Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-28@11:00:27 GMT

راهکارهاي مقابله با عوارض آلودگي هوا

تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۹۷۶۱۱۵

راهکارهاي مقابله با عوارض آلودگي هوا

خبرگزاري آريا - هنگام آلودگي هوا وقتي بر ميزان ذرات معلق و دي‌‌اکسيد‌کربن هوا افزوده مي‌شود، اکسيژن‌رساني به سلول‌هاي بدن بخوبي صورت نگرفته و فرد دچار علائم مختلفي همچون بي‌حالي، خستگي، سردرد، تهوع، استفراغ و تغييرات خلق و خوي مي‌شود و همچنين استعداد ابتلا به عفونت‌هاي ويروسي و تنفسي افزايش مي‌يابد.
به گزارش جام جم، متخصصان علوم غذايي اتفاق‌نظر دارند از زمان شروع آلودگي هوا، افراد بايد با مصرف بيشتر لبنيات، سبزيجات و ميوه‌هاي حاوي ويتامين C و آنتي‌اکسيدان‌ از عوارض آلودگي‌ها بر بدن بکاهند، اما براي اين که بدانيم از ديدگاه طب ايراني چه راهکارهايي براي مقابله با عوارض آلودگي هوا توصيه شده و تاثيرات مخرب اين آلودگي‌ها بر روح و روان چه ميزان است با دکتر ناصر رضايي‌‌پور، متخصص طب ايراني و دکتر نصير عابديني، روان‌شناس باليني به گفت‌وگو نشستيم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


