Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-04-28@01:02:42 GMT

استاد عباس معیری و جهان مینَوی هنرش

تاریخ انتشار: ۲۲ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۰۳۹۶۹۳

استاد عباس معیری و جهان مینَوی هنرش

وبلاگ > اسدزاده، محمدرضا - جمعه - 24 اذر ماه 1396 - نهمین کلکسیون پاییزه گالری شمس در تهران با حضور آثاری از هنرمندان بزرگ کشور برگزار می‌شود. این یادداشت را به بهانه حضور دو تابلو از آثار ماندگار استاد ارزشمندی قلمی کرده ام که چهار دهه است، در پاریس زندگی می کند.

روایت این ارادت البته طولانی‌ست تا روزی که به دیدار رسیده است: « ز بالا و دیدار و فرهنگ اوی».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چنانکه به روایت منوچهر در شاهنامه، سخت است نوشتن از آن دیدارهای ماندگار: « به روی و به موی و به خوی و خرد»

شگفتا که در گذر از مترو (carimee) در پاریس نوزده، آتلیه شورآفرینی هست متعلق به هنرمند ایرانی، «استاد عباس معیری». این نام برای آنانکه به هنر نقاشی در جهان، عشق می ورزند، تنها یک نام نیست. نماینده ی نازنینی از یک نسل است که جهانی از صداقت و صفا و صمیمیت را یکجا با خود، به تصویر می کشد. «جهاندیده مردی، نماینده راه »

بسی جای تاسف است اگر متن جامعه ایرانیِ درون این مرز و بوم، اندک توفیق آشنایی با این نقاش و مجسمه‌ساز ایرانی داشته باشد. اما در سفر به مرزهای اروپا تا خاور دور و نزدیک، به قول صائب تبریز، بیستون از تیشه فرهاد، پرآوازه است. چنانکه «استاد عباس معیری» نامی بلندآوازه است.



وقتی ۱۰ دسامبر۱۹۷۰ میلادی برای ادامه تحصیل به پاریس می رفت، خودش هم فکر نمی‌کرد که برای همیشه بماند و دست روزگار نگذارد که به سرزمین کهن خویش بازگردد. او در پاریس ماند و البته ماندگارترین آثارِ جهان بی انتهای هنر ایرانی را خلق کرد.
با همه ی آن ۲۰ جایزه معتبر جهانی که کسب کرده و با همه ی آن 50 کنفرانسی که در مورد سنت و ریشه نقاشی ایران در شهرهای مختلف اروپا برگزار کرده،
با وجود دریافت جایزه جهانی «نیس» و ثبت نامش به عنوان نقاش برجسته در دانشنامه هنرهای زیبا و کتاب کلکسیونر‌ها در فرانسه، و با همه افتخارات جهانی که به نام ایرانی خلق کرده است،
اما هیچ کدام اینها، او را از جهان مینَوی بلندی که روحش را درنوردیده، جدا نکرده است. شاید این کلمات برای کسی که از نزدیک با «استاد»، حشر و نشر نداشته باشد، توصیف مشتی واژه به ذهن بیایند؛ اما حقیقتِ زیست اخلاقمدارانه او را باید از نزدیک دیده باشی و به قول حکیم نظامی، در مینوی میناگونش نشسته باشی تا دریابی چگونهاست. این واژه ها را تنها می شود در یک دیدار ساده با او  محقق یافت.

نگاه «استاد معیری» به هستی، بر بلندای همه خواسته های مادی اش از هنر نشسته است و روحش وقتی تک به تک آثار هنری را برایت تشریح می کند، معنای تمام عیار عُزلت یک «اَبرمرد» را به تصویر می کشد؛ آنگونه که نیچه در «چنین گفت زرتشت» عُزلت در کوه‌های آلپ را روایت می‌کند و می‌خواهد شَهد خِرد خویش را به انسان‌ها بچشاند.

همه آموزه های مینیاتور ایرانی و شور و شیدایی ادبیات و شعر فارسی و تاثیر پیدا و ناپیدای کوبیسم، آثار استاد معیری را یگانه و منحصربه فرد کرده است. درگذر از این چهار دهه گذشته، بیش از صدها فرانسوی و ایرانی در پاریس، شاگردی او کرده اند که امروز بر کرسی های آموزش نقاشی نشسته اند. آنچنانکه در سال ۲۰۱۴ نمایشگاهی از شاگردان فرانسوی و ایرانی او در موزه هنرهای ملی ایران برگزار شد.
او البته در ایران تنها یک نمایشگاه انفرادی داشته است؛ در سال ۱۹۷۷ میلادی در گالری «لیتو» و پس از آن دیگر نمایشگاهی در ایران نداشته است.

