Web Analytics Made Easy - Statcounter

علی امام، مدیرعامل شرکت متروی تهران، از تلاش برای بهره برداری از نیمه جنوبی خط 6 قطار شهری در نیمه نخست سال آینده خبر داد.

ایران آنلاین / علی امام که در حاشیه بازدید از پروژه احداث نیمه جنوبی خط 6 قطار شهری سخن می گفت، از تصمیم مدیریت شهری مبنی بر بهره برداری فاز به فاز از خطوط 6 و 7 مترو خبر داد و گفت: در راستای تاکیدات شورای اسلامی شهر تهران و با توجه به ضرورت بهره مندی هر چه سریعتر شهروندان از خطوط 6 و 7 قطار شهری، این خطوط به صورت فاز به فاز تحویل شهروندان خواهند شد؛ در این راستا تلاش خواهد شد نیمه جنوبی خط 6 با برخورداری از 4 ایستگاه دولت آباد، بعثت، میدان شهدا و میدان امام حسین(ع) به عنوان اولویت نخست بهره برداری، طی نیمه نخست سال 1397 تحویل شرکت بهره بردار شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیرعامل شرکت مترو همچنین با اشاره به نواقصی که در برخی از ایستگاه های خطوط در حال بهره برداری وجود دارد، بر ضرورت تخصیص منابع به منظور رفع این مشکلات تاکید کرد و گفت: رفع نواقصی همچون مشکلات آسانسورها می‌تواند بهره مندی شهروندان از زیرساخت های مترو را افزایش دهد.

به گفته مدیرعامل شرکت مترو، خط 6 متروی تهران با احتساب بخش مربوط به ادامه جنوبی آن بیش از 37 کیلومتر طول دارد و از این جهت بلندترین خط متروی زیرزمینی خاورمیانه به شمار می‌آید. این خط دارای 27 ایستگاه است که این تعداد ایستگاه با احتساب بخش نیمه جنوبی به 31 ایستگاه می رسد. ضمن اینکه در حال حاضر 90 درصد از عملیات ریل گذاری در طول مسیر 32 کیلومتری خط 6 به اتمام رسیده است.

براساس اعلام روابط عمومی شرکت مترو، در این بازدید که فرنوش نوبخت مدیرعامل شرکت بهره برداری مترو نیز حضور داشت، ایستگاه های 4گانه نیمه جنوبی خط 6 مورد پیمایش قرار گرفت و تدابیری در جهت رفع مشکلات و موانع اجرایی اتخاذ شد./ ایسنا

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۹۵۸۴۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهره‌برداری از ۱۱ واحد تولیدی با سرمایه‌گذاری خارجی در شهرک‌های صنعتی خراسان رضوی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما،  مرکز خراسان رضوی، مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی خراسان رضوی گفت: در سال ۱۴۰۲ با نگرش جذب سرمایه‌گذاری خارجی ۱۱ واحد تولیدی با ارزش بیش از ۱۱میلیون یورو در شهرک‌ها و نواحی صنعتی استان بهره‌برداری شده است.

جعفر فرشچی طوسی افزود: این میزان سرمایه‌گذاری خارجی در شهرک‌ها و نواحی صنعتی استان برای ۲۱۸ نفر به صورت مستقیم شغل ایجاد کرده است.

وی گفت: محل ساخت و فعالیت این واحد‌های تولیدی شهرک‌های صنعتی چناران، کاویان فریمان، قوچان ۲، خیام، چرمشهر و تایباد در نقاط مختلف جغرافیای خراسان رضوی است.

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی خراسان رضوی افزود: تمایل سرمایه‌گذاران خارجی برای سرمایه‌گذاری در خراسان رضوی نسبت به سالیان قبل افزایش یافته و این ظرفیت‌های اقتصادی باعث شده مراودات تجاری از سوی کشور‌های همسایه بیشتر شود و تاجران آن کشور‌ها در ایران سرمایه‌گذاری بیشتری کنند.

فرشچی طوسی گفت: تاکنون سرمایه‌‎گذاران خارجی از کشور‌های افغانستان، امارات متحده عربی و کویت استقبال خوبی از طرح‌های صنعتی و اقتصادی در استان داشته و با امنیت خاطر سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

 

دیگر خبرها

  • پایان کار پایانه شرق در تهرانپارس تا پاییز/ پایانه جدید خرداد افتتاح می‌شود
  • گام هایی برای محرومت زدایی/اتمام ۴۲ پروژه جاده ای بین مزارع
  • طرح سامانه گرمسیری ایلام مصداقی از توانمندی های جوانان است
  • خدمات‌رسانی مترو در ایام برگزاری نمایشگاه کتاب
  • بهسازی ۱۵۰ ایستگاه اتوبوس قم در نیمه نخست سال جاری
  • ویژه برنامه‌های فرهنگی مترو تهران در نمایشگاه بین المللی کتاب
  • آیین بهره‌برداری از پروژه‌های سازمان پسماند شهرداری اصفهان آغاز شد
  • بهره‌برداری از ۱۱ واحد تولیدی با سرمایه‌گذاری خارجی در شهرک‌های صنعتی خراسان رضوی
  • ◄ متروی قم در پیچ ؛ واگن 6 میلیاردی به 51 میلیارد رسید!
  • برنامه امسال شهرداری تهران برای مترو چیست؟