Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارس نیوز»
2024-04-29@04:04:35 GMT

مهاجرت از تهران به دلیل گرانی مسکن

تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۶۶۴۰۳۵

به گزارش پارس نیوز،

 مسئولان بر این باورند که لازم است طرح‌هایی مورد حمایت قرار گیرند که به دنبال اجرای آنها اقتصاد روستا پویا شود تا کسانی که به سودای زندگی بهتر و ارزان‌تر راهی روستا‌ها می‌شوند، درنهایت سرشکسته و مستاصل نشوند.

پدیده مهاجرت به اشکال مختلفی چون مهاجرت از روستا به شهر،‌ از شهر به روستا، از روستا به روستا یا از شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ در جوامع اتفاق می‌افتد، شکل غالب مهاجرت نیز در اکثر کشورهای جهان سومی حرکت یک سویه و بدون بازگشت از روستا به شهر است، اما در این میان طی دهه اخیر شاهد شکل‌گیری نوع جدیدی از شکل مهاجرت به نام مهاجرت معکوس هستیم که از شهر به روستا اتفاق می‌افتد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



بر‌اساس آمار منتشر شده، طی سال‌های 90 تا 95، نزدیک به ٣٥٠‌‌هزار و ٦٣٢ نفر از استان تهران به سایر استان‌های مختلف کشور مهاجرت داشته اند که 89‌هزار نفر این مهاجرت‌ها معادل 25‌درصد به استان البرز بوده است. همچنین بر‌اساس سرشماری نفوس و مسکن، سال 95 تعداد 50‌هزار و 885 نفر از البرز به تهران مهاجرت کرده‌اند که 10‌درصد کل مهاجران به پایتخت را تشکیل می‌دهد. بالاترین مهاجرت‌ها به استان تهران پس از البرز از استان‌های لرستان، همدان و خراسان رضوی بوده است.

**مهاجرت معکوس از پایتخت
چند سالی است که شاهد شکل‌گیری پدیده جدیدی در پایتخت به نام مهاجرت معکوس هستیم که طی آن ساکنان شهر تهران بنا به دلایل مختلفی عازم روستا می‌شوند. عمده مقاصد تهرانی‌ها نیز استان‌های البرز، گیلان، مازندران و جزیره کیش هستند. آن‌طور که مسئولان مربوطه اذعان می‌دارند در حال حاضر مهاجرت معکوس از کلانشهرها به روستاهای بالای 20 خانوار در کشور روند رو به رشدی را طی می‌کند که طی آن 134 روستای زیر 20 خانوار پس از سرشماری جمعیت به بالای 20 خانوار افزایش یافته که این نیاز شکل‌گیری اقتصاد خرد در روستاها را طلب می‌کند.

اخیرا ابوالفضل رضوی، معاون توسعه روستایی و مناطق محروم نهاد ریاست‌جمهوری در این زمینه گفته است: «هدف ما تلاش در راستای افزایش درآمد و اشتغال‌زایی برای روستاییان است تا مهاجرت معکوس در روستاها اتفاق بیفتد.»

**دلایل مهاجرت معکوس
دلایل مختلفی برای مهاجرت از شهرها به روستاها بیان شده است. گرانی مسکن، آلودگی هوا، زلزله، حمل و نقل و ترافیک عمده دلایل مهاجرت معکوس از پایتخت ایران به روستاهاست. درمجموع، بازگشت به زادگاه،‌ ماندن نزد اقوام و خویشاوندان، پیدا کردن مشاغل بومی در محل، کسب درآمد بهتر، کسب آرامش، تنها و مستقل بودن از خانواده، آب و هوای مناسب برای وضعیت جسمی،‌ فراغت شغلی مثل بازنشستگی، از کارافتادگی و...، قیمت مناسب زمین و مسکن، داشتن زمین و ملک در محل از جمله انگیزه‌هایی است که کارشناسان برای مهاجرت معکوس ذکر کرده‌اند.

