Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-26@07:19:54 GMT

زنده کردن ادبیات داستانی ایران با اجرای یک تئاتر

تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۷۲۴۶۷۵

زنده کردن ادبیات داستانی ایران با اجرای یک تئاتر

نویسنده نمایشنامه «آبجی» که چند روز دیگر اجرای خود را آغاز می کند، نوشتن و اجرای این نمایش را بهانه ای برای دیده شدن ارتباط ادبیات داستانی و ادبیات نمایشی ایران توصیف می کند.

فرهاد امینی نمایشنامه نویس در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره اثر جدید خود گفت: نمایشنامه «آبجی» اثر جدیدم است که از روز پنجشنبه این هفته اجرایش را در مجموعه تئاتر شهر آغاز می کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: در این نمایشنامه، سعی کرده ام داستان سرایی را به شیوه ای ایرانی پی گرفته و داستان را با بهره گیری از عناصر بومی تعریف کنم. همزمانی تقریبی داستان نویسی نوین و نمایشنامه نویسی در ایران، ما را به سمت تعامل هرچه بیشتر بین این دو حوزه هدایت می کند. به نظرم این تعامل باعث می شود این دو حوزه به بالندگی یکدیگر کمک کنند.

این نمایشنامه نویس در ادامه درباره طرح داستانی «آبجی» گفت: این نمایشنامه با اقتباس از یکی از داستان های صادق هدایت نوشته شد و هرچند این اقتباس، به شیوه تفسیر و به نوعی برداشت آزادگونه انجام شد، اما همچنان وامدار داستانی است که هدایت نوشته و همان طور که اشاره کردم، در ساختار نمایشنامه هم، شیوه های داستان سرایی و تکنیک های مورد نیاز ادبیات داستانی رعایت شده است.

امینی گفت: ادبیات داستانی کشورمان متاسفانه میراثی است که کمرنگ شده و در حال فراموشی است. این فراموشی تا حدودی در فضای تئاتر کشورمان نیز دیده می شود. به همین دلیل نوشتن این نمایشنامه و اجرایش توسط گروه اجرایی، مجالی به دست داد که هم از نظر نگارش و در چارچوب نمایشنامه نویسی؛ و همچنین از نظر اجرا و ارتباط با تماشاگر، دین خود را به ادبیات داستانی ایران و نویسنده هایش ادا کنیم. به این ترتیب گفتیم اگر نویسنده داستان اولیه زنده بود و قرار بود تعدادی بلیط میهمان به او بدهیم، چه کسانی را دعوت می کرد؟ پاسخ مان به این سوال فرضی این بود که احتمالا از نویسندگان و اهالی ادبیات داستانی ایران دعوت می کرد! به همین دلیل تصمیم گرفته ایم هر شب نویسندگانی را برای تماشای این کار دعوت کنیم و در پایان نیز، هر شب اجرا را به یکی از نویسندگان در قید حیات یا فقید ادبیات داستانی کشور تقدیم کنیم.

وی در پایان گفت: هر شبِ اجرا، به نام یکی از داستان نویسان ایرانی خواهد بود و طبق برنامه ریزی ها سعی خواهیم کرد، برای آشنایی تماشاگران و نسل جوان، زندگی نامه و معرفی مختصری از آن نویسنده داشته باشیم. در واقع اجرای نمایش «آبجی» بهانه ای است تا ارتباط بین ادبیات داستانی و ادبیات نمایشی، توسط مخاطب دیده شود؛ ارتباطی که شاید در این دوره _ که گاهی در آن سعی می شود تماشاگر از طریق حضور چهره ها یا حرکات عجیب و غریب و سرگرمی محض به سالن کشیده شود _ تا حد زیادی کمرنگ شده است.

اجرای نمایش آبجی به کارگردانی مهدی شاه پیری از پنجشنبه ۲ آذر در سالن سایه مجموعه تئاتر شهر آغاز می شود.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۲۴۶۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معرفی نامزدهای ایرانی کتاب‌ برای کودکان با نیازهای ویژه

هشت اثر از ایران به عنوان نامزد فهرست کتاب برای کودکان با نیازهای ویژه معرفی شدند. 

به گزارش ایسنا، گروه جوایز کتاب برای کودکان با نیازهای ویژه شورای کتاب کودک در جلسه داوری اسفندماه ۱۴۰۲ از میان آثار رسیده، هشت اثر را برای معرفی به دفتر بین‌المللی کتاب برای نسل جوان (IBBY) انتخاب کرد. 

 در بخش کتاب‌ برای کودکان با نیازهای ویژه:  

«افسانه نمکی» (کتاب حسی – لمسی) طراحی و اجرای ستاره اقتداری. این کتاب براساس روایتی از روستای کبودر آهنگ همدان بازنویسی شده. برای فعال کردن کودکان نابینا و کم‌بینا درحین خواندن کتاب از المان‌های معماری ایرانی  و ابزارهای سنتی استفاده شده است. 

