Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@10:54:22 GMT

نسبت وصول چک‌ها بهبود یافت

تاریخ انتشار: ۷ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۸۳۸۲۵۳

نسبت وصول چک‌ها بهبود یافت

تهران- ایرنا- روزنامه دنیای اقتصاد از بررسی آمار بانک مرکزی در مهرماه نوشت: 4 ماه متوالی است که نسبت ارزشی چک‌های وصولی نسبت به کل چک‌ها، در حال افزایش است. گزارش بانک مرکزی نشان می‌دهد این افزایش بیش از هر چیز، ناشی از افت ارزش چک‌های برگشتی است.

در ادامه این گزارش می خوانیم: در مهرماه، میزان چک‌های برگشتی 9 درصد افزایش یافت؛ درحالی‌که ارزش آن، تنها به رشد 2 درصدی بسنده کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این داده‌ها نشان می‌دهد به‌رغم بهبود در نسبت ارزش چک‌های وصولی، سیل برگشتی چک‌ها به سمت اعداد خرد حرکت و یک سیگنال هشدار برای کسب‌و‌کارهای خرد را مخابره می‌کند.

رشد ارزشی چک‌های برگشتی همتراز رشد تعدادی آنها در مهرماه نبود. آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد درحالی‌که در مهرماه تعداد چک‌های برگشتی حدود 9 درصد رشد کرد، ارزش آنها کمتر از 2 درصد صعود را پشت سر گذاشت.

همین فعل و انفعال موجب افت 600 هزار تومانی هر چک برگشتی شد. نیمه خالی لیوان در بررسی این پدیده اینکه چک‌های خرد برگشت خورده در مهرماه رشد قابل‌ملاحظه‌ای کرده و این به معنی وجود کاستی در برخی کسب‌و‌کارهای خرد است. اما نیمه پرلیوان از این نظر دیده می‌شود که عقب ماندن ارزش چک برگشتی از چک وصولی موجب شده تا برای چهارمین ماه متوالی، نسبت ارزشی چک برگشتی به کل چک‌های مبادله‌ای با افت روبه‌رو شود. همچنین آمارها نشان می‌دهد که از نظر تعدادی، استان کهکیلویه و بویراحمد و «مناطق آزاد» بیشترین ریسک چک را دارند. در این مناطق تقریبا به ازای هر 4 چک صادر شده، یک چک برگشت می‌خورد. در طرف مقابل بهترین وضعیت کشور در استان گیلان وجود دارد که به ازای هر 9 چک، یک چک برگشت می‌خورد. از نظر ارزشی نیز استان هرمزگان پرریسک‌ترین استان کشور محسوب می‌شود. از نظر این شاخص نیز مناطق آزاد جز مناطق با ریسک بالای چک تلقی می‌شوند. در این مناطق به ازای هر 100 هزار تومان چک، 32 هزار تومان برگشت می‌خورد. در این شاخص بهترین وضعیت کشور در استان‌های گیلان، البرز و کرمانشاه وجود دارد که به ازای 100 هزار تومان چک، 17 هزار تومان، برگشتی چک وجود دارد.

از چک به‌عنوان یک شاخص اعتبار در بازار یاد می‌شود. آمار و ارقام چک‌های وصول‌شده می‌تواند منعکس‌کننده وضعیت کسب‌و‌کار در کشور باشد. بانک مرکزی آمار چک‌های مبادله‌ای کل کشور در اولین ماه پاییز را منتشر کرد. در آغاز پاییز، تعداد چک‌های مبادله شده کشور با افزایش همراه شد. این افزایش به میزان 8.3 درصد در عرض یک ماه بود و باعث شد تعداد کل چک‌های مبادله‌ای به مرز 10 میلیون فقره برسد. این بیشترین تعداد چک مبادله‌شده در طول یک ماه، برای سال‌جاری است. اما افزایش میزان چک‌ها همراه با افزایش ارزش آنها نیز بود. در مهرماه ارزش کل چک‌های مبادله‌شده در سطح کشور به 61.4 هزار میلیارد تومان رسید. اما این میزان برخلاف تعداد، بالاترین مقدار سال‌جاری نیست. در مرداد با اینکه تعداد چک‌های کمتری نسبت به مهر رد و بدل شده بود، اما ارزش بالاتری را ثبت کرده بود. آنچه باعث این اتفاق شده است، رشد کم‌رمق ارزش چک‌های مبادله‌ای ‌است. در واقع رشد ارزشی چک‌ها همپای رشد تعدادی آنها نبوده است. ارزش چک‌های در مهرماه به میزان 4.3 درصد افزایش یافت که تقریبا نصف سرعت رشد تعدادی آنها محسوب می‌شود. می‌توان این‌طور تعبیر کرد که افزایش تعداد چک‌های مبادله‌شده در کشور در اولین ماه پاییز ناشی از رد و بدل چک‌های ارزان‌قیمت بوده است.

