Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-06@20:31:01 GMT

تلاش برای آشتی دادن پزشکان و فعالان طب سنتی

تاریخ انتشار: ۲۹ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۷۲۵۸۳۸۶

تلاش برای آشتی دادن پزشکان و فعالان طب سنتی

جامعه:از عوامل مؤثر در ضعف جایگاه طب سنتی وجود سیاست‌های چندگانه است.

قدس آنلاین-از عوامل مؤثر در ضعف جایگاه طب سنتی وجود سیاست‌های چندگانه است.

دکتر محمود خدادوست، معاون طب سنتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در همین خصوص به گزارشگر ما گفت: تولیت سلامت کشور براساس سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری و قوانین موجود به صراحت برعهده وزارت بهداشت است؛ بنابراین هیچ دستگاهی نمی‌تواند در این حوزه مداخله کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین جایی از امور که با دیگر نهادها تداخل دارد باید نهادهای یاد شده خود را با وزارت بهداشت هماهنگ سازند. به این ترتیب گرچه تولیت تولید و فرآوری اولیه گیاهان دارویی بنابر قانون به وزارت جهاد کشاورزی محول شده، اما پس از فرآوری نهایی و در زمان مصرف، وزارت بهداشت باید بر این روند نظارت کند. بنابراین برای پرهیز از تداخل مسئولیت‌ها ستادی در ذیل معاونت تحقیقات و فناوری رئیس جمهور با عنوان «ستاد توسعه علوم و فناوری گیاهان دارویی و طب سنتی، تشکیل شده که تمام وزارتخانه هایی که مسئولیتی در زنجیره تولید تا مصرف و صادرات گیاهان داروی دارند در این مجموعه هستند تا با کاهش تداخلات به تفاهم مشترک برسیم.

وی درباره همسویی با دیگر دستگاه‌های نظارتی برای پیشگیری از فعالیت‌های غیرقانونی در این حوزه افزود: ما در تعامل مؤثری با قوه قضائیه توانستهایم مداخله‌های غیرقانونی را در حوزه طب سنتی را سامان دهیم. همچنین مطابق آیین نامه‌ای که در شرف تدوین است، مقرر شده، محدوده فعالیت افرادی که در این عرصه تخصص دارند، مشخص شود. به این ترتیب افرادی که دارای مهارت در این قضیه هستند، اما طبق قانون نمی‌توانند به طور مستقل فعالیت کنند، باید در دانشگاه‌ها و سلامتکده‌ها و با مسئولیت پزشکان به کار بپردازند. البته با وجود مداخله‌های غیرقانونی همچنان معتقدیم، مجازات‌های موجود پیشگیرانه نیست.

دکتر محمدباقر رضایی، رئیس هیئت مدیره انجمن گیاهان دارویی نیز در خصوص وضعیت طب سنتی گفت: امروزه تعامل بین پزشکان و فعالان طب سنتی بهبود چشمگیری یافته؛ چنانکه چند سال پیش اگر در برابر پزشکی به داروهای گیاهی و مصرف آن اشاره می‌شد به طور جدی واکنش نشان می‌داد. این درحالی است که امروزه شاهد فعالیت سلامتکده‌ها، دانشکده‌های طب سنتی و داروخانه‌های گیاهی هستیم.

وی تأکید کرد: به اعتقاد من گروه‌های پزشکی و حتی فعالان تجربی طب سنتی صحبت‌های بحقی دارند. از یکسو به افرادی که در حوزه درمان طب سنتی خبره هستند، پیشنهاد می‌کنیم، مهارت‌های خود را مستند کنند، به پزشکان نیز توصیه می‌کنیم، دانش و تخصص این گروه را بپذیرند. اگر داروهای خارجی با پایه گیاهی در داروخانه‌ها به وفور عرضه می‌شود، اما نسبت به عرضه گیاهان دارویی داخلی اکراه می‌شود به دلیل رعایت نکردن استانداردها در تولیدات ماست.

این متخصص فتوشیمی افزود: ما هنوز تلاشی برای ارائه طب سنتی مؤثر درجامعه نداشته‌ایم و آنچه می‌بینیم و می‌شناسیم همان دانش گذشته است که سینه به سینه منتقل شده و حتی به غلط از سوی برخی افراد به کار گرفته می‌شود. بسیاری از متخصصان طب سنتی که در گذشته و مطابق تجربیات خود درمان می‌کردند، حال چندان فراوان نیستند، اما در هر خیابان ده‌ها عطاری فعال است. به این ترتیب به اعتقاد من از صدها عطاری موجود در سراسر کشور تنها ۲۰ نفر توان و دانش کافی در این مقوله دارند و ما اغلب شاهد سودجویی در این زمینه هستیم. از همین رو درحال حاضر پزشکان به فعالان طب سنتی روی خوش نشان نمی‌دهند و فعالان این حوزه علاقه‌ای به تعامل با جامعه پزشکی ندارند.

منبع: روزنامه قدس

منبع: قدس آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۲۵۸۳۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا طب سنتی ریشه در غریزه انسان و دیگر انسان‌تباران دارد؟

تاکنون، محققان شاهد حیواناتی بوده‌اند که از گیاهان برای خوددرمانی استفاده می‌کنند، اما چنین مشاهداتی نادر بوده است. میمون‌های بزرگ از گیاهان برای درمان عفونت انگلی و درد عضلانی استفاده می‌کنند. به‌تازگی مشاهده شده که شامپانزه‌ها حشرات را به زخم خود می‌مالند. بااین‌حال، درمان زخم با یک ماده فعال زیستی تاکنون دیده نشده بود. جزئیات بیشتر را می‌توانید در گزارش «بروز یک رفتار انسانی، برای اولین‌بار در اورانگوتان‌ها» بخوانید.

