Web Analytics Made Easy - Statcounter

معاون شهردار تهران با اشاره به پروژه‌های نیمه‌تمام در شهر تهران گفت: برای اتمام این پروژه‌ها نیاز به ۴۵ هزار میلیارد تومان است که این اعتبار ۳ برابر بودجه سال ۹۶ شهرداری تهران است. ۱۲ دی ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۳ اجتماعی شهری نظرات

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، حجت میرزایی - معاون برنامه‌ریزی، توسعه شهری و امور شورای شهرداری تهران  در سی‌وپنجمین جلسه شورای شهر تهران با اشاره به فرایند تدوین برنامه پنجساله سوم شهرداری تهران اظهار کرد: در تدوین این برنامه 17 کارگروه مشارکت داشته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

وی تصریح کرد: متاسفانه در سال‌های گذشته اقتصاد شهری بر مبنای درآمد حاصله از فروش تراکم بوده و این در حالی است که این موضوع نیز برای قشرهای خاص از جمله پیمانکاران بوده است. 

میرزایی ادامه داد: اتکا بر پروژه محوری و ساخت و ساز در شهر یکی از سیاست‌های دوره گذشته مدیریت شهری بوده که در حال حاضر برای اتمام این پروژه‌ها نزدیک به 45 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است که این رقم 3 برابر بودجه 96 شهرداری تهران است. 

معاون برنامه‌ریزی، توسعه شهری و امور شورای شهرداری تهران  ادامه داد: بخش بزرگی از پروژه‌ها نه براساس منافع شهروندان بلکه برای گروه‌های خاص پیمانکاران بوده است. 

وی افزود: در ابتدای تدوین برنامه 5 ساله، 17 کارگروه، 45 جلسه و 1800 نفر ساعت در این کارگروه‌ها مشارکت داشته‌اند. 

میرزایی تصریح کرد: لایحه برنامه 5 ساله سوم شهرداری تهران در 3 سطح دستوری، تعاملی و ارشادی تهیه شده است و این برنامه سیستمی، آینده‌نگر  و مشارکتی خواهد بود ضمن اینکه از اعضای شورای شهر تهران درخواست می‌کنیم نظرات و پیشنهادات خود را در این زمینه اعلام کند. 

معاون برنامه‌ریزی، توسعه شهری و امور شورای شهرداری تهران  با تاکید بر اینکه برنامه 5 ساله سوم شهرداری تهران یک برنامه تفصیلی به یک برنامه راهبردی تبدیل شده است، گفت: اولویت‌هایی برای برنامه 5 ساله سوم در نظر گرفته شده است که ما اگر بتوانیم 2 الی 3 برنامه را به صورت جدی برگزار کنیم در این زمینه موفق خواهیم بود.

انتهای پیام /

R1491/P1014143/S2,25/CT47

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۳۸۹۴۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دولت و شهرداری قم در موضوع مونوریل اختلافی ندارند/ خط B مترو نیاز شهر قم است

به نقل از شهرداری قم، سید مرتضی سقائیان‌نژاد امروز _ چهارشنبه دوازدهم اردیبهشت_ در بازدید از پروژه مونوریل و ایستگاه مطهری متروی قم در گفتگو با خبرنگاران اظهار کرد: حضور به همراه استاندار محترم در این پروژه نشان دهنده عزم شهرداری قم برای رفع مشکلات است.

وی افزود: شهرداری قم به وظایف خود در عمل به مصوبات سفر ریاست جمهور در پروژه مونوریل عمل کرده است.

شهردار قم با اشاره به اینکه اختلافی میان شهرداری و دولت در موضوع مونوریل وجود ندارد اضافه کرد: مباحثی که تا امروز مطرح بوده اختلاف نیست بلکه نگرانی‌های فنی و اقتصادی است که باید برطرف شود.

سقائیان نژاد با اشاره به اینکه بحث‌ها راجع مونوریل تماماً فنی است و سمت و سوی دیگری ندارد گفت: ما می‌خواهیم یک کار با صرفه و صلاح برای مردم قم انجام دهیم.

وی افزود: در جلسه‌ای که در دفتر معاونت اجرای ریاست جمهور برگزار شد، موانع اجرای مونوریل دسته بندی شد و برای رفع این موانع برنامه‌ریزی صورت گرفت.

شهردار قم با اشاره به تصمیمات مشترک دولت و مدیریت شهری برای منوریل اضافه کرد: در فاز نخست، ۴.۷ پروژه مونوریل به بهره برداری خواهد رسید و در فاز دوم ۶.۸ این پروژه به اتمام می‌رسد.

سقائیان نژاد معتقد است که ادامه این پروژه پس از ۶.۸ کیلومتر یعنی از پارک سوار شمالی تا مصلی نیازمند اقدامات کارشناسی و مطالعاتی برای یک تصمیم به صرفه است.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا با اجرای مونوریل، خط B متروی قم حذف خواهد شد گفت: به هیچ وجه نمی‌خواهیم یک پروژه راه بیفتد و یک پروژه تعطیل شود.

شهردار قم اظهار کرد: خط A و B مترو جز لاینفک حمل و نقل ریلی در شهر قم است که در طرح جامع حمل و نقل و ترافیک شهر قم نیز به آنها تاکید شده و قطعاً استاندار محترم برای حفظ این خط همراه مردم هستند.

باشگاه خبرنگاران جوان قم قم

دیگر خبرها

  • ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار به شهرداری‌های کهگیلویه و بویراحمد پرداخت شد
  • تکمیل سد «دیورش» رودبار نیازمند اعتبار ۷۰۰ میلیارد تومانی است
  • آماده‌باش گرو های پیشگیری و رفع تخلفات شهری شهرداری اصفهان تا اتمام رفع آب‌گرفتگی‌ها
  • آماده‌باش کامل اکیپ‌های پیشگیری و رفع تخلفات شهری شهرداری اصفهان تا اتمام رفع آب‌گرفتگی‌ها
  • دولت و شهرداری قم در موضوع مونوریل اختلافی ندارند/ خط B مترو نیاز شهر قم است
  • آبرسانی به دهدشت غربی نیازمند ۱۰۰۰ میلیارد تومان
  • ۱۷۶ پروژه عمرانی بزرگ مقیاس در زنجان اجرا شد
  • احداث بوستان «کرامت» نیازمند بیش از ۳۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار است
  • ارتقای شاخص‌های عمران شهری بجنورد نیازمند ۱۶۰ هزار میلیارد تومان اعتبار
  • ۴ پروژه شاخص شهری بجنورد در اولویت اجرا است