Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رویداد24»
2024-05-04@17:14:56 GMT

راتکو ملادیچ و حکمی که هیچ چیز را تغییر نداد

تاریخ انتشار: ۲ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۷۷۲۴۹۸

رویداد۲۴-دادگاه بین المللی سازمان ملل متحد برای یوگوسلاوی پیشین (آی سی تی وای) ژنرال سابق ارتش صرب های بوسنی را به حبس ابد محکوم کرد. راتکو ملادیچ، فرمانده ارتش صرب های بوسنی، از سال 1992 به عنوان نمادی از بدترین کارهایی که یک انسان قادر به انجام آن است، شناخته شده. به عنوان یک مسلمان بوسنیایی که مجبور شدم در زمان یورش سربازان غارتگر صرب از سارایوو فرار کنم، این حکم به هیچ عنوان آن چیزی نیست که رضایت مرا جلب کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خیلی از همقطاران مسلمان من هم با من موافقند. دلیل آن هم ساده است: هر چند ملادیچ باقی عمرش را باید پشت میله های زندان بگذراند اما اندیشه های او هنوز زنده است و کشور کوچکی (استلیت) با جمعیت خالص صرب، که او و رادووان کارادزیچ، با هدف تحقق یافتنش سالها جنگیدند، اکنون به یک واقعیت تبدیل شده است.

مروری بر اتفاقات سال 1991

در اکتبر آن سال، رهبری صرب های بوسنی به دنبال مشاهده تحرکات جدایی طلبانه در یوگوسلاوی (که در آن زمان در حوزه سیاسی تحت تسلط صرب ها بود) و افزایش احساسات ملی گرایانه در میان جمعیت صرب ها و همینطور حمایت شدید از این احساسات از سوی کلیسای ارتدوکس، (با همکاری بلگراد) تصمیم گرفتند رویای چندین ساله خود را که تشکیل یک ایالت خود مختار متشکل از جمعیت خالص صرب بود، تحقق بخشند. این به معنی از دست رفتن بخش اعظمی از خاک بوسنی و هرزگوین بود که اکثریت جمعیت آن را صرب ها تشکیل می دادند. آنها برای اجرایی کردن برنامه خود اقدام به تشکیل موسسات سیاسی موازی غیرقانونی تحت عنوان «مناطق خودمختار صرب» کردند. اینها همان موسساتی بودند که موظف شدند سیاست های نسل کشی منفور حزب دموکراتیک صربستان (اس دی اس) را در سطح محلی اجرا کنند.

در اکتبر سال 1991، اس دی سی که حزب کارادزیچ بود، تحریم جلسات ریاست بوسنی را آغاز کرد. تا اکتبر آن سال، تمام نمایندگان بوسنی از پارلمان این کشور حذف شدند. رهبران صرب سپس اقدام به تشکیل «مجمع مردم صرب بوسنی و هرزگوین»، ابتدا در سارایوو و سپس در پیل کردند. حالا موسسات موازی سیاسی و تسلط صرب ها در حوزه سیاست، نیروی محرکه قوی ای را تحقق برنامه های آنها به وجود آورده بود.

در ماه می سال 1992، کارادزیچ سندی را با عنوان «6 هدف استراتژیک مردم صرب در بوسنی و هرزگوین» را به مجمع صرب های بوسنی و هرزگوین که به جای پارلمان این کشور تاسیس شده بود، تقدیم کرد. یکی از این اهداف استراتژیک، به زبان خودشان، این بود: «جدایی از سایر گروه های قومی در مناطقی که متعلق به صرب هاست، حتی اگر لازم شد، با استفاده از زور».

ملادیچ بعد از آنکه اطمینان حاصل کرد همه رهبران صرب با چنین برنامه ای موافق هستند، و پشتیبانی سیاسی لازم از اجرای آن انجام خواهد شد، ارتش جمهوری خودخوانده صربستان را به همراه نیروی پلیس متشکل از صرب ها وارد عمل کرد تا این برنامه را اجرایی کنند.

