Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-30@16:28:45 GMT

ضرورت رونق استفاده از رنگ‌زاهای طبیعی در تولید قالی

تاریخ انتشار: ۲۲ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۰۳۴۹۱۰

ضرورت رونق استفاده از رنگ‌زاهای طبیعی در تولید قالی

اختصاص بخشی از توسعه صنعت و کشاورزی به کشت و زراعت رنگ‌زاهای طبیعی منجر به فراوانی آن‌ها و بهره‌گیری بهینه در تولیدات قالی خواهد شد.

به‌گزارش خبرگزاری مهر به‌نقل از روابط‌عمومی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، حسن خاتمی استادیار دانشکده معماری و هنر دانشگاه کاشان، این مطلب را در روز نخست همایش ملی رنگ‌زاهای طبیعی که سه‌شنبه ۲۱ آذر به همت گروه هنرهای سنتی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری برگزار شد، اعلام کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خاتمی، که سخنرانی خود را به موضوع بررسی رکود و عوامل مؤثر بر رنگرزی طبیعی در فرش دستباف ایران اختصاص داده بود، گفت: در دنیای سراسر رقابت امروز، موفقیت در گروی درک و شناخت امکانات موجود و بهره‌گیری بهینه از آن‌ها برای رشد و توسعه بیشتر در همه ابعاد و زمینه‌ها است.

او یکی از علل مرغوبیت و معروفیت قالی ایرانی را زیبایی و دوام رنگ‌های آن اعلام کرد.

او در ادامه به گسترش علاقه‌مندی مجدد به استفاده از رنگ‌زاهای طبیعی در رنگرزی منسوجات اشاره کرد و رنگرزی طبیعی را بخش جدایی ناپذیر فرش دستباف ایرانی از گذشته دور تا امروز دانست.

خاتمی با اشاره به رکود و نوسان‌های بسیار در میزان بهره‌وری و استفاده از رنگ‌زاهای طبیعی در صنعت فرش ایران، سخت و زمان‌بر بودن پروسه رنگ‌رزی طبیعی، ناآگاهی از تفاوت‌های رنگ‌های طبیعی با رنگ‌های شیمیایی و نیز بهره نگرفتن از روش‌های دقیق علمی و استفاده لازم و ضروری از علم شیمی را از عوامل رکود رنگرزی طبیعی در فرش دستباف دانست.

او در ادامه بهره نگرفتن از نیروهای متخصص و آموزش دیده دانشگاهی فرش و رشته‌های مرتبط، وجودنداشتن استادکاران ماهر و متخصص و آشنا نبودن فعالان با روش‌ها و تکنیک‌های مختلف رنگرزی را عوامل دیگر مؤثر در این زمینه اعلام کرد. ‌

خاتمی خاطرنشان کرد: میزان هزینه بالای رنگرزی طبیعی و کاهش میزان تولیدات فرش دستباف با رنگ‌های طبیعی در مقابل تولید فرش با رنگ‌های شیمیایی باعث کاهش تقاضای فرش با رنگ‌های طبیعی و بی‌رونق شدن رنگ‌رزخانه‌ها شده است.

او اجرای روش شبکه و خوشه‌بندی برای افزایش مزیت رقابتی، بهره‌گیری از نیروهای متخصص و دانشگاهی، بهره گیری از تجارب استادکاران ماهر و با تجربه این صنعت، استفاده از بخش تحقیق و توسعه و تقویت بخش آموزش، اجرای برنامه‌های آموزشی و افزایش آگاهی و شناخت جمعی و همچنین تدوین و اجرای ضوابط قانونی در حمایتهای مختلف را از راهکارهای توسعه اثر بخش رنگرزی طبیعی در فرش دستباف دانست.

خاتمی در پایان اظهار کرد: به صورت کلی در تحلیل شاخص‌ها می‌توان بیان داشت نگاه انحصاری به شیوه‌های رنگرزی طبیعی و مخفی نگه‌داشتن نسخه‌های رنگرزی در قدیم و انتقال آن اطلاعات به صورت خانوادگی از گذشته تاکنون باعث بروز مشکلاتی از این قبیل شده است.

او با اشاره به این نکته که استقبال از رنگ‌زاهای طبیعی در رنگرزی تولیدات قالی به میزان زیادی رابطه مستقیم به کشت این رنگزاها دارد، افزود: اختصاص بخشی از توسعه صنعت و کشاورزی به کشت و زراعت این رنگ‌زاها منجر به فراوانی آن‌ها و بهره‌گیری بهینه در تولیدات قالی خواهدشد.

مقایسه سرعت جذب قطره‌ای اسپرک بر پشم با پوست انار

فاطمه حجتی‌زاده، کارشناس فرش دانشکده هنر و معماری صبا و دانشگاه شهید باهنر کرمان نیز در این همایش به مقایسه کشش سطحی و سرعت جذب قطره‌ای اسپرک و پوست انار بر پشم پرداخت.

