Web Analytics Made Easy - Statcounter

حسن صبوری روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، افزود: طرح دو بانده شدن محور قم - جعفریه به طول 29.5 کیلومتر در چهار قطعه تعریف شده و تاکنون 245میلیارد ریال برای سه قطعه آن به طول 25.5 کیلومتر هزینه شده است.
وی اضافه کرد: قطعه چهارم به طول چهار کیلومتر حدفاصل شهر جعفریه تا انتهای حوزه استحفاظی استان قم است که 60 میلیارد ریال اعتبار برای آن در نظر گرفته شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی بیان کرد: قطعه نخست این طرح از پل راه آهن تا سه راهی قلعه سنگی به طول 10.5 کیلومتر با هزینه 110 میلیارد ریال در فروردین سال گذشته راه اندازی شد.
صبوری افزود: قطعه دوم این محور از سه راهی قلعه سنگی تا ایستگاه فشار شکن شهید مهدوی به طول هشت کیلومتر با هزینه ای بالغ بر 70 میلیارد ریال، در مهرماه امسال به بهره برداری رسید.
وی ادامه داد: قطعه سوم نیز از ایستگاه فشار شکن شهید مهدوی تا پل طغرود به طول هفت کیلومتر تعریف شده است که با هزینه 65 میلیارد ریال در مهرماه امسال تکمیل شد.
وی، ورودی به شهر قم از استان های غربی و شمال غربی کشور و کریدور ارتباطی ورودی آزادراه قزوین - زنجان و گرمسار و بهره مندی دامداران بزرگ منطقه با توجه به قرار گرفتن 2 مجتمع بزرگ دام در محور قم - جعفریه را از مزایای اجرای طرح دو بانده کردن محور قم - جعفریه عنوان کرد.
مدیرکل راه و شهرسازی قم، بهره مندی کشاورزان بیش از 15 روستا در این منطقه برای آمد و شد امن تر به شهر قم را از دیگر مزایای اجرای این طرح برشمرد.
قم محور مواصلاتی 17 استان کشور است؛ در این استان 209 کیلومتر آزادراه، 191 کیلومتر بزرگراه، 178 کیلومتر راه اصلی و 155 کیلومتر راه فرعی وجود دارد و کل راه های شریانی استان 609 کیلومتر می باشد.
استان قم دارای هشت راه مواصلاتی اصلی و چهار راه فرعی است که از جمله آن ها می توان به آزادراه قم - تهران، جاده قدیم قم - تهران، بزرگراه قم - ساوه، جاده قدیم قم - کاشان، آزادراه قم - کاشان، آزادراه قم - گرمسار و بزرگراه قم - سلفچگان - اراک اشاره کرد.
/2085/ 1175 خبرنگار: سمیه حیدری** انتشار: رضا علیمحمدی

منبع: جماران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۹۷۶۵۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آسفالت ۶۰ کیلومتر از محور روستای جوزستان به معدن

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز چهارمحال و بختیاری؛ مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان از اجرای آسفالت به طول ۶۰ کیلومتر در محور روستایی جوزستان به معدن خبر داد.
روح‌الله غلامی گفت: با همت این اداره کل از سراهی جوزستان تا روستای معدن ۶۰ کیلومتر محور روستایی بود که بخش عمده آن آسفالت شده و تنها هفت کیلومتر باقی‌مانده که در دستور کار است.
وی افزود: در خصوص پل روستای کُل کُله قرارداد مشاوره برای ساخت پل جدید بسته شده است.
غلامی با اشاره به نقطه پر حادثه بخش ناغان گفت برای رفع نقطه حادثه خیز پنج میلیارد تومان برآورد شد که در سال جاری با رقم قابل مشاهده‌ای حل و رفع می‌شود.
وی با بیان اینکه شهرستان کیار از جمله شهرستان‌هایی است که کیلومتر جاده خاکی ندارد، گفت: تنها روستای ده‌کُهنه این شهرستان از سمت خانمیرزا بخش ارمند معادل ۱۰ تا ۱۵ کیلومتر است که اعتباری برای بهسازی این محور پیش بینی شده است.

دیگر خبرها

  • قطعه سوم کمربندی نسیم شمال قزوین افتتاح می‌شود
  • آخرین وضعیت مرکز نمایش‌های آئینی «صبا»/ بهره‌برداری مرکز تا پایان امسال
  • جابه‌جایی بیش از ۳۲ هزار مسافر در راه‌ آهن زاگرس
  • مسافت اصفهان – دهاقان نزدیک‌تر می‌شود
  • آغاز عملیات تکمیلی ۴ خطه شدن محور خروجی دره شهر به طول ۱۱‌.۵ کیلومتر
  • آغاز بهسازی آسفالت آزادراه تبریز – زنجان
  • تکمیل مجتمع فرشته جنوبی تبریز تا پایان امسال
  • سه قطعه از محورهای شریانی هرمزگان بسته می شود
  • آسفالت ۶۰ کیلومتر از محور روستای جوزستان به معدن
  • لزوم راه‌اندازی خط راه‌آهن جدید ایران و ترکیه از طریق تبریز