** تقابل چک برگشتی و وصولی
در تقابل بین چک‌های وصول شده و چک‌های برگشتی در مهرماه، آمار از برتری چک‌های وصولی به لحاظ ارزشی خبر می‌دهد. چک‌های مبادله‌‌ای از مجموع چک‌های وصولی و برگشتی به‌دست می‌آید. بین چک‌های وصولی و چک‌های برگشتی دو نوع وجود دارد. تقابل اول در مورد تعداد چک‌ها است. در این تقابل دست برتر با چک‌های برگشتی است. در حقیقت چک‌های برگشتی سهم بیشتری را در افزایش 8.3 درصدی چک‌های مبادله‌‌ای در مهرماه داشتند. تعداد چک‌های برگشت‌خورده در مهرماه رشد 9 درصدی یافت؛ درحالی‌که این میزان برای چک‌های وصولی 8.2 درصد گزارش شده است. در نتیجه رشد چک‌ها در مهرماه را باید به رشد چک‌های برگشتی منسوب کرد.

اما رشد ارزشی چک‌ها در آغاز پاییز، مدیون چک‌های وصول شده است. رشد ارزشی چک‌های وصولی از چک‌های برگشتی شدیدتر بوده و عامل اصلی رشد ارزشی چک‌ها تلقی می‌شود. رشد ارزشی چک‌های برگشتی در اولین ماه پاییز 5درصد بوده، درحالی‌که این عدد برای چک‌های برگشتی 3 درصد کمتر بوده است. نتیجه‌ای که به‌دست می‌آید اینکه چک‌های برگشت خورده عمدتا از مبالغ خرد بوده است. در واقع باوجود رشد 9 درصدی تعداد چک‌های برگشتی، میزان ارزشی آنها کمتر از 2 درصد افزایش یافته است. هجوم برگشت خوردن چک‌های خرد موجب این رخداد در مهرماه شده است. ارزش میانگین چک‌های مبادله‌ای، وصولی و برگشتی نیز تایید‌کننده این نکته است. ارزش هر چک مبادله‌ای در کشور تقریبا به 6 میلیون و 200 هزار تومان در مهرماه رسیده است. این عدد نسبت به شهریور ماه حدودا 200 هزار تومان کاسته شده است. این کاهش برای چک‌های وصولی تقریبا مشابه این مقدار بوده است. اما در مورد چک‌های برگشتی قضیه متفاوت است. میزان کاهش ارزشی چک‌های برگشتی در مهرماه نزدیک به 600 هزار تومان محاسبه شده است. افت ارزش چک برگشتی می‌تواند پیام‌آور یک نکته منفی باشد که در آن برخی کسب وکارهای خرد به مشکل خورده و همین عامل سبب وصول نشدن چک‌های آنها شده است.

اما نکته مثبت این است که با افت ارزش چک برگشتی، در 4 ماه مبادله‌ای نسبت چک‌های برگشتی به مبادله‌ای کاهشی شده است. این نسبت که در خرداد ماه 23.1 درصد بود، با کاهشی مستمر به 21.3 درصد در مهرماه رسیده است. چک‌های برگشتی از نظر ارزشی همانند چک‌های وصولی حرکت نکرده است و همین باعث شده تا نسبت چک برگشتی به چک مبادله‌ای از نظر ارزشی افت کند.

** ریسک بالای چک در مناطق آزاد
درحالی‌که در کل کشور، نسبت تعداد چک‌های برگشتی به چک‌های مبادله‌ای، 15.7 درصد است، این نسبت برای 4 استان بالای 20 درصد گزارش شده است. بیشترین نسبت چک‌های برگشتی در کهگیلویه و بویراحمد با نسبت 25.7 درصد رخ داده است. در واقع در این استان، به ازای هر 4 چک صادر شده، بیش از یک چک برگشت می‌خورد. نزدیک‌ترین منطقه به این استان از نظر ریسک چک، مناطق آزاد است. این مناطق با نسبت 24.8 درصدی چک‌های برگشتی، دومین منطقه پرریسک چک در کشور محسوب می‌شود. نسبت چک‌های برگشتی به کل چک‌های مبادله‌ای در استان‌های کردستان و هرمزگان نیز بالای 20 درصد است. در این شاخص استان‌های گیلان و یزد بهترین وضعیت را دارند. در استان گیلان از هر 9 چک صادر شده، یک چک برگشت می‌خورد که بهترین در ایران محسوب می‌شود. در استان تهران نیز این نسبت پایین‌تر از میانگین کل کشور و15.3 درصد است.

