Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «انرژی امروز»
2024-05-04@21:27:59 GMT

همکاری به‌جای رقابت در اوپک

تاریخ انتشار: ۱۳ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۸۹۱۲۴۸

همکاری به‌جای رقابت در اوپک

توافق تمدید کاهش نفت تحول بزرگی است که طی یک سال اخیر در بازار نفت رخ داده و می‌توان گفت عامل اصلی افزایش قیمت نفت همین تحول است. در سال‌های گذشته کشورهای بزرگ تولیدکننده نفت عموما بر سر کسب سهم بالاتر در بازار با هم رقابت می‌کردند.

روزنامه دنیای اقتصاد در شماره امروز خود یادداشتی از دیوید شپارد، تحلیلگر اقتصادی درباره تمدید توافق کاهش تولید نفت در اوپک منتشر کرده است که در ادامه می‌آید:

اواسط سال ۲۰۱۴ میلادی روند کاهش قیمت نفت آغاز شد و تا اواخر سال گذشته، قیمت‌ها در محدوده‌های بسیار پایین نوسان می‌کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از ابتدای سال‌جاری میلادی، برنامه کاهش عرضه نفت با توافق اوپک و ۱۱ کشور دیگر از جمله روسیه، اجرا شده و میزان کاهش عرضه یک میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز بوده است.

سال گذشته قیمت پایین نفت لطمات بزرگی به اقتصاد‌های وابسته به درآمدهای نفتی به‌ویژه عربستان وارد کرد، به همین دلیل تلاش‌های زیادی برای تدوین برنامه‌ای برای افزایش قیمت‌ها آغاز شد. در نهایت اوپک و کشورهای دیگر که اکنون در برنامه کاهش عرضه حضور دارند، توافق کردند با هدف ایجاد تعادل در بازار و بالا بردن قیمت نفت، از عرضه بکاهند. این برنامه تا اندازه زیادی موفق بوده و سبب شده از مازاد عرضه در بازار و ذخیره نفت در اقتصادهای توسعه یافته کاسته شود.مدت اجرای این برنامه که تا ماه مارس سال آینده بود، در نشست روز پنج‌شنبه تا پایان سال آینده میلادی تمدید شد. عربستان سعودی و روسیه که در مجموع یک‌پنجم کل عرضه نفت جهان را تشکیل می‌دهند توانستند ۲۴ کشور عضو و غیرعضو اوپک را برای تمدید مدت اجرای برنامه تا پایان سال آینده میلادی متقاعد کنند. اگر تمدید انجام نمی‌شد، برنامه یادشده تا مارس سال آینده ادامه پیدا می‌کرد. توافق روز پنج‌شنبه نشان می‌دهد عربستان و روسیه که در مجموع روزانه بیش از ۲۰ میلیون بشکه نفت تولید می‌کنند، به پیمانی که سال پیش از سوی ولادیمیر پوتین و پادشاه عربستان امضا شد، پایبند مانده‌اند و قصد دارند بازار را به سمت تعادل حرکت دهند. وزیر نفت عربستان می‌گوید: «توافق بر سر تمدید کاهش عرضه نفت یک قرارداد مستحکم است که پایبندی تولیدکنندگان نفت به ایجاد تعادل در بازار را نشان می‌دهد و نشانه‌ای از همراهی عربستان و روسیه در سیاست‌های نفتی است.» اواسط سال آینده میلادی در نشست بعدی اوپک، این برنامه ارزیابی خواهد شد و در صورت لزوم، تغییراتی در آن ایجاد می‌شود. وزیر نفت روسیه درباره وضعیت کنونی بازار نفت و افق آن می‌گوید: «با آنکه تولیدکنندگان نسبت به تاثیر این کاهش در بازار رضایت دارند، اما ما هنوز تا رسیدن به هدف خود فاصله زیادی داریم.» تحلیلگران معتقدند تمدید ۹ ماهه برنامه کاهش عرضه نفت نشان می‌دهد، روسیه و عربستان نسبت به کاهش ذخیره نفت در اقتصادهای توسعه‌یافته و افزایش قیمت‌ها بسیار پایبند هستند. با آنکه روسیه قبل از برگزاری نشست، درباره مدت تمدید این برنامه با برخی کشورهای شرکت‌کننده اختلاف‌نظر داشت اما در نهایت بر سر مدت ۹ ماه برای تمدید این برنامه توافق شد و این نشان می‌دهد که کشورهای یادشده به راه‌هایی برای غلبه بر اختلاف‌نظرها دست یافته‌اند. در واقع کارشناسان نفتی عربستان و روسیه توانستند بر سر اختلافات خود مذاکره کرده و به نتیجه مشترک برسند.