«خاله می‌بافه من می‌پوشم» (کتاب حسی – لمسی) طراحی و اجرای سودا آزادی، نویسنده خط بریل ناصر مرادی. از ویژگی‌های کتاب راویت داستان توسط ﮐودکی نابیناست. از بافت‌های متنوع و حجم‌های گوناگون در ساخت اثر استفاده شده است. ظرافت اجرا و تنوع در بافت‌ها برای کودک با آسیب بینایی جذاب است. 

«روباه و زاغ» (کتاب حسی – لمسی) طراحی و اجرای سمانه نادری. بازسازی یک روایت کلاسیک  به شکل حسی - لمسی. استفاده از بافت‌های متنوع برای نمایش شخصیت‌ها و فضای داستان. ابتکار عمل در ساخت کتاب برای حرکت شخصیت‌ها به وسیله مخاطب.

 «من مترسکم ولی می‌ترسم» نویسنده احمد اکبرپور، تصویرگر مریم طهماسبی، انتشارات فاطمی، کتاب‌های طوطی. (اثر صوتی گروه جیکو، وابسته به کمیته خدمات کتابداری برای کودکان با نیازهای ویژه) 

 «تو یک جهانگردی» نویسنده شهرزاد شهرجردی، تصویرگر غزل فتح الهی، انتشارات فاطمی، کتاب‌های طوطی. (اثر صوتی گروه جیکو، وابسته به کمیته خدمات کتابداری برای کودکان با نیازهای ویژه) 

 «موزی که می‌خندید» نویسنده حمیدرضا شاه‌آبادی، تصویرگر حسن موسوی، انتشارات افق.(اثر صوتی گروه جیکو، وابسته به کمیته خدمات کتابداری برای کودکان با نیازهای ویژه) 

در این سه اثر صوتی در کنار خواندن متن از موسیقی و جلوه‌های صوتی برای انتقال بهتر مفاهیم استفاده شده و برای شنونده‌ با آسیب بینایی فضایی ایجاد می‌کند که می‌تواند داستان و تصاویر کتاب را از طریق صدا در ذهن خود تصور کند. 

در بخش کتاب با شخصیت‌های معلول:   

 «جهان مال من است» نویسنده تهمینه حدادی، تصویرگر هاله قربانی، انتشارات فاطمی، کتاب‌های طوطی. داستان با روایتی ساده به جزئیاتی از تجربیات خیال‌انگیز کودکی می‌پردازد. شخصیت‌پردازی در متن پویاست و عدم آشکارسازی و عدم تمرکز بر معلولیت کودک دیده می‌شود. 

«ترسناک‌ترین کاری که تا حالا انجام دادی چه بوده؟» نویسنده سولماز خواجه‌وند، تصویرگر مرجان وفاییان، انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان. داستان با شخصیتی باورپذیر، به دور از کلیشه‌ها و با برانگیختن حس پذیرش معلولیت به موضوع ترس از دیدن و بینایی می‌پردازد. 
  
داوران گروه جوایز کودکان با نیازهای ویژه شورای کتاب کودک، مرضیه شاه کرمی، سوده کریمی، مرجان ریحانیان، ماندانا رضوی زاده، میترا مؤدب، فریبا کیهانی و طاهره بشیر هستند. مسعود طاهریان( عضو نابینای گروه‌ خدمات کتابداری برای کودکان با نیازهای ویژه) نیز به عنوان مشاور در گروه حضور دارد. 

دفتر بین المللی کتاب برای نسل جوان هر دو سال یک بار فهرستی از کتاب‌های مناسب برای کودکان ویژه را به منظور ایجاد فرصت لذت از کتاب برای کودکان ویژه، تشویق ناشران و توسعه این نوع محصولات منتشر می‌کند. داوری نهایی در تورنتو کانادا برگزار می‌شود و آثار برگزیده در فهرست دوسالانه‌ای تحت عنوان کتاب برای کودکان با نیازهای ویژه منتشر و در نمایشگاه کتاب کودک بولونیا ۲۰۲۵ به نمایش گذاشته می‌شوند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • «هامون» داریوش مهرجویی به تئاتر می‌آید/ زنده نگه‌داشتن یاد بزرگان
  • عرضه چهار نمایشنامه «تیرنگ» در نمایشگاه کتاب
  • پینوکیویی که کارآفرین است
  • معرفی نامزدهای ایرانی کتاب‌ برای کودکان با نیازهای ویژه
  • معرفی نامزدهای جایزه ادبیات داستانی زنان
  • «دروغ پارلمانی» به شهرزاد آمد/ با دروغ همه چیز به دست میاد!
  • ۶ سال زندگی با «در انتظار گودو»!/ بازی با زمان بر صحنه تئاتر
  • ورود «مسافر و مهتاب» با «فرقه خودبینان» به کتابفروشی‌ها
  • نویسنده‌ای که برای مخاطب دام پهن نمی‌کند
  • برای آگاهی‌بخشی و انعکاس خواست مردم