دکتر نصير عابديني
روان‌شناس باليني
نقش آلودگي هوا در بروز اختلالات رواني
جسم و روان بر هم تأثير متقابل دارند و بيماري‌هاي ناشي از آلودگي هوا مثل بيماري‌هاي قلبي، ريوي، پوستي و... مي‌توانند به نوبه خود بر سلامت روان انسان‌ها اثر منفي داشته باشند.
براساس برخي پژوهش‌ها، ابري بودن و گرفتگي هوا مي‌تواند در کنار برخي عوامل ديگر در بروز، تداوم يا تشديد اختلالاتي همچون افسردگي مؤثر باشد. حال اگر اين گرفتگي و تيرگي هوا به سبب آلاينده‌هاي شيميايي و دود و
گرد و غبار محيط باشد بيشتر مي‌تواند سلامت روان افراد را تهديد کند. به همين شکل صاف و آبي بودن آسمان نيز مي‌تواند آثار پيشگيرانه و درماني در اختلالات رواني داشته باشد.
آلودگي هوا به دليل محدود کردن افراد و کاهش آزادي عمل در محيط به عنوان يک عامل تنيدگي‌زا علاوه بر افسردگي، اختلالاتي همچون اضطراب و استرس را نيز به همراه دارد. ضمن اين که مي‌تواند مانع بزرگي بر سر فعاليت‌هاي مفيد براي سلامت روان مانند ورزش در فضاي باز، پياده روي، ديد و بازديد، تعاملات اجتماعي، سفرهاي درون‌شهري و... باشد که اين امر باعث بسنده کردن اجبارگونه انسان‌ها به چارديواري خانه مي‌شود.
مطالعات نشان مي‌دهد مسموميت ناشي از آلاينده‌هاي شيميايي بخصوص سرب مي‌تواند در سلامت روان بزرگسالان و البته کودکان بويژه در حالت جنيني و نوزادي تأثير منفي داشته باشد و احتمال ابتلاي آنان را به اختلالات طيف اوتيسم و بيش‌فعالي افزايش دهد.
اطلاعات اضطراب‌آور
اطلاعاتي که مردم شبانه‌روز از رسانه‌هاي جمعي در زمينه آلودگي هوا و خطرات ناشي از آن دريافت مي‌کنند نيز مي‌تواند به صورت هوشيارانه يا ناهوشيارانه بر سطح اضطراب آنها بيفزايد و گاهي افراد را به ورطه نشخوار فکري اين اطلاعات و اشتغال ذهني به اموري مانند ابتلا به سرطان و بيماري‌هاي عديده به خاطر آلودگي هوا بيفکند.
بايد دانست افرادي که دچار اختلال اضطراب هستند ريتم تنفس تندتري دارند و معمولاً اکسيژن کافي دريافت نمي‌کنند. بر همين اساس، در زمان کمبود اکسيژن به واسطه آلودگي هوا علائمي مشابه علائم اضطراب در آنها پديدار مي‌شود.
دکتر ناصر رضايي‌پور
متخصص طب ايراني
آلودگي با هواي وبايي
در منابع پزشکي پارسي، به هوايي که پر از آلاينده‌هاي شيميايي و ذرات معلق گرد و غبار باشد و بوي نامطبوع و متعفني بدهد هواي وبايي گفته مي‌شود. چون در آن هوا، احتمال آسيب به اعضاي اصلي بدن همچون قلب، کبد و مغز وجود دارد و بيماري‌هاي مسري شايع مي‌شود. براي کاهش اثرات سوء و صدمات وارده ناشي از آلودگي هوا راهکارهايي توصيه مي‌شود.
دودکردن برخي گياهان در هوا
در هواي آلوده با دودکردن گياهاني مانند پوست انار، ميوه به، برگ بيد، گل زعفران، چوب سيب، غده سير، سقز، عود هندي، کافور، کندر، برگ مورد و اسپند مي‌توان به پاکسازي هواي تنفسي و تقويت اعضايي همچون مغز، سيستم عصبي، قلب و کبد کمک کرد. همچنين بوييدن مواد خوشبو نظير کافور، نيلوفر، بنفشه و صندل توسط افراد گرم‌مزاج و مشک، عنبر، لادن، ميخک و جوز بوا در افراد سردمزاج ‌توصيه مي‌شود. بوهاي خوشي چون ليمو، پرتقال، سيب، به، زعفران، هل، دارچين و بهارنارنج را نيز نبايد از ياد برد.
پاکسازي با محلول سرکه
در منابع طب ايراني توصيه شده است در زمان همه‌گيري بيماري‌هاي ويروسي نظير سرماخوردگي، آنفلوآنزا و ساير عفونت‌هاي تنفسي، سطوح مختلف چون در، ديوار، سقف، فرش و حتي لباس‌ها را براي کاهش فعاليت‌هاي ميکروبي با پاشيدن محلول رقيق آب و سرکه ضدعفوني کنيد و اگر از بوي چنين محلولي چندان بدتان نمي‌آيد و مجبور به خروج از منزل در روزهاي آلوده هستيد حداقل ماسک‌هاي ساده خود را به چنين محلولي آغشته کنيد يا در داخل آب بخورتان کمي سرکه بريزيد.
پرهيز از فعاليت‌هاي کاهنده قوا
از انجام کارهاي کاهنده قوا خودداري کنيد. خواب ناکافي و شب‌زنده‌داري، زياده‌روي در فعاليت جنسي، مواجهه با هواي بسيار سرد، مواجهه درازمدت با امواج الکترومغناطيس بويژه رايانه و تلفن همراه، حمام‌هاي طولاني‌مدت، گرسنگي شديد، فعاليت‌هاي بدني و ورزش سنگين، مصرف سيگار و قليان، استفاده از حشره‌کش‌ها در محيط، پخت ‌و پز بدون تهويه مناسب در آشپزخانه ازجمله مواردي است که بخصوص در روزهاي آلوده بايد از انجام آن خودداري شود.
تدابير غذايي ضد آلودگي
در زمان آلودگي هوا از پرخوري و درهم خوري پرهيز کنيد. با مصرف بيشتر غذاهاي خشک‌ همچون خشکبار و مغزها از ميزان رطوبت بدن بکاهيد. از مصرف خوراکي‌هاي افزاينده غلظت خون و يبوست آور مانند گوشت قرمز، عدس، بادنجان بويژه ميرزاقاسمي، فرآورده‌هاي گوشتي (سوسيس و کالباس)، غذاهاي خميري نظير ماکاروني، لازانيا و غذاهاي چرب و سنگين مثل کله‌پاچه اجتناب کنيد. موز سفت، خرمالوي نارس و گس، ميوه‌هاي ترش و سنجد در گروه خوراکي‌هاي يبوست‌آور هستند.
در صورت تمايل به خوردن گوشت از گوشت‌هايي که لطيف‌ترند و هضم راحت‌تري دارند مانند گوشت جوجه و کبک همراه با چاشني‌هايي مانند سماق، غوره، آبليمو، سرکه يا آب انار ترش استفاده کنيد. از سالاد با اجزايي همچون کاهو يا جوانه غلات، هويج رنده‌شده، روغن زيتون با کمي آب نارنج طبيعي يا رب انار و سوپ‌هاي سبزيجات همراه با زرشک، هويج رنده‌شده، شلغم و به استفاده کنيد. سيب شيرين، پرتقال شيرين، نارنج، نارنگي، انار ميخوش، به و آلو بخارا خنثي‌کننده سموم و دمنوش آويشن شيرازي يا مرزنگوش بويژه براي مبتلايان به سرفه‌هاي خلط‌دار و برونشيت توصيه مي‌شود.
نوشداروي روزهاي آلوده
متخصصان علوم غذايي اتفاق‌نظر دارند در شرايط آلودگي هوا براي کاهش صدمات وارده به دستگاه تنفسي و پيشگيري از التهابات دستگاه گوارش، مصرف شير و لبنيات افزايش يابد.
شير کم‌چرب بويژه پنير و ماست پروبيوتيک به دليل داشتن فسفر، منيزيم، کلسيم و ويتامين D خنثي‌کننده سموم بوده و مي‌توانند با فلزات سنگين مثل سربي که بر اثر سوختن بنزين و گازوئيل از طريق هوا وارد بدن شده ترکيب و باعث دفع آنها شوند. البته به ياد داشته باشيد لبنيات تاثيري بر بهبود عوارض مسموميت‌ ناشي از آلاينده‌ها همچون سردرد، تهوع، سرگيجه، تنگي نفس و... ندارد و تنها راه درمان دريافت اکسيژن است. سالمندان، کودکان و افرادي که کمبود کلسيم دارند بيش از ديگران در معرض خطر آلودگي با سرب قرار دارند و بايد مصرف شير و منابع غني از ويتامين C را افزايش دهند. ضمن اين که شير و فرآورده‌هاي لبني با لينت مزاج و مايعات بخصوص آب از طريق افزايش ادرار به خروج سموم و مواد آلاينده کمک مي‌کنند.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۹۷۶۱۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۶۰ میلیون نفر سالانه قربانی بیماری‌های ناشی از کار می‌شوند | راهکارهای ارتقاء فرهنگ ایمنی در محل کار

