Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش کانون خبرنگاران ایکنا، نبأ، مراسم درس اخلاق حوزه علمیه حجت بن‌الحسن(عج) تهران با سخنرانی حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمدرضا هاشمی‌تهرانی پیرامون شخصیت پیامبر اکرم(ص) با حضور مدیریت، اساتید و طلاب حوزه در سالن اجتماعات این مرکز برگزار شد.
حجت‌الاسلام هاشمی‌تهرانی با تبریک ایام ولادت پیامبر و امام صادق(ع) گفت: عظمت مقام پیامبر نسبت به انبیای قبل از خودشان نشان از ارزشمندی چنین شخصیت بزرگواری است و به این نکته در آیات قرآن به خوبی اشاره شده آنجا می‌فرماید و لقد فضلنا النبین علی بعض.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. یعنی ما پیامبری بر دیگران انبیا برتری داده‌ایم، برتری پیامبر را نسبت به دیگر انبیاء را می‌توان در فرمایش خود حضرت مشاهده کرد زیرا نقل شده شخصی یهودی به محضر حضرت رسید و درباره برتری مقام حضرت موسی(ع) با ایشان سوال کرد حضرت فرمود ای شخص چه می‌گویی! بدانکه اگر موسی زنده بود مجالی برایش غیر از متابعت من وجود نداشت یعنی تمام عمرش را باید در اطاعت اوامر من هزینه می‌کرد چراکه من سید فرزندان آدم هستم، چنین مقامی اقتضاء می‌کند همه ما که در زمره دوستداران اهل بیت(ع) به حساب می‌آییم خشوع و خضوع خود را در مقابل آنان افزایش دهیم و آدابی خاص را در مقابل آنان رعایت کنیم.
وی ادامه داد: آدابی که بنده بدان اشاره کردم مقصود ادبی است که شخص باید در مقابل نام و یاد پیامبر رعایت کند یکی از آن آداب احترامی خاص در مقابل نام حضرت است زیرا این موضوع را می‌توان در سیره عملی امام رضا(ع) و دیگر اهل بیت(ع) مشاهده کرد زیرا نقل شده عده‌ای در محضر حضرت نشسته بودند تا اینکه نام پیامبر گفته شد امام رضا(ع) اندکی خم شد و به اشخاص حاضر فرمودند هر گاه نام جدم را شنیدید همراه با صلوات ادب خود را هم نثار وجود مبارکش بفرمایید، ابعاد شخصیتی پیامبر بسیار بیشتر از آن است که بتوان تنها در یک جلسه بدان اشاره کرد اما نکته تربیتی که شما طلاب و شاگردان مکتب امام صادق(ع) باید بدان توجه کنید اینکه شما مبلغ احوالات و کردار چنین پیامبری در میان مردم هستید لذا اولین درجه این فعالیت ارزشمند مطابقت رفتاری با کردار پیامبر اکرم(ص) خواهد بود.
هاشمی‌تهرانی افزود: البته کسانی می‌توانند وظیفه انذاریت خود را به خوبی به مردم ارائه کنند که ابتدا مقام واقعی انبیاء را شناخته و بعد به گفته هایشان جامه عمل بپوشانند باید بدانیم که افراد بسیاری در طول تاریخ شخصیت ارزشمند پیامبر را نشناختند حتی در زمان اهل بیت(ع) که سید جعفر مرتضی‌عامل در جلد اول کتاب الصحیح السیرۀ ‌النبی‌ العظیم می‌نویسد محمد بن عبدالوهاب که تأسیس کننده فرقه وهابیت است مدعی است که پیامبر فقط نقش یک پستچی را اجرا می‌کند لذا نباید برای او احترام ویژه‌ای قائل شد! نمونه دیگر در کتاب شیخ صدوق نقل شده شخصی به محضر امام صادق(ع) رسید و درباره حالت عرق ریزان پیامبر در هنگام نزول وحی پرسید حضرت با حالت عصبانیت فرمود جای تعجب است که تو فکر می‌کنی دلیل این التهاب پیامبر عظیم‌الشان برای دیدن جبرئیل است بلکه بدان فقط دلیل این اضطراب درک تجلی و عظمت خداوند متعال است که جد بزرگوار ما آن را به خوبی درک می‌کرد، این اندازه درک و فهمی است در دوران اهل بیت(ع) درباره شخصیت پبامبر در بین مردم رواج داشت که لازم است شما طلاب جهت رفع این نوع موانع تلاش کنید.
سخنران ویژه مراسم گفت: شما طلاب قرار است مبلغ دین برای مردم باشید و جای تأسف است که بسیاری از ما که لباس ارزشمند اهل بیت(ع) به تن کرده‌اند اخلاق نبوی را رعایت نمی‌کنند و این موضوع البته دلایل متعددی دارد که باید در جهت رفع آن تلاش کنیم به عقیده بنده یکی از مهم‌ترین راه ها خواندن کتاب سنن‌النبی است که در جهت رفع این مشکل کمک حال است، شما طلاب وقتی لباس حضرات معصومین(ع) به تن کردید باید همانند پیامبر 13 سال اذیت و آزار های گوناگون را تحمل کنید بدانید که طلبه علوم دینی ابتدا باید اخلاق پیامبر را در خود ایجاد کرده و بعد مردم را به اصلاح دعوت کند، نکته پایانی در این باره متابعت امامان معصوم(ع) از سیره رفتار پیامبر است همچنانکه نقل می‌کنند امام رضا(ع) سعی داشت همیشه خلقیات خود را جد بزرگوارش تطبیق دهد.
حجت‌الاسلام هاشمی‌تهرانی در پایان گفت: نکته‌ای که بسیار حائز اهمیت است درباره توهمی است که گاهی اوقات بسیاری از ما مذهبیون فکر می‌کنیم خداوند و اهل بیت(ع) از ما رضایت کامل دارند لذا همین امر سبب شده بسیاری از ما تکبر و غرور را در خود تقویت کنیم و دیدگاه خاصی نسبت به مردم داشته باشیم اما آنچه که در روایات درباره این امر سخن گفته شده شاخصه های برای فهمیدن این موضوع برای ما بیان شده که به عنوان نمونه نقل شده خداوند متعال خطاب به حضرت موسی(ع) وحی کرد ای موسی! اگر می‌خواهی بدانی من از تو راضی هستم یا نه به دو صفت توجه کن و اگر آن را دارا بودی بدان رضایت من همراه توست اول اینکه هر گاه وقت اطاعت از من است خودم تمام شرایط را برایت فراهم می‌کنم، در سیره آیت‌الله العظمی گلپایگانی(ره) نقل شده ایشان قصد سفر به حج را داشتند اما ساعت حرکتشان ار فرودگاه مصادف به وقت نماز شده بود ایشان اقدام به نماز اول وقت کردند و بعد متوجه شدند حرکت هواپیما دقایقی به تأخیر افتاده است! و اما صفت دوم این است که اگر قصد گناه کرده باشی حتی با وجود شرایطش نمی‌گذارم به سوی معاصی کشیده شوی... همه ما به این دو صفت مراجعه کنیم اگر چنین رضایت خدا همراه با ما می‌باشد و دیگر نیازی به خود بزرگ‌بینی نیست.

