Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران - ایرنا - حذف ارز مبادله ای برای واردات کالای استراتژیک برنج منجر به افزایش قیمت این کالا در بازار مصرف شده به طوری که قیمت هرکیلو برنج خارجی از 50 هزار ریال به 70 هزار ریال افزایش یافته است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، برنج از مهم‌ترین غلات و اقلام غذایی جهان است که نیمی از جمعیت جهان، به برنج به عنوان یک غذای اصلی وابسته هستند؛ در ایران نیز برنج محصولی استراتژیک به شمار می رود که پس از نان، قوت اصلی مردم است پس انتظار می رود این محصول با قیمت های مناسب عرضه و در سبد خانوار ایرانی قرار گیرد که چنین نیست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در حالی بخش قابل توجهی از مردم و اقشار ضعیف توان خرید برنج تولید داخلی با قیمت های بالای 70 هزار ریال تا 170 هزار ریال را ندارند و ناچارند سبد خانوار خود را از طریق برنج وارداتی پرکنند که به تازگی نرخ این برنج نیز به جرگه برنج داخلی پیوسته و با قیمت برنج پرمحصول ایرانی همسان شده است.
مصرف سالانه برنج کشور ما نزدیک 3.2 میلیون تن است که بین 1.7 تا 2 میلیون تن از محل تولیدات داخلی و 1.2 تا 1.5 میلیون تن از محل واردات تامین می شود؛ این آمارها نشان می دهد ما برای تامین کسری برنج داخلی نیز چاره ای جز واردات نداریم.
این درحالیست که مصرف سرانه برنج در کشور ما بین 40 تا 41 کیلوگرم در سال است.
مریم حیدری یک خریدار برنج در گفت و گو با ایرنا گفت: برنج ایرانی با کیفیت از قیمت های بالایی برخوردار است که پایین بودن توان خرید سبب شده ناچار باشیم از برنج خارجی استفاده کنیم که طی ماه های اخیر شاهد افزایش قیمت این محصول هستیم.
وی اظهار داشت: اکنون برخی برندهای برنج خارجی در بازار موجود نیست اگر هم باشد خرده فروش ها با قیمت های بالا عرضه می کنند به طوری که هر کیلوگرم برنج را بین 72 تا 75 هزار ریال خریداری کردم.
مجید انصاری یکی دیگر از شهروندان تهرانی در این باره گفت: برخی برندهای برنج خارجی از مرغوبیت خوبی برخوردار است بنابراین آن را به برنج پرمحصول داخلی ترجیح می دهیم اما با افزایش قیمت این محصول در بازار نمی دانیم باید مصرف خانواده را کاهش دهیم یا به سمت مصرف برنج های بی کیفیت برویم.

