Web Analytics Made Easy - Statcounter


کارشناس صنعت حمل و نقل جاده ای گفت: در دنیا آمار ترددهای یک سر خالی کامیون‌ها، حدود ۱۰ درصد کل ترددها است؛ ولی در ایران ۴۵ درصد ترددهای بین شهری ناوگان باری، یک سر خالی انجام می شود.

به گزارش امتداد نیوز، حمید آذرمند در نشست خبری خود با خبرنگاران با بررسی نقاط قوت و ضعف حمل و نقل جاده‌ای ایران، از نقش استارتاپ ها به‌عنوان یک راه حل برای بحران توزیع بار و کالا میان رانندگان کامیون در ایران نام برد و گفت: حمل و نقل جاده‌ای ایران به لحاظ کیفیت، فاصله زیادی با استانداردهای روز دنیا دارد و استارتاپ‌ها در شرایط فعلی، تنها راه‌حل‌های موجود برای افزایش بهره‌وری و تحول در نظام حمل و نقل جاده ای بار هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه توسعه ناوگان حمل و نقل با مشارکت بخش خصوصی و سرمایه گذار خارجی محقق می‌شود، افزود: به دلیل فراهم نبودن زیرساخت‌ها، حوزه حمل و نقل جاده‌ای با چالش‌های بسیاری مواجه است. ریشه این چالش‌ها به سه مؤلفه اصلی نبود زیرساخت‌ها، ناوگان فرسوده و کارآیی پایین برمی‌گردد و در شرایط موجود، تنها راهکار بهبود وضعیت حمل و نقل تکنیک هایی است که بتواند کارآیی را افزایش دهد.

همچنین حامد تاج‌الدین، کارشناس کسب و کار الکترونیکی حمل و نقل جاده ای با بیان اینکه در ایران سالانه ۱.۵ میلیارد دلار هزینه تردد یک سر خالی ناوگان حمل‌ونقل بار جاده‌ای‌ می‌شود، اظهار داشت: در دنیا آمار ترددهای یک سر خالی حدود ۱۰ درصد کل ترددها در ناوگان جاده‌ای بین‌ شهری است‌ و در ایران ۴۵ درصد ترددها یک سر خالی است؛ در این میان، هرچند که در این مسیر با موانع بسیاری روبه رو هستیم اما معتقدیم می توانیم نقش های اقتصادی در این بخش را بازآفرینی کنیم و فرآیندها را بهبود بخشیم.

تاج الدین یادآور شد: ناوگان ریلی، دریایی و هوایی ایران در حمل داخلی کالا سهم زیادی ندارند و بیش از ۷۸ درصد جابه جایی بار در داخل کشور به حمل و نقل جاده‌ای اختصاص یافته است. به همین دلیل شکل‌گیری اپلیکیشن‌های لجستیک می‌تواند نقش موثری در اقتصاد کشور داشته باشد. در مقطع کنونی یک کامیون در کشور ما حدود ۵۵ هزار کیلومتر سالانه سیر می‌کند در حالی که این رقم برای کامیون‌های کشوری مثل آمریکا سالانه ۱۸۰ کیلومتر است و این موضوع بیانگر عدم بهره‌وری در ناوگان جاده‌ای ماست.

در ادامه این نشست، کیوان جعفری فشارکی کارشناس صنعت حمل و نقل جاده ای بار نیز گفت: تناقض‌های جدی در صنعت حمل و نقل وجود دارد. زیرا علاوه بر اینکه گفته می‌شود در حوزه حمل و نقل جاده‌ای مازاد راننده داریم، اما بارها معمولا روی زمین می‌ماند. این در حالی است که شرکت‌های بزرگ و توانمند حمل و نقلی بسیاری داریم که سهم بازارشان بیشتر از ۱.۵ درصد نیست و قادر نیستند در سراسر کشور کالا جابه‌جا کنند. در استفاده از پتانسیل بازار ناکارآمد هستند.

وی تصریح کرد: در حال حاضر وقتی محموله ای در چین بارگیری می شود، سرنوشت مشخصی دارد؛ اما از بندرعباس تا تهران بار ناپدید است، پروسه ای که استارتاپ ها برای آن یک راه حل کارآمد ابداع کرده اند و صاحبان بار می‌توانند در همه مسیرها بار خود را به صورت آنلاین رصد کنند.

جعفری فشارکی ادامه داد: اپلیکیشن‌های لجستیک و حمل و نقل جاده ای بار اولویت‌شان این است که طی فرآیندی سیستماتیک، پروسه قیمت‌گذاری نرخ حمل بار بین شهری را ارزیابی کنند زیرا در حال حاضر نرخ‌گذاری‌ها با روش منطقی انجام نمی‌شود و صاحبان کالا ممکن است در طول یک روز با نرخ‌های متفاوتی برای حمل محموله خود مواجه شوند.

true برچسب ها : ترانزیت کالا حمل و نقل جاده ای لجستیک نوسازی ناوگان باری true

منبع: امتداد نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.emtedadnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «امتداد نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۲۱۵۷۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ثبت بیش از ۶۵ میلیون تردد در جاده‌های ایلام

سیدزاهدین چشمه‌خاور  مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان ایلام اظهار کرد: این میزان تردد نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۳ درصد افزایش داشته است.

وی بیان کرد: در این مدت هفت میلیون و ۹۱۵ هزار و ۳۹۴ تردد هم مربوط به وسایل نقلیه سنگین است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۲ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان ایلام یادآور شد: محور چوار - ایلام با سه میلیون و ۵۷۵ هزار و ۲۲۶ تردد یکی از پرترددترین محور‌های استان بوده است.

چشمه خاور با اشاره میزان جا به جایی کالا در بازه زمانی یاد شده (ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه) گفت: طی این مدت یک میلیون و ۴۶۹ هزار و ۶۹۲ تن کالا از طریق ناوگان حمل و نقل در این استان جا به جا شده است.

وی تاکید کرد: در فروردین سال جاری نیز بیش از یک میلیون و ۴۶۶ هزار و ۷۹ تردد بین استانی کل وسایل نقلیه ثبت شده است.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای ایلام یادآور شد: این میزان تردد در فروردین ماه نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۷ درصد افزایش داشته است.

چشمه خاور بیان کرد: مردم می‌توانند برای ارتباط و اعلام هر گونه انتقاد، پیشنهاد و شکایت با شماره تلفن ۱۴۱ در هر ساعت از شبانه روز تماس گرفته و موارد مورد نظر خود را با کارشناسان مرکز مدیریت راه‌های اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای در میان بگذارند.

باشگاه خبرنگاران جوان ایلام ایلام

دیگر خبرها

  • جابجایی بیش از ۵ میلیون تن کالا توسط ناوگان حمل و نقل
  • آمار اورژانس از مصدومان حوادث ترافیکی سالانه در ایران
  • حوادث ترافیکی در ایران سالانه منجر به ۷۰۰ هزار زخمی می‌شود
  • ثبت بیش از ۶۵ میلیون تردد در جاده‌های ایلام
  • منع بکارگیری مشمولان غایب در واحد‌های صنعتی، معدنی و صنفی
  • تشدید گشت کنترل و نظارت بر ناوگان حمل و نقل عمومی استان همدان
  • ◄ کرایه رانندگان کامیون در جیب انبارداران/ نقش انبارها در فقر کامیونداران
  • ◄ روش ابطال کارت هوشمند رانندگان کامیون اعلام شد+ سند
  • آماری عجیب از میزان آسیب نخاعی مردم به دلیل ناایمنی خودروها و جاده ها: سالانه بیش از ۲ هزار نفر (فیلم)
  • وعده حل مشکل کمبود ناوگان جاده‌ای اربعین با واردات