این یک تحول بزرگ است که طی یک سال اخیر در بازار نفت رخ داده و می‌توان گفت عامل اصلی افزایش قیمت نفت همین تحول است. در سال‌های گذشته کشورهای بزرگ تولیدکننده نفت عموما بر سر کسب سهم بالاتر در بازار با هم رقابت می‌کردند. در واقع یکی از دلایل کاهش شدید قیمت نفت در سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ ارزان‌فروشی نفت از سوی عربستان و برخی کشورهای دیگر برای کسب سهم بالاتر در بازار بود، اما به نظر می‌رسد این کشورها متوجه شدند که رقابت نمی‌تواند آنها را به هدف خود برساند، به این معنا که بالا بردن قیمت‌ها مستلزم همکاری است. این کشورها اکنون رقابت را کنار گذاشته و تلاش می‌کنند در برنامه‌ای که منافع همگی را تامین می‌کند، حضور داشته باشند. این تحول پیامی مهم به بازار و مصرف‌کنندگان نفت می‌فرستد، مبنی بر اینکه تولیدکنندگان نفت دیگر مانند گذشته متفرق عمل نمی‌کنند و توانایی اقدام مشترک برای حفظ منافع خود را دارند. عربستان معتقد است هنوز زود است که مذاکره بر سر کمتر کردن میزان کاهش تولید انجام شود. در واقع مقامات نفتی این کشور ترجیح می‌دهند تا ماه ژوئن سال آینده بر تحولات بازار نظارت شود و اگر میزان عرضه به اندازه کافی کاهش یافت به تدریج از میزان کاهش عرضه کاسته شود. این در حالی است که روسیه تاکید کرده باید برنامه‌ای مشخص برای بالا بردن عرضه تعیین شود، برای مثال مشخص شود که از ماه مارس میزان کاهش عرضه به جای ۸/ ۱ میلیون بشکه در روز، یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه باشد.

نکته بسیار مهم این است که رشد ۳۰ درصدی قیمت نفت در ماه‌های اخیر سبب شده تولیدکنندگان نفت شیل در آمریکا توانایی سرمایه‌گذاری بیشتر در حوزه اکتشاف و استخراج را به‌دست آورند. تولیدکنندگان نفت شیل در آمریکا تحت‌تاثیر افزایش قیمت نفت می‌توانند بر تولید خود بیفزایند. یکی از علل کاهش شدید قیمت نفت در سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ افزایش تولید این نوع نفت در آمریکا بود. اوایل سال گذشته میلادی کاهش قیمت‌ها به محدوده ۳۰ دلار سبب شد، ادامه فعالیت برای تولیدکنندگان نفت شیل در آمریکا مقرون به صرفه نباشد و از میزان تولید آنها کاسته شد.حال که قیمت‌ها به بالای ۶۰ دلار رسیده آنها بار دیگر با توان بالاتر وارد میدان شده‌اند. در دو سال اخیر این تولیدکنندگان توانسته‌اند به فناوری‌های جدید برای استخراج دست پیدا کنند طوری که هزینه تولید به‌شدت کاهش یافته است. این یک تهدید برای تولیدکنندگان نفت در اوپک و خارج از این سازمان است. درباره میزان افزایش تولید نفت شیل دیدگاه‌های مختلفی مطرح شد، ولی اتفاق‌نظری در این‌باره وجود ندارد، به همین دلیل پیش‌بینی وضعیت آینده دشوار است.

کارشناسان می‌گویند افزایش قیمت نفت به رشد میزان تولید نفت شیل منجر خواهد شد، بنابراین روسیه و عربستان باید به این نکته توجه کنند که کاهش عرضه ممکن است در بلندمدت به زیان آنها تمام شود. واقعیت این است که افزایش قیمت نفت می‌تواند به آغاز تولید نفت شیل در دیگر کشورها از جمله کانادا منجر شود. البته نکته مثبت این است که رشد تولید نفت شیل نمی‌تواند برای همیشه ادامه پیدا کند. وزیر نفت عربستان قبل از نشست روز پنج‌شنبه گفت افزایش تولید نفت شیل به تنهایی نمی‌تواند رشد تقاضا برای نفت در جهان در سال‌جاری و سال آینده را تامین کند و باید تولیدکنندگان سنتی نفت بر تولید خود بیفزایند، در غیر این‌صورت مازاد عرضه به سرعت از میان می‌رود و قیمت‌ها رشد خواهد کرد.

