Web Analytics Made Easy - Statcounter

 

گروه اقتصادی صراط: رکود در صنعت ساختمان سازی از چالش هایی به شمار می رود که تبعات و پیامدهای مخرب آن بیش از حوزه های دیگر ملموس و مشهود به نظر می رسد.

ارتباط تنگاتنگ این حوزه با بسیاری از عرصه‌های تولیدی و خدماتی باعث شده تا نارسایی مذکور، پس لرزه‌های شدیدی را به صنوف مرتبط با این حوزه تحمیل کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این میان، کارگران ساختمانی به عنوان نیروی انسانی فعال در این حوزه بیش از هر فرد و گروه دیگری دچار آسیب و بحران شده اند.

تجمع کارگران در میادین و معابر شهر و هجوم آنها به خودروها و افرادی که متقاضی دریافت خدمات هستند تصویری از عمق این نارسایی به شمار می رود.

بنابر گزارشات موجود، کارگران ساختمانی در قالب اقشار ضعیف و سخت کوشی قرار می گیرند که متاسفانه حتی در دوران رونق صنعت ساختمانی نیز از اوضاع چندان مطلوب و شایسته ای برخوردار نبودند و حالا در طول 5 سال اخیر این وضعیت به مراتب سخت و دشوار تر از گذشته شده است.

مصطفی خزایی، یکی از فعالان کارگری در غرب استان تهران  با اشاره به شرایط نامساعد اقتصادی ِ کارگران ساختمانی در سالیان اخیر اظهار کرد: بیان این موضوع به معنای وضعیت مساعد و مطلوب این طیف در دوران پیش از رکود ساختمانی نیست و متاسفانه در آن دوران (رونق ساخت و ساز) نیز عمده سود این فعالیت به جیب سرمایه داران می رفت که در حوزه ساختمان سازی سرمایه گذاری می کردند اما با این اوصاف، شرایط کاری و تقاضای دریافت خدمات به میزانی بود که با هر سختی و مشقت، کم و بیش نیازهای اقتصادی کارگران ساختمانی تامین می شد اما متاسفانه در طول 5 سال اخیر، وضعیت آنچنان سخت و بحرانی است که در بسیاری از روزهای ماه، اساسا تقاضایی برای جذب این طیف وجود ندارد.

وی افزود: سفره کارگران ساختمانی در سالیان اخیر تنگ تر از گذشته شده و بخش قابل توجهی از کارگران ساختمانی به رانندگی و مسافر کشی سیار در سطح شهرها روی آورده اند که این موضوع نشان دهنده شرایط نامساعد این قشر در حوزه ساختمان سازی است.

خزایی تصریح کرد: عمده تقاضا برای جذب کارگرن، معطوف به خُرده فعالیت هایی می شود که بصورت کوتاه و مقطعی انجام می پذیرد و درآمد و آورده اقتصادی آن برای کارگران بسیار محدود و ناچیز است.

وی افزود: تنها و موثرترین راهکار ممکن برای برون رفت از این وضعیت به ایجاد رونق اقتصادی و بازگرداندن شرایط مناسب ساخت و ساز در صنعت ساختمانی معطوف می شود در غیر این‌صورت، تمامی طرح ها دراین خصوص محکوم به شکست خواهد بود.

بیکاری 70 درصدی کارگران ساختمانی

چندی پیش، هادی ساداتی، عضو هیات مدیره کانون عالی انجمن های صنفی کارگران در گفت‌وگو با رسانه‌ها به آماری تامل برانگیز و تاسف آور از افزایش بیکاری در این قشر(کارگرن ساختمانی)اشاره کرد.

وی در این ارتباط بیان کرد: رکود ساختمانی باعث بیکاری 70 درصدی کارگران فعال در این بخش شده است.

آنچنان که وی عنوان داشته، حتی در صورت وجود کار و تقاضا برای دریافت خدمات، درآمد فعالیت 20 روزه کارگر بصورت متوسط 40 تا 50 هزار تومان در هر روز است.

