Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-29@00:03:34 GMT

آئین‌های سنتی خراسان‌رضوی در ماه مبارک رمضان

تاریخ انتشار: ۲ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۷۲۸۸۹۸

آئین‌های سنتی خراسان‌رضوی در ماه مبارک رمضان

قدس انلاین : مردم دیار خراسان‌رضوی از دیرباز دارای آداب و رسوم‌های متعددی در ماه مبارک رمضان بوده‌اند.

بسیاری از آداب، رسوم و سنن از گذشته‌های دور در هر قوم، ملت و سرزمینی به یادگار مانده و همین آداب و رسوم به فرهنگ و هویت آن قوم و ملت تبدیل شده و جزو ارزش‌ها و هنجارهای قابل احترام در هر سرزمین و ملتی شمرده می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آنچه قابل تامل و شایان ذکر است اینکه برخی از این آداب و رسوم که میراث گذشته ماست بسیار پسندیده و مثبت است، اما در زمان حال با برخی دگرگونی‌های فرهنگی مواجه شده است همچنین برخی از آداب و رسوم ممکن است در برهه‌ای از زمان کارایی و استفاده داشته باشد و در زمانی دیگر آن کارایی را نداشته و نیاز به اصلاح داشته باشد.

رمضان ماه میهمانی خدا و بهار قرآن است که عطر خوشش سال‌هاست در کوچه پس کوچه‌های مردمان دیندار خراسان‌رضوی با ذکرخوانی و پیشواز رویت هلال ماه، به خانه‌ها میهمان می‌شود.

ماه مبارک رمضان و روزه‌داری، دارای آداب و سننی همچون رؤیت هلال ماه مبارک رمضان، افطاری و سحری‌خوردن، کثرت نماز و دعا و صدقه و قرائت قرآن، روزه اعضاء و جوارح بیرونی و درونی و اهتمام ویژه به دهه آخر این ماه است چراکه دو شب مهم قدر در آن قرار گرفته است. در این میان آئین‌ها و آداب و رسوم خاصی نیز وجود دارد که هنوز مردم مشهد و شهرستان‌های خراسان‌رضوی اهتمام خاصی به برگزاری آنها دارند.

غبارروبی مساجد

رسم دیرینه‌ای که در تمامی شهرستان‌های خراسان رضوی وجود دارد این است که مردم با غبارروبی خانه‌های خدا به استقبال باشکوه از ماه مبارک رمضان می‌روند.

مسجد در ماه مبارک رمضان کانون و ماوای اصلی پرهیزگاران است و بخش عمده‌ای از اوقات بندگان خدا در این ماه در مساجد می‌گذرد و به‌همین دلیل مردم شهرستان‌های خراسان‌رضوی با غبارروبی مساجد؛ خانه‌های خدا را برای پذیرایی شایسته از مهمانان خدا آماده و مهیا می‌کنند.

چلک‌زنی

یکی از رسومی که مردم خراسان‌رضوی و به‌ویژه در شهرستان‌های این استان از دیرباز آن را صورت می‌دادند چلک زنی بوده است. منظور از چلک زنی؛ نواختن به وسیله دو چوب بر پیت‌های قدیمی و خالی نفت است که صدایی خوش از آن با هنرمندی هنرمندان بیرون می‌آمد.

چلک زنی به ویژه در هنگام سحر کاربرد داشته و به این وسیله زمان سحر به مردم اعلام می‌شده تا بیدار باشند و مراسم سنتی و زیبای ماه مبارک رمضان را در سحر بجا بیاورند.

طبل‌نوازی

برخی از شهرستان‌