پیش‌بینی شده امسال میزان افزایش مصرف نفت در جهان یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه و سال آینده یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز خواهد بود. در ماه‌های آینده خریداران و تولیدکنندگان نفت با دقت به وضعیت بازار یعنی عرضه و تقاضا توجه خواهند کرد و غیر از برنامه کاهش عرضه نفت، عوامل متعدد دیگری بر قیمت‌ها تاثیر می‌گذارند. تعدد این عوامل پیش‌بینی آینده را دشوار خواهد کرد. درباره رشد فناوری‌های اکتشاف و استخراج نفت شیل، میزان افزایش مصرف نفت در چین، تغییرات ارزش دلار، تاثیر کاهش سرمایه‌گذاری در بخش‌های بالادستی نفت در سال‌های اخیر بر بازار نفت و چند موضوع دیگر سوالاتی مطرح است که پاسخ دادن به آنها آسان نیست. ابهام درباره افق بازار نفت و ابهام‌ها درباره آینده به تدریج کاهش می‌یابد. در حوزه تقاضا ابهام‌ها کمتر است، زیرا نهادهای بین‌المللی بر سر رشد تدریجی مصرف جهانی نفت در سال آینده و تا سال ۲۰۲۵ اتفاق‌نظر دارند.

منبع: انرژی امروز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۸۹۱۲۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش‌بینی جالب یک فعال بازار درباره قیمت طلا در هفته آینده

نایب رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران ضمن تاکید بر بازگشت قیمت جهانی طلا از مسیر صعود به دلیل کاهش تقاضای سرمایه‌گذاری بر روی طلا در بازار‌های جهانی، روند نزولی نرخ ارز در داخل را در کنار کاهش قیمت اونس جهانی طلا، دو عامل موثر بر کاهش قیمت سکه و طلا در بازار داخل عنوان کرد و گفت، اما از سویی افزایش تقاضا برای قطعات کوچکتر (ربع سکه و سکه‌های یک گرمی بانک مرکزی) عاملی شد که مسیر این قطعات کوچکتر را از مسیر کاهشی سکه و طلا جدا کرد.

به گزارش ایسنا، محمد کشتی‌آرای درباره وضعیت یک هفته اخیر بازار سکه و طلا اظهار کرد: قیمت جهانی طلا که طی دو ماه اخیر سیر صعودی به خود گرفت و به رقم‌های بی سابقه دست پیدا کرده بود، در این هفته سیر نزولی داشت و در حقیقت جاذبه خرید طلا در بازار‌های جهانی از دست رفت؛ علت آن نیز این بود که باتوجه به بهتر شدن شرایط سیاسی جهان و آرامش ایجاد شده در برخورد‌های نظامی خاورمیانه، طبیعتاً تقاضا برای خرید طلا به جهت سرمایه‌گذاری کاهش پیدا کرده است. بر همین اساس این هفته، قیمت جهانی طلا با ۴۰ دلار کاهش، روز گذشته (پنجشنبه) به ۲۲۹۷ دلار برای هر اونس طلا و رسید.

نایب‌رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران ادامه داد: از سوی دیگر در یک هفته اخیر که سیر نزولی قیمت اونس جهانی را داشتیم، نرخ ارز در اخل نیز روند کاهشی داشت؛ هرچند که در برخی روزها، نوسان افزایشی را هم تجربه کرد، اما در مجموع طی یک هفته اخیر نرخ ارز کاهشی پیش امد؛ بنابراین این دو عامل سبب شد که تغییراتِ کاهشی مختصری در قیمت سکه و طلا را شاهد باشیم.

تک‌روی سکه‌های کوچکتر نسبت به سایر قطعات سکه و طلا

وی در رابطه با آخرین قیمت انواع قطعات سکه و مصنوعات طلا در بازار و تغییرات آن نسبت به ابتدای هفته، گفت: روز گذشته (پنجشنبه) در آخرین معاملات، سکه تمام طرح قدیم ٣٨ میلیون و ٢٠٠ هزار تومان بود و به نسبت ابتدای هفته ٣٠٠ هزار تومان کاهش داشت. قیمت سکه تمام طرح جدید که در جریان نوسانات تا ۴١ میلیون و ٨٠٠ هزار تومان (در این هفته) نیز بالا رفته بود، در آخرین معاملات روز پنجشنبه ۴١ میلیون و ٨٠٠ هزار تومان بود که به نسبت اول هفته، تغییری نداشت. نیم سکه نیز با ٢٠٠ هزار تومان کاهش هفتگی در آخرین معاملات به ٢۴ میلیون و ٣٠٠ هزار تومان رسید.