به گزارش همشهری آنلاین، ۱۱ اردیبهشت در ایران مصادف با روز جهانی کار و کارگر است و مهم‌ترین نکته در این باره حفاظت از کارگران در محیط‌های کاری، نقش‌ها و مسئولیت‌های کارگر و کارفرما، ارتقای فرهنگ ایمنی همچنین ارائه راهکارهای کنترلی در این حوزه است.

۶۰ درصد از جمعیت جهان هم به کار مشغول هستند و حق اساسی همه کارگران برای داشتن یک محیط امن و سالم از اهمیت بالایی برخوردار است. آن هم در حالی که آنها مدام در معرض حادثه شغلی یا حادثه ناشی از کار هستند که حین انجام وظیفه شغلی یا مرتبط با آن در داخل یا خارج از محل فعالیت رخ داده و جراحت، بیماری، صدمه یا فوت از جمله پیامدهای آن به شمار می‌رود.

سیدرضا روحانی و سیدمحمد شریف محسنی، کارشناسان شرکت بهره‌برداری راه آهن شهری تهران و حومه در یادداشتی به چند نکته مهم در این باره اشاره کرده‌اند.

مقایسه آمار حوادث کار در ایران و جهان

سازمان بین‌المللی کار تخمین می‌زند که حدود ۲.۳ میلیون زن و مرد در سراسر جهان هر ساله بر اثر حوادث یا بیماری‌های ناشی از کار فوت می‌کنند، یعنی بیش از ۶ هزار مرگ در روز.

