Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «امتداد نیوز»
2024-05-01@15:51:58 GMT

روی بازار کاغذ، مهر دولت نزنیم

تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۹۸۲۶۵۳

به گزارش خبرنگار مهر، حسین سلاح‌ورزی، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی ایران در یادداشتی اختصاصی برای امتداد نیوز اعلام کرده است: این روزها چند رخداد با اهمیت در سپهر ایران رخ داده است که باید درکانون توجه قرار گیرند. یک، رخداد درگذشت رضا نیازمند بنیانگذار سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران است. این چهره نامدار صنعت ایران، ۵۰سال پیش با سامان دادن یک نهاد غول پیکر دولتی، بنیان صنعت دولتی را  پایه گذاری کرد و یادگاری از او باقی مانده است که حالا نیم قرن سابقه دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یاد و نام این چهره نامدار صنعت ایران در حافظه تاریخی ایرانیان باقی ماند و به نظر می رسد روزی باید در فضایی کمتر احساسی در باره سازمان گسترش و نوسازی و نقش این نهاد در صنعت ایران صحبت کرد. رخداد دیگر اما، داستان افزایش قیمت کاغذ در بازار این محصول است. با توجه به فضای خبری رسانه ها به نظر می رسد بیشترین آسیب دیدگان از این افزایش قیمت حدود ۳۰ درصدی کاغذ ناشران روزنامه ها و ناشران کتاب باشند.

در روزهای تازه سپری شده دهها خبر، گزارش و تحلیل درباره دلایل و پیامدها و راههایی که برای تعدیل در قیمت‌های کاغذ می‌شد ارایه کرد، بر صفحه های روزنامه ها و درسایر رسانه ها منتشر شد. دلیل افزایش قیمت کاغذ حذف دلار مبادله ای از واردات این کالا از یک سو و افزایش قیمت ارزهای معتبر در بازار از سوی دیگر است.

معاون جدید بازرگانی داخلی که به تازگی به وزارت خانه صنعت، معدن و تجارت آمده است، تاکید کرده راه بازگشت ارز مبادله ای به بازار کاغذ را هموار می کند و به ناشران رسانه های مکتوب وعده داده است، روزگار پیشین را باز می گرداند. از سوی دیگر شمار قابل اعتنایی از روشنفکران و گروههای مرجع فکری  که به روزنامه ها و ادامه انتشار این نوع رسانه حساسیت فرهنگی و سیاسی دارند و همچنین علاقمندان به روزنامه ها از نهاددولت می خواهند اقدام کند و اجازه ندهد گرانی کاغذ راه  انتشار روزنامه ها را تنگ و تاریک کند.

برآیند ملاحظات سیاسی و فرهنگی این است که باید دولت در این بازار دخالت کند. راه دخالت این است که دوباره ارز یارانه ای یا مبادله ای به ناشران  روزنامه ها داده شود که در این بازار ارز، رانتی نزدیک به ۵۰۰ تومان برای هردلار برای روزنامه ها به همراه دارد. این عده باوردارند تیراژ این رسانه ها به این ترتیب  باکاهش چشمگیری همراه نمی شود. آیا این اقدام که منجر به ایجاد رانت در حوزه کاغذ می شود درست است ؟

به نظر می رسد رسانه های ارزشمندی که همواره از رانتخواری ارزی به دلیل اعمال قیمت های دوگانه در بازار برخی کالاها به شدت ناراضی اند و این رانت ها را سرچشمه تبعیض و حتی فساد می پندارند در صف نخست کسانی هستند که باید از برگشت رانت و اعمال قیمت های ترجیحی دوری کنند.

حذف یارانه دلاری به کاغذ روزنامه چند فایده دارد که بیشترین برنده این سودهای احتمالی و البته کمی سخت، نشریه هایی هستند که در همین بازار نه چندان پررونق رسانه و در روندکاهنده تقاضا برای رسانه ها در بازار خوانندگان، روزگار بهتری دارند. افزایش قیمت کاغذ و افزایش قیمت تمام شده روزنامه ها به سرعت راه مردم را مشخص می کند که انتخابی تازه داشته باشند. بدون تردید در آرایش جدید سمت تقاضای بازار روزنامه، خوانندگان مفیدترین نشریات را درصدر فهرست خرید می گذارند و از خرید رسانه های با کیفیت پایین تر اجتناب می کنند.

این یک اتفاق مبارک است که به آزادی انتخاب بهینه مصرف کنندگان و خریداران واقعی کمک می کند. در بازار فعلی رسانه های مکتوب همین میزان رانت کاغذ موجب شده شماری رسانه باکمترین کیفیت به لحاظ اثرگذاری در جامعه و با کمترین شمارگان موجود تنها برای استفاده از یارانه کاغذ و سایر رانت ها تولید شوند و بدون اینکه خریداری داشته به خمیر تبدیل می شوند.

