Web Analytics Made Easy - Statcounter

پایگاه خبری جماران، الهه اسلامی: تماشای تصاویر کودکان و نوجوانانی که روی بقایای خانه‌ها و مدارس روستایی در مناطق زلزله‌زده برای عکاس‌های خبری و تفریحی ژست گرفته‌اند، قلب همه ما را در روزهای اخیر به درد آورد.  شاید همه ما حق داشتیم، که روزهای اول پس از زلزله کرمانشاه مبهوت باشیم و هر چه دم دستمان بود با هر وسیله‌ای که می‌شد بفرستیم برای زلزله‌زده‌ها، اما بعد از یک هفته، فهم حال و روز آن کودک روستایی که تمام آرزوهایش را در کلاس درس دست‌یافتنی دیده بود، برای هیچ یک از ما ممکن نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مروری بر تجربه‌های کشورهایی که با کمک سازمان‌های بین‌المللی و انجمن‌های محلی موفق به بازسازی اصولی مناطق زلزله‌زده شده‌اند، حاکی از اهمیت قابل توجه برپاکردن کلاس درس در روزهای ابتدایی پس از زلزله است. اینکه کودکان بتوانند به سرعت و بدون عقب افتادن از سایر هم‌سن‌وسالانشان به مدرسه، ولو در قالب چادرهای آموزشی، بیپوندند و شوک ناشی از زلزله را پشت سر بگذارند بخش مهمی از پروژه‌های بازسازی در نقاط مختلف جهان را تشکیل داده است.

زلزله‌ای که سال 2005 کشمیر را لرزاند، نزدیک به 73 هزار نفر را قربانی کرد؛ با وجود این فرایند بازسازی این منطقه سرعتی مثال‌زدنی داشت. بنیاد خیریه آقاخان که مسئولیت بازسازی فقیرترین بخش کشمیر موسوم به چکامه را برعهده گرفته بود، اقداماتی را در زمینه بازسازی مدارس انجام داد که می‌تواند الگوی ما در کرمانشاه باشد. زندگی در کشمیر باید به سرعت به حالت عادی خود بازمی‌گشت، پس مقامات محلی با حمایت سازمان‌های بین‌المللی اقدام به برپایی چادرهای ضد سرما در محل مدارس تخریب‌شده کردند، برای اینکه دانش‌آموزان از مدرسه عقب نمانند. این چادرها در مراحل بعدی با سازه‌های از پیش‌ساخته جایگزین شدند. با توجه به ضرورت ساخت مدارس در نقاط امن، در مراحل اولیه پروژه، تیمی از زمین‌شناسان مأمور به شناسایی نقاطی شدند که آسیب‌پذیری کمتری در برابر زلزله داشته و برای ساخت مدرسه و سایر اماکن عمومی مناسب باشند.

مدیریت پروژه‌های ساخت مدارس به افرادی داده شد که منتخب جامعه محلی بودند، افرادی که مردم روستا به آنها اعتماد داشتند. اعتماد مردم روستاها به تیم بازسازی به قدری عمیق بود که برخی اهالی زمین‌های خودشان را برای ساخت مدارس جدید اهدا کردند. با کمک بنیاد آقاخان، همزمان با ساخت مدارس نو، معلمان پاکستانی تحت آموزش‌های به‌روز و کارآمد قرار گرفته و ابزارهای مورد نیاز دانش‌آموزان تهیه شد. 150 معلم به عضویت برنامه آموزشی‌ای درآمدند که بعد از زلزله کار خود را آغاز کرده بود.

بنیاد آقاخان در مراحل بعدی این پروژه، از خیّرین خواست با اهدای بورس تحصیلی به تعدادی از کودکان زلزله‌زده، در تشویق دانش‌آموزان به درس‌خواندن نقشی مؤثر ایفا کنند. 

یکی از نکاتی که در فرایند بازسازی مدارس، از اهمیت بسیاری برخوردار است، کاهش دادن هزینه‌های ساخت با هدف تأمین کیفیت مصالح مورد استفاده است. پروژه بازسازی مدارس در چکامه نیز به همین دلیل با تکیه بر مشارکت اهالی منطقه در فرایند ساخت مدرسه پیش رفت تا هزینه‌های ساخت مدارس کاهش پیدا کند. همکاری اهالی چکامه در ساخت مدارس همچنین منجر به تقویت روحیه جمعی آنها شد و به آنها این توانایی را داد که خودشان برای بازسازی خانه‌هایشان پیش قدم شوند.

