Web Analytics Made Easy - Statcounter

فرهنگ > میراث و تمدن - محمد باریکانی:
۲پرونده میراث ناملموس ایران در دوازدهمین نشست کمیته میراث ناملموس یونسکو در کره‌جنوبی رأی مثبت داوران کمیته میراث ناملموس را گرفت و بدین‌ترتیب «چوگان‌بازی سوار بر اسب، همراه با روایتگری و موسیقی» و «هنر ساختن و نواختن کمانچه» صبح پنجشنبه ۱۶ آذرماه در فهرست میراث جهانی ناملموس بشر قرار گرفته و ثبت جهانی شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 ايران تلاش زيادي براي ثبت جهاني چوگان داشت و حدود يك دهه زمان برد تا آرزوي ايران براي ثبت جهاني اين ورزش سنتي كشور كه دامنه آن به عهد باستان مي‌رسد، ممكن شود.

چالش بر سر جهاني شدن چوگان اما پس از آن جدي شد كه كشور آذربايجان توانست «بازي با توپ روي اسب قره‌باغ» را در فهرست ميراث جهاني ناملموس به نام خود در يونسكو به ثبت جهاني برساند. پس از آن بود كه فدراسيون چوگان و سازمان ميراث فرهنگي در تلاش براي ثبت جهاني چوگان برآمدند و بازي چوگان ايراني پس از 3سال تلاش، 3روز پيش به نام ايران در فهرست ميراث جهاني بشر ثبت شد.

چوگان بخشي از جهان‌بيني ايراني است

علي‌اصغر مونسان، رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري نخستين فردي بود كه اين خبر را به‌صورت رسمي توسط روابط عمومي سازمان ميراث فرهنگي منتشر كرد. پيش از او فرهاد نظري، مديركل دفتر ثبت آثار تاريخي و فرهنگي كشور كه همراه با هيأت ايراني در كره‌جنوبي به سر مي‌برد، خبر ثبت جهاني‌شدن چوگان و كمانچه را در يك صفحه تلگرامي منتشر كرد.

با اين حال علي‌اصغر مونسان اعلام كرد كه اين دو پرونده با اكثريت آرا مورد تأييد اعضاي كميته ميراث جهاني ناملموس قرار گرفت. به گفته معاون رئيس‌جمهور، بازي چوگان و مهارت ساختن و نواختن كمانچه مانند همه ارزش‌هاي مندرج در كنوانسيون۲۰۰۳ عنوان شاهكار جهاني را دارا بودند و نماينده تنوع فرهنگي بشري هستند.

مونسان، چوگان را بخشي از جهان‌بيني ايراني دانست كه توانست تنوعات فرهنگي و هنري در ميان اقوام مختلف را در قالب يك بازي آييني ارائه دهد.

او ارتباط ميان انسان، طبيعت و اسب را در قالب بازي، نمايش و موسيقي از توانايي اين بازي آييني برشمرد و گفت: اين بازي آييني از دوره ساساني تا امروز هميشه مورد حمايت حكومت‌هاي ايراني و مردم قرار داشت. ازجمله اهميت‌هاي اين بازي، تأثير آن بر هنر، اقتصاد هنر، موسيقي، ادبيات، نقاشي، مينياتور و روايتگري است.

رئيس سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري كمانچه را نيز يكي از قديمي‌ترين و گسترده‌ترين ابزارهاي موسيقي در منطقه به‌ويژه در ايران و آذربايجان دانست و گفت: امكانات گسترده و متنوع صوتي كمانچه باعث شده كه در بيشتر نقاط شهري و روستايي ايران در مراسمي كه نياز به همنوايي با مردم احساس مي‌شود از اين ساز بهره برده شود.

وي افزود: هر يك از آثار ثبت‌شده علاوه بر جنبه‌هاي مختلف فرهنگي بيانگر وجهي از فرهنگ انسان‌دوستانه ايرانياني است كه در طول تاريخ آموخته‌اند با اقوام و ملت‌ها، با سرزمين خود و محيط‌زيست رفتاري پرستارانه و مبتني بر مدارا داشته باشند.

رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري، با تبريك ثبت جهاني اين دو اثر به ايرانيان گفت: با ثبت جهاني شدن چوگان و كمانچه تعداد آثار ثبت‌شده ايران در فهرست ميراث ناملموس جهاني يونسكو به ۱۳ اثر رسيد.