محمد ایمانی‌مهر

منبع: ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۹۴۳۵۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دلایل توصیه ائمه(ع) به زیارت حضرت عبدالعظیم(ع)

شاید بسیاری از زائران آستان حضرت عبدالعظیم (ع) ندانند که در روایات از ائمه(ع) آمده که ثواب زیارت آن حضرت برابر با زیارت امام حسین(ع) است اما چرا حضرت عبدالعظیم (ع) راهی شهر ری شدند و چه نقشی در ترویج معارف دین در این منطقه داشته و چگونه به جایگاهی رسیدند که چنین مورد عنایت و لطف ائمه(ع) قرار گرفتند؟

حجت‌الاسلام ابوالفضل حافظیان، نویسنده «مأخذشناسی حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) و شهر ری» که فهرست‌نویسی نسخه‌های خطی کتابخانه حضرت عبدالعظیم را برعهده داشته است به معرفی تعدادی از کتاب‌هایی پرداخت که در خصوص حضرت عبدالعظیم (ع) نوشته شده است و گفت: شیخ عزیزالله عطاردی کتابی با عنوان «عبدالعظیم حسنی حیاته و مسنده» (زندگانی حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) و روایات او) نوشته است که کتاب ارزشمندی است. همچنین کتاب احوال حضرت عبدالعظیم حسنی نوشته شده توسط علی قلی‌میرزا اعتماد السلطنه قاجار که اخیراً به چاپ رسیده و کتاب «جنات النعیم فی احوال سیدالشریف عبدالعظیم»، نوشته مولامحمد اسماعیل کزازی اراکی نیز از دیگر کتاب‌های خوب در خصوص حضرت عبدالعظیم(ع) است. این کتاب قبلاً به صورت چاپ سنگی چاپ شده بود اما بعدها در کنگره حضرت عبدالعظیم حسنی با تصحیح و شکل جدید به چاپ رسید که در این کتاب به صورت مفصل به شخصیت آن حضرت پرداخته شده است.
 