زلزله نپال هم تجربه خوب دیگری است که می‌تواند در بازسازی مدارس در کرمانشاه الگو قرار گیرد. 3 ماه پس از زلزله‌ای که محروم‌ترین نقاط نپال را لرزاند، فعالان اجتماعی خرابی 6 هزار مدرسه را به فال نیک گرفتند. آنها باور داشتند ساخت حتی 100 مدرسه درست‌وحسابی روی خرابه‌های مدارس قدیمی، نظام آموزشی ناکارآمد این کشور را اصلاح می‌کند. وزارت آموزش نپال با شعار «مدارس را بهتر از قبل بسازیم» درهای مدارس را به روی تمام کودکان باز کرد، حتی آنها که تا به حال مدرسه نرفته بودند. کمپین‌های فعال در نپال، اهالی مناطق روستایی را متقاعد کردند بدون هیچ هزینه‌ای کودکانشان را به مدرسه بفرستند. تمام مؤسسات آموزشی‌ای که پس از زلزله ساخته شدند، در برابر حوادث طبیعی مقاوم بودند. (ساخت راه‌پله‌های عریض و ایمن، خروجی‌های مناسب و استفاده از نیمکت‌ها و میزهایی که زمان زلزله آسیب کمتری می‌رسانند)

اصلاحات در نپال محدود به سخت‌افزارها نماند. با توجه به اینکه مدارس در نقاط زلزله‌خیز واقع شده بودند، دروسی برای افزایش آگاهی دانش‌آموزان و معلمان از نکات ایمنی به کتاب‌های درسی اضافه شد. کودکان آسیب‌دیده و معلول شناسایی شدند تا حمایت‌های آموزشی بیشتری دریافت کنند.

نگاهی به تجارب کشمیر و نپال در زمینه بازسازی مناطق زلزله‌زده حاکی از محوری بودن مدارس در پروژه‌های بازسازی است. مدارس علاوه بر بازگرداندن حس زندگی به این مناطق، این ظرفیت را دارند که تبدیل به مرکزی برای ارائه آموزش‌های اورژانسی اعم از مسائل پزشکی، بهداشتی و روانشناسی به آسیب‌دیدگان شوند. بد نیست ما هم برپایی کلاس درس در مناطق زلزله‌زده و بازسازی مدارس را در صف مقدم پروژه‌هایی قرار دهیم که درصدد هستند وضع شهرها و روستاهای آسیب‌دیده را متحول کنند.

برای مطالعه بیشتر درباره پروژه بازسازی نپال می‌توانید به این آدرس مراجعه کنید:

https://www.nepalhousingreconstruction.org/sites/nuh/files/2017-03/PDNA%20Volume%20A%20Final.pdf

 

منبع: جماران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۷۹۸۸۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایمن‌سازی کرمانشاه ۴۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار می‌خواهد

ایسنا/کرمانشاه استاندار کرمانشاه اعتبار مورد نیاز برای تکمیل بازسازی مناطق زلزله‌زده استان و نیز حل برخی از مشکلات کلانشهر کرمانشاه همچون رودخانه آبشوران را حدود چهار هزار میلیارد تومان برآورد کرد.

محمد طیب صحرایی در نشست امروز(هشتم اردیبهشت) ستاد مدیریت بحران استان کرمانشاه، که با حضور رییس سازمان مدیریت بحران کشور برگزار شد، کرمانشاه را از استان‌های حادثه‌خیز کشور دانست و اظهار کرد: با توجه به شرایط اقلیمی این استان، مجموعه‌ای از حوادث طبیعی در آن رخ می‌دهد. 

وی افزود: زلزله، سیلاب، حوادث کوهستان، آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع، پدیده ریزگردها و ... از جمله حوادث طبیعی در کرمانشاه است که زلزله سال ۱۳۹۶ و سیلاب سال ۱۳۹۸ از جمله مهمترین این حوادث بود. 

استاندار کرمانشاه تصریح کرد: علیرغم اینکه کوه‌های کرمانشاه زیبایی‌ها و جذابیت‌های زیادی دارند، اما در حال حاضر رتبه دوم حوادث کوهستان را در کشور داریم که البته طبق هدفگذاری صورت گرفته آمار حوادث کوهستان در استان تا پایان سال باید به شکل محسوسی کاهش پیدا کند. 

