Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@23:53:37 GMT

آداب و رسوم مردم گناباد در ماه رمضان

تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۶۳۷۷۹۰

آداب و رسوم مردم گناباد در ماه رمضان

گناباد- ایرنا- ماه مبارک رمضان در گناباد با آداب و رسومی همراه است که از آن می توان به عنوان هویت و تاریخ این مرز و بوم یاد کرد.

مردم منطقه تاریخی و کهن گناباد از دیرباز با آداب و رسوم متعدد به استقبال ماه مبارک رمضان می رفتند و از چند روز مانده به این ماه پر خیر و برکت اقلام و کالاهای مورد نیاز و مواد اولیه غذاهای محلی مانند جوشپره، آش لخشک، گندم پلو، چنگالی و سوپ های محلی را تهیه می کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


چنگالی از غذاهای محلی و مقوی مردم گناباد است که از شیره انگور تهیه شده و در افطار و سحر مورد استفاده قرار می گیرد.
با توجه به موقعیت جغرافیایی و کویری گناباد و رویش گسترده گیاه خاکشیر در آن، شربت خاکشیر از نوشیدنی های بسیار مرسوم این شهرستان در ماه مبارک رمضان است.
اغلب مردم مناطق شهری و روستایی گناباد در ماه مبارک رمضان از غذاها و نوشیدنی های محلی و سنتی استفاده می کنند که با توجه به مواد مقوی به کار رفته در آنها تحمل گرسنگی و تشنگی را برای روزه داران راحت تر می کند.
گنابادیها در ماه مبارک رمضان به استفاده از نان محلی در کنار سایر غذاهای سنتی توجه خاص دارند و برای تهیه این نان که به صورت لواش یا تافتون پخته می شود، گیاهان دارویی و سبزیجات معطر به کار می برند که مکمل خوبی برای افطار و سحر محسوب می شود.

* شب خوانی آیین سنتی مردم گناباد در ماه رمضان
از دیگر آداب و رسوم مردم گناباد در ماه مبارک رمضان که از سالیان گذشته همچنان در مناطق روستایی این شهرستان مرسوم می باشد، مناجات خوانی یا شب خوانی و در اصطلاح محلی 'شوخوانی' است که از نخستین شب ماه مبارک رمضان آغاز می شود.
در سالهای گذشته که وسایل صوتی امروزی وجود نداشت، یکی از بزرگان روستا یا محله از حدود یک ساعت به سحر مانده در کوچه ها یا پشت بام خانه خود با مناجات خوانی و خواندن اشعار مذهبی مردم را برای سحر بیدار می کرد که این رسم هنوز در بیشتر مناطق روستایی گناباد وجود دارد.
در برخی مناطق روستایی سه نفر از مردانی که دارای صدای خوب و مسلط به مناجات خوانی هستند از نیمه شب تا لحظاتی باقی مانده به اذان صبح سه مرتبه پشت بامها رفته یا با راه افتادن در محله ها به شب خوانی می پردازند.
علاوه بر آن از حدود 2 ساعت مانده به اذان صبح از بلندگوی بیشتر مساجد مناطق شهری گناباد به شیوه گذشتگان نوای دلنشین مناجات پخش می شود.
دوره های ختم قرآن به صورت خانوادگی یا محله ای طی این ماه مبارک در گناباد حال و هوای خاصی دارد.
در جلسات قرآنی مرسوم است چنانچه فردی برخی از سوره‌ های قرآن از جمله انعام، یاسین، توحید، الرحمن و سجده را در این جلسات قرائت کند، جلسه بعد با آوردن شیرینی یا آش، خوشحالی خود را از قرائت این سوره ‌ها اعلام می کند.
زنان و دختران خانواده نیز در این ماه پر خیر و برکت برای پختن شیرینی‌ های محلی و آماده ‌کردن مواد غذایی به منزل یکدیگر می ‌روند.
در فرهنگ و آداب و رسوم مردم گناباد افطاری دادن در ماه مبارک رمضان از جایگاه خاصی برخوردار است و بسیاری از خانواده ها با غذاهای محلی در کنار دیگر غذاهای مرسوم از روزه داران پذیرایی می کنند.
شهرستان 88 هزار نفری گناباد در 287 کیلومتری جنوب مشهد واقع است.
2095/ 6053

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي ماه رمضان آداب و رسوم گناباد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۶۳۷۷۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سیاسی‌بازی در شوراها مانع خدمت‌رسانی می‌شود

نماینده مردم نجف‌آباد و تیران و کرون و عضو کمسیون شوراهای مجلس شورای اسلامی گفت: سیاسی‌بازی و ورود به مسائل حاشیه‌ای مانع خدمت‌رسانی و چالشی برای شوراهای اسلامی محسوب می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از اصفهان، ابوالفضل ابوترابی شامگاه _یکشنبه، نهم اردیبهشت_ در گردهمایی اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا بخش کرون از توابع شهرستان تیران و کرون اظهار کرد: شوراهای اسلامی شهر و روستا به عنوان یک قوه در کنار سه قوه مقننه، قضائیه و مجریه حائز اهمیت هستند و اساتید بزرگ حقوق جایگاه مهمی به این نهاد می‌دهند.

وی افزود: نباید از جایگاه آن غفلت کرد که نویسندگان قانون اساسی نیز با نگاه بلند به آن اشاره کرده و در اصول ۱۰۰ تا ۱۰۶ به اهمیت و جایگاه آن پرداخته و در اصل ۱۰۷ به صورت ویژه توجه شده است.

نماینده مردم نجف‌آباد و تیران و کرون در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: با شناخت این جایگاه انتظارات مشخص و نمایندگان مردم در این نهاد نیز به وظیفه‌های اصلی خود می‌پردازند.

وی با اشاره به اینکه ناشناختگی وظایف شوراهای اسلامی شهر و روستا بر عملکرد این نهاد تأثیر می‌گذارد، تصریح کرد: شوراها وظیفه اجرایی ندارند و عمده کار آن‌ها تصمیم‌گیری محلی بوده و به عنوان پارلمان در یک شهر و روستا وظیفه و مأموریت دارند.

ابوترابی اضافه کرد: مسائل حاشیه‌ای و نگاه سیاسی در انتخاب اعضای آن و همچنین اجرای برنامه‌های منتخبین مردم در شورای اسلامی باعث شده تا فعالیت‌های این نهاد تحت تأثیر موضوعات فرعی بشود و در خدمت‌رسانی با مشکل روبرو شوند.

وی با بیان اینکه اصلاح نگرش و توجه و تمرکز بر مأموریت محلی و خدمت رسانی باعث افزایش عملکرد آن‌ها خواهد شد، تصریح کرد: شوراهای اسلامی با همکاری شهرداران و دهیاران در تصدی مسئولیت محلی امکان رفع بسیاری از مشکلات منطقه خود را دارند.

عضو کمسیون شوراها و امور داخلی مجلس شورای اسلامی سیاست پیشنهاد طرح جامع مدیریت شهری را جلوگیری از تمرکزگرایی در تهران و مراکز استان‌ها بیان کرد و اذعان داشت: با تصویب و اجرای این قانون وظایف مدیران محلی افزایش یافته و با همکاری مردم مشکلات احصا و رسیدگی می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: طرح پیشنهادی طرح جامع مدیریت شهری در مجلس دوازدهم بررسی و به صحن علنی خواهد رفت، اما در برنامه هفتم توسعه کشور به این نیاز و موضوع مهم اشاره شده تا دولت برای آن برنامه‌ریزی و اقدام کند.

کد خبر 748914

دیگر خبرها

  • همایش ملی «نماز، دانشگاه، بایسته‌ها و شایسته‌ها» برگزار می‌شود
  • ویژه برنامه تحویل سال رادیو ایران بالاترین امتیاز را کسب کرد
  • برنامه سازان صدا و سیمای خوزستان در ماه رمضان تجلیل شدند
  • حمایت کامل یک مرجع تقلید از «طرح نور»: امری مبارک است | درباره حجاب به شدت حساسیم
  • سیاسی‌بازی در شوراها مانع خدمت‌رسانی می‌شود
  • آیت الله جوادی آملی: حرف هر واعظی در مردم اثر نمی‌کند، وگرنه روضه خوانی‌ها و وعظ کم نیست
  • اجرای آیین دو هزار ساله بیل‌گردانی
  • ثبت نام ۵۸۰۰ گیلانی در طرح اکرام ایتام و محسنین ماه رمضان
  • بافت تاریخی بندر بوشهر با مشارکت مردم بازآفرینی می‌شود
  • فعالیت معدن یا احیای منابع آبی! / منابع محلی خبر از حفاری در نزدیکی سرچشمه کامو می‌دهند