این میزان از درآمد برای خانواده‌ای 3 نفره نیز جوابگو نخواهد بود و در صورت سکونت کارگران مذکور در منازل استیجاری، شرایط برای این قشر آنچنان سخت و دشوار خواهد شد که راه گریزی برای فعالیت در شغل های دوم و سوم وجود نخواهد داشت.

به اعتقاد برخی از کارشناسان، در کنار رکود عمیق اقتصادی و شرایط سخت و دشواری که بر بازار ساختمان سازی سایه افکنده، فعالیت نیرویِ کارِ خارجیِ ارزان قیمت نیز مزید بر علت شده تا محدودیتِ فعالیتِ نیروی انسانیِ ایرانی تنگ تر از گذشته شود.

به تبع در چنین شرایطی، گرایش بخش قابل توجهی از متقاضیان دریافت خدمت به سمت و سوی کارگران خارجی (عمدتا افغان‌ها) خواهد بود و این وضعیت شرایط را برای نیروی انسانی ایرانی سخت تر خواهد کرد.

عدم پاسخگویی به حوادث ناشی از کار در ارتباط با نیروی کار خارجی، ریسک جذب این طیف را به حداقل ممکن کاهش داده و مجموعه این عوامل باعث به جاشیه رانده شدن تعداد قابل توجهی ازکارگرن ایرانی فعال در بخش ساختمانی شده است.

مسئولان ذی ربط، امتیازات عادلانه تری را برای کارگران ساختمانی تعریف کنند

در این میان، برخی از فعالان حوزه کارگری ( در بخش ساختمانی)معتقدند باید امتیازات ویژه تری برای نیروی انسانی فعال در این عرصه تعریف شود و با وضعیت موجود نمی توان تصور شرایط عادلانه را برای این طیف در ذهن تجسم کرد.

کاهش سن بازنشستگی، تسهیل هر چه بیشتر شرایط بیمه ای، اتخاذ تدابیر لازم برای ارتقای ثبات و امنیت شغلی از نمونه راهکارهایی است که به زعم برخی از فعالان کارگری می تواند در بهبود وضعیت اقتصادی این گروه مثمرثمر واقع شود.

 نباید این واقعیت را از نظر دور داشت که اشتغال کارگان، ارتباطی مستقیم با طراحی پروژه‌های عمرانی دارد و در صورت اجرایی شدن طرح هایی همچون مسکن اجتماعی، به طور قطع شاهد حصول توفیقات هر چه بیشتری در ارتباط با قشر کارگران ساختمانی خواهیم بود، اقدامی که در کنار آن، روند حل و فصل مشکلات مسکن کشور نیز به‌واسطه آن با سرعت و شتاب هر چه بیشتری همراه خواهد شد.

منبع: صراط نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.seratnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «صراط نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۶۱۳۳۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امنیت شغلی در گرو رونق تولید/ بیمه کارگران ساختمانی پیگری می‌شود

ایسنا/گیلان مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گیلان، کاهش نرخ بیکاری را موجب امنیت شغلی دانست و گفت: امنیت شغلی صرفا قرارداد دائمی نیست و رونق تولید و اشتغال به امنیت شغلی منجر می‌شود.

سیاوش آقاجانی امروز، ۸ اردیبهشت ماه در نشست کارگر، کارفرما و دولت که به مناسبت روز کارگر برگزار شد، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی را پیگیر مطالبات کارگران دانست و اظهار کرد: مشکلات مربوط به بیمه تکمیلی و مزد و... جزو اصلی ترین مطالبات جامعه کارگری است.

وی بیمه کارگران ساختمانی را جزو اولویت‌های دولت و مجلس دانست و افزود: دولت و مجلس به دنبال حل این مشکل هستند و به زودی مشکلات و موانع ایجاد شده در این خصوص برطرف خواهد شد.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گیلان بر نظارت بر تشکلات کارگری به ویژه تشکلات کارگران ساختمانی تاکید و عنوان کرد: برخی از افراد سودجو از یارانه بیمه کارگران ساختمانی سوء استفاده می کردند لذا تشکلات کارگران ساختمانی باید نظارت بر کارگاه ها و کارفرمایان را جدی بگیرند تا ضرری متوجه کارگران ساختمانی نشود.

آقاجانی با تاکید بر لزوم تداوم بیمه کارگران ساختمانی به عنوان مطالبه به حق کارگران، خاطرنشان کرد: تشکلات کارگری استان ضابطه‌مند و قانونی و درست پیگیری مطالبات کارگران و بازنشستگان را در دستور کار دارند.

وی خواستار پیگیری قانونی و مستمر مطالبات کارگران شد و خاطرنشان کرد: نحوه پیگیری تشکلات و شوراهای اسلامی کار به رشد سایر تشکلات و همکاری دستگاه های اجرایی و امنیتی کمک می کند.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی گیلان با بیان اینکه برخورد با کارفرمایان متخلف را دنبال می کنیم، گفت: برخورد با کارفرمایان متخلف عملا صفر بود و هیچ پرونده معرفی به دادگاه نداشتیم، اما در دولت سیزدهم حمایت از کارگران را با جدیت دنبال می‌کنیم و سال گذشته حدود ۱۵۰ کارفرمای متخلف را به دادگاه معرفی کردیم؛ البته حوادث کارگاهی صفر نمی‌شود، اما روند را کاهشی خواهیم کرد.

آقاجانی از اجرای ۱۶ طرح طبقه بدی طی دو سال گذشته خبر داد و متذکر شد: از کارگران و کارفرمایان و بازنشسته ها حمایت می کنیم؛ پیگیری مطالبات کارگران نیز به تولید ضربه نخواهد زد.

وی با تاکید بر لزوم جلوگیری از تقابل کارگر و کارفرما، تاکید کرد: اگر متولیان حوزه کار به تکالیف قانونی خود درست عمل کنند، این تقابل ایجاد نمی شود و بدون ملتهب شدن فضای کارگاه و توقف تولید، به حق و حقوق کارگران رسیدگی خواهیم کرد.

مدیرکل تعاون گیلان با اشاره به فعالیت ۴۷ شورای اسلامی کار در استان، بیان کرد: حمایت از کارفرمایان جدی است، اما حمایت از حوزه کارفرمایی به معنی نادیده گرفتن حق کارگران نیست.

آقاجانی با اشاره به پیگیری های مدیریت درمان تامین اجتماعی استان جهت ارائه خدمت به کارگران و بازنشستگان، تاکید کرد: پیگیر افزایش درمانگاه های تامین اجتماعی هستیم.

وی کاهش نرخ بیکاری را موجب امنیت شغلی دانست و گفت: امنیت شغلی صرفا قرارداد دائمی نیست و رونق تولید و اشتغال به امنیت شغلی منجر می شود؛ در کنار تولید و اشتغال، مهارت نیز به امنیت شغلی کمک می کند و لذا تشکلات به سمت آموزش و مهارت و ایمنی بروند.

مدیرکل تعاون گیلان با بیان اینکه جذب نیروی کار در شرکت ها و کارخانجات سخت شده است، افزود: در سنوات گذشته شاهد اعتراض کارفرمایان نسبت به قانون تعیین حداقل دستمزد بودیم و لذا اکنون فرصت خوبی است تا کارفرمایان با کارگران بر سر حقوق و دستمزد به تفاهم برسند، زیرا با مشاغل بیشتر، راحت‌تر و با درآمد بالاتر مواجه هستیم.

آقاجانی با بیان اینکه کارگاه‌های دارای مشاغل سخت یا تخصصی باید دستمزد بیشتری پرداخت کنند تا در جذب و حفظ نیروی کار مشکل نداشته باشند، عنوان کرد: کارفرمایان باید از مدیریت سنتی مبتنی بر حداقل دستمرد به سمت مدیریت مبتنی بر تناسب دستمزد و رشد تولید و توسعه کارگاه و... بروند؛ در واقع اجرای طرح طبقه بندی مشاغل و پرداخت پاداش افزایش تولید و دیگر امتیازات و رفاهیات، به ایجاد انگیزه برای حفظ و جذب نیروی کار کمک می‌کند.

وی با بیان اینکه نرخ بیکاری گیلان طی سه سال گذشته حدود سه درصد کاهش یافته است، اضافه کرد: شاهد کاهش دو درصدی نرخ بیکاری در کشور هستیم که نشان دهنده بهبود وضعیت بازار کار است.

مدیرکل تعاون گیلان با اشاره به بیانات رهبر انقلاب، امنیت شغلی را در گرو رونق تولید دانست و یادآور شد: رونق کارگاه و جهش تولید و بهبود اشتغال، امنیت شغلی را به دنبال دارد.

وی ادامه داد: در گذشته کارفرمایان با صف طولانی متقاضیان کار مواجه بودند، اما اکنون این شرایط وجود ندارد و کارفرمایان برای جذب و حفظ نیروهای کار خود باید امتیازاتی فراتر از قانون هم در نظر بگیرند.

آقاجانی، تعادل بازار کار را دغدغه اصلی کارگران دانست و متذکر شد: کار و کارگر در نظام اسلامی دارای ارزش ذاتی بوده و با تولید ارزش رابطه مستقیم دارد؛ مقام معظم رهبری سال جاری را سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نامگذاری فرمودند و لذا مصداق بارز مشارکت مردم همین نیروی کاری است که در عرصه تولید حضور دارد.

وی ایجاد هر نوع ارزش افزوده در بخش های صنعتی و کشاورزی و... اعم از تولید کالا یا خدمات را به مثابه تولید دانست و تاکید کرد: تولید حلال مشکلات اقتصادی بوده و به رشد درآمد ناخالص ملی کمک می کند.

مدیرکل تعاون گیلان رونق تولید را مساوی کاهش تورم و افزایش اشتغال دانست و ادامه داد: با کاهش نرخ بیکاری، آسیب‌های اجتماعی از جمله اعتیاد و طلاق نیز کاهش می یابد و شاهد رفع مشکلات ازدواج و مسکن و فرزندآوری و... خواهیم بود.

وی با بیان اینکه تولید به بازار ارز سامان می دهد و پیامدهای تحریم را خنثی می کند، گفت: کارگران و کارفرمایان نقش محوری در تحقق شعار سال دارد و باید شاهد تولیدات کیفی‌تر باشیم؛ رهبر انقلاب از مسئولان نیز خواستند که فرایند تولید را تسهیل و موانع آن را رفع کنند تا مردم بتوانند سهم بیشتری در تولید داشته باشند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • همزمان با هفته کارگر از کارگران نمونه خلیل‌آباد تجلیل به عمل آمد
  • زحمات کارگران در حوزه اقتصادی پشتوانه ایران در حوزه امنیتی و دفاعی خواهد بود
  • خلیج فارس یکی از مهم‌ترین حوزه‌های تمدنی ماست/ نسل جوان باید با گذشته پرافتخارمان آشنا شود
  • بیش از ۱۳ هزار کارگر ساختمانی در مرکزی تحت پوشش بیمه هستند
  • استان مرکزی دارای بیکاری پنهان است
  • امنیت شغلی در گرو رونق تولید/ بیمه کارگران ساختمانی پیگری می‌شود
  • دعوت معاون استاندار فارس از سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی
  • رونمایی از ۲۰ محصول جدید استان فارس در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴
  • حضور استان فارس در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران
  • طلوع فارس بر قله توانمندی‌های ایران