فایده شفاف شدن بازار رسانه این است که تفاوت کیفیت مدیریت اقتصادی روزنامه ها و تحریریه ها و گردانندگان مشخص می شود. آن رسانه هایی که با بازدهی بالاتر روزنامه را مدیریت می کنند در بازار می مانند و سره از ناسره بازشناسایی می شود. این داستان در باره انتشار کتاب نیز مصداق دارد. در بازار شاهد حضور ناشرانی هستیم که تنها و تنها با استفاده از رانتهای کاغذ و چاپ سرپا هستند و با کسب رانتی حداقلی، راه شفاف شدن بازار کتاب را بسته اند و از هر تحولی در مسیر واقعی شدن بازار نشر جلوگیری می کنند.

به نظر می رسد رسانه های شجاع و دارای خواننده وفادار می توانند با رفتارهای اقتصادی وبه کارگیری هنرمدیریت اقتصادی توانمند در بازار بمانند و آن دسته از رسانه هایی که روزگارخوبی ندارند نیز در صورت ناتوانی در تطبیق با شرایط ،سرمایه خود را در کسب دیگری به کارگیرند. این بازار کاغذ امروز جایی است که سره از ناسره باید جداشوند و جایی است که نباید مهر دخالت دولت به پای آن حک شود و راه دخالت های بعدی را هموار کند.

تجربه نشان داده است وقتی دولت به کسب و کاری یارانه می دهد، انتظارات پیدا و پنهانی از صاحبان آن کسب دارد که اجرای این خواسته های دولت یعنی محدودیت انتخاب آزاد و یعنی زیر بار خواسته های دولت رفتن و از بازار بلندمدت خارج شدن است.

سلاح ورزی اتاق, [۱۰.۱۲.۱۷ ۰۰:۲۷]

یعنی محدودیت انتخاب آزاد و یعنی زیر بار خواسته های دولت رفتن و از بازار بلند مدت خارج شدن است.

true برچسب ها : ارز مبادله ای بازار کاغذ حسین سلاح ورزی true

منبع: امتداد نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.emtedadnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «امتداد نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۹۸۲۶۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صابری فومنی طنز را با رعایت مرزهای اخلاقی وارد جریان رسانه‌ای کرد

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی به هشتمین جشنواره «طنز پهلو» نوشت: صابری فومنی با قوت و با ایمان توانست ضمن رعایت مرزهای اخلاقی، طنز را به ویژه در حوزه سیاسی و اجتماعی وارد جریان رسانه‌ای کشور کند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدمهدی اسماعیلی به هشتمین جشنواره «طنز پهلو» پیامی صادر کرد که متن آن بدین شرح است:

«خدمت عزیزان شرکت کننده در این همایش فاخر عرض سلام، ادب و احترام دارم.

سال گذشته توفیق داشتم به صورت حضوری خدمت مردم شریف فومن و مسئولان فرهنگی و هنری استان در این جشنواره رسیدم ولی امسال این توفیق به دلیل تقارن آن با مأموریت‌های کاری از من سلب شد.

در ابتدا جا دارد یاد و خاطره مرحوم صابری فومنی را گرامی بدارم که انصافاً این شخصیت بزرگ در طول حیات پر برکت خویش روزنامه‌نگار و فرد رسانه‌ای مولف بود.

فرق یک فرد رسانه‌ای یا یک فرد مولف با غیرمولف در این است که فرد مولف حوزه جدیدی را تعریف می‌کند و فصل نوینی را در فعالیت‌های آن بخش آغاز می‌کند ولی فرد غیر مولف در نهایت موفقیتش در ادامه یک مسیر است.

مرحوم کیومرث صابری فومنی را هنرمند و روزنامه‌نگاری مولف می‌دانیم چراکه با قوت و با ایمان توانست ضمن رعایت مرزهای اخلاقی، طنز را به ویژه در حوزه سیاسی و اجتماعی وارد جریان رسانه‌ای کشور کند.

یادم نمی‌رود در ابتدای دهه شصت و اوایل دهه هفتاد هر جا می رفتیم صحبت از طنزهای گل آقا بود. این طنز ضمن اینکه مرزهای اخلاق را رعایت می‌کرد با استفاده مبتکرانه از تصویر و جملات نغز، مسائل و مشکلات اجتماعی را گوشزد می‌کرد و این توفیق بزرگی بود که مرحوم فومنی به دست آورد.