او تصریح کرد: علیرغم روند نزولی قیمت سکه و طلا، اما افزایش تقاضا برای قطعات کوچکتر سکه (ربع سکه و سکه‌های یک گرمی بانک مرکزی) سبب شد که این قطعات کوچکتر نسبت به ابتدای هفته، افزایش بها را تجربه کنند. ربع سکه با ٣٠٠ هزار تومان افزایش هفتگی به ١۵ میلیون و ۵٠٠ هزار تومان رسید. سکه‌های یک گرمی بانک مرکزی نیز به نسبت ابتدای هفته با ٢٠٠ هزار تومان افزایش قیمت همراه و در آخرین معاملات، هفت میلیون و ٣٠٠ هزار تومان دادوستد شد.

کشتی‌آرای ادامه داد: قیمت هر مثقال طلای آب شده (١٧ عیار)، با نوسانات معمول بازار ٢٠٠ هزار تومان کاهش هفتگی داشت و در پایان هفته قیمت هر مثقال طلای ۱۷ عیار ١۵ میلیون و ٣٠ هزار تومان بود.

علی‌رغم کاهش قیمت‌ها، حباب سکه بزرگ‌تر شد

نایب‌رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران تصریح کرد: همانطور که اشاره شد، افزایش تقاضا برای خرید سکه، سبب شد که حباب سکه نیز این هفته با افزایش همراه باشد و ۵٠٠ هزار تومان افزایش پیدا کند؛ در آخرین معاملات پایانی هفته، قیمت هر قطعه سکه هفت میلیون و ٨٠٠ هزار تومان دارای حباب بود.

وی خاطرنشان کرد: ناگفته نماند که این روز‌ها در اتاق ارز و طلا، سکه نیز حراج و واگذار می‌شود، اما نکته جالب اینجاست که هیچ‌یک از این سکه‌هایی که در اتاق ارز و طلا به فروش می‌رسد، تاکنون به بازار برنگشته است؛ بنابراین بازار تقاضای طبیعی خود برای خرید سکه را دارد و از همین روی هم هست که حباب سکه این هفته با افزایش همراه شده است. سکه‌هایی که در فروردین ماه توسط بانک مرکزی فروخته شد، هنوز به بازار عرضه نشده و هرکسی که خریداری کرده، نزد خود نگه داشته است.

به گفته‌ی این کارشناس بازار سکه و طلای کشور، در حال حاضر، باتوجه به سیر نزولی نرخ ارز در بازار و فاصله از عدد‌هایی که پیدا کرده بود، سطح دادوستد‌ها در بازار عادی، به دور از هرگونه التهاب و کاملا منطقی بوده است و هیجان خاصی برای خرید و فروش مشاهده نشده است.

کشتی‌آرای برای هفته پیش‌رو نیز پیش‌بینی کرد: بنظر می‌رسد که هفته ابتدا نیز شرایط به همین صورت باشد. قیمت جهانی طلا تا این لحظه (جمعه) نوسان خاصی نداشته و بازار ارز هم که در ثبات نسبی به سر می‌برد؛ بنابراین پیش‌بینی می‌شود که قیمت سکه و طلا در همین محدوده‌ها باقی بماند.

دیگر خبرها

  • مقام سابق نفت آمریکا به اقدام به تبانی با اوپک متهم شد
  • طلا و سکه چه قیمت‌هایی را تجربه می‌کنند؟
  • قیمت طلا به کف رسید؟
  • قیمت طلا به کف رسید؟/ قیمت جدید طلا ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۲
  • پیش‌بینی جالب یک فعال بازار درباره قیمت طلا در هفته آینده
  • پیش‌بینی یک فعال بازار: طلا در هفته آینده به این قیمت می‌رسد
  • افزایش قیمت جهانی نفت/ برنت ۸۳ دلار و ۸۵ سنت شد
  • جزئیات «عرضه اولیه» سهام شرکت حسین و فرزندانش!
  • اعلام قیمت انواع خودرو / عرضه همچنان ضعیف است
  • معامله ارز، بی‌رونق‌تر از دیروز