** ورود نرخ برنج وارداتی به محدوده 70 هزار ریالی
«مسیح کشاورز» دبیر انجمن وارد کنندگان برنج کشور امروز سه شنبه در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا در خصوص افزایش قیمت برنج در بازار مصرف گفت: بر اساس سیاست های وزارت جهاد کشاورزی، با حذف ارز مبادله ای برای برنج، قیمت این محصول افزایش پیدا کرده و به 70 هزار ریال رسیده است.
وی اظهارداشت: در گذشته برنج با ارز مبادله ای وارد کشور می شد بنابراین هر کیلوگرم برنج خارجی به نرخ 50هزارریال به دست مصرف کنندگان می رسید اما با حذف ارز مبادله ای و خرید برنج با ارز آزاد دیگر نباید توقع داشت که برنج با همان قیمت های قبلی عرضه شود.
کشاورز افزود: البته قبل از ممنوعیت واردات نیز که برنج با ارز مبادله ای وارد می شد واردکنندگان و بنکداران اقدام به دریافت سودقانونی خود کرده بودند به طوری که قیمت برنج نزدیک 10 هزارریال گران شده بود که با حذف ارز مبادله ای این افزایش قیمت به بیش از 20 هزارریال رسید.
وی براین باور است که برنجی که از اواخر سال 2017 در حال ترخیص است، با ارز آزاد محاسبه می شود و قیمت تمام شده این برنج برای وارد کنندگان 61 تا 62 هزار ریال برآورد می شود که با نرخ 70 هزارریال به دست مصرف کنندگان می رسد.
وی در پاسخ به این سوال که ممکن است برخی افراد سودجو برنج های خرید قبلی را با نرخ های جدید به فروش برسانند گفت: سازمان حمایت از تولید کنندگان و مصرف کنندگان بر نرخ عرضه برنج در بازار نظارت دارد اما بهتر است مردم بدانند که برنج وارداتی دارای تاریخ تولید و انقضا است.
کشاورز توضیح داد: برنج های مربوط به اواخر سال 2017 تا 2019 میلادی و همچنین 2018 تا 2020 میلادی که حداقل دارای دو سال تاریخ مصرف هستند، با ارز آزاد محاسبه شده و به طور حدودی کیلویی 70 هزارریال است اما برنج های قبل این تاریخ نباید به این قیمت به فروش برسند.
وی اختلاف نرخ ارز مبادله ای با ارز متقاضی را نزدیک پنج هزارریال دانست و افزود: اکنون نرخ ارز آزاد 44 هزار ریال است که 17 درصد افزایش داشته است.
این فعال صنعت برنج با بیان اینکه افزایش نرخ ارز اثر تورمی دارد، پیشنهاد داد: با توجه به حذف ارز مبادله ای برنج، دولت برای کنترل بازار بهتر است تعرفه واردات را کاهش دهد تا مصرف کنندگان متضرر نشوند زیرا ادامه این روند می تواند منجر به کاهش واردات رسمی برنج شود.
وی ادامه داد: اکنون قیمت جهانی برنج افزایش دارد زیرا در فصل برداشت قیمت برنج ارزان است اما به مرور زمان گران می شود؛ در هندوستان و دیگر کشورها همین گونه است به طوری که در ابتدای آذرماه قیمت برنج 900 دلار بود که اکنون به 1100 دلار رسیده که 200 دلار افزایش را نشان می دهد.
وی با اشاره به بخشنامه جدید جهادکشاورزی درباره ممنوعیت واردات برنج تا پایان سال و اینکه تنها برنج هایی که تا سوم آذرماه ثبت سفارش و وارد شده اند، امکان ترخیص دارند، افزود: از سوم آبان ماه امسال اعمال ممنوعیت واردات برنج تا اطلاع ثانوی از سوی وزیر جهادکشاورزی و معاونت بازرگانی وزارت جهادکشاورزی از تاریخ یکم آذرماه اعلام شد.
کشاورز تصریح کرد: امسال واردات برنج به دو شکل انجام شد؛ در گروه اول برخی وارد کنندگان قبل از ممنوعیت واردات ثبت سفارش، خرید و واردات کردند که مشکلی پیش نیامد اما گروه دوم کسانی بودند که خارج از کشور محموله هایی را پیش خرید کردند و با ممنوعیت واردات متضرر شدند.
به گفته وی، ممنوعیت واردات برنج از یکم شهریورماه تا اطلاع ثانوی برقرار است.
وی اضافه کرد: بخشی از برنجی که قبل از یکم شهریورماه وارد کشور شده بود که به دلیل اعمال ممنوعیت در گمرکات باقی ماند و ترخیص نشده بود که دو روز پیش با ابلاغ بخشنامه دفتر مقررات واردات و صادرات سازمان توسعه تجارت ایران مقرر شد، ترخیص شود.
به گفته وی، حدود 80 هزارتن از این برنج مربوط به بخش خصوصی و بقیه مربوط به شرکت بازرگانی دولتی ایران است.
کشاورز گفت: طبق آمارها در 9 ماهه امسال نزدیک یک میلیون و 40 هزارتن برنج به کشور وارد شده که نیاز مصرفی کشور است.
دبیر انجمن برنج یکی دیگر از مشکلات را افزایش نرخ جهانی برنج خارج از فصل برداشت عنوان کرد و گفت: احتمال آن می رود با آزادسازی ممنوعیت واردات برنج قیمت جهانی افزایش پیدا کند زیرا ما از فصل برداشت کشورهای صادر کننده برنج دور می شویم و ناچاریم گران تر خریداری کنیم.
وی اضافه کرد: با شرایط فعلی و افزایش نرخ ارز آزاد پیش بینی می شود بازار برنج وارداتی نیز در نوسان قیمت ها قرار گیرد که البته همه اینها ناشی از سیاست های وزارت جهادکشاورزی است که تجارت را نادیده گرفته و تنها به تولید محور توجه دارد.
وی تعرفه فعلی واردات برنج را نیز 26 درصد دانست و گفت: طی سالهای گذشته در فصل ممنوعیت واردات تعرفه 40 درصد بود اما در اواخر سال 95 در ستاد تنظیم بازار بحث قاچاق و تامین نیمی از برنج از این طریق مطرح شد که دولت با پذیرش این موضوع اقدام به کاهش تعرفه برنج به 26 درصد کرد که تاکنون نیز اعمال شده و منجر به کاهش قاچاق شده است.

