Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-05-08@03:23:52 GMT

راه نفوذ اندیشه شبه‌روشنفکر در ادبیات انقلاب باز است

تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۶۲۰۸۴۷

راه نفوذ اندیشه شبه‌روشنفکر در ادبیات انقلاب باز است

یک نویسنده و منتقد ادبی با اشاره به بازگشت نویسندگان آغازگر ادبیات تلخ گفت: تهی بودن ادبیات انقلاب در حوزه پژوهش و خلأهای تئوریک، راه را برای نفوذ اندیشه شبه‌روشنفکری باز کرده است.

به گزارش گروه فرهنگ و هنر مشرق، «احمد شاکری» نویسنده و منتقد ادبی با اشاره به آفت ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، اظهار داشت: آن چیزی که آفت ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است، چیزی از جنس خاص خودش است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همانطور که ادبیات سیاه جنگ ایران، با ادبیات سیاه جنگ جهانی دوم متفاوت است.

وی درباره ویژگی ادبیات دوران انقلاب اسلامی گفت: اولاً ما معتقدیم با پیروزی انقلاب اسلامی ایران دوره‌ای با ارزش‌، مبانی و آرمان‌های خاص آغاز شد، که نویسندگانی از آن پدید آمدند. این نویسندگان آثاری را خلق کردند که تفاوت‌های متعددی با آثار گذشته داشته است.

این نویسنده و منتقد ادبی تصریح کرد: ارزش‌های ادبیات دهه 60 در یک نقد غیر دقیق، در خلأ پژوهش‌های منصفانه و مبنا محور و باورمحور در دهه 70 تبدیل به ضد ارزش شدند. همه ارزش و دارایی ما در دهه 60 چه بود؟ چرا به آن افتخار می‌کنیم و می‌گوییم نسلی به وجود آمد؟ در حالی که پیش از انقلاب، ادبیات انقلاب به معنای عام وجود داشت. ادبیاتی که خواستار تحول است اما نه برپایه ارزش‌ها، مبانی و آرمان‌های انقلاب اسلامی. پس این ادبیات در دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی مبتنی بر خصوصیات و مولفه‌های خاص خودش بود. آن چیزی که اتفاق افتاد این است که ادبیات و نویسندگان و جریان پیش از انقلاب، پس از انقلاب نمُرد؛ اگر چه سکوت کرد و تلاش کرد ادبیات انقلاب را در دهه 60 بایکوت کند. ولی از دهه 70 موج بازگشت نویسندگان به ادبیات انقلاب شروع شد.

شاکری افزود: این نویسندگان برای ننوشتن از دفاع مقدس دلایلی می‌آورند که عذر بدتر از گناه است؛ مثلا می‌گویند که ما جنگ را ندیده‌ایم، پس درباره آن ننوشته‌ایم؛ لذا باید از آن‌ها سوال کرد که چرا نرفتید جنگ را ببینید. در دهه 70 موج بازگشت نویسندگان به ادبیات انقلاب و دفاع مقدس شروع شد. نکته‌ای که باعث شد تلخی ادبیات دهه 60 را در دهه‌های بعد نیز حس کنیم، بازگشت نویسندگان آغازگر ادبیات تلخ در دهه 60 بود. این‌ها در حقیقت از آرمان‌ها و اهداف خودشان دست کشیدند. چرا؟ دلیل آن را نیز باید در همین نقدهای غیرمنصفانه دهه 60 دانست.

وی گفت: صریح‌گویی در ساختار و فُرم ضعف ادبیات دهه 60 بود؛ البته مدافع و همسوی با حاکمیت بودند که از این جهت نیز متهم به دولتی، تبلیغی و تهیجی شدند. اگرچه من معتقدم تبلیغ، تهیج و ترویج یکی از مقومات ادبیات است. یعنی کارکرد ادبیات همین تهیج است. چون مخاطب آن، احساسات و عواطف است. در مقابل این جریان که جریان شبه‌روشنفکر است و تهی بودن ادبیات انقلاب در حوزه پژوهش، و تا حدودی شهرت‌طلبی و میل به آشکار شدن و شناخته شدن نویسندگان، عملاً خلأهای تئوریک راه را برای نفوذ اندیشه شبه‌روشنفکری آغاز کرد.

این نویسنده بیان کرد: زمانی نویسندگانی در دهه 60 ادبیات ایثار و حماسه می‌نوشتند، در حالی که اکنون این نویسندگان درباره آن مقطع پشیمان هستند. تلقی این نویسندگان چنین شده که جنگ ما جنگ بی حاصل بوده است. حرف صریح‌شان این است که جنگ ما جنگ لعنتی و بدون حاصل بوده که فقط خون‌ها را ریخته است. این‌ها از ارزش‌ها بریده‌اند؛ بنابراین نکته اصلی که موجب بازگشت طیفی از نویسندگان دهه 60 شد، قطعاً خلأهای تئوریک و سستی باورها و ایمان‌های این‌ها است.

منبع: دفاع پرس

منبع: مشرق

کلیدواژه: جام جهانی 2018 روسیه خروج آمریکا از برجام حمایت از کالای ایرانی ادبیات ایران انقلاب اسلامی شهید

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۲۰۸۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رویداد «صدرا» بهترین فرصت برای تبادل اندیشه‌ دانشجویان و صاحبان صنایع است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، حامد افشاری رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس، ملارد و صفادشت در حاشیه مراسم تجلیل از مقام معلم که در محل دانشکده علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس برگزار شد به خبرنگار آنا گفت: اخلاق یک استاد می‌تواند موجب تحول در یک دانشجو شود و در نخستین گام خدمت‌رسانی، انسان‌ها می‌توانند دنبال یکسری الگو‌ها باشند.

وی افزود: هدف علم تفکر است تا به ثبات برسیم و باید قدرت تفکر و تحلیل را بالا ببریم و هدف از این علم‌آموزی و تفکر را بدانیم و اگر فضای آموزشی را پویا کنیم دانشجو پویا می‌شود و دانشجوی پویا فضای آموزشی را پویاتر خواهد کرد و رفتار استادان می‌تواند موجب نشاط و پویایی شود.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس، ملارد و صفادشت با اشاره به تأکید دکتر طهرانچی درباره نسل چهارم دانشگاه‌ها و اجرای برنامه علمی صنعت افزود: یک استاد هیئت علمی و یک دانشجوی دکتری تخصصی باید سرشار از خلّاقیت، عشق به تحقیق و همچنین ویژگی‌های فرهنگی و پژوهشی با شرایط مطلوب خدمت به جامعه بوده و همواره نوآوری و فناوری را در دستورکار‌ خود داشته و در مواجهه با بحران‌های اقتصادی دچار تنش اضطراب و افسردگی نباشد.

افشاری با بیان اینکه برنامه سند تحول دانشگاه آزاد در دستورکار قرار گرفته است، اشاره کرد: در مسیر دانشگاه سند تحولی نوشته شده که در حوزه‌های آموزشی، فرهنگی و فناوری کاربرد دارد؛ بنابراین باید همدیگر را مجاب کنیم که با تفکر و هم‌اندیشی در تیم‌های دانشجویی و با هم‌افزایی موفقیت را به‌دست آوریم؛ چراکه وقتی رکود در انسان وجود داشته باشد موفقیت حاصل نمی‌شود، وقتی که انسان بخواهد از حالت سکون خارج شود ابتدا باید اراده داشته باشد و لازم است بدانیم نخستین چیزی که موجب رشد می‌شود فعل خواستن است و اگر تیم، ایده یا انگیزه خوب وجود داشته باشد نیروی انسانی خوب به‌عنوان یک سرمایه انسانی موجب موفقیت می‌شود و شرط اول موفقیت فعل خواستن است.

وی یادآور شد: در دانشگاه آزاد اسلامی اقدامات خوبی در زمینه اجرای برنامه علمی صنعت و تجارت گرفته و مأموریت واحد‌های دانشگاه آزاد اسلامی به تناسب شرایط بومی و منطقه‌ای در راستای رفع معضلات آن منطقه همواره در دستورکار و برنامه‌های ما بوده است.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس، ملارد و صفادشت متذکر شد: درباره ورود به بخش صنعت و جامعه وقتی کار یا مهارتی یاد بگیریم، تجربیات موجب کارآفرینی و پویایی‌ می‌شود؛ به عنوان مثال اگر دانشجویان حوزه کامپیوتر، حسابداری مالی، مدیریت بازرگانی و بازاریابی یا سایر رشته‌ها تیم تشکیل دهند با تشکیل تیم‌ می‌توانند هم‌افزایی ایجاد کرده و با ارائه راهکار کارآفرینی و اشتغالزایی کنند.

افشاری درباره جذب نیروی جوان دانشجو در بازار کار با صنایع هم گفت: در شهرک زاگرس تمامی واحد‌های صنعتی برای جذب نیروی مهارتی دانشجو اعلام نیاز می‌کنند و با وجود امکانات و زیرساخت‌های موجود دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس می‌تواند برای افزایش تعامل با صنایع منطقه‌ای از برپایی رویداد صدرا با اقدامات عملیاتی فرصت‌هایی را ایجاد کند.

وی با اشاره به نمایشگاه صدرا تصریح کرد: هفته نخست خرداد نمایشگاهی با عنوان «صدرا» برگزار می‌کنیم و از تمامی صنایع دعوت کردیم که در این رویداد حضور داشته باشند و تا پایان هفته در نمایشگاه دانشجویان و صاحبان صنعت در یک رویارویی مستقیم قرار می‌گیرند و استادان هم کنار صنایع می‌توانند طرح و فضای پویا ایجاد کنند.

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس، ملارد و صفادشت در ادامه توضیح داد: دانشجویان دانشگاه هم با رشته‌های مختلف و اندیشه‌های متفاوت و تیم‌سازی می‌توانند به موفقیت برسند و بهترین دوران تلاش و موفقیت دانشجویی دوره کارشناسی است.

افشاری با اشاره به نقش‌آفرینی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس و استادان هیئت علمی، استفاده از تجارب علمی و استخراج دانش از مسیر هم‌افزایی تحقیقات گفت: دستیابی به غرور ملی مدنظر مقام معظم رهبری است؛ بنابراین یک استاد و مدرس دانشگاه باید با مفاخر ملی و افتخارات علمی کشور خود آشنا شود.

در پایان این مراسم از استادان برگزیده با اهدای لوح سپاس تجلیل شد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • سرلشکر سلامی: همه راه‌های نفوذ دشمنان باید بسته شود
  • رویداد «صدرا» بهترین فرصت برای تبادل اندیشه‌ دانشجویان و صاحبان صنایع است
  • سلامی: رسالت نیروی قدس پرکردن موارد نفوذ دشمن بین مسلمانان است
  • طرح دانشگاه حکمت بنیان در ۱۰ دانشگاه اجرایی شد
  • فیلم‌های سیاه ما با فیلم‌های سیاه آمریکایی تفاوت‌هایی دارد
  • «داستان راستان» نردبانی برای خیزش‌های انقلابی بود
  • سعید آقاخانی دستمزد نجومی گرفته؟ | واکنش تهیه کننده نون خ | او در تیم نویسندگان، کارگردانی و بازیگری است و برای ...
  • زوال اسرائیل در اندیشه امام و رهبر انقلاب
  • «درآمدی بر علوم انسانی اسلامی در اندیشه رهبر انقلاب» منتشر می‌شود
  • جمهوری اسلامی؛ عصر شکوفایی ادبیات اقوام/ شیرنوایی نابغه ای که ناشناخته مانده است