پیدا شدن نسخه کهن روایات حضرت عبدالعظیم

وی با اشاره به اینکه در خصوص حدیث عرض دین نیز مرحوم آیت‌الله صافی گلپایگانی  در کتابی به شرح این حدیث پرداخته‌ گفت: اخیراً در کتابخانه‌ای در خارج از ایران نسخه خطی کهنی پیدا شده که روایاتی که حضرت عبدالعظیم(ع) روایت کرده‌اند در آن آمده بود. این جزوه نیز تصحیح و به چاپ رسیده است.

این متخصص کتاب‌شناسی و نسخه‌شناسی در پاسخ به این سؤال که آیا احتمال دارد منابع کهنی در خصوص حضرت عبدالعظیم(ع) وجود داشته باشد که هنوز شناسایی نشده است؟ گفت: بله؛ حتماً منابعی در تاریخ اهل بیت(ع) وجود دارد که هنوز شناسایی نشده‌اند یا نسخه‌ای از آن به دست نیامده است. کتاب‌هایی وجود دارد که به صورت مستقل به شخصیت ایشان پرداخته و کتاب‌هایی نیز داریم که در خصوص اصحاب و روایات ائمه(ع) نوشته شده است که در این کتاب‌ها نیز از حضرت عبدالعظیم(ع) یاد شده و روایاتی که ایشان نقل کرده‌اند را بیان کرده‌اند. در کتاب‌هایی که برای شرح حال رُوات نوشته شده است نیز نام عبدالعظیم(ع) آمده و از مراتب علمی و معنوی ایشان نیز سخن گفته شده است.

حجت‌الاسلام حافظیان در پاسخ به این سؤال که چرا حضرت عبدالعظیم(ع) ری را به عنوان مقصد هجرت خود انتخاب کرده بود؟ گفت: آن حضرت از سوی ائمه(ع) به شهرها و سرزمین‌های مختلف رفته و به تبلیغ دین می‌پرداخت. به همین جهت خلیفه عباسی قصد کشتن ایشان را داشت و حضرت عبدالعظیم در حال خوف و ترس از سامرا خارج شدند و تصمیم گرفت به سمت ایران بیاید.

وی ادامه داد: یکی از دلایلی که بزرگانی از اهل بیت(ع) و اصحاب ائمه(ع) ایران را برای هجرت انتخاب می‌کردند این بود که دوست داشتند به دیدار و زیارت امام رضا(ع) بروند و لذا امامزادگان فراوانی در شهرهای مختلف ایران وجود دارد که به قصد زیارت امام رضا(ع) وارد ایران شدند اما در بین راه در اثر بیماری وفات یافته‌اند و یا به شهادت رسیدند.
چرا حضرت عبدالعظیم به ری مهاجرت کرد

این پژوهشگر و مؤلف یکی از دلایل انتخاب ری توسط حضرت عبدالعظیم(ع) را ارتباطات خوب مردم ری با ائمه(ع) عنوان کرد و گفت: مردم ری با امام جواد(ع) در ارتباط بودند و سؤالات خود را برای ائمه اطهار(ع) ارسال می‌کردند. رسول جعفریان کتابی به نام مکتب و میراث شیعیان ری نوشته است که در این کتاب به علت مهاجرت حضرت عبدالعظیم(ع) به ری و ارتباط اهالی آن با ائمه اطهار اشاره کرده است. بنابراین شهر ری می‌توانست محل مناسبی برای ورود حضرت عبدالعظیم(ع) باشد و ایشان از دست حکومت عباسی در امنیت باشد.

وی ادامه داد: طبق روایاتی نیز امام رضا(ع) دستور دادند که حضرت عبدالعظیم(ع) به ری بروند و معارف دینی را در آنجا تبلیغ کنند. البته ممکن است این دستور از سوی امام هادی(ع) صادر شده باشد. شهر ری بعد از این تاریخ نیز مرکز شیعه بوده و مدارس شیعی در آنجا وجود داشته و بزرگان زیادی از آنج برخاسته‌اند مثل مرحوم کلینی و شیخ صدوق که این نشان می‌دهد شهر ری مرکزی برای تشیع در جهان اسلام بوده است.