به گفته او، در این تحقیق سعی شده تا با بررسی‌های دقیق آزمایشگاهی، مدت‌زمان جذب قطره محلول رنگ‌زاهای طبیعی اسپرک و پوست انار بر پشم مقایسه شده و تاثیر حضور هر یک از این رنگزاها بر کشش سطحی محلول بررسی شود.

او با استناد به نتایج پژوهش گفت: سرعت جذب قطره‌ای محلول رنگ‌زای اسپرک به پشم بسیار بیشتر از قطره آب و قطره محلول رنگ‌زای پوست انار است. و افزودن رنگزاهای طبیعی به آب موجب کاهش محسوس کشش سطحی شد.

حجتی‌زاده گفت: مواد رنگ‌زای طبیعی غیرسمی و زیست‌تخریب‌پذیر هستند و پساب آن‌ها باعث آلودگی محیط‌زیست نمی‌شود. او با اشاره به اینکه اسپرک از مهم‌ترین رنگ‌زاهای طبیعی است، افزود: پوست خشک‌شده میوه انار هم از زمان باستان به‌عنوان رنگ‌زای طبیعی استفاده شده است.

شادی مکتوبی، دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه نساجی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران دیگر سخنران این همایش بود. او درباره رنگ‌رزی پارچه نایلونی با رنگزای طبیعی سماق به کمک کراتین پر مرغ گفت: این تحقیق نشان داد، سماق به‌عنوان یک رنگ طبیعی قابلیت رنگرزی نایلون را دارد.

او افزود: تاکنون برای بهبود رنگ‌پذیری نایلون با مواد رنگزای طبیعی از دندانه‌های فلزی مختلفی استفاده شده و یا اصلاح سطح نایلون با روشهای فیزیکی همانند پلاسما صورت گرفته است.

به گفته او، استفاده از کراتین در رنگرزی نایلون تأثیر به سزایی داشت، به‌طوری‌که جذب رنگ بر روی نایلون را بدون نیاز به دندانه افزایش داد و همچنین عملیات اصلاح سطح بر ثبات‌های سایشی و شست‌وشویی نیز تأثیر نامطلوبی نگذاشته است.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۰۳۴۹۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حرکت چرخه تولید موجب رونق اقتصادی می‌شود

فرماندار شهرستان تبریز گفت: به حرکت درآمدن چرخه تولید در واحدهای تولیدی این شهرستان، موجب رونق اقتصادی، افزایش سرمایه‌گذاری و فعال شدن نیروی انسانی و کاهش بیکاری می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجان‌شرقی، یونس فاتح ظهر امروز _یکشنبه نهم اردیبهشت_ همزمان با آغاز هفته کارگر از چندین واحد تولیدی شهرستان تبریز بازدید کرد.

وی با اشاره به شعار سال مبنی بر جهش تولید اظهار کرد: به حرکت درآمدن چرخه تولید در واحدهای تولیدی این شهرستان، موجب رونق اقتصادی، افزایش سرمایه‌گذاری و فعال شدن نیروی انسانی و کاهش بیکاری می‌شود.

فرماندار شهرستان تبریز ضمن تبریک هفته کارگر به کارگران این مجموعه عنوان کرد: ارتقای کمیت و کیفیت محصولات تولیدی، بهره گرفتن از علم و تجربه اندوزی، برخورداری از دانش فنی و نیروی متخصص متناسب با ورود فناوری‌های جدید، داشتن خلاقیت، شناخت از بازارهای جدید و سیاست‌های ورود به آن‌ها و توجه به سلیقه مشتری، لازمه دستیابی به موفقیت بیشتر در عرصه توسعه فعالیت‌های اقتصادی است.

فاتح در ادامه به بررسی مسائل و مشکلات موجود در این کارخانه پرداخت و در راستای حل و رفع مشکلات موجود دستورات لازم را ابلاغ کرد.

کد خبر 748801

دیگر خبرها

  • تحقیقات محققین در حوزه کشاورزی باید کاربردی باشد
  • اعلام اولویت‌های تولیدی از سوی رییس سازمان سینمایی
  • ثبت سفارش ۱۳۰ هزارتن برنج در ۲ ماهه ابتدای سال
  • ارتقاء رونق تولید و بهره روری با حمایت از کارگران
  • حمایت از کارگران رونق تولید و بهره‌روری را ارتقا می‌دهد
  • بهره‌مندی ۲۳۷ روستای آذربایجان‌غربی از نعمت گاز‌طبیعی
  • ضرورت استفاده از هوش مصنوعی و پهپاد‌ها برای حفاظت از جنگل‌ها
  • شوراهای اسلامی برای تولید و رونق اقتصادی روستاها برنامه‌ریزی کنند
  • حرکت چرخه تولید موجب رونق اقتصادی می‌شود
  • امنیت شغلی در گرو رونق تولید/ بیمه کارگران ساختمانی پیگری می‌شود