وی گفت: با توجه به بالا بودن آمار حوادث کوهستان در استان، انتظار می‌رود طبق توافقات صورت گرفته بزودی راه‌اندازی مرکز تخصصی امداد و نجات کوهستان در کرمانشاه به مرحله اجرایی برسد. 

وی اضافه کرد: از طرفی بارندگی‌های مناسب در فصل زمستان و بهار باعث شده تا تراکم پوشش گیاهی را در مراتع استان داشته باشیم که با گرم شدن هوا این پوشش گیاهی خشک شده و احتمال حریق در آنها بسیار بالا می‌رود. 

صحرایی تاکید کرد: کرمانشاه مناطق کوهستانی و صعب العبور زیادی دارد که در زمان آتش‌سوزی کار را برای اطفای حریق سخت می‌کند، با این‌حال از طریق مجموعه‌ای از اقدامات صورت گرفته، آمار حریق در استان به شکل قابل ملاحظه‌ای کاهش پیدا کرده است. 

وی ورود ریزگردها از خارج از مرزها به داخل استان کرمانشاه در فصل گرم را نیز به عنوان یکی از بحران‌های طبیعی در این استان نام برد و افزود: طی یکی دو دهه اخیر با پدیده‌ای به نام ریزگردها مواجه شده‌ایم که در بازه‌های زمانی مختلف شدت و ضعف داشته و مشکلاتی را برای شهروندان ما بوجود آورده است. 

استاندار کرمانشاه همچنین با اشاره به تردد سالانه میلیون‌ها زائر اربعین از محورهای کرمانشاه، عنوان کرد: پدیده زیبای اربعین هرسال در حال گسترش است و مزیت‌های فراوانی برای استان به همراه دارد. در عین حال به واسطه تردد میلیونی زائرین از محورهای استان باید زمینه‌ای فراهم کنیم که ترددی ایمن داشته باشند که در این رابطه هم اقداماتی در استان اجرایی شده، اما حمایت و همراهی مسئولین کشوری را نیز نیازمندیم. 

وی ادامه داد: در کنار همه مخاطرات و بحران‌هایی که باید برای مقابله با آنها در استان برنامه‌ریزی شود، ما وارث برخی از مشکلات در استان هستیم که در گذشته به درستی مدیریت نشده و به سرانجام نرسیده‌اند و امروز با آنها مواجهیم.

صحرایی از بازسازی مناطق زلزله‌زده غرب استان به عنوان یکی از مشکلات نام برد و گفت: علیرغم اینکه در سالهای گذشته جشن پایان بازسازی مناطق زلزله‌زده گرفته شد، اما هنوز ساختمان‌های دولتی، عمومی، مذهبی و عام‌المنفعه زیادی هستند که بازسازی نشده‌اند و قابلیت استفاده هم ندارند. برخی از این ساختمان‌ها ۶۰ تا ۸۵ درصد هم پیشرفت فیزیکی دارند، اما نیمه کاره مانده‌اند. 

صحرایی خواستار اختصاص بودجه‌ای برای بازسازی ساختمان‌های دولتی، عمومی، مذهبی و عام‌المنفعه در مناطق زلزله‌زده کرمانشاه شد و گفت: اولویت برای بازسازی این ساختمان با واحدهایی خواهد بود که پیشرفت فیزیکی بالاتری دارند. 

وی تصریح کرد: از طرفی پروژه راه آهن کرمانشاه را داریم که با وجود اینکه مراسم افتتاح آن برگزار شده، اما هنوز تکمیل نیست و هزار میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل آن نیاز است. 

وی از رودخانه آبشوران به عنوان یک فرصت برای گردشگری و در عین حال تهدیدی برای امنیت شهروندان کرمانشاه نام برد و عنوان کرد: اگر این رودخانه ساماندهی و رفع بحران شود، علاوه بر اینکه تهدیدی برای امنیت شهروندان نیست، به یک جاذبه گردشگری تبدیل می‌شود. 

استاندار کرمانشاه یادآورشد: این رودخانه در حال حاضر از نظر بهداشتی، منظر شهری، ساخت و ساز ساختمان‌های اطراف و تردد شهروندان از کنار آن یک تهدید است و به یک دغدغه برای کرمانشاه تبدیل شده است. 

