Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه امنیتی دفاعی خبرگزاری فارس- پرونده ویژه «رستاخیز کربلا»؛ مهدی بختیاری: سردار «روح الله نوری» در سال‌های دفاع مقدس و در مقطع عملیات «کربلای4» فرماندهی لشکر 57 حضرت ابوالفضل(ع) را برعهده داشت. این لشکر ازجمله یگان‌هایی بود که علی رغم شکست عملیات در منطقه اصلی، در منطقه تک پشتیبانی به خوبی عمل کردند و توانستند خط دفاعی دشمن را در شلمچه بشکنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در گفتگوی کوتاه با ایشان به بررسی برخی موضوعات در رابطه با عملیات کربلای 4 و 5 پرداختیم.

سردار نوری هم اکنون جانشین فرمانده نیروی زمینی سپاه است.

بیشتر بخوانید:

- درآوردن «کربلای5» از دل «کربلای4» یک هنر بود/ نمی‌توان جعبه سیاه جنگ را باز کرد

- «کربلای5» تلخی «کربلای4» را به شیرینی تبدیل کرد/ انتشار اسناد جنگ در پاسخ به شبهات مؤثر است

***

* برخی معتقدند «کربلای4» را نمی‌توان یک عملیات کاملا شکست خورده محسوب کرد چراکه علی رغم شکست در منطقه اصلی، برخی دستاوردها نیز در مناطق دیگر بوجود آمد که پایه‌گذار عملیات «کربلای5» شد. نظر شما که در آن مقطع فرمانده یکی از لشکرها در منطقه تک پشتیبانی بودید و عملکرد موفقی نیز داشتید، چیست؟

عملیات «کربلای4» در سوم دی ماه 65 آغاز شد، ولی به دلیل هوشیاری دشمن، 24 ساعت بعد متوقف شد و اگرچه سرنوشت جنگ در این عملیات روشن نگردید، ولی این مهم در عملیات بعد یعنی «کربلای5» تحقق یافت.

در عملیات «کربلای4» رزمندگان با در هم شکستن مستحکم ترین خطوط دفاعی دشمن در منطقه شلمچه و انهدام قوای ورزیده صدام و حزب بعث، موقعیت برتر سیاسی و نظامی ایران را که با فتح فاو در عملیات «والفجر8» حاصل شده بود، در «کربلای5» تثبیت کردند و زمینه خاتمه جنگ را از موضع برتری ایران فراهم کردند.

در طراحی عملیات «کربلای4» ابتدا محور شلمچه به عنوان یکی از فلش‌های اصلی حمله مطرح شد ولی بعدا به دلایلی مثل محدودیت های مختلف، به عنوان تلاش فرعی عملیات و با هدف درگیر کردن سپاه سوم و تجزیه فرماندهی امکانات و توان دشمن در نظر گرفته شد اگر چه مأموریت این منطقه در دو محور پنج ضلعی و جزیره بوارین برعهده قرارگاه نجف قرار گرفت که به جز رخنه لشکرهای 19 فجر و 57 حضرت ابوالفضل(ع) در پشت خطوط دفاعی شلمچه، در بوارین موفقیتی به دست نیامد اما دستاوردهای شلمچه قابل بهره‌برداری و توجه در «کربلای5» شد.

* با توجه به موفقیت در منطقه شلمچه و شکستن خط دفاعی دشمن، چرا به یگان‌های حاضر دستور عقب‌نشینی داده شد؟

در «کربلای4» برای نخستین بار خط دشمن در شلمچه شکسته شد اما با وجود شکسته شدن این خطوط، امکان تداوم عملیات میسر نگردید لذا به منظور حفظ قوا و طراحی عملیات مجدد، از ادامه نبرد صرف نظر شد.

فرمانده محترم کل سپاه که از ناکامی «کربلای4» فقط ضعف دشمن در شلمچه را شناسایی کرده بود، ازجمله افراد امیدواری بود که در جلسات تصمیم گیری بر اجرای عملیات در این منطقه اصرار داشت و به عبارت دیگر، اگرچه عملیات «کربلای4» به موفقیت نینجامید، اما تاکتیک به کار رفته در آن عملیات در محور شلمچه که سبب شکسته شدن خط دشمن و نفوذ به عمق مواضع آنها شد، آسیب پذیری مواضع مستحکم شرق بصره را آشکار کرد.

* با توجه به اینکه شما فرمانده یکی از یگان‌های اصلی عمل کننده در تک پشتیبانی در «کربلای4» بودید و عملکرد موفقی هم داشتید، در طرح‌ریزی «کربلای5» که چندین جلسه برای آن انجام شد، چقدر از این تجربه استفاده کردند و شما در این جلسات چه مطالبی را طرح کردید؟

فردای عملیات «کربلای4» از طرف قرارگاه اصلی تماس گرفتند که در عقبه، باید در جلسه شرکت کنیم. البته صبح عملیات که نیروها در حال برگشت بودند و زخمی ها و شهداء را از داخل 5 ضلعی به بیرون و سمت خط خودی انتقال می دادیم، به همراه گردان‌ها زیر آتش توپخانه دشمن و بمباران هوایی که شرایط خاص خودش را داشت، خود را به قرارگاه رساندم به همراه شهید ملکی که در بمباران هوایی شهید شد، وارد اتاق جلسات شدم، البته با خستگی روزهای قبل و شب عملیات و بمباران در محوطه قرارگاه، تقریباً اعضای جلسه به احتمال قوی منتظر حقیر بودند چون بحث‌ها تمام شده بود، از من خواستند طرح عملیاتی که اجرا کرده بودیم را یکبار روی نقشه که به دیوار نصب بود بیان کنم؛ هم آرایش دشمنی و هم طرح عملیات خودی که این گزارش به دقت مطرح شد.

در این جلسه همه موارد دیگر ازجمله منطقه آغاز عملیات، استعداد نیروها، نحوه تاکتیک گردان‌ها برای ورود به 5ضلعی و نحوه انهدام دشمن و سقوط خطوط آن و سقوط هلالی‌ها مورد بررسی قرار گرفت.

* چه کسانی در جلسه بودند؟

فرمانده وقت کل سپاه (محسن رضایی)، مسئولان قرارگاه مربوطه، فرماندهان قرارگاه‌های عمل‌کننده و فرمانده لشکرها.

پس از بحث در جلسه، مقرر شد برابر دستور فرمانده محترم وقت سپاه، بنده و جانشین بنده (سردار کشکولی) و فرماندهان محورهای لشکر 57 حضرت ابوالفضل(ع) درخصوص نحوه رخنه در 5ضلعی و عملیات گردان‌ها در «کربلای4»، برابر طرح مربوطه، با لشکر هایی که درخواست داشتند همکاری کنیم که این همکاری با درخواست برخی فرماندهان لشکرهای عمل‌کننده انجام شد.

* علی‌رغم لو رفتن عملیات در همان ساعات اولیه در منطقه اصلی ولی عملکرد نیروها در تک پشتیبانی موفقیت آمیز بود. اولا این عملیات به نظر شما چطور لو رفت و چطور یگان‌های شما توانستند در تک پشتیبانی عمل کنند؟

در این رابطه نظر بنده هم مانند نظر سردار فرمانده محترم کل سپاه در دوران دفاع مقدس و سردار صفوی است که آمریکایی ها با ماهواره ها کلیه آمار و اطلاعات و ترددهای ما را زیر نظر داشته و اطلاعات لازم از نقل و انتقال نیروها و امکانات و تجهیزات ما را در اختیار دشمن قرار می دادند و عراق هم از این اطلاعات استفاده می‌کرد.

ولی در منطقه شلمچه و خاصه در 5 ضلعی، اوضاع فرق داشت و لشکر 57 حضرت ابوالفضل(ع) و لشکر 19 فجر با رعایت کلیه موازین اطلاعاتی و حفاظتی از جمله در تردد و در حمل و نقل و جا به جایی و استقرار و ارتباطات و تماس ها و با استفاده از استتار و اختفاء، دشمن را غافلگیر کردند. خصوصاً اینکه دو لشکر از یک جناح و پهلو عمل کردند و دشمن حساسیت زیادی نداشت.

* بعد از شکست در عملیات، چطور فرماندهان توانستند یگان‌ها و نیروها را برای انجام یک عملیات بزرگ دیگر در فاصله تنها 2 هفته آماده کنند؟

در آن ایام نیرو به اندازه کافی و نیاز اعزام و سازماندهی شده بود و گردان‌ها تقریباً با کمبود نیرو مواجه نبودند. گردان‌هایی هم که در «کربلای4» وارد عمل شدند به عقب اعزام و از مابقی گردان هایی که آمادگی برای عملیات داشتند، در «کربلای5» کمک گرفته شد.

* مهمترین دستاوردهای عملیات «کربلای5» از نظر شما چه بود؟

یکی از این دستاوردها، تحمیل اراده ملت ایران بر دشمنان اسلام و انقلاب اسلامی است که منجر به قبول بخش مهمی از مطالبات بر حق ملت ایران با تصویب قطعنامه 598 در سازمان ملل شد.

همچنین در این عملیات ما توانستیم ضمن وارد آوردن تلفات سنگین به نیروهای بعثی، اسرا و غنیمت‌های تجهیزاتی زیادی نیز از آنها بگیریم.

* برخی افراد در مقاطع مختلف سعی در ایجاد شبهاتی در جنگ و عملکرد فرماندهان دارند که یک نمونه آن درباره همین عملیات «کربلای4» بود. به نظر حضرتعالی راه مقابله با این شبهه افکنی‌ها چیست؟

باید از طرق مختلف روشن گری کرد و بخش زیادی از این روشنگری می‌تواند توسط نخبگان، دلسوزان و فرماندهان آن دوران صورت بگیرد.

باید از طریق صداوسیما، رسانه ها فضای مجازی، آموزش و پرورش و... این مسایل مطرح شده و در دبیرستان ها و دانشگاه ها به بازگویی حقایق بپردازیم.

از طرف دیگر تدوین این موضوعات در کتب درسی و دانشگاهی توسط اساتید متدین و انقلابی و بازگویی حقایق دفاع ملت ایران دربرابر متجاوزین می‌تواند بسیار راهگشا باشد.

انتهای پیام/

منبع: فارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۵۶۱۲۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خلیج‌فارس از پایه‌های مستحکم هویتی ایرانیان است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خلیج فارس را بخشی از هویت تاریخی و فرهنگی ایرانیان دانست و گفت: خلیج فارس از منابع غنی انرژی و آبراه بی‌نظیر بین‌المللی است، اما مهم‌تر اینکه از استوانه‌های مستحکم هویتی و حوزه‌های مهم تمدنی ما ایرانیان است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، محمدمهدی اسماعیلی پیش از ظهر امروز _دوشنبه، دهم اردیبهشت_ در همایش فرهنگی و هنری روز ملی خلیج فارس اظهار داشت: خلیج فارس از منابع غنی انرژی و آبراه بی‌نظیر بین‌المللی است، اما مهم‌تر اینکه از استوانه‌های مستحکم هویتی و حوزه‌های مهم تمدنی ما ایرانیان است.

وی با بیان اینکه دهم اردیبهشت روز اخراج غربی‌های استعمارگر از پهنه همیشه خلیج فارس است، افزود: شاید عده‌ای تصور می‌کنند ما در موضوع خلیج فارس دعوا و اختلاف قومی داریم، ما با هیچ‌کس در مورد خلیج فارس اختلاف دیدگاه و نظر نداریم و روشن است، خلیج فارس، خلیج فارس است تا ابد و برای ابد به‌عنوان بخشی از تاریخ و هویت ما در تاریخ خواهد درخشید.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: برج آزادی تهران نماد استقلال و آزادی مردم عزیز ایران است، این برج و میدان تاریخی روزهای بزرگی را به خود دیده است؛ از راه‌پیمایی‌های باشکوه تاسوعا و عاشورای سال ۱۳۵۷ تهران گرفته تا ۲۲ بهمن‌های باشکوهی که در اینجا برگزار شده است.

اسماعیلی تصریح کرد: ما در هیچ بخشی از خلیج فارس چه شمال و جنوب آن چیزی جز عظمت فرهنگی ایران را پیدا نمی‌کنیم؛ مدتی پیش در یکی از کشورهای همسایه در جنوب خلیج فارس بودم، چند موزه مهم داشتند که از این موزه‌ها بازدید کردم و هر توضیحاتی که می‌دادند چیزی جز تاریخ پرافتخار ایران عزیز ما نبود.

وی اظهار داشت: بخش مهمی از حوزه فرهنگی در جنوب خلیج فارس هم متأثر از ایران فرهنگی است، ایران فرهنگی ما اساساً در مرزهای جغرافیایی نمی‌تواند محصور باشد.

این خبر در حال تکمیل است...

کد خبر 749047

دیگر خبرها

  • دلنوشته فرمانده اسبق سپاه امیرالمومنین (ع) همزمان با تفحص پیکر شهید «محمدشفیع فیضی‌زاده»
  • تلاش بلینکن برای احیای یک طرح شکست خورده علیه ایران
  • دشوارترین عملیات نظامی در دوران جنگ با عراق /کدام فرمانده سپاه به در روز اول به شهادت رسید؟
  • پیام سردار تنگسیری به کشورهای منطقه از خلیج فارس
  • سردار حاجی‌زاده: اجرای عملیات «وعده صادق» خواست مردم بود
  • بیگانگان به دنبال فروش سلاح در خلیج فارس هستند
  • تنگسیری: آمریکایی‌ها دیگر جایی در خلیج فارس ندارند + فیلم
  • حرکت جبهه جهانی انقلاب، مستحکم‌تر و نیرومندتر از پیش
  • خلیج‌فارس از پایه‌های مستحکم هویتی ایرانیان است
  • امنیت خوبی در منطقه خلیج فارس برقرار است