این سازمان همچنین اعلام می‌کند که سالانه حدود ۳۴۰ میلیون حادثه شغلی و ۱۶۰ میلیون قربانی بیماری‌های ناشی از کار رخ می‌دهد و این در حالی است که مطابق آخرین داده‌های آماری سازمان بین‌المللی کار، میزان حوادث تصادف شغلی منجر به فوت و بیماری‌های ناشی از کار در حال افزایش است. این در حالی است که بیماری‌های مرتبط با کار بیشترین مرگ و میر را در بین کارگران ایجاد می‌کند و تخمین زده می‌شود که مواد خطرناک به تنهایی باعث مرگ ۶۵۱ هزار و ۲۷۹ نفر در سال است. صنعت ساختمان هم دارای نرخ نامتناسب بالایی از حوادث ثبت شده است. کارگران جوان و مسن‌تر هم در این حوزه آسیب‌پذیر هستند.

در ایران هم بر اساس اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سالانه از حدود ۱۰ هزار مورد حوادث ناشی از کار ۸۰۰ مورد به فوت منجر می‌شود که کمتر از میانگین جهانی است. همچنین بر اساس اعلام معاونت روابط کار وزارت کار ۳۸ درصد حوادث ناشی از کار در صنعت ساختمان و ۳۶ درصد در صنایع دیده می‌شود، در برخی صنایع مثل معدن هم خطرپذیری بالاتری وجود دارد، ولی به لحاظ رعایت نکات ایمنی در آنجا تنها ۲ درصد از حوادث ناشی از کار رخ می‌دهد. آماری که نشان می‌دهد هرجا استانداردها و ایمنی حین کار رعایت شود، صیانت از نیروی کار نیز حفظ می‌شود.

بر اساس گزارش سازمان بین المللی کار (ILO) بحران‌های جهانی متعدد روند احیای بازارکار جهانی را دچار وخامت کرده و نابرابری در کشورها را افزایش داده است. در آخرین نشست سالانه سازمان بین‌المللی کار و به گفته مدیر کل سازمان جهانی کار مقرر شده بیانیه اصول و حقوق بنیادین کار سال ۱۹۹۸ اصلاح و پیوستی در خصوص شرایط کار ایمن و ایمنی شغلی به این بیانیه اضافه شود.

ارتباط بین حوادث ناشی از کار و فرهنگ ایمنی

فرهنگ ایمنی در محیط کار به مجموعه از اعتقادات، ارزش‌ها، رفتارها و روش‌های کاری اشاره دارد که به ایجاد و حفظ یک محیط کار ایمن و سالم کمک می‌کند. این فرهنگ نه تنها از دیدگاه سازمانی مهم است بلکه از دیدگاه فردی هم اهمیت دارد، زیرا تأثیرگذاری فرهنگ ایمنی بر رفتارهای هر فرد در محیط کار بسیار بزرگ است.

بر این اساس برخی از عوامل (محیطی- رفتاری) که می‌توانند به افزایش حوادث ناشی از کار منجر شوند عبارتند از

۱. نقض استانداردهای ایمنی و بهداشتی در محیط کار

۲. ناکارآمدی یا ناسازگاری تجهیزات و ماشین‌آلات با استانداردهای ایمنی.

۳. فشار زیاد بر کارگران در زمان محدود

۴. فقدان آموزش و آگاهی از خطرات محیط کار

۵. عوامل محیطی آب و هوای نامناسب یا محیط‌های کاری دارای مواد خطرناک

۶. خستگی و خواب آلودگی کارگران به دلیل ساعات کاری طولانی

۷. عوامل روانی مانند استرس و فشارهای روانی و اجتماعی در محیط کار.

۸. رفتار نا ایمن کارگر

در مقابل، در محیط‌های کاری که فرهنگ ایمنی ضعیف است، ممکن است کارگران بیشتر تمایل داشته باشند تا از رعایت استانداردهای ایمنی چشم‌پوشی کنند و ریسک‌ها را نادیده بگیرند. این موضوع به افزایش حوادث ناشی از کار منجر می‌شود.

راهکارهای ارتقاء فرهنگ ایمنی در محل کار

برای کنترل و کاهش حوادث ناشی از کار، انجام اقداماتی در سه حوزه‌ اصلی می‌تواند مؤثر باشد:

پیشگیری، تشخیص و مداخله.