جمعه این هفته ( 24 اذر ماه)، در نهمین کلکسیون پاییزه گالری شمس در تهران، در کنار همه نام های پرفروغ هنر ایرانی، نامی می درخشد که شاید برای نسل جوان ایرانی ناآشنا باشد. در این کلکسیون، دو اثری از «استاد عباس معیری» به نمایش گذاشته می شود.
وظیفه خود دانستم تا به عنوان درس‌آموز کوچکی در جهان هنر ایرانی، به احترام حضور آثاری از هنرمندی که سالیان درازی ست دور از وطن، قلبش به عشق ایران، گرمابخش هنرایرانی بوده، نامش را و نشانش را در این نمایشگاه ارجمند، گرامی دارم.

با آرزوی سلامتی پیوسته استاد و همسر گرانقدرش - بانو شیوا معیری- و با آرزوی روزی که ایران و ایرانی، شاهد نمایشگاه انفرادی او باشد.

  پوستر نخستین و آخرین نمایشگاه استاد عباس معیری در تهران، گالری لیتو، سال ۱۳۵۶

کلید واژه‌ها : نقاشی - مطالعات فرهنگی - هنرهای معاصر - هنرهای تجسمی -

منبع: خبرآنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۰۳۹۶۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

با شاهکار مهندسان ایرانی در سریلانکا آشنا شوید | آغاز تا انجام اومااویا

به گزارش همشهری آنلاین، پروژه سد چندمنظوره سریلانکا موسوم به «اومااویا» با ویژگی‌های منحصربه‌فرد که توسط مهندسان ایرانی اجرا شده است و دیروز با حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور افتتاح شد. این اولین بار نیست که مهندسان ایرانی، پروژه‌های بزرگ را در دیگر کشورها اجرا می‌کنند؛ اما اومااویا ویژگی‌هایی دارد که آن را خاص می‌کند.

صادرات خدمات فنی و مهندسی، مرغوب‌ترین بخش از ترکیب تجارت خارجی است که ایران نیز از سال‌های دور در این حوزه فعال بود. تحریم‌های ظالمانه به قصد خانه‌نشین کردن مهندسان ایرانی به این بخش حمله برد و توانست مقیاس صادرات فنی مهندسی ایران را کاهش دهد؛ اما مهندسان ایرانی ضمن دور زدن تحریم‌ها، بر شرکت‌های صاحب‌نام غربی نیز در صحنه رقابت فائق آمدند و خود را در پروژه‌هایی که عنوان «بزرگ‌ترین» را یدک می‌کشند، جای دادند.

اومااویا در سریلانکا، یکی از این پروژه‌ها بود که دیروز افتتاح شد. ایران در ابتدای دهه ۹۰ توانسته بود رکورد صادرات بیش از ۴ میلیارد دلاری صادرات خدمات فنی مهندسی را ثبت کند؛ اما این رقم حالا حدود ۱.۵ میلیارد دلار است و طبق وعده علی‌اکبر محرابیان، وزیر نیرو، قرار است طی ۲ سال آینده به ۵ میلیارد دلار برسد.

آغاز تا انجام اومااویا

قریب به ۱۴ سال پیش، ایرانی‌ها برای حضور در پروژه چندمنظوره سریلانکا با ایتالیایی‌ها رقابت کردند و بعد از موفقیت در این رقابت، برای خلق شاهکار مهندسی در منطقه‌ای نسبتاً محروم و خشک در ۲۰۰ کیلومتری شرق کلمبو، پایتخت سریلانکا، دست‌به‌کار شدند.

از مارس ۲۰۱۰ که کلنگ پروژه اومااویا زده شد، عوامل زیادی دست‌به‌دست هم داد تا پایان خوش برای این پروژه چندمنظوره رقم نخورد. در کنار تأخیرهای کارفرما در تحویل زمین، محدودیت‌های بانکی ناشی از تحریم، تأخیر کارفرما در پرداخت‌ها و تعلیق موقت پروژه ناشی از مسائل ناشناخته زمین‌شناسی، در برهه‌های مختلف ترمز پیشرفت اومااویا را کشیدند؛ اما عاقبت از سال ۲۰۱۶، عملیات اجرایی پروژه با شتاب بیشتری آغاز شد که البته این بار نیز دست‌اندازهای بزرگی نظیر کمبود سیمان، آرماتور و سایر نهاده‌ها در بازار سریلانکا، قطعی مکرر برق، کمبود گازوئیل از شتاب طرح کاستند و در نهایت با شیوع کرونا و مقررات سخت‌گیرانه برای کنترل بیماری، سنگ بزرگ دیگری پیش پای مجریان پروژه افتاد.

در نهایت اما، مهندسان ایرانی موفق شدند این پروژه را حتی در مواردی که برای اولین بار توسط شرکت‌های ایرانی اجرا می‌شد به پایان برسانند و آن را با نام ایران آماده افتتاح کنند.