حجت‌الاسلام حافظیان در پاسخ به این سؤال که چند سال حضرت عبدالعظیم در ری حضور داشتند؟ گفت: بر اساس آنچه در کتاب‌های تاریخی آمده حدس زده می‌شود که ایشان در حدود سال‌ 250 قمری به ایران آمده است. وفات ایشان را برخی از بزرگان در سال 252 قمری ذکر کرده‌اند. بنابراین حدود یک سال یا کمی بیشتر در ری بودند؛ البته مدتی نیز به صورت مخفیانه در منزل یکی از شیعیان زندگی می‌کردند و گاهی به صورت پنهانی از منزل خارج می‌شدند و به زیارت حضرت حمزه می‌رفتند و می‌فرمودند ایشان از اولاد امام کاظم(ع) است.


وی افزود: یکی از دلایلی که ایشان به ری آمد این است که مرقد امامزادگان در آنجا بوده و این مسئله نشان‌دهنده ارادت مردم ری به اهل بیت(ع) است. بعد از مدتی زندگی مخفیانه، مردم با حضرت عبدالعظیم(ع) آشنا می‌شوند و برای دریافت معارف دینی نزد ایشان می‌روند.

نویسنده کتاب «رسائل فی درایة الحدیث» ادامه داد: روایاتی که ایشان از اهل بیت(ع) نقل کرده‌اند به خصوص حدیث عرض دین که در آن معارف اسلامی درج شده است جنبه آموزشی مهمی برای شیعیان در طول تاریخ و به خصوص برای شیعیان آن عصر داشته است.
نسبی که به امام حسن مجتبی می‌رسد

وی به نسب حضرت عبدالعظیم (ع) نیز اشاره کرد و گفت: نسب ایشان با چهار واسطه به امام حسن مجتبی(ع) می‌رسد و ایشان ارتباط بسیار زیادی با امام جواد(ع) و امام هادی(ع) داشتند و بیشتر وقتشان را در همراهی با ائمه اطهار(ع) می‌گذرانده و معارف دینی را از حضرات کسب و به مردم منتقل می‌کرده است؛ بنابراین وقتی چنین شخصیتی وارد شهری شود که مردم آن شهر نیز علاقه‌مند به معارف شیعه هستند، خیلی می‌تواند مؤثر واقع شوند.

این مؤلف و پژوهشگر دینی عنوان کرد: شخصی نزد امام هادی(ع) رفت و سؤالاتی در خصوص معارف دینی پرسید؛ امام هادی(ع) وی را به حضرت عبدالعظیم(ع) ارجاع داد و فرمود شما که در شهر ری شخصیتی مثل عبدالعظیم دارید، سؤالاتتان را می‌توانید از وی بپرسید. این مسئله نشان می‌دهد که حضرت عبدالعظیم(ع) این موقعیت را داشته که به ترویج احکام دینی بپردازد.

حجت‌الاسلام حافظیان خاطرنشان کرد: اطلاعات تاریخی گسترده‌ای در خصوص فعالیت‌های آن حضرت در آن دوران در شهر ری نداریم اما وجود چنین شخصیتی در شهر ری می‌تواند واسطه مستقیمی با اهل بیت(ع) برای مردم باشد.

وی در پاسخ به این سؤال که چرا ائمه(ع) بعد از وفات حضرت عبدالعظیم(ع) تلاش می‌کردند که ایشان را به مردم بشناسانند؟ گفت: در روایات است که زیارت حضرت عبدالعظیم(ع) در ثواب با زیارت امام حسین(ع) برابری می‌کند. همچنین نقل شده است که کسی که به زیارت ایشان برود بهشت بر او واجب می‌شود؛ این روایات نشان می‌دهد حتی پس از وفات حضرت عبدالعظیم(ع) ائمه(ع) تلاش می‌کردند ایشان را به مردم بشناسانند.
حرم حضرت عبدالعظیم (ع) محل استجابت دعا

این پژوهشگر ادامه داد: بیشتر علمای شیعه و رجالیون در کتاب‌هایشان به مقامات حضرت عبدالعظیم(ع) اشاره کرده‌اند و بزرگانی مثل مرحوم میرداماد فرموده‌اند که حرم حضرت عبدالعظیم (ع) محل استجابت دعا است. اینکه ائمه(ع) به زیارت حضرت عبدالعظیم(ع) را توصیه می‌کردند نشان‌دهنده عظمت شخصیت ایشان است و این ظرفیت وجود داشت که مرقد ایشان محوریتی برای اجتماعات شیعیان پیدا کند.