** بازار برنج ایرانی راکد شد
این مقام صنفی تصریح کرد: به دلیل بالابودن قیمت برنج ایرانی و کاهش توان خرید مردم بازار این محصول راکد شده است زیرا بخشی توان خرید ندارند و بخشی ترجیح می دهند به جای خرید برنج پرمحصول ندا که کیفیت پایینی دارد از برنج کیفی خارجی مصرف کنند.
به گفته کشاورز، اکنون در کشور ما 6 دهک درآمدی پایین جامعه برنج خارجی مصرف می کنند در حالی که تصور بر این است که سهم 25 درصدی از کل برنج را باید به اینها اختصاص بدهیم اما اینگونه نیست زیرا بیش از 6 میلیون کمیته امدادی، بیش از سه میلیون بازنشسته تامین اجتماعی و 10 میلیون کارگر (با احتساب بیش از 40 میلیون خانوار) زیر 10 میلیون ریال در ماه درآمد دارند که 60 درصد جامعه را تشکیل می دهند.
وی افزود: بنابراین این گروه ها ترجیح می دهند به جای تخصیص 20 درصد درآمد خود به تامین برنج داخلی 7 درصد درآمد خود را ماهانه به تامین برنج خارجی اختصاص بدهند.
وی اظهار داشت: نرخ برنج ایرانی پرمحصول از 60 هزار ریال و برنج مرغوب 110 هزارریال به بالا در بازار عرضه می شود که همه آحاد مردم قدرت خرید آن را ندارند.
وی سیاستگذاران و مسئولان بلند پایه وزارت جهادکشاورزی خواست تا با استفاده از توانمندی بخش خصوصی راهکارهای جدید را برای رفع مشکل در نظر بگیرند تا با مدیریت بازار اقشار ضعیف بیش از این آسیب نبینند و کمترین آثار زیان بار متوجه مردم و منافع ملی باشد.
اعمال ممنوعیت واردات برنج در حالی تا اطلاع ثانوی اعلام شده است که به گفته محمود حجتی وزیر جهادکشاورزی دولت دوازدهم، برنج مورد نیاز وارداتی کشور برای کل سال در همان 6 ماهه نخست امسال وارد شده و دیگر نیازی به واردات آن نیست.