مختصات ابرپروژه اومااویا

پروژه آبی سریلانکا که توسط مهندسان کشورمان و با پیمانکاری شرکت فراب ایران اجرا شده، شامل ساخت دو سد، یک تونل انتقال آب و دو واحد نیروگاه زیرزمینی برق‌آبی با مجموع ظرفیت ۱۲۰ مگاوات است که طبق گفته‌های وزیر نیرو، ۵۳۰ میلیون دلار هزینه در برداشته و دولت سریلانکا کل مبلغ را به‌صورت نقدی پرداخت کرده است. البته ۵۰ میلیون دلار از این هزینه در قالب «اعتبار خریدار» و طی قراردادی بین بانک توسعه صادرات ایران و وزارت دارایی سریلانکا تسویه شده که بازپرداخت آن با دولت سریلانکا خواهد بود.

اجرای صفر تا صد پروژه چندمنظوره اومااویا توسط مهندسان ایرانی انجام شده و طراحی و ساخت شفت عمودی زیرزمینی آن به ارتفاع ۶۱۸ متر، جزو عمیق‌ترین شفت‌های ساخته شده توسط مهندسان ایرانی است. جالب اینکه حفاری این شفت به روشی نوین و کاملاً مکانیزه و بدون دسترسی میانی انجام شده است.

نکته دیگر اینکه، طرح در منطقه‌ای نسبتاً محروم و خشک اجرا شده و شرکت ایرانی به‌واسطه فعالیت‌های داوطلبانه و خیریه نیز مانند ساخت جاده دسترسی و تأمین آب برای مردم محلی، نشان عالی مسئولیت اجتماعی دریافت کرده است. بر اساس آمارهای شرکت فراب، در اوج فعالیت‌های اجرایی این پروژه ۱۸۰۰ نفر مشغول به فعالیت بوده‌اند که ۴۰۰ نفر آن متخصصان ایرانی، ۱۳۷۰ نفر از کشور سریلانکا و ۳۰ نفر از سایر کشورها بوده‌اند.

ایران در باشگاه سدسازان برتر جهان

وزیر نیرو در مراسم افتتاح پروژه اومااویا گفت: بر اساس اعلام کمیسیون بین‌المللی سدهای بزرگ، ایران جزو کشورهای برتر جهان در بخش سدسازی است و همچنین در حوزه تولید برق حرارتی جزو ۱۰ کشور اول جهان است. علی‌اکبر محرابیان با اشاره به اینکه ایران پنجمین کشور جهان ازلحاظ وسعت شبکه‌های آبیاری و زهکشی است، افزود: ما در عرصه تولید تجهیزات و قطعات موردنیاز تصفیه‌خانه‌های آب و فاضلاب موفق شدیم بیش از ۹۵ درصد نیاز خود را در داخل کشور تأمین کنیم.

وزیر نیرو خاطرنشان کرد: به برکت این دستاوردها بیش از ۲۰۰ سد بزرگ و ۶۰۰ سد کوچک با حجم مخزن حدود ۶۰ میلیارد مترمکعب و حدود ۲.۵ میلیون هکتار شبکه آبیاری و زهکشی مدرن و صدهای تصفیه‌خانه آب و فاضلاب در ایران ساخته شده است. با توجه به ظرفیت کشور در صدور خدمات فنی و مهندسی در بخش آب و برق و فاضلاب چند پروژه بزرگ را در کشورهای مختلف جهان یا در حال اجرا داریم یا به تمام رسانده‌ایم.

او با اشاره به توان مهندسان ایرانی در سدسازی، گفت: در کشور تاجیکستان از پروژه‌های به بهره‌برداری رسیده می‌توان به سد و نیروگاه سنگ توده و از پروژه‌های در حال ساخت می‌توان به سد راغون به‌عنوان بزرگ‌ترین طرح عمرانی در جهان و به تعبیری مرتفع‌ترین سد جهان به ارتفاع ۳۳۵ متر و حجم ذخیره ۱۴ میلیارد مترمکعب توسط مشاوران و پیمانکاران بین‌المللی ازجمله شرکت‌های ایرانی اشاره کرد.

کد خبر 847078 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها خدمات مهندسی سد سریلانکا

دیگر خبرها

  • چرا اتحادیه جهانی کشتی چهره مطرح ایرانی را از المپیک کنار گذاشت؟
  • تیم والیبال دانش آموزان ایران به جمع چهار تیم برتر جهان راه یافت
  • صعود دانش‌آموزان والیبالیست ایران به جمع چهار تیم برتر جهان
  • ایتالیا هم زانو زاد: والیبال ایران در جمع ۴ تیم برتر جهان
  • افتتاحیه برنامه های هفته سنه / سردیس استاد عباس کمندی رونمایی شد + فیلم
  • برگزاری ۱۹ عنوان برنامه شاخص«هفته سنه» در سنندج/رونمایی از سردیس استاد عباس کمندی
  • سردیس استاد عباس کمندی در سنندج رونمایی شد
  • شاهکار مهندسان ایرانی در سریلانکا
  • با شاهکار مهندسان ایرانی در سریلانکا آشنا شوید | آغاز تا انجام اومااویا
  • چشم‌پوشی سفارت ایران در پاریس از پیگیری قضایی تبعه ایرانی حمله کننده به بخش کنسولی