Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری صدا و سیما»
2024-05-01@22:26:28 GMT

حذف مشهد از اجرای طرح غربالگری ژنتیک

تاریخ انتشار: ۲ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۷۳۵۷۲۹

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان رضوی ، آمارهای اعلام‌شده از‌سوی اداره کل بهزیستی خراسان‌رضوی، حکایت از آن دارد که هر سال ٢ تا ۵درصد نوزادان استان با ناهنجاری‌های مادرزادی متولد می‌شوند و حالا حدود ٢۵٠ تا ٣٠٠هزار نفر از جمعیت استان را معلولانی تشکیل می‌دهند که با اختلالات ژنتیکی متولد شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

انجام مشاوره‌های ژنتیک قبل‌از ازدواج، یکی از راهکارهایی است که می‌تواند در کاهش بروز درصد زیادی از معلولیت‌ها مؤثر باشد.

این طرح در سه سال گذشته در شماری از شهرستان‌های کشور به‌صورت آزمایشی اجرا شد و سال گذشته حدود ١٠٠‌هزار زوج و حدود یک‌هفتم ازدواج‌ها به لحاظ مشکلات ژنتیکی غربالگری شده‌اند.

پس‌از تصویب آیین‌نامه طرح اجبار غربالگری ژنتیک در هیئت دولت که با همکاری سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت تدوین شده است، آمادگی اجرای آن در تمام کشور وجود دارد تا به این ترتیب در آینده، جامعه‌ای شاداب و پویا داشته باشیم.

بر‌‌اساس این غربالگری، همه زوج‌های جوان باید پرسش‌نامه‌هایی را قبل از ازدواج تکمیل کنند تا از تولد نوزادان معلول جلوگیری شود. غربالگری قبل از ازدواج با هدف راهنمایی و هدایت زوج‌های جوان، افزایش آگاهی و دانش آنان درراستای کاهش معلولیت‌ها انجام می‌شود؛ با‌این‌حال هنوز مشکلاتی برای اجرای این طرح در مشهد وجود دارد.

سهمیه ١٠ هزار نفری استان

معاون پیشگیری اداره کل بهزیستی خراسان‌رضوی در‌این‌باره اظهار کرد: به‌دلیل اینکه مجوز ارائه پرسش‌نامه‌ها در خانه‌های بهداشت مشهد را دراختیار نداریم، این طرح اکنون فقط در شهرستان‌های نیشابور، تربت‌حیدریه، سبزوار، کاشمر و فیروزه در‌حال اجراست.

مسعود هنربخش ادامه داد: برای اجرای این طرح در سال ٩۶، سهمیه ١٠‌هزار نفر به خراسان‌رضوی اختصاص یافته است. از این میان، هشت‌هزار سهم برای غربالگری زوج‌ها و دو‌هزار سهم برای دانش‎آموزان مقطع دهم و یازدهم در‌نظر گرفته شده است. وی با بیان اینکه برای اجرای این طرح تاکنون ۵٠٠‌میلیون‌تومان هزینه شده است، گفت: این طرح به‌رایگان برای افراد اجرا می‌شود.

شناسایی ۶٠٠ زوج پرخطر

هنربخش اضافه کرد: تاکنون از پنج‌هزارو۵٠٠‌فرد غربال‌شده، ۶٠٠‌زوج پر‌خطر شناسایی شده‌اند که برای انجام آزمایش‌های ژنتیک ارجاع داده و ٢٧٠‌زوج از این تعداد، موفق به انجام این آزمایش‌ها شده‌اند.

وی همچنین درباره دانش‌آموزان غربال‌شده در این شهرستان‌ها اظهار کرد: تاکنون هزارو٢٠٠نفر از دانش‌آموزان غربال شده‌اند تا در‌میان این افراد، کارهای تشخیصی لازم صورت گیرد و در آینده، تمهیدات لازم برای ازدواج یا فرزندآوری درنظر گرفته شود.

معاون پیشگیری اداره کل بهزیستی استان با بیان اینکه در مشهد، مراکز بهداشت، اجازه حضور غربالگران ژنتیک را نداده‌اند، ادامه داد: در‌حالی‌که در مشهد، هم اعتبارات و هم مراکز مشاوره ژنتیک کافی وجود دارد، طرح در این شهر اجراشدنی نیست.

وی بیان کرد: ١٨‌مرکز مشاوره در خراسان‌رضوی فعالیت می‌کنند که ١١‌مرکز در مشهد هستند و بقیه مراکز در دیگر شهرستان‌ها قرار دارند.

نبود تفاهم بین وزارت بهداشت و بهزیستی

عضو مجمع نمایندگان خراسان‌رضوی نیز درباره علت اجرا‌نشدن طرح غربالگری ژنتیک در مشهد گفت: متأسفانه هنوز برخی مشکلات کلان میان وزارت بهداشت و سازمان بهزیستی کشور مطرح است؛ به‌همین‌دلیل اجرای این طرح در خانه‌های بهداشت امکان‌پذیر نیست.

بهروز بنیادی ادامه داد: این اختلافات میان دو ارگان بر سر تقسیم وظایف و چگونگی انجام آن است. هنوز بر سر اینکه چه مقدار از وظایف را بهزیستی و چه مقدار را وزارت بهداشت انجام دهد، اختلاف است.

وی افزود: طی چند روز گذشته با رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت‌و‌گو کردم که وی از برقراری تفاهم امیدوار بود. مشکل دیگری که در این طرح وجود دارد، نبود یک راهنمای بالینی و علمی در اجرای آن است؛ به‌این‌صورت که ممکن است در اجرای آزمایش‌های ژنتیک زیاده‌روی صورت گیرد و فساد ایجاد شود. بر‌همین‌اساس باید درباره نحوه تحت‌پوشش‌قرار‌دادن آزمایش‌های ژنتیک برنامه‌ریزی صحیحی صورت گیرد.

این نماینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ممکن است برخی سوءاستفاده کنند و برای همه مراحل اولیه زوج‌ها، آزمایش ژنتیک تجویز کنند که شاید ضروری نباشد.

بنیادی درباره مزیت‌های اجرای طرح غربالگری ژنتیک گفت: ازآنجاکه در کشور ما ازدواج‌های فامیلی بسیار شیوع دارد، اجرای این طرح، خوب است و از انتقال بیماری‌های ارثی و ژنتیکی جلوگیری می‌کند.

بی‌اطلاعی علوم پزشکی

اگرچه معاون پیشگیری اداره کل بهزیستی استان، علت اجرایی‌نشدن این طرح در مشهد را، به‌تفاهم‌نرسیدن وزارت بهداشت و بهزیستی در سطح کلان اعلام کرده است، حمیدرضا بهرامی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در گفت‌وگو با شهرآرا از مکاتبات اداره کل بهزیستی استان مبنی‌بر درخواست همکاری برای اجرای طرح غربالگری ژنتیک اظهار بی‌اطلاعی کرد.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iribnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری صدا و سیما» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۷۳۵۷۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دستگاه آزمایش غربالگری بیماری‌های ویروسی در قم به بهره‌برداری رسید

مدیرکل انتقال خون قم روز دوشنبه گفت: به همت و تلاش مسئولان با مستقر شدن دستگاه Alinity i در سازمان انتقال خون استان قم، آزمایش‌های غربالگری برای بیماری‌های HIV، هپاتیت B، هپاتیت C و سیفلیس به روش کمی لومینسانس و با کمترین زمان انجام می‌شود.

مهدی پهلوانی افزود: نمونه خون‌های اهدایی پس از انجام آزمایش و مشخص شدن نتایج مورد استفاده قرار می‌گیرد.

او گفت: دستگاه Alinity i از شرکت Abbott یک سیستم تشخیص پزشکی پیشرفته است که برای استفاده در آزمایشگاه‌های بالینی طراحی شده است.

مدیرکل انتقال خون قم اضافه کرد: این دستگاه بخشی از خانواده وسیع‌تری از سیستم‌های آزمایشگاهی Alinity است و برای افزایش بهره‌وری، ساده‌سازی فرآیند‌ها و بهبود کیفیت نتایج آزمایش‌های پزشکی طراحی شده است.

به گفته پهلوانی، دستگاه Alinity i به خصوص برای آزمایشات ایمونولوژی (سنجش و تجزیه و تحلیل سیستم ایمنی) به کار می‌رود.

مدیرکل انتقال خون قم با اشاره به هزینه ۷۰ میلیارد ریالی خرید این دستگاه، گفت: از ویژگی‌های بارز این دستگاه می‌توان به سرعت بالا، دقت عالی و قابلیت ادغام با سایر سیستم‌های آزمایشگاهی اشاره کرد؛ این دستگاه با استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته، قادر به انجام طیف وسیعی از آزمایش‌های ایمونولوژیکی است.

پهلوانی مزایای استفاده از دستگاه Alinity i را، کارایی بالا، دقت عالی، انعطاف‌پذیری، ساده‌سازی فرآیند‌ها و کاهش نیاز به فضای فیزیکی برشمرد.

مهدی متقیان سرپرست هماهنگی امور عمرانی استانداری و مدیرکل پدافند غیرعامل قم در پایان مراسم، به مناسبت روز ملی خلیج فارس خون خود را اهدا کرد.

دستگاه اتوماسیون تعیین گروه‌بندی خون، نیز سوم اردیبهشت‌ماه جاری با حضور حسن نادری معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری قم در اداره کل انتقال خون این استان به بهره‌برداری رسیده بود.

با استفاده از دستگاه اتوماسیون تعیین گروه‌بندی خون، جدا از گروه‌بندی اصلی خون، تمام گروه‌های فرعی خون نیز به‌صورت هوشمند و تمام الکترونیک تعیین می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان قم قم

دیگر خبرها

  • افتتاح بزرگ ترین نیروگاه خورشیدی سقفی کشور در مشهد
  • برگزاری آزمون غربالگری شانزدهمین المپیاد علمی دانشجویان علوم پزشکی
  • آغاز طرح غربالگری بینایی‌سنجی کودکان ۳ تا ۶ سال در کرمانشاه
  • آغاز طرح غربالگری بینایی کودکان ۳ تا ۶ سال در استان
  • بهره‌مندی ۳۶۰۰ دانش‌آموز مازندرانی از طرح سراد
  • دستگاه غربالگری سرطان سینه با قیمت کمتر ساخته شد
  • دستگاهی برای غربالگری سرطان سینه با قیمت کم‌تر ساخته شد
  • آغاز طرح غربالگري بينايي کودکان 3 تا 6 سال دراستان کرمانشاه
  • دستگاه آزمایش غربالگری بیماری‌های ویروسی در قم به بهره‌برداری رسید
  • غربالگری و تشخیص زودهنگام ۶ نوع سرطان با محصول ایرانی جدید