آنچه که در چهار سال بعدی رخ داد، یک کارزار نظام یافته و سازماندهی شده از مرگ، وحشت و ویرانی بود، شبیه همان کاری که نازی ها کردند. اسناد سازمان ملل حاکی از آن است که زنان مسلمان بوسنی بطور سیستماتیک مورد تجاوز قرار گرفتند. مردان و پسران جوان مسلمان در کمپ هایی مانند اومارسکا و کراترم زندانی شدند.

در شهر ویسگراد در شرق بوسنی، بسیاری از مردان مسلمان قتل عام شدند. جنگ بوسنی و هرزگوین، در کشوری که از تعدد قومیت برخوردار بود اما حوزه سیاست آن را اکثریت مسلمان تشکیل می دادند، در نهایت منجر به امضای توافق دیتون در آمریکا شد. به موجب این توافق کشور به دو قسمت که به لحاظ سیاسی خودمختار هستند، تقسیم شد: فدراسیون کروات-بوسنیایی و جمهوری صرب برای صرف های بوسنی.

سال گذشته کارادزیچ به خاطر نسل کشی و جنایت علیه بشریت که علیه مسلمانان بوسنی صورت گرفت، به 40 سال حبس محکوم شد. ملادیچ، ژنرال سابق ارتش صرب، دومین نفر در سطح کارادزیچ است که به زندان محکوم می شود. این به این معنی است که دو مقام بلند پایه صرب که از تشکیل دهندگان جمهوری صرب هستند، توسط دادگاه سازمان ملل به ارتکاب جنایت علیه بشریت تنها به حبس محکوم شده اند.  این دقیقا نکته ایست که مسلمانان بوسنی بر آن تاکید می کنند: جمهوری صرب در جریان نسل کشی شکل گرفته، بنابراین از مشروعیت برخوردار نیست.

آیا این حکم چیزی را  در بوسنی تغییر می دهد؟

نه چندان. بطور مثال ویسگراد را در نظر بگیرید. قبل از جنگ، بیش از 13 هزار مسلمان بوسنیایی در این شهر که در شرق کشور واقع شده است، زندگی می کردند. امروز این رقم به هزار نفر کاهش پیدا کرده است که تمامی آن ها نیز افراد سالمند هستند. فقط 7.69 درصد از جمعیت قبل از جنگ در این شهر باقی مانده است. با مرگ این مسلمانان که در دهه های 60، 70 و 80 زندگی هستند، به سختی مسلمانی در این شهر پیدا شود.

آلمیر سالیهویچ، یک مسلمان بوسنیایی که در زمان هجوم سربازان صرب به سربنیتسا در سال 1995 از این شهر فرار کرد و در سال 2014 به این شهر بازگشت، درباره حکم ملادیچ می گوید: «برای اکثر صرب ها او هنوز یک قهرمان است، برای بقیه او یک قصاب و جنایتکار باقی خواهد ماند، و ما هم به زندگی در اینجا ادامه می دهیم، در کنار هم اما نه با هم.»

منبع: Al-Jazeera

منبع: رویداد24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۷۲۴۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ابوظبی اجازه استفاده از خاک امارات برای حمله به عراق و یمن را نداد

روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» نوشت که امارات از حمله آمریکا به اهدافی در یمن و عراق از طریق پایگاه هوایی الظفره در ابوظبی جلوگیری کرد.

به گزارش مشرق، پایگاه خبری «خلیج آنلاین» با اعلام این خبر اضافه کرد: روزنامه «وال استریت ژورنال» به نقل از یک مقام اماراتی نوشت که کشورش محدودیت هایی را برای عملیات جنگنده های آمریکا علیه اهدافی در عراق و یمن اعمال کرد.

این مقام اماراتی که به نام وی اشاره ای نشده است، خاطرنشان کرد که این تصمیم ناشی از ایده دفاع از خود اتخاذ شده است.

این مقام اماراتی اظهار داشت که از حملات جنگنده های آمریکایی مستقر در پایگاه الظفره به عراق و یمن جلوگیری شد زیرا پس از حمله شبه‌نظامیان در این کشورها در آغاز سال ۲۰۲۲، آمریکا برای اتخاذ اقدامات برای دفاع از امارات به کُندی عمل کرد.

