اطلاعات دقیقی از نحوه انجام عملیات، شیب رودخانه و نوع مصالح مورد استفاده وجود ندارد و نمی‌توان بدون داشتن این اطلاعات اعتباری برای آن برآورد کرد.

نامی با اشاره به استفاده از پساب شهر کرمانشاه برای صنایع افزود: در قانون بودجه 1402 قید شده که تمایم شرکت‌های صنعتی باید از پساب استفاده کنند و تمام دستگاه‌ها باید در حد توان برای تصفیه پساب و انتقال آن به شهرک‌های صنعتی کمک کنند.

وی با اشاره به اینکه توسعه فضای سبز در کرمانشاه به خوبی انجام شده است، گفت: براساس برنامه‌ریزی انجام شده باید در کشور 250 میلیون اصله درخت کاشته شود و بنابر تأکید مقام معظم رهبری باید این درختان مثمر باشند و تولید چوب نیز می‌تواند در این دسته قرار بگیرد، زیرا در کشور سالانه به حداقل پنج میلیون مترمربع چوب نیاز است که بخشی از آن وارد می‌شود و به هر میزان این تولید چوب افزایش یابد واردات کاهش می‌یابد.

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور بیان کرد: با این وجود تلاش می‌شود درختان کاشته شده مثمر باشد و نحوه عملکرد در این زمینه براساس تقسیمات وزارت جهاد کشاورزی و سازمان منابع طبیعی به دقت پیگیری می‌شود، زیرا توسعه فضای سبز یکی از اصول مهم دنیا برای ادامه حیات بشر است.

نامی با اشاره به اینکه در تمام ابعاد مدیریت بحران مردم حضور فعال دارند، گفت: این حضور نیاز به سازماندهی و آموزش دارد و به همین دلیل قرارگاه مردم یاری بحران در کشور به منظور آموزش مردم و استفاده از ظرفیت مردم در بحران‌ها راه‌اندازی شده است.

برآورد دقیق از خسارت در مناطق زلزله‌زده انجام شده است

محمدطیب صحرایی نیز در این نشست با تأکید بر همراهی مدیریت بحران کشور تا پایان ساماندهی مناطق زلزله‌زده کرمانشاه اظهار داشت: ممکن است اعتبار مورد نیاز بیشتر یا کمتر از برآورد و اعتبار درخواست شده باشد و مهم این است که از این وضعیت عبور کنیم. در صورت همراهی مدیریت بحران می‌توانیم در مدت زمان قابل قبولی تمام مناطق زلزله‌زده استان را از نابسامانی فعلی خارج کنیم.

صحرایی با بیان اینکه براساس برآورد انجام شده تا پایان سال گذشته 2700 میلیارد تومان برای تکمیل بازسازی مناطق زلزله‌زده نیاز است گفت: برآورد دقیق از خسارت‌ها وجود دارد و تقدیم خواهد شد و در صورت نیاز برآورد تکمیلی و کارشناسی‌های جدید انجام می‌شود.

استاندار کرمانشاه افزود: متأسفانه ردیف بودجه بازسازی مناطق زلزله‌زده از قانون بودجه حذف شده و برای بازگشت این ردیف حمایت مدیریت بحران نیاز است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • چهار هزار میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل بازسازی مناطق زلزله‌زده و حل برخی از مشکلات کلانشهر کرمانشاه
  • وقوع سالانه ۱۴ تا ۱۵ هزار زلزله در سطح کشور
  • برای اتمام واقعی بازسازی زلزله کرمانشاه و ایمن سازی استان ۴ همت اعتبار نیاز است
  • کرمانشاه وارث‌دار پروژه‌های نیمه تمام افتتاح شده دولت قبل است
  • ایمن‌سازی کرمانشاه ۴۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار می‌خواهد
  • ساختمان‌های اداری باقیمانده در مناطق زلزله‌زده کرمانشاه بازسازی و تکمیل می‌شود
  • مبلغ مسئولان کرمانشاه برای تکمیل مناطق زلزله‌زده دقیق نیست
  • بازدید میدانی رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از بنا‌های آسیب دیده زلزله ۹۶
  • زلزله ۳.۱ ریشتری حوالی ازگله در استان کرمانشاه را لرزاند
  • بررسی روند بازسازی زیرساختهای آب وفاضلاب مناطق زلزله زده خوی