وی در خصوص اینکه چرا در حدیث آمده است که زیارت حضرت عبدالعظیم(ع) در ثواب، شباهت به زیارت امام حسین(ع) دارد، گفت: علمای بزرگ در این خصوص دلایل مختلفی را بیان کرده‌اند. جناب شیخ صدوق این روایت را در ثواب‌الاعمال آورده است. در کامل‌الزیارات نیز این حدیث آمده است. در لئالی الاخبار از امام رضا(ع) نقل شده است که «هر کسی بعد از وفاتم مرا زیارت کند من برای او بهشت را ضمانت می‌کنم و کسی که قادر بر زیارت من نیست پس به زیارت برادرم عبدالعظیم حسنی در ری برود» که نشان‌دهنده عظمت شأن و مقام ایشان است. همچنین در همین کتاب آمده است که امام رضا(ع) فرموده است اگر عاجز شدید از زیارت جدم حسین(ع) سید زاهد عابد جناب عبدالعظیم را در ری زیارت کنید که این کفایت می‌کند تو را از زیارت سیدالهشداء (ع).

حجت‌الاسلام حافظیان ادامه داد: یکی از ادله‌ای که برای مشابهت زیارت حضرت عبدالعظیم با زیارت سیدالشهداء(ع) نقل شده این است که در زمان امام هادی(ع) حکومت عباسی برای زیارت امام حسین(ع) شرایط بسیار سختی در نظر گرفته بودند و چه بسا شیعیانی که در راه زیارت سیدالشهداء به شهادت می‌رسیدند. به دلیل اینکه زیارت حضرت سیدالشهداء از بلاد مختلف بسیار سخت و تهدید آمیز و برای شیعیان خطرناک بود، ائمه(ع) شیعیان علاقه‌مند به زیارت سیدالشهداء را ترغیب می‌کردند که به زیارت حضرت عبدالعظیم بروند که وی هم از بزرگان منسوب به اهل بیت(ع) است.

وی افزود: البته احادیث مشابه این حدیث نیز در منابع شیعی آمده است. مثلاً از امام رضا(ع) نقل شده است که هر کس خواهرم حضرت معصومه(س) را در قم زیارت کند مانند این است که مرا زیارت کرده است. پس زیارت منسوبان به اهل بیت(ع) همانند زیارت خود اهل بیت(ع) ثواب دارد و چون به خاطر محبت به اهل بیت(ع) به زیارت بستگان اهل بیت(ع) می‌روند این ثواب زیارت اهل بیت(ع) را درک می‌کنند.

حجت‌الاسلام حافظیان تصریح کرد: البته این حدیث دلالت بر این نمی‌کند که شأن حضرت عبدالعظیم دقیقا برابر با امام حسین(ع) باشد. بلکه این معنا را می‌رساند که چون زیارت امام حسین(ع) در آن زمان مشکل بوده به جهت اینکه شیعیان علاقه‌مند به اهل بیت(ع) محل اجتماعی با هم داشته و به یاد اهل بیت(ع) باشند به آنها توصیه می‌شد که به زیارت حضرت عبدالعظیم(ع) بروند.

وی در پایان تصریح کرد: در هر محلی وقتی امامزاده‌ای به خاک سپرده شده در طی قرون آنجا محل اجتماع شیعیان بوده و تأثیر ژرفی بر بقای شیعه داشته است.
 

منبع: ایکنا (خبرگزاری بین‌المللی قرآن)

دیگر خبرها

  • لزوم بازشناسی بقیع به جهان اسلام
  • (عکس) سردار سلیمانی و هوگو چاوز، امام مهدی و حضرت مسیح
  • (عکس) سردار سلیمانی و هوگو چاوز، امام مهدی و حضرت عیسی
  • فراهم شدن امکان پرداخت زکات از کارتخوان نانوایی‌ها
  • آیت‌الله حسینی همدانی: اینکه دانشجویان آمریکایی در آمریکا به خاطر غزه کتک می‌خورند و به زندان می‌روند یعنی غزه پیروز است/ نفرت جهانی از آمریکا کاملاً عیان شده است/ امروز همه مردم آزاده عالم با نفرت فریادشان بر سر اسرائیل بلند است
  • تجلیل از راویان فعال روحانی موسسه فرهنگی روایت سیره شهدا
  • پیام تسلیت حجت الاسلام سید موسی موسوی در پی درگذشت ماموستا فخری
  • شناساندن حضرت حجت(عج) به جهانیان؛ اولین گام ظهور
  • دلایل توصیه ائمه(ع) به زیارت حضرت عبدالعظیم(ع)
  • بزرگداشت حمزه سیدالشهدا در کشور کم‌رنگ است