همچنین بر‌اساس بررسی‌های انجام شده، شهرنشین‌ها عمدتا بعد از مهاجرت به روستا مشاغلی چون بنگاهداری مسکن و مصالح، عمده‌فروشی (تجارت)، کشاورزی، دامداری، باغداری، پرورش گل و گیاه، پرورش ماهی، خرده فروشی، ماهیگیری و... را به عنوان شغل خود انتخاب می‌کنند.

**گرانی مسکن
همان‌طور که اشاره شد گرانی مسکن در شهر تهران از جمله دلایلی است که پایتخت نشینان را به سودای داشتن مسکن مناسب و ارزان‌تر به روستاها سوق می‌دهد. طبق مطالعات انجام شده عمدتا نوع مسکن شهرنشینان بعد از مهاجرت معکوس به صورت سازمانی (اداری)،‌ خریداری، ‌موروثی، جایزه،‌ رهن و اجاره یا سکونت در منازل بستگان است.

در حالی که به‌طور متوسط 33‌درصد از هزینه‌های سبد هر خانوار ایرانی صرف هزینه مسکن می‌شود، این رقم در تهران به بیش از 48‌درصد می‌رسد که این مساله باعث شده خرید مسکن در سایر شهرها جذابیت بیشتری پیدا کند.

**عملکرد معاملات در تهران
آماری که بانک مرکزی در رابطه با معاملات املاک و مستغلات در پایان آذر سال جاری منتشر کرده است، نشان می‌دهد که متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی در تهران حدود پنج‌میلیون تومان بوده که بیانگر افزایش4.1 ‌درصدی نسبت به آبان‌ و 14.9‌درصدی در قیاس با آذر سال گذشته است.

بیشترین رشد متوسط قیمت در این ماه به منطقه پنج با 24.4‌درصد و کمترین میزان رشد به منطقه 16 با 5.3درصد افزایش اختصاص دارد. در میان مناطق 22گانه شهرداری تهران بیشترین متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای مسکونی معامله شده حدود 10‌میلیون و 600‌هزار تومان در منطقه یک و کمترین آن با دو‌میلیون و 400‌هزار تومان در منطقه 18 ثبت شده است که در هر دو مورد افزایش وجود دارد. بنابراین گزارش، در 9‌ماهه سال جاری تعداد آپارتمان‌های مسکونی در مجموع به 131‌هزار واحد در تهران رسیده که نسبت به همین مدت در سال قبل 12‌درصد افزایش دارد.

در این بازه زمانی متوسط قیمت یک مترمربع بنای واحد مسکونی حدود چهار‌میلیون و 700‌هزار تومان بوده که رشد هشت‌درصدی دارد. گزارش بانک مرکزی از تحولات اجاره‌بها نیز حاکی از آن است که در آذرماه شاخص کرایه مسکن اجاری در تهران 10.8‌درصد و در کل مناطق شهری 9.7درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش دارد.

**استان‌های برگزیده تهرانی‌ها
گرانی سر به فلک کشیده مسکن در تهران، پایتخت‌نشینان را راهی استان‌های البرز، گیلان، مازندران و جزیره کیش کرده است. آن‌طور که خبرگزاری ایسنا گزارش می‌دهد برای خرید یک آپارتمان 80 متری در منطقه صدف کیش که یکی از بهترین مناطق این جزیره محسوب می‌شود، باید حدود 370‌میلیون تومان هزینه کرد، در حالی که برای خرید یک آپارتمان 80 متری در مناطق غرب تهران باید حدودا دو برابر این مبلغ را پرداخت کرد.

به‌طور کلی متوسط قیمت آپارتمان در کیش از متری دو‌میلیون و 800‌هزار تومان با عمر متوسط 15 سال تا حتی متری 25‌میلیون تومان در برج‌های لوکس متغیر است که این طیف گسترده مطابق با تمام بودجه‌ها و سلایق است. بنابراین، برای خرید یک آپارتمان 80 متری در کیش می‌توان از حداقل 224‌میلیون تا حداکثر دو‌میلیارد تومان هزینه کرد.