در همین حال، مقامات آمریکایی گفتند که این موضع امارات، فرماندهان آمریکایی را بر آن داشت تا هواپیماهای بیشتری را به پایگاه هوایی «العدید» در قطر ارسال کنند.

وال استریت ژورنال نوشت که وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون)، انتقال جنگنده‌های جت، پهپادهای مسلح و سایر هواپیماها را به قطر آغاز کرد و در مورد تمرکز نیروها برای دور زدن محدودیت‌های اعمال شده برای حملات هوایی از پایگاه هوایی در امارات که واشنگتن از مدت‌ها پیش از آن استفاده می‌کرد، تجدید نظر کرده است.

این روزنامه آمریکایی تصریح کرد که این اقدام، نشاندهنده تنش بین واشنگتن و برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس است که نیروهای آمریکایی در آنها پایگاه نظامی دارند.

به نوشته وال استریت ژورنال، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس بیم آن دارند که جنگی که ۸ ماه است در غزه ادامه دارد، گسترده و به یک درگیری منطقه ای کشیده شوند.

این روزنامه آمریکایی به نقل از مقامات ابوظبی اضافه کرد که امارات متحده عربی به طور فزاینده ای نسبت به احتمال اینکه این کشور از سوی نیروهای مقاومت در منطقه به عنوان کمک کننده آمریکا در انجام عملیات نظامی محسوب شود و هدف نیروهای مقاومت در منطقه قرار گیرد، نگران است.

وال استریت ژورنال به نقل از یک منبع آگاه اشاره کرد که آمریکا در روزهای اخیر با قطری ها برای آوردن جنگنده ها، هواپیماهای شناسایی و پهپادهای مسلح اضافی به پایگاه العدید هماهنگ شده است.

مقامات آمریکایی اظهار داشتند که واشنگتن افزون بر انتقال عملیات به قطر، در حال بررسی حملاتی از سوی جیبوتی در شرق آفریقا است.

بر اساس گزارش این روزنامه آمریکایی، پایگاه هوایی العدید در قطر افزون بر اینکه مرکز فرماندهی منطقه‌ای نیروی هوایی ایالات متحده است یکی از بزرگترین مراکز جنگنده های نیروی هوایی آمریکایی نیز به حساب می‌آید.

پایگاه العدید به عنوان بزرگترین پایگاه های آمریکایی در منطقه به حساب می آید و حدود ۱۰ هزار نظامی آمریکایی را در خود جای داده است.

قطر یکی از متحدان اصلی آمریکا در خارج از ناتو محسوب می شود و به حل و فصل بسیاری از پرونده های پیچیده واشنگتن از جمله پرونده افغانستان کمک کرده است.

دوحه در حال حاضر نیز نقش برجسته ای در تلاش های میانجی گری بین حماس و رژیم اسرائیل ایفا می‌کند.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • میرالم پیانیچ از بازی‌های ملی خداحافظی کرد
  • فرودگاه شارل دوگل فرانسه به پزشک فلسطینی اجازه ورود نداد
  • ابوظبی اجازه استفاده از خاک امارات برای حمله به عراق و یمن را نداد
  • انریکه تحقیرم کرد، او حتی با من دست نداد
  • سردار آزمون اجازه بزن بزن نداد! + عکس
  • سردار آزمون اجازه بزن بزن نداد!(عکس)
  • بطحایی، وزیر اسبق آموزش و پرورش: ورود طلاب و روحانیون در مدرسه مسبوق به سابقه بوده است/ درس دینی را با روشی بسیار غلط ارائه می‌دهیم/ ما باید به شدت و سرعت روشمان را تغییر دهیم/ نمی‌شود با یک روش ناقص با مردم لج بازی کرد و به حرف‌های آنان گوش نداد
  • دورتموند در وستفالن به پاری‌سن‌ژرمن باج نداد!
  • مدیرعامل شرکت گاز کهگیلویه و بویراحمد تغییر کرد
  • تبریک جواد خیابانی به ژوزه مورایس به دلیل مسلمان شدن سرمربی سپاهان / فیلم