به لحاظ ارزشی هر چند استان گیلان بار دیگر بهترین رتبه را دارد اما رتبه‌بندی بقیه استان‌ها دچار تغییر می‌شود. نسبت ارزشی چک برگشتی در کل کشور 21.3 درصد است؛ درحالی‌که این نسبت در 5 استان، بالای 30 درصد است. بیشترین ریسک چک در استان هرمزگان از نظر ارزشی وجود دارد. در این استان نسبت تعداد چک‌های برگشتی 37.8 درصد است. اما در این شاخص نیز مناطق آزاد جزو دسته پرریسک قرار می‌گیرد؛ چراکه به ازای هر 100 هزار تومان چک صادر شده در این مناطق، بیش از 32 هزار تومان آن برگشت می‌خورد. استان یزد نیز به‌رغم اینکه از نظر تعدادی وضعیت مطلوبی دارد، اما از نظر ارزشی در پایین جدول قرار می‌گیرد. در این استان نیز ریسک برگشت خوردن چک در هر 100 هزار تومان، بیش از 30 هزار تومان ارزیابی می‌شود. استان‌های لرستان و ایلام نیز جزو این دسته محسوب می‌شوند. در طرف مقابل، بهترین وضعیت در استان‌های گیلان، البرز و کرمانشاه وجود دارد. در این استان‌ها به ازای هر 100 هزار تومان چک صادره، کمتر از 18 هزار تومان آن برگشت خورده است.


*منبع: روزنامه دنیای اقتصاد؛ 1396،9،7
**گروه اطلاع رسانی**1699**2002**انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۳۸۲۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صادرات استان زنجان صعودی شد

زین العابدین با اشاره به رشد  ۲۶ درصدی صادرات از گمرک استان در ماه ابتدایی سال نسبت به مدت مشابه گذشته گفت: در این مدت حدود ۱۲ هزار و ۵۰۰ تن کالا به ارزش تقریبی ۳۱ میلیون دلار از گمرک استان صادر شده است که به لحاظ ارزش حدود ۲۶ درصد افزایش و از نظر وزن ۱۴ درصد کاهش نسبت به مدت مشابه سال قبل دارد.

وی اظهار کرد: همچنین ۳۴ هزار تن کالا به ارزش بیش از ۱۰.۶ میلیون دلار به صورت موقت وارد استان شده است که نسبت به سال گذشته از نظر ارزش ۱۸ درصد و از نظر وزن ۱۹ درصد افزایش دارد.

مدیرکل گمرک استان زنجان عنوان کرد: بعد از حدود یک سال روند کاهشی صادرات، ارزش صادرات استان نسبت به مدت مشابه گذشته ۲۶ درصد رشد را نشان می‌دهد.

گنج‌خانلو ابراز کرد: همچنین در رویه ورود موقت نیز شاهد افزایش هستیم که امیدواریم با رونق فعالیت واحدهای صنعتی استان، سطح تجارت خارجی نیز افزایش یابد.

وی تاکید کرد: در این مدت همچنین واردات قطعی بیش از ۲۴.۵ میلیون دلار کالا به وزن بیش از ۱۴ هزار تن ثبت شده است که نسبت به سال گذشته از نظر ارزش ۵۹ درصد کاهش و از نظر وزن ۴۲ درصد کاهش دارد.

بنابر اعلام گمرک زنجان طی سال گذشته عمده کالای صادراتی این استان شامل شمش روی، ترانسفورماتور و متعلقات، پروفیل، میلگرد، نبشی، شمش فولادی، مفتول مسی، فیلم پروپیلن، اسید سولفونیک، کنسانتره روی، لبنیات، شمش سرب، کاغذ فلوتینگ، تست لاینر و مقوا بود.

ترکیه با سهم ارزشی حدود ۵۶ درصد، عراق با ۲۶ درصد و امارات با حدود پنج درصد از جمله کشورهای مقصد محصولات صادراتی زنجان طی سال گذشته بود.

باشگاه خبرنگاران جوان زنجان زنجان

دیگر خبرها

  • قیمت ارز مرکز مبادله‌ای ۹ اردیبهشت؛ افزایش قیمت دلار و یورو
  • نحوه مقابله با چک‌های برگشتی: راهنمای جامع
  • آیا بهبود یافتگان سرطان سینه بار دیگر به سرطان مبتلا می شوند؟
  • تلاش ها برای بهبود ایمنی جاده ها کارساز است
  • نرخ دلار و یورو در مرکز مبادله ارز
  • به لیگ برتر خوش برگشتی آقای جیمی واردی!
  • صادرات استان زنجان صعودی شد
  • جدیدترین قیمت دلار، یورو و درهم در مرکز مبادله ارز | افزایش قیمت ارزهای مبادله‌ای
  • قیمت دلار چقدر شد؟ / نرخ روز ارزهای مبادله‌ای
  • جبهه ارزشی مطبوعات و رسانه در جنگ با رسانه های ملحد پیروز است