**هزینه بالای زندگی؛ عامل بازگشت به زادگاه
یک عضو کمیسیون عمران مجلس با موثر دانستن سه عامل گرانی خانه، آلودگی هوا و وضعیت اقتصادی خانوار در افزایش مهاجرت معکوس از تهران به روستاها در گفت‌و‌گو با «آرمان» می‌گوید: رکود بازار مسکن تاثیرات عمده‌ای بر زندگی مردم گذاشته و واقعا امکان خانه دار شدن در تهران بسیار سخت شده است. به نوعی مردم دور خودشان می‌چرخند. درحالی که سال‌ها تلاش می‌کنند، اما موفق به خانه دار شدن نمی‌شوند.

محمد دامادی می‌افزاید: آلودگی هوا و وضعیت اقتصاد خانوار نیز دو عامل دیگری هستند که بر افزایش مهاجرت معکوس تاثیرگذارند. زمانی که رونق اقتصادی حاکم بود، مردم با امید یافتن شغل و زندگی بهتر به تهران مهاجرت می‌کردند، اما متاسفانه امروز به دلیل عدم گردش اقتصادی، اشتغال کم رونق شده و هزینه زندگی بالا رفته که تمام اینها باعث می‌شود مردم دوباره به زادگاه خودشان برگردند.

او با بیان این مطلب که ما در بخش روستایی خیلی نتوانستیم موفق عمل کنیم، ادامه می‌دهد: طبیعتا افرادی که به روستا می‌روند،‌ در آنجا هم دچار مشکل می‌شوند، چون ما در بخش روستایی فقط به اجرای طرح هادی و ایجاد آسفالت اکتفا کرده ایم و روستاها را از نظر اقتصادی توانمند نساخته‌ایم.

این نماینده مجلس می‌گوید: اگر دولت بتواند طرح‌هایی را حمایت کند که اقتصاد روستا را پویا می‌کنند، درنتیجه موفق خواهد شد و درغیر اینصورت زندگی کسانی که به روستاها مهاجرت کرده‌اند چندان تغییری نمی‌کند و تنها هزینه مسکن و زندگی اولیه آنها کاهش می‌یابد و باز هم بحث رکود بر اشتغال تاثیرگذار خواهد بود و افراد را مستاصل می‌کند.

*منبع: روزنامه آرمان، 1396.10.28
**گروه اطلاع رسانی**9370**1601** تنظیم : مهدی احمدی **انتشار : شهناز حسنی

منبع: پارس نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارس نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۶۶۴۰۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عزم ملی برای حل مشکلات پایتخت شکل بگیرد/ضرورت استفاده از ظرفیت معتمدین محلات در سایر کلانشهرها

به گزارش «نماینده»، سوده نجفی صبح امروز در نطق پیش از دستور خود که به مناسبت روز شوراها انجام شد، گفت: ۹ اردیبهشت روز شوراهای اسلامی شهر و روستا را خدمت همه اعضای شوراهای اسلامی سراسر کشور به ویژه اعضای شورای اسلامی شهر تهران تبریک و تهنیت عرض می‌کنم و شورای اسلامی شهر و روستا نماد مردم سالاری و مشارکت شهروندان در اداره امور شهر و روستا است که در راستای حاکمیت مردم بر سرنوشت خود به فرمان بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) تشکیل شد. هرچند سالهای زیادی از زمان صدور فرمان امام خمینی (ره) تا برگزاری اولین انتخابات شوراها طی شد؛ اما تشکیل این پارلمان محلی نشان داد جمهوری اسلامی ایران در اداره شهر و حتی روستا به نظر مردم توجه و با برگزاری انتخابات از آنها برای کمک به توسعه و آبادانی دعوت می‌کند و همان طور که رهبر معظم انقلاب اسلامی اشاره داشتند انتخابات شوراها گامی بسوی تحقق کامل قانون اساسی و در جهت تحکیم پایه‌های انقلاب و استحکام قدرت انقلاب در کشور است.

وی با بیان اینکه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در فصل هفتم خود به موضوع شوراهای شهر و روستا اشاره داشته که این امر بیانگر توجه قانون اساسی به مسئله شوراها که پایین ترین سطح مشارکت شهروندان در اداره امور شهر و روستا است، می‌باشد، اظهارکرد: بسیاری از شهروندان در شهر و روستاهای کشور که دل در گروی توسعه و آبادانی شهر و دیار خود دارند. بر همین اساس در مسیر خدمت قدم برداشته و اعتماد شهروندان را کسب کرده اند. وجود بیش از ۱۲۶ هزار نفر اعضای شورای اسلامی شهر و روستا در سراسر کشور نشان دهنده استقبال شهروندان از شوراها می باشد که این مسئله سرمایه ارزشمند اعتماد عمومی را به ارمغان آورده است.

رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران در ادامه نطق خود که متن آن را در اختیار رسانه‌ها قرار داده است، گفت: سیاستگذاری برای اداره روستا و شهر با توجه به فرصت ها، چالش ها، مطالبات شهروندان و موقعیت های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی و همچنین نظارت بر عملکرد دهیاری و شهرداری یکی از مهمترین وظایف شورای اسلامی شهر و روستاست و اعضای شورا باید همانگونه که در قانون وظایف و اختیارات شوراهای اسلامی کشور تاکید شده عمل کنند. متاسفانه در سال های اخیر در برخی شهرها و روستاهای کشور تعدادی از اعضا فراتر از آنچه که قانون به آنها اجازه داده است عمل کردند که این مسئله مسیر توسعه و پیشرفت را با چالش مواجه کرده است.

وی بیان کرد: قدرت شورای اسلامی شهر و روستا در محدوده همان شهر و روستا و بیشتر معطوف به مدیریت شهری می باشد؛ لذا بی توجهی به برخی تصمیمات، نظرات و انتقادات اعضای آن توسط شهرداری ها بیش از آنکه متوجه عضو یا اعضایی از شورا شود، سبب خدشه به جایگاه شورای اسلامی و نظر و رای شهروندان می باشد؛ چرا که شهروندان با رأی خود، اعضای شورای اسلامی شهر و روستا را انتخاب و اعضای شورا نیز دهیار و شهردار را انتخاب می کند؛ دهیاران و شهرداران به امکاناتی که به امانت در اختیار آنها قرار گرفته و قدرت اجرایی که در اداره امور شهر به واسطه رأی اعضای شورا دارند غره نشوند و فراموش نکنند که بر اساس بند یکم ماده ۷۱ قانون تشکیلات، وظایف و انتخاب شوراهای اسلامی کشور با رای آنها که نماینده مردم هستند بر مستند خدمت به مردم قرار گرفته‌اند.

نجفی افزود: از سوی دیگر این امر نه تنها با تاکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر حفظ وحدت و پرهیز از اختلاف و تفرقه در تضاد است؛ بلکه سایر نهادها و سازمان ها تحت تاثیر این فضا در انجام وظایف خود نسبت به شهر و شهروندان بی توجه شده و جایگاه شوراهای اسلامی شهر و روستا تضعیف و در نهایت خدمت به شهروندان که نیت قلبی همه اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا در سراسر کشور می باشد با مشکل رو به رو می شود. امروز بسیاری از مشکلات و معضلات شهر روستا خارج از وظایف و اختیارات مدیریت شهری بوده و سایر نهادها و سازمان‌ها با بی توجهی خود به آن، سبب ظهور و بروز مشکلات شده‌اند و با عدم تبیین درست وظایف مدیریت شهری اولین نهادی که با هر پدیده و رخ دادی متوجه شهروندان است مدیریت شهری می باشد. فارغ از اینکه حل برخی از مشکلات و معضلات روستا و شهر وظیفه دهیاری و شهرداری نبوده و یا برای حل آن سایر سازمانها و نهادها نیز باید ورود جدی داشته باشند که در این راستا شوراهای اسلامی شهر و روستا می‌توانند با ابزار نظارتی و قانونی خود همچون اصل یکصدو سوم قانون اساسی ورود نمایند.

به گفته نجفی، شهر تهران به دلیل آنکه پایتخت جمهوری اسلامی ایران است و همچنین جمعیت آن دارای مشکلات و معضلات متفاوت‌تری نسبت به سایر کلانشهرهای کشور می باشد و یکی از بارزترین مشکل تهران آلودگی هوا و ترافیک است که در این زمینه‌ تنها مدیریت شهری وظیفه ندارد؛ بلکه سایر نهادها و سازمان‌ها نیز دارای وظایفی هستند و باید نسبت به وظایف خود عمل کنند. از سوی دیگر برخی از مشکلات آن نیازمند همکاری و تعامل همه نهادها می‌باشد. همانگونه که شهر تهران را یک شهر ملی می‌دانیم باید یک عزم ملی نیز برای حل مشکلات آن شکل بگیرد.

رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران افزود: طرح جامع مدیریت شهری و روستایی یکی از راه های برون رفت شهرها شهر تهران، کلانشهر ها و شهرهای بالای یکصدهزار نفر جمعیت می باشد که این طرح با وجود تصویب در کمیسیون تخصصی هنوز در مجلس شورای اسلامی به تصویب نرسیده که مطالبه جدی شوراهای اسلامی شهر و روستا از مجلس دوازدهم تصویب و ابلاغ هرچه سریع‌تر آن است.

نجفی گفت: یکی از بهترین راه‌های اداره شهر و روستا مشارکت مردم در اداره امور است و مدیریت شهری باید با دعوت از صاحب نظران، متخصصان، معتمدین تلاش کند آنها را در آبادانی محله، منطقه و شهر به صورت مستقیم مرتبط کند. تا با مشارکت جدی و فعال مواردی که خواسته و مطالبه شهروندان و مطابق با فضای فرهنگی و اجتماعی آن محله و منطقه می باشد شکل بگیرد. اینکار قطعا سبب می‌شود تا از انجام پروژه‌ها و اقداماتی که هزینه‌ها زیادی برای اجرای آن صورت می‌گیرد و خواست و رضایت شهروندان را به همراه ندارد، جلوگیری شود و اقدامات مدیریت شهری به سمت مشکلات و معضلات ملموس‌تری حرکت کند.

رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران ادامه داد: مشارکت مردم که به درستی از سوی رهبر معظم انقلاب به عنوان کلیدواژه و بخش مهم شعار سال ۱۴۰۳ انتخاب شده است از شوراهای اسلامی شهر و روستا که خود برآمده از رأی مردم بوده باید بیشتر و بهتر از سایر نهادها مورد توجه قرار گیرد. توسعه همه جانبه و عدالت محور شهر و روستا بدون در نظر گرفتن خواست شهروندان و مشارکت دادن آنها در امور شهر سخت و دشوار است. شورای اسلامی شهر تهران بر همین اساس تشکیل ستاد راهبری محلات را در دستور کار خود داشته که امروز همزمان با روز شوراها ارکان اجرایی محلات و معتمدین شورا در ترکیب هیئت امنای ۳۵۲ محله شهر تهران به صورت رسمی آغاز به کار می کند. امید است این موارد و استفاده از ظرفیت و معتمدین محلات در سایر کلانشهرها نیز مورد توجه قرار گیرد و از تجربیات آنها برای اداره بهتر شهر استفاده شود.

دیگر خبرها

  • مردم از گرانی فوق العاده رنج می‌برند
  • آیت الله مکارم شیرازی: مردم از گرانی، فوق العاده رنج می‌برند
  • مهاجرت معکوس در ۲۰۰ روستای کردستان از دستاوردهای دولت سیزدهم است
  • وقوع مهاجرت معکوس در ۲۰۰ روستای کردستان
  • حمایت از طرح‌های اشتغال‌زایی روستایی در همدان
  • عزم ملی برای حل مشکلات پایتخت شکل بگیرد/ضرورت استفاده از ظرفیت معتمدین محلات در سایر کلانشهرها
  • عمران وآبادانی روستاهای استان در قالب طرح هادی
  • علت گرانی شدید قیمت پیاز چیست؟
  • علت گرانی شدید قیمت پیاز مشخص شد
  • اجرای طرح هادی و پروژه‌های عمرانی در روستا‌های سروآباد