وی احداث خط انتقال پساب شهر کرمانشاه به صنایع و واحدهای تولیدی را از دیگر اقدامات ضروری برای شهر کرمانشاه عنوان کرد و افزود: در حال حاضر در بسیاری از استانهای برخودار، پساب شهری پس از تصفیه به شهرک‌های صنعتی انتقال داده می‌شود که انتظار می‌رود با اختصاص اعتبار مورد نیاز، این اقدام در کرمانشاه نیز صورت گیرد. 

وی با بیان اینکه طبق برآوردهای انجام شده برای عبور از این بحران‌ها و ایمن‌سازی کرمانشاه حدود چهار هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است، عنوان کرد: برای تکمیل ساختمان‌های نیمه کاره مناطق زلزله زده حدود ۲۷۰۰ میلیارد تومان و سایر مشکلات استان حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم که امیدواریم سازمان مدیریت بحران کشور از محل منابع خود این اعتبارات را به استان بدهد. 

استاندار کرمانشاه همچنین تبدیل کرمانشاه به قطب امداد و نجات منطقه غرب کشور را مورد تاکید قرار داد و افزود: امیدواریم بزودی کرمانشاه به عنوان قطب امداد و نجات منطقه‌ای در کشور معرفی شود.

هر سال ۲۰ درصد از بافت فرسوده کرمانشاه بازسازی می‌شود

در ادامه این نشست، نادر نوروزی شهردار کرمانشاه گفت: در سطح شهر کرمانشاه ۱۲۲۸ هکتار بافت فرسوده و سکونتگاه نامناسب وجود دارد که در بافت مرکزی و حاشیه شهر قرار گرفته‌اند که بازسازی آنها را در دستور کار قرار داده‌ایم. 

شهردار کرمانشاه تصریح کرد: طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده هر ساله حدود ۲۰ درصد از بافت فرسوده شهر کرمانشاه را بازسازی خواهیم کرد. 

نوروزی در خصوص جمع‌آوری آبهای سطحی در شهر کرمانشاه هم گفت: سال گذشته ۴۶ نقطه آبگیر در سطح شهر کرمانشاه شناسایی شد که رفع آنها به اعتبارات بسیار بالایی نیاز دارد. 

کرمانشاه ۲۰۸۴ هکتار بافت فرسوده دارد

 رامین الماسی مدیرکل راه و شهرسازی استان کرمانشاه نیز در گزارشی با بیان اینکه در سطح استان کرمانشاه ۲۰۸۴ هکتار بافت فرسوده وجود دارد، عنوان کرد: ۱۲۲۸ هکتار از این آمار مربوط به شهر کرمانشاه است که حدود ۳۴۰ هکتار آن بافت تاریخی است و محدودیت‌های میراثی برای بازسازی آنها وجود دارد. 

وی افزود: با این‌حال برای سایر بافت‌های فرسوده شهر کرمانشاه ۱۹ بسته تشویقی در نظر گرفته شده تا مردم منازل و واحدهای مسکونی خود را بازسازی کنند. 

وی  خواستار افزایش سهم استان برای پرداخت تسهیلات بازسازی واحدهای مسکونی فرسوده و کاهش میزان نرخ سود این تسهیلات شد تا مردم برای بازسازی واحدهای خود ترغیب شوند.  

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • تفاهم‌نامه ۲۵۰۰ میلیارد تومانی برای ساخت ۱۴۳ کلاس درس در استان بوشهر
  • برپایی کلاس درس دانش آموزان فلسطینی در چادرها
  • ۲ مدرسه خیر ساز در جوادآباد ورامین افتتاح می‌شود
  • افتتاح دو پروژه راه آهن ملایر کرمانشاه و پایان بازسازی مناطق زلزله‌زده
  • کرمانشاه وارث‌دار پروژه‌های نیمه تمام افتتاح شده دولت قبل است
  • ۱۰۰ سامانه خورشیدی در مدارس نصب شده است
  • مدارس، صاحب نیروگاه های خورشیدی می شوند
  • ایمن‌سازی کرمانشاه ۴۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار می‌خواهد
  • آغاز تجهیز بزرگترین مدرسه اتیسم کشور به نیروگاه خورشیدی
  • تولید انرژی تجدیدپذیر در ۲۰هزار مدرسه هدفگذاری شد