اخبار اقتصادی ایرنا: IRNAeco@
اقتصام*9186*2025
گزارش: هما همت خواه*ناشر: لیلا جودی

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۵۱۰۱۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۸۰ کیلو طلای حراجی بدون مشتری ماند/ نرخ دلار کاهشی شد/ فردا دومین حراج سکه در سال ۱۴۰۳ کلید می‌خورد

به گزارش تابناک اقتصادی؛ در حالی که در هفته‌های گذشته به دلیل ریسک‌های ژئوپلیتیکی و منطقه ای، شاهد جهش نرخ ارز و به تبع آن افزایش قیمت طلا و سکه در بازار داخلی بودیم، حال چند روزی است که شاخص ارزی در بازار غیررسمی روند نزولی را در پیش گرفته است و معاملات امروز نیز به مرز ۶۰ هزار تومان رسیده است و به دنبال این کاهش نرخ ارز، بهای سکه در بازار تهران نیز به طور نسبی کاهش داشته است و در حال حاضر قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح جدید به رقم ۴۱ میلیون تومان کاهش یافته است.

اما در این میان نگاه معامله گران به تغییرات جهانی طلا و نرخ بهره نیز می‌باشد؛ به گونه‌ای که طبق گزارش اینوستینگ، راهبردشناسان گلدمن ساکس با استناد به تقاضای قوی برای طلا از سوی بانک‌های مرکزی بازار‌های نوظهور و خانوار‌های آسیایی، پیش‌بینی خود را حفظ کردند که این فلز گرانبها تا پایان سال به ۲۷۰۰ دلار در هر اونس تروی افزایش می‌یابد که نشان‌دهنده افزایش ۱۷ درصدی است. این پیش بینی که از روند صعودی بهای طلا در سال جاری خبر می‌دهد، می‌تواند بر رفتار متقاضیان خرید طلا و سکه در بازار تهران و همچنین حراج طلا و سکه توسط بانک مرکزی تاثیرگذار باشد. هرچند فدرال رزرو در آخرین نشست روز چهارشنبه، با توجه به پیش‌بینی، موضع نرخ بهره خود را حفظ کرد. جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، اظهار کرد که هرگونه تصمیم گیری در مورد نرخ بهره در آینده مبتنی بر داده خواهد بود، اما او افزود که افزایش نرخ در این مرحله بعید است. اطمینان پاول که عملاً افزایش بیشتر نرخ بهره را رد کرد، به ماندن قیمت طلا در بالای ۲۳۰۰ دلار کمک کرد. نرخ‌های بهره پایین‌تر جذابیت طلا را افزایش می‌دهد، زیرا معمولاً بازدهی دارایی‌های با درآمد ثابت مانند اوراق قرضه را کاهش می‌دهد. در همین حال، تنش‌های ژئوپلیتیکی، به ویژه در خاورمیانه، علاقه سرمایه‌گذاران را به شمش افزایش داده است. طلا یکی از قدیمی‌ترین دارایی‌های امن محسوب می‌شود که در زمان ناآرامی‌ها و جنگ‌های ژئوپلیتیکی تقاضای زیادی داشته است.

همه این‌ها در شرایطی است که باید یادآور شد؛ سال ۲۰۲۴ شاهد افزایش قیمت طلا به سطوح بی‌سابقه بود، به طوری که فلز زرد در ماه گذشته به دلیل افزایش تقاضای جهانی در بحبوحه عدم قطعیت‌های اقتصادی و ژئوپلیتیکی از ۲۴۰۰ دلار در هر اونس فراتر رفت.

در بیست و سومین حراج طلا چه گذشت؟

امروز ۱۶ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ و در بیست و سومین جلسه حراج شمش طلا که در مرکز مبادله ایران برگزار شد، ۱۹۰ کیلو گرم شمش طلای استاندارد با عیار ۹۹۵ در هزار معامله شد. به گونه‌ای که از مجموع ۲۷۰ کیلوگرم شمش طلای عرضه شده در حراج‌های عمده و خرد تالار معاملات طلای این مرکز، ۱۹۰ کیلوگرم با میانگین قیمت چهار میلیارد و ۴۳۲ میلیون تومان به ازای هر شمش طلای استاندارد معامله شد. این در حالی است که میانگین قیمت شمش طلای معامله شده در حراج قبلی، ۴ میلیارد و ۶۴۳ میلیون تومان به ثبت رسید. گفتنی است، در مجموع ۲۳ جلسه حراج حضوری مرکز مبادله ایران، ۳۱۶۵ کیلو گرم شمش طلا مورد معامله قرار گرفت.

