Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان؛ نفتکش سانچی! این روزها همه این اسم و عبارت را می شناسند. نفتکش غول پیکر ایرانی که در دریای چین در اثر تصادف با یک کشتی دیگر دچار حریق شد و روزها سوخت تا غرق شد.

اوج این حادثه دردناک این است که برخی از هموطنانمان که خدمه این نفتکش بودند در این حادثه ناگوار جانشان را از دست دادند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کشتی غول پیکر چندین روز در حال سوختن بود و تلاش ها برای خاموش کردن و نجات خدمه بی نتیجه ماند تا این که روز یکشنبه خبر رسید که سانچی برای همیشه غرق شده است. در روزهای اخیر در این رسانه و رسانه های دیگر به تفصیل به داستان دردناک سانچی، گذشته و نحوه غرق شدنش پرداخته اند و قصد آن نیست که بار دیگر به این موضوع بپردازیم.

بیشتربخوانید: صفر تا صد ابهاماتی که درباره حادثه تصادف کشتی «سانچی» دارید!

 شاید این حادثه دردناک باعث شده باشد برخی از خود بپرسند که کشتی نفتکش چیست، چقدر بزرگ است و چه شرایطی دارد که این همه تلاش برای خاموش کردن آن بی نتیجه می ماند. ما از زاویه ای به این سوال پاسخ خواهیم داد. به عبارت دیگر می خواهیم شما را با بزرگ ترین کشتی های نفتکشی که تاکنون بشر ساخته آشنا کنیم تا با توجه به بزرگی آن ها و ظرفیتی که دارند دریابید که چرا خاموش کردن چنین محموله عظیمی از نفت و یا میعانات گازی دشوار و در حد غیرممکن است.

۱۰- ملکه بِرگ

 

نفتکش ملکه برگ در ژاپن و توسط گروه صنعتی میتسوی ساخته شده است و در سال ۲۰۰۴ در چیتاگونگ در جنوب شرقی بنگلادش اوراق شد.

 

ظرفیت: ۴۲۳٫۶۹۷ تن

طول کلی: ۳۸۱٫۸۲ متر

سال های فعالیت: ۱۹۷۶-۲۰۰۴

وضعیت: اوراق شده

۹- امپراطور بِرگ

 

نفتکش امپراطور برگ همانند خواهرش توسط گروه صنعتی میتسوی در ژاپن ساخته شده و در سال ۱۹۸۶ در کائوسیونگ تایوان اوراق شد.

ظرفیت: ۴۲۳٫۶۹۷ تن

طول کلی: ۳۸۱٫۸۲ متر

سال های فعالیت: ۱۹۷۶- ۱۹۸۶

وضعیت: اوراق شده

۸- نفتکش های کلاس تی آی

 

نفتکش های کلاس تی آی بزرگ ترین سوپرنفتکش های جهان هستند که در حال حاضر نیست بزرگ ترین نفتکش های در حال خدمت در اقیانوس ها به شمار می آیند.

ظرفیت: ۴۴۱٫۸۹۳ تن

طول کلی: ۳۸۰ متر

سال های فعالیت: ۲۰۰۲- تاکنون

وضعیت: فعال

۷- اِسو پاسیفیک

 

در مورد نفتکش اسو پاسیفیک اطلاعات زیادی وجود ندارد جز این که این کشتی در سال ۲۰۰۲ در گورستان کشتی های گادانی در پاکستان اوراق شد.

ظرفیت: ۵۱۶٫۴۲۱ تن

طول کلی: ۴۰۶٫۵۷ متر

سال های فعالیت: ۱۹۷۷- ۲۰۰۲

وضعیت: اواراق شده

۶- اِسو آتلانتیک

 

در طول جنگ خلیج فارس و قبل از اینکه آتش بس اعلام شود، نفتکش اِسو آتلانتیک در خلیج فارس توسط ناوگان دریایی بریتانیا اسکورت می شد. این کشتی در نهایت در سال ۲۰۰۲ به اوراق کنندگان کشتی در پاکستان فروخته شد

ظرفیت: ۵۱۶٫۸۹۱ تن

طول کلی: ۴۰۶٫۵۷ متر

سال های خدمت: ۱۹۷۷- ۲۰۰۲

وضعیت: اوراق شده

۵- بلامیا

 

نفتکش بلامیا نیز توسط یک کمپانی فرانسوی ساخته شده و به کمپانی نفتی شل تعلق داشت. این کشتی در سال ۱۹۸۴ در دریاهای نروژ زمینگیر شده و در سال ۱۹۸۶ در بندر اولسان کره جنوبی اوراق شد.

