Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-04-28@22:07:53 GMT

حقوق شهروندی فراتر از نشست‌ها

تاریخ انتشار: ۲۸ آذر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۱۴۰۲۶۹

حقوق شهروندی فراتر از نشست‌ها

ایران اکونومیست - اما مسأله شکل‌ گیری ساز و کاری است که بر اساس آن، یکایک افراد جامعه و مسئولان بتوانند مطالبات مربوط به حقوق شهروندی را پیگیری کنند و از آن مهم‌تر، وجود ضمانت اجرایی حقوق شهروندی است. به این معنی که اگر کسی حقی از حقوق شهروندی‌اش نقض شد بداند که می‌تواند به چه مرجعی مراجعه کند و چه کیفری متوجه نقض کننده حق خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


نقض برخی از این حقوق بر اساس قوانین عادی جنبه مجرمانه دارد و تبعاً کسی که حقش نقض شده است، می‌تواند به مراجع قضایی مراجعه کند و خواستار تعقیب و کیفر فرد نقض کننده شود. اما اینکه در درون قوای مختلف کشور از جمله دولت برای مطالبه حقوق شهروندان، حصول اطمینان از دست یافتن آنها به حقوقو تعقیب و بازخواست نقض کنندگان ساز و کاری پیش‌بینی شود، مسأله مهمی است. البته به شرط آنکه صرفاً جنبه شعاری نداشته باشد و آنچه امروز تحت عنوان گزارش ملی نهادهای مختلف از عملکرد یک ساله‌شان در حوزه حقوق شهروندی برگزار می‌شود، فرآیند مستمری باشد و ساز و کاری در درون دولت پیش‌بینی شود که قربانیان نقض حقوق شهروندی بتوانند به نحو سهل و آسانی نسبت به ناقضان حق‌شان شکایت کنند.
بنابراین، اجلاسیه امروز از منظر یک اقدام نمادین امر پسندیده‌ای است و از اهتمام قوه مجریه درباره مسأله حقوق شهروندی حکایت دارد. اما دقیقاً این یک مخاطره است. زیرا در این گونه موارد بیم آن می‌رود که به برگزاری سمینار و امور تبلیغاتی و شعاری بسنده شود و بعد همه چیز به فراموشی سپرده شود. آنچه می‌تواند این نگرانی را تا حدودی مرتفع کند، شکل‌گیری مرکز و نهادی برای پیگیری حقوق شهروندی و تعیین ضمانت‌های اجرایی لازم برای تحقق آن است.
اما باید توجه داشت که شاید در بسیاری از موارد تأمین حقوق شهروندان در قوانین پیش‌بینی شده و به قانون جدید که موجب تداخل در قوانین می‌شود، نیاز ندارد. همچنین برخی موارد در محدوده صلاحیت دستگاه قضایی تعریف شده است و طبعاً اگر پیش‌بینی می‌شود باید به گونه‌ای باشد که با مفاد قانون اساسی تعارض نداشته باشد.
بحث حقوق شهروندی یکی از جدی‌ترین مباحثی بود که رئیس جمهوری محترم از نخستین دور ریاست جمهوری‌اش به عنوان یکی از هدف‌گذاری‌های دولت خود مطرح کرد. آنچه تاکنون انجام شده و امروز تحت عنوان گزارش نهادهای ده گانه دولتی از عملکرد یکساله‌شان در حوزه حقوق شهروندی برای داوری کارشناسان و حقوقدانان انجام می‌شود نماد تحقق آن شعار است. اما باید گفت که این اقدام اگر چه به عنوان یک نقطه آغاز خوب است اما به هیچ‌وجه کافی نیست و نباید در آن توقف کرد. برای برون رفت از این وضعیت نمادین باید در مواردی که حقوق شهروندی در قوانین موجود مطرح شده، تمام قوا دلایل اجرایی نشدن قوانین را پیگیری و موانع آن را برطرف کنند.
همچنین در معدود موضوعاتی که در قوانین موجود مورد توجه قرار نگرفته‌اند نیز باید دولت لوایح لازم را تهیه و برای تصویب به مجلس ارسال کند تا مصادیق حقوق شهروندی که در منشور آمده است جنبه قانونی پیدا کند. همچنین سازو کار منسجم و دقیقی در سطح قوای سه گانه برای اطمینان از اجرای حقوق شهروندی پیش‌بینی شود. اما تا رسیدن به آن وضعیت آرمانی اینکه قوه مجریه در محدوده نهاد‌های زیر مجموعه خود رعایت حقوق شهروندی شهروندان را نصب‌العین قرار دهد و مکانیزم سهل و آسانی برای شکایت آنها از موارد نقض حقوق شهروندی طراحی کند، غنیمتی است که باید برای حفظ و تقویت آن کوشید.