كمانچه؛ پرونده مشترك ايران و آذربايجان

پرونده ثبت جهاني كمانچه به‌صورت مشترك با كشور آذربايجان در فهرست ميراث ناملموس يونسكو ثبت شد و محمدحسن طالبيان، معاون ميراث فرهنگي كشور به همشهري گفت: كه براساس تغييرات ايجاد شده در يونسكو شانس كشورها براي ثبت مشترك ميراث ناملموس بيشتر شده و يونسكو توجه خاصي به ثبت جهاني پرونده‌هاي مشترك ميان كشورها دارد.

با ثبت چوگان و كمانچه در فهرست جهاني ميراث ناملموس تعدادآثار ثبت جهاني شده ايران در فهرست ميراث ناملموس يونسكو به 13 اثر رسيد.پيش از اين نيز، قاليشويي مشهد اردهال، نقالي، دانش سنتي لنج سازي و دريانوردي در خليج فارس، موسيقي بخشي هاي خراسان، تعزيه، آيين پهلواني و زورخانه‌اي، مهارت فرشبافي كاشان و فارس، نوروز و رديف موسيقي ايراني و دانش سنتي حفر قنات نيز در فهرست ميراث جهاني يونسكو به ثبت رسيده است.

در همین زمینه: چوگان ایرانی از ارزیابی یونسکو گذشت یونسکو به ثبت چوگان ایرانی و کمانچه رای داد توضیح آذربایجان درخصوص ثبت تار و چوگان در یونسکو

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۹۵۶۷۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مهم‌ترین گام‌توسعه‌ای‌ اکوسیستم فناوری اتصال دانش‌بنیان‌های ایرانی به بازار‌های جهانی است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، همایش بین المللی فرصت های صادراتی شرکت های فناور و دانش بنیان در کشورهای آسیای میانه به‌ویژه ازبکستان به میزبانی پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس و همکاری اتاق بازرگانی ایران و ازبکستان، امروز در سالن جابرحیان دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.

 امید رضایی‌فر، مدیرکل سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و توسعه فناوری وزارت علوم درباره ظرفیت های نظام دانشگاهی کشور در حوزه فناوری گفت: نظام دانشگاهی ایران به‌عنوان یک حلقه متصل به حوزه صنعت و فناوری، موفق به تربیت نیروی انسانی متخصص بسیاری در جهان فناوری شده است.

وی ادامه داد: درحال حاضر، حدود بیش از ۳ میلیون دانشجو، در‌حوزه‌های مختلف درحال تحصیل هستند. از این میان حدود ۱۰۰ هزار نفر دانشجوی خارجی از کشورهای مختلف جهان در‌ ایران تحصیل می‌کنند.

رضایی‌فر به اهمیت پارک‌های علم و فناوری در کشور اشاره کرد ‌و گفت: حدود ۶۰ پارک علم و فناوری در کشور درحال فعالیت هستند که در این پارک‌ها، ۱۲ هزار شرکت فناور در این فضا مستقر شده شده‌اند.

وی درخصوص گام‌های توسعه‌ای اکوسیستم فناوری در ایران توضیح داد: در حال حاضر به دنبال آن هستیم که بتوانیم تاثیرگذاری دانش در اقتصاد را در فضاهای فناورانه ایران توسعه بدهیم.

وی ادامه داد: منظور از توسعه دانش در حوزه اقتصادی، اتصال هرچه بیشتر شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان ایرانی به بازار و اقتصاد داخلی و بین‌المللی است.

وی اضافه کرد: به‌طور حتم، حضور شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی در کشورهای مختلف با اهداف مشترک بسیار مثمرثمر خواهد بود.

رضایی‌فر در پایان گفت: درحال حاضر به‌دنبال تشکیل اتاق مشترک بازرگانی و دبیرخانه‌ای برای اتصال هرچه بیشتر شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی به بازار کشور های آسیای میانه از جمله کشور ازبکستان هستیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • انعقاد تفاهم‌نامه مشترک حوزه گردشگری با ۶ استان در نمایشگاه ایران اکسپو
  • جانبازانِ «نون‌ خ» و سرگذشت تلخ یک بازیگر
  • فراخوان سی‌ودومین جایزه جهانی کتاب سال منتشر شد
  • مسجد جامع ارومیه قابلیت جهانی شدن را دارد
  • رئیس سازمان ملی استاندارد: امضای ایرانی جهانی شد
  • «گردشگری دریایی» فقط یک وعده در روز خلیج فارس بود!
  • احیای گنجینه‌های تاریخی حیدرآباد به دست متخصصان ایرانی
  • خلیج فارس هویت و میراث گرانبهای سرزمین ایران است
  • مهم‌ترین گام‌توسعه‌ای‌ اکوسیستم فناوری اتصال دانش‌بنیان‌های ایرانی به بازار‌های جهانی است
  • برگزاری ۲۵۰ برنامه به مناسبت هفته میراث فرهنگی در گیلان