در حوزه پیشگیری، رعایت استانداردهای ایمنی و بهداشتی، آموزش و آگاهی کوتاه و سریع ایمنی قبل از شروع کار و شناسایی، ارزیابی و کنترل خطرات و ریسک‌های محیط کار ضرورت دارد.

در حوزه تشخیص، بازرسی و ارزیابی مداوم خطرات محیط کار، گزارش‌دهی و تحلیل حوادث، شناسایی علل اصلی و اتخاذ تدابیر پیشگیرانه ضروری است و در حوزه مداخله، تعهد مدیریت سازمان به ترویج فرهنگ ارتقاء ایمنی و بهداشت کار، مشارکت فعال کارکنان در مسائل ایمنی، باز طراحی تجهیزات، ماشین‌آلات و محیط کار(کاهش/ حذف خطرات) و تخصیص و استفاده از وسایل حفاظت ایمنی اهمیت دارد.

هماهنگی بین کار و کارگران ایمن با فرهنگ ایمنی محیط کار هم بسیار ضروری است. وقتی که هر دو طرف به ایمنی به عنوان اولین اولویت در محیط کار توجه کنند و مشارکت فعالی در اجرای اصول و استانداردهای ایمنی داشته باشند، احتمال وقوع حوادث ناشی از کار به طور قابل توجهی کاهش پیدا می‌کند و یک محیط کار ایمن و سالم برای همه فراهم می‌شود. بنابراین، توجه به ارتقاء فرهنگ ایمنی در محیط کار و ایجاد آگاهی و مسئولیت‌پذیری برای ایمنی در بین همه کارکنان سازمان می‌تواند به کاهش حوادث ناشی از کار کمک کند و محیط کاری ایمن‌تر را ایجاد نماید.

مفاد قانونی مرتبط با حوادث ناشی از کار

صیانت از نیروی کار را جمله اهداف مهم وزارت کار است و یکی از مباحث مهم و مورد تاکید در ماده ۸۵ قانون کار، حفظ و صیانت از نیروی کار و منابع مادی کشور است و رعایت نکات ایمنی قانون کار لازم‌الاجراست. در ماده ۶۰ قانون تأمین اجتماعی نیز حوادث ناشی از کار به حوادثی گفته می‌شود که در حین انجام وظیفه و مواقعی اتفاق بیفتد که بیمه شده در کارگاه یا ساختمان و محوطه آن مشغول انجام کار باشد و یا به دستور کارفرما در خارج از محوطه کارگاه، ماموریتی را برعهده گیرد. در فصل چهارم قانون کار ۲۲ ماده قرار دارد که از حقوق مختلف صیانت از نیروی کار، تشکیل شورای عالی حفاظت فنی، تدوین آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌ها و تشکیل کمیته‌های حفاظت فنی پیش بینی شده است.

مطابق ماده ۹۱ قانون کار هم کارفرمایان موظفند برای تامین حفاظت و سلامت کارگران در محیط کار، وسایل و امکانات لازم ایمنی را تهیه کرده و در اختیار آنها قرار دهند؛ کارگران نیز ملزم به استفاده و نگهداری مناسب از تجهیزات محافظتی و بهداشت فردی و رعایت دستورالعمل‌های مربوطه در محیط کاری خود هستند.

کد خبر 847573 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها سلامت کارگران معدن حوادث پزشکی

دیگر خبرها

  • ۱۶۰ میلیون نفر سالانه قربانی بیماری‌های ناشی از کار می‌شوند | راهکارهای ارتقاء فرهنگ ایمنی در محل کار
  • نشست فعالان فرهنگی در صداوسیمای استان آذربایجان غربی
  • آغاز نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ با حضور ایرانسل
  • ظریف، همچون بند زدن برگ گل! | چینی‌بندزن! یه دل شکسته رو هم بند می‌زنی؟
  • راهکارهای جایگزین تنبیه بدنی در کودکان
  • خواب کافی و تاثیر آن بر سلامت جسم و روان
  • برد دوگله پرسپولیس در نیمه اول بازی با آلومینیوم
  • کارگاه آشنایی با عکاسی فیلم در موزه سینما برگزار می‌شود
  • عطش سه گانه قهرمانی ویه‌را با پرسپولیس
  • کانادایی‌ها به دنبال استخدام سولسشایر