حسین میرمحمد صادقی حقوقدان و سخنگوی پیشین قوه قضائیه

منبع: ایران اکونومیست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۱۴۰۲۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استقبال دانشجویان از نخستین تور شهروندی عمران و پیشرفت شهرداری شیراز

رضا جاویدی اظهار کرد: تور شهروندی عمران و پیشرفت توسط اداره کل ارتباطات و امور بین‌الملل شهرداری این کلان‌شهر و باهدف آگاهی شهروندان از نحوه اجرای پروژه‌های عمرانی بزرگ مقیاس برگزار می‌شود.

او افزود: نخستین تور شهروندی عمران و پیشرفت در سال جاری میزبان دانشجویان دانشگاه زند بود که مورد استقبال این قشر فرهیخته واقع شد.

مدیرکل ارتباطات و امور بین‌الملل شهرداری شیراز بیان کرد: خط ۳ مترو که از تقاطع بصیرت تا ایستگاه راه‌آهن در حال ساخت است و به‌نوعی توسعه غربی خط یک محسوب می‌شود، و دستگاه حفار تی‌بی‌ام مورد بازدید دانشجویان زند قرار گرفت.

جاویدی گفت: دانشجویان در رشته‌های مختلف در این بازدید‌ها با ترکیب دانش فنی و تخصصی در حوزه ساخت‌وساز، نحوه اجرای پروژه‌های عمرانی و موانع پیش روی آن در ابعاد مختلف که به‌صورت شبانه‌روزی در حال فعالیت هستند، آشنا می‌شوند.

او عنوان کرد: مدیریت شهری بستر‌های لازم را برای ارتباط با قشر تخصصی فراهم کرده است که این تور‌ها نیز با بهره‌گیری از فرصت‌های مختلف به‌ویژه در عرصه عمرانی می‌تواند راهگشای قشر دانشجویی باشد.

سخنگوی شهرداری شیراز اضافه کرد: تور‌های شهروندی عمران و پیشرفت با محوریت اداره کل ارتباطات و امور بین‌الملل شهرداری شیراز و همکاری بخش‌های مختلف شهرداری این کلان‌شهر برگزار می‌شود.
 
جاویدی گفت: علاقه‌مندان جهت شرکت در این بازدید‌ها می‌توانند روزانه در تماس با مرکز ارتباطات مردمی ۱۳۷ علاقه‌مندی خود را برای حضور اعلام و نام‌نویسی کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • شورای شهر تأثیر مثبتی بر توسعه حقوق شهروندی دارد
  • مدودف از پاسخ مسکو به مصادره اموال روسیه از سوی واشنگتن گفت
  • استقبال دانشجویان از نخستین تور شهروندی عمران و پیشرفت شهرداری شیراز
  •  نشست مشترک مسئولان قضایی گلستان با جامعه کارگری و کارفرمایی استان برگزار شد
  • نشست مسئولان قضایی گلستان با جامعه کارگری و کارفرمایی استان
  • نشست بررسی مسائل و مشکلات حوزه سرمایه انسانی صنعت نفت برگزار شد
  • نشست بررسی مسائل و مشکلات حوزه منابع انسانی صنعت نفت برگزار شد
  • جزئیات افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی / همسان‌سازی یا افزایش حقوق کدامیک مهم‌ترند؟
  • قوانین و مقررات در کشور جلوتر از مصادیق مالکیت فکری است
  • شهرک بازیافت در قم احداث می شود