به گزارش خبرآنلاین و به نقل از ایسنا، زیست‌شناسان شناختی و تکاملی به‌تازگی یک اورانگوتان سوماترایی نر وحشی را در حال درمان زخم فعال روی صورت خود در یک مکان تحقیقاتی در اندونزی مشاهده کردند.

کارولین شوپلی (Caroline Schuppli) و ایزابل لامر (Isabelle Laumer) در مشاهدات روزانه خود از ۱۵۰ اورانگوتان سوماترایی که به‌شدت در معرض خطر انقراض قرار دارند، متوجه شدند که یکی از نرها به نام «راکوس»، خود را با برگ‌های گیاه آکار (Fibraurea tinctoria) درمان می‌کند که به داشتن خواص دارویی معروف است. راکوس، زخمی روی صورت برداشته بود که به‌احتمال‌زیاد طی دعوا با نری دیگر ایجاد شده است.

جزئیات خوددرمانی اورانگوتان

راکوس پس از جویدن این گیاه، مایع حاصل را به مدت حدود هفت دقیقه روی زخم گونه خود قرار می‌داد. سپس آن را با برگ‌ها می‌پوشاند و به خوردن گیاه ادامه داد. زخم طی ۵ روز بسته شد و در عرض یک ماه، کاملاً بهبود یافت.

جالب اینجاست که راکوس هنگامی‌که زخمی بود، بیش از حد معمول استراحت می‌کرد. خواب به‌طور مثبت بر بهبود زخم تأثیر می‌گذارد، زیرا ترشح هورمون رشد، سنتز پروتئین و تقسیم سلولی در طول خواب افزایش می‌یابد.

کل فرآیند، زمان قابل‌توجهی را به خود اختصاص داد. ازآنجایی‌که راکوس از آکار به‌طور خاص برای مراقبت از زخم استفاده می‌کرد، محققان می‌توانستند بفهمند که او قصد دارد خودش را معالجه کند و روش او کارآمد است.

انسان‌هایی که در جنگل‌های استوایی جنوب‌شرقی آسیا زندگی می‌کنند، از آکار برای اثرات ضددرد و تب‌بُری استفاده می‌کنند. این گیاه در طب سنتی، بیماری‌های متنوعی را درمان می‌کند. بررسی‌ها وجود موادی را در آن نشان می‌دهد که می‌دانیم دارای فعالیت‌های ضدباکتریایی، ضدالتهابی، ضد قارچی، آنتی‌اکسیدانی و سایر فعالیت‌های زیستی مرتبط با بهبود زخم هستند.

این اولین درمان فعال زخم با یک ماده فعال زیستی است که تاکنون مشاهده شده و محققان پیش‌ازاین هرگز شاهد چنین رفتاری نبوده‌اند، زیرا برخورد با حیوان زخمی آن هم در محیطی که حاوی گیاهان دارویی است، اتفاق بسیار نادری است.

پژوهشگران نمی‌دانند که آیا راکوس پیش‌ازاین نیز چنین عملی را انجام داده است یا خیر. آن‌ها همچنین نمی‌توانند تأیید کنند که آیا او این روش را از دیگرر اورانگوتان‌های مقیم زادگاهش آموخته است یا خیر. نرهای اورانگوتان پس از رسیدن به سن بلوغ، مسافت‌هایی طولانی را می‌پیمایند تا خانه جدیدی پیدا کنند. شوپلی فرض می‌کند که سایر اورانگوتان‌ها نیز می‌توانند رفتار مشابهی از خود نشان دهند.

آنچه به‌طورقطع شناخته شده است؛ این است که راکوس اولین مدیریت فعال زخم را با ماده فعال زیستی نشان داده است.

رفتار غریزی؟

اولین شواهد مستند از درمان زخم توسط انسان در نسخه خطی پزشکی متعلق به ۲۲۰۰ سال قبل از میلاد ظاهر شده است. میمون‌های بزرگ آفریقا و آسیا نیز از زخم‌های خود مراقبت می‌کنند، بنابراین شاید ما عملکردی غریزی داریم که به ما امکان می‌دهد تا گیاهان و قارچ‌های دارای خواص دارویی را بشناسیم و خود را درمان کنیم.

اما راکوس چگونه می‌دانست که باید به سراغ آکار برود و چنین درمانی را انجام دهد؟ او فرآیند نسبتاً پیچیده‌ای را انجام داد که سؤالات بسیاری را به وجود می‌آورد. ما ممکن است به‌طور طبیعی به سمت گیاهانی که دارای مواد مغذی یا خواص درمانی هستند، جذب شویم.

۵۴۵۴

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902521 ذوالفقار دانشی

دیگر خبرها

  • ایران رتبه چهارم علم گیاهان دارویی و طب سنتی دنیا
  • ایران در رتبه چهارم تولید علم دنیا در حوزه گیاهان دارویی
  • رتبه چهارم ایران در تولید علم دنیا در حوزه گیاهان دارویی
  • آموزش مهارت های کشاورزی به دانش آموزان آبادانی
  • برداشت ۳۲۰ تن گیاهان دارویی از مزارع نهاوند برای نخستین‌بار
  • نخستین جشنواره ملی گیاهان دارویی جنوب استان کرمان
  • بردن گیاهان دارویی و مواد اسیدی به عربستان ممنوع است
  • توسعه وکشت گیاهان دارویی کم آبخواه در میانکوه
  • آغاز نخستین دوره برداشت جلبک‌های دارویی در چابهار
  • آیا طب سنتی ریشه در غریزه انسان و دیگر انسان‌تباران دارد؟