صابری فومنی روزنامه‌نگار انقلابی، هم نفس با شهید والا مقام شهید رجایی و مورد عنایت ویژه رهبری عزیز انقلاب حضرت آیت الله خامنه‌ای بود. مرحوم گل آقا از موقعیت سیاسی ویژه‌ای که در حاکمیت از آن برخوردار بود به هیچ وجه در کار حرفه‌ای خود استفاده نکرد بلکه به عنوان یک روزنامه‌نگار و هنرمند به ارائه هنر خودش پرداخت.

حوزه طنز را می‌شود به قبل و بعد از دوره حضور این مرد بزرگ تقسیم کرد یعنی طنز قبل از ظهورصابری فومنی و طنز بعد از ظهور صابری فومنی. باید اذعان کنیم بعد از صابری فومنی هنوز طنز در کشور ما تقویت نشده است و به جایگاهی که صابری طنز را رساند فاصله زیادی دارد. امیدوار هستم همایشی که در حال برگزاری است بتواند به این جریان کمک کند.

ضمن تشکر از همکارانم در معاونت رسانه‌ای باید این اعتراف تلخ را مطرح کنم که هنوز از اقدامات وزارت فرهنگ و معاونت رسانه‌ای در حوزه تقویت طنز راضی نیستم و این را نقص می‌دانم.

دوستان من حتماً برای رفع این نقص تلاش کنند، از روزنامه گران و فعالان حوزه طنز باید حمایت کنیم به هر حال فضای مکتوب محدودیت هایی دارد و باید در راهبردهای سال ۱۴۰۳ در حوزه رسانه‌ای تلاش کنیم که به شکلی جدی‌تر به حوزه طنز بپردازیم.

از همین سخنگاه این مطالبه را به عنوان مطالبه‌ای اداری به دوستان خودم مطرح می‌کنم و امیدوار هستم بتوانند گزارش های فصلی خوبی را به من در مورد پیشرفت کار در این حوزه تخصصی بسیار مورد نیاز جامعه ایرانی ارائه دهند که حاکی از پیشرفت کار باشد.

طنز، بیان واقعیت‌های تلخ جامعه به صورتی که مخاطب را درگیر کند، است: خنده تلخ من از گریه غم‌انگیزتر است. می‌خواهد با نشاندن خنده بر لب مخاطب آسیبی را مطرح کند که مورد نیاز است از طرفی جامعه دچار مشکلات اقتصادی است و موجب شده است جامعه گاهی اوقات خود را عبوس نشان دهد طنز این حسن را دارد در عین حالی که در مورد آسیب تذکر می‌دهد اخم ها را هم از چهره جامعه باز می‌کند.

از همکاران رسانه‌ای خواهش می‌کنم به این مطلب بپردازند. در وزارت فرهنگ و معاونت رسانه‌ای آماده پشتیبانی کامل از طنازان، روزنامه‌نگاران و هنرمندان این عرصه و منتظر پیشنهادات خوب شما هستیم.

علاوه بر اینکه از همکارانم مطالبه بهبود کار را دارم به سمت شما عزیزان متخصص در این حوزه دست تمنا و درخواست برای یاری جهت ارتقای وضعیت فعلی دراز می‌کنم.

ان شاءالله در پناه خداوند باشید و ما را از دعای خیرتان محروم نفرمائید.»

هشتمین جشنواره طنز و رسانه «طنزپهلو» با همکاری معاونت امور مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان در حال برگزاری است و عباس حسین‌نژاد دبیری این دوره را به عهده دارد.

کد خبر 749490

دیگر خبرها

  • دولت از فعالان بازار لوازم خانگی انتظار معجزه دارد
  • گیشه روزنامه بازار پادکست |تیتر خوانی روزنامه‌های اقتصادی چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت
  • پشت پرده انتخاب رئیس جدید امان رسانه‌ای شد
  • صابری فومنی طنز را با رعایت مرزهای اخلاقی وارد جریان رسانه‌ای کرد
  • هشدار رئیس مجلس نسبت به ابهامات موجود در مورد یارانه دارو/ مبلغ 74 همت نمی‌تواند باعث کنترل قیمت و بازار دارو شود/ دولت برای کنترل قیمت بازار دارو 180 همت در نظر بگیرد
  • گیشه روزنامه بازار پادکست |تیتر خوانی روزنامه‌های اقتصادی سه‌شنبه ۱۱ اردیبهشت
  • حملات تند به نماینده مجلس و مرکز پژوهش های مجلس در رسانه دولت / چرا قیمت دلار را بین ۶۵ تا ۷۵ هزار تومان نگه داریم؟
  • روزنامه نگاری با قدرت تیتر
  • طرحی برای رسانه‌های فردای ایران
  • واکنش کنایه آمیز مقام دولتی به انتقادات مجلس از قیمت دلار و وضعیت بازار ارز