فردا دومین حراج سکه در سال ۱۴۰۳ کلید می‌خورد

یازدهمین جلسه حراج سکه طلا در روز دوشنبه مورخ ۱۷ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، برگزار خواهد شد. این حراج از طریق سامانه معاملات مرکز مبادله ایران برگزار می‌شود و دارایی موضوع یازدهمین حراج، تمام سکه، نیم سکه و ربع سکه بهار آزادی ضرب سال ۱۳۸۶ بانک مرکزی و بدون بسته بندی است.

حداکثر حجم سفارش و خرید برای هر متقاضی مجموعا ۵ قطعه سکه است. به نحوی که می‌توان ۵ قطعه ربع سکه یا ۵ قطعه نیم سکه یا ۵ قطعه تمام سکه، و یا ترکیبی از هر سه شامل تمام سکه، نیم سکه و ربع سکه باشد که جمع هر سه باهم نباید بیش از ۵ قطعه باشد.

شروع جلسه حراج راس ساعت ۱۲ است و بازه ثبت سفارش نیز از ساعت ۱۲ الی ۱۵ خواهد بود. بازه نظارت و تخصیص نیز از ساعت ۱۵ تا ۱۷همان روز است و ساعت ۱۷ نیز نتایج حراج اعلام می‌شود.

شیوه برگزاری حراج  نیز از طریق ثبت سفارش و تخصیص بر مبنای اولویت قیمت-زمان انجام می‌شود.

قابل توجه است که واریز وجه معاملات از طریق کارت‌های هدیه، بن کارت، کارت اعتباری مرابحه و کارت‌های بانکی فاقد شماره شبا ممنوع است و مسئولیت عدم استرداد وجه بر عهده شخص متقاضی است.

شایان ذکر است، فرآیند استرداد وجه کیف پول، برای واریز از حساب‌های بانک ملی ایران در همان روز درخواست انجام می‌پذیرد و برای سایر بانک‌ها ظرف مدت ۴۸ ساعت انجام می‌شود.

 تاکنون ۱۰ حراج سکه طلا در مرکز مبادله ایران برگزار شده است که در مجموع ۱۱۷ هزار و ۷۴۲ قطعه انواع سکه طلا به متقاضیان حراج تخصیص داده شده است. سهم ربع سکه از این حجم تخصیص، ۸۵ هزار و ۵۸ قطعه، نیم سکه ۱۷ هزار و ۱۴۹ قطعه و تمام سکه ۱۵ هزار و ۵۳۵ قطعه بوده است.

 

دیگر خبرها

  • تمام برنج‌های وارداتی در مبادی ورودی کشور و در مبدا تولید نمونه‌برداری می‌شود
  • جدیدترین قیمت دلار، یورو و درهم در مرکز مبادله ارز | دلار امروز چند شد؟
  • افزایش قیمت گاز در اروپا؟!
  • ماشه افزایش قیمت گاز در اروپا چکانده می‌شود
  • ۸۰ کیلو طلای حراجی بدون مشتری ماند/ نرخ دلار کاهشی شد/ فردا دومین حراج سکه در سال ۱۴۰۳ کلید می‌خورد
  • فروش ۱۹۰ کیلو طلا در حراج امروز +قیمت
  • فروش ۱۹۰ کیلو طلا در حراج امروز+قیمت
  • رشد قیمت انواع ارز در معاملات امروز مرکز مبادله
  • قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت
  • قیمت جدید دام زنده؛ گوشت قرمز چند است؟