ظرفیت: ۵۵۳٫۶۶۲ تن

طول کلی: ۴۱۴٫۲۲ متر

سال های فعالیت: ۱۹۷۶- ۱۹۸۶

وضعیت: اوراق شده

۴- باتیلوس

 

این نفتکش نیز توسط همان شرکت فرانسوی ساخته شده و متعلق به کمپانی نفتی شل بود. در اکتبر ۱۹۸۵ کمپانی رویال داچ شل این کشتی بزرگ را به قیمت ۸ میلیون دلار به اوراق کنندگان فروخت. آخرین سفر دریایی این نفتکش از وستنس نروژ به کائوشیونگ تایوان بود که در ۲۸ دسامبر ۱۹۸۵ به پایان رسید.

ظرفیت: ۵۵۳٫۶۶۲ تن

طول کلی: ۴۱۴٫۲۲ متر

سال های فعالیت: ۱۹۷۶- ۱۹۸۵

وضعیت: اوراق شده

۳- پریریال

 

این کشتی بزرگ ساخت فرانسه تنها نفتکش در کلاس خود بود که دوره فعالیتی بیش از ده سال داشت و تا سال ۲۰۰۳ به فعالیت ادامه می داد. این کشتی غول پیکر نیز در سال ۲۰۰۳ در پاکستان اوراق شد.

ظرفیت: ۵۵۵٫۰۴۶ تن

طول کلی: ۴۱۴٫۲۲ متر

سال های فعالیت: ۱۹۷۹- ۲۰۰۳

وضعیت: اوراق شده

۲- پیِر گیلامات

 

سوپر نفتکش پیِر گیلامات در سال ۱۹۷۷ ساخته شد و به دلیل بزرگی بیش از حد که مانع از استخدام آن می شد در سال ۱۹۸۳ در بندر فجیره زمینگیر شد. همان سال کمپانی هیوندای این نفتکش را خریداری کرده و برای اوراق کردن به بندر اولسان کره جنوبی منتقل گردید.

ظرفیت: ۵۵۵٫۰۵۱ تن

طول کلی: ۴۵۴٫۴۲۳ متر

سال های فعالیت: ۱۹۷۷- ۱۹۸۳

وضعیت: اوراق شده

۱- سیوایز جاینت

 

این کشتی غول پیکر که در طول فعالیت خود به نام های «غول خوشحال»، «Jahre Viking» و «Knock Nevis» نیز مشهور بود یک سوپر نفتکش بزرگ بود که بلندترین نفتکش تمام دوران شناخته می شود. در سال ۲۰۰۹ این کشتی عظیم الجثه توسط یک کمپانی اوراق کننده کشتی در هند خریداری شده و بعد از مراسمی خاص در گجرات هند اوراق شد.

ظرفیت: ۵۶۴٫۶۵۰ تن

طول کلی:۴۵۸٫۴۶ متر

سال های فعالیت: ۱۹۷۹- ۲۰۰۹

وضعیت: اوراق شده

منبع:روزیاتو

انتهای پیام/

10 کشتی نفتکش غول پیکری که تاکنون جهان به چشم دیده است

منبع: باشگاه خبرنگاران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۶۴۲۱۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصاویر دیده نشده از محمدرضا شجریان

آفتاب‌‌نیوز :

محمدرضا شجریان، خواننده محبوب و استاد آواز موسیقی اصیل ایران در سال ۱۳۱۹ در شهر مشهد در خانواده‌ای مذهبی متولد شد. پدرش قاری قرآن بود و صوت قرآن را از ۸ سالگی به محمدرضا که صدای خوشی داشت نیز آموخت.

شجریان با اولین معلم موسیقی خود در سال ۱۳۳۶ زمانی آشنا شد که برای تحصیل به دانشسرای مقدماتی مشهد وارد شد. وی دو سال بعد علاوه بر تلاوت قرآن، برای رادیو خراسان آواز‌های بدون موسیقی را نیز اجرا کرد.

شجریان که پس از دریافت دیپلم از دانشسرای عالی، به استخدام آموزش و پرورش درآمده بود از سال ۴۶ پس از چند سال تدریس در دبستان‌های مشهد به تهران منتقل شد. وی در تهران نزد اسماعیل مهرتاش درس آواز آموخت و همزمان خوشنویسی و نوازندگی سنتور را نیز پی گرفت.

اولین اجرا و ضبط صدای شجریان در پاییز سال ۴۶ در غالب برنامه «برگ سبز شماره ۲۱۶» از رادیو ایران پخش شد. اما او به دلیل اینکه پدرش می‌خواست نام «شجریان‌ها» با قرائت قرآن شناخته شود، در برنامه‌های رادیویی خود را با نام «سیاوش بیدکانی» معرفی کرد. تا اینکه در سال ۱۳۵۰ پدرش به خوانندگی آواز توسط وی رضایت داد و شجریان با نام خود در رادیو و تلویزیون حاضر شد. او در سال ۱۳۵۰ با فرامرز پایور آشنا شد و آموزش سنتور و ردیف آوازی «صبا» را نزد وی آغاز کرد.

شجریان همزمان با هوشنگ ابتهاج، شاعر پرآوازه متخلص به «سایه» آشنا شده و به واسطه وی همکاری با برنامه «گلها» در رادیو را آغاز کرد. محمدرضا شجریان در این مدت در رادیو با بزرگان موسیقی نظیر احمد عبادی، حسن کسایی، جلیل شهناز، فرهنگ شریف و فرامرز پایور قطعات بسیاری را اجرا کرد.

شجریان آموزش سبک آوازی «طاهرزاده» را از سال ۱۳۵۱ نزد «نور علی خان برومند» آغاز کرد و در سال ۱۳۵۲ نیز با عبدالله دوامی آشنا شد و ردیف آوازی وی را آموخت. او در همان سال در کنار هنرمندان بی نظیر موسیقی سنتی ایران نظیر محمدرضا لطفی، حسین علیزاده، جلال ذوالفنون و ناصر فرهنگ‌فر به عضویت مرکز حفظ و اشاعه موسیقی به سرپرستی داریوش صفوت پیوست.

سال ۱۳۵۴ شجریان به همراه محمرضا لطفی و ناصر فرهنگ‌فر در «جشن هنر شیراز» کنسرت «راست پنجگاه» را اجرا کردند. محمدرضا شجریان که پیش از انقلاب سال ۵۷ رادیو ملی را مانند بسیاری دیگر از هم دوره‌های خود ترک کرد. وی به همراه محمدرضا لطفی و حمایت هوشنگ ابتهاج که او هم پس از رویداد تلخ میدان ژاله از کار در رادیو دست کشیده بود، کانون «چاووش» را بنیان گذاشت.

شجریان با کانون چاووش که اکثر اعضای آن از گروه شیدا و عارف بودند آثار بسیاری را خواند که تعداد زیادی از آن‌ها محتوای انقلابی و ملی داشتند. «شب نورد» یا (برادر نوجوونه) از چاووش ۲ و «سپیده یا ایران‌ای سرای امید» و «ایرانی به سر کن خواب مستی» از چاووش۶، «همراه شو عزیز» و «ایران خورشیدی تابان دارد» از چاووش، از جمله این آثار هستند.

منبع: خبرگزاری ایلنا

دیگر خبرها

  • پهپاد آمریکا و نفتکش انگلیس هدف قرار گرفت
  • شهرک بازیافت در قم احداث می شود
  • تصاویر دیده نشده از محمدرضا شجریان
  • قانون جدید مالیات؛ زمینه ساز کتمان معاملات
  • مزایای کریدور حمل‌ونقل سبز و دیجیتال دریایی چیست؟
  • تلاش برای توسعه جاسک با محور فعالیت‌های شیلاتی
  • تهدیدهای ترانزیت دریایی در ۱۴۰۳
  • تصویر دیده نشده از محمدرضا شجریان
  • مجتمع کُک طبس باید به حداکثر ظرفیت تولید برسد
  • ابلاغ ۸۲۱میلیارد تومان منابع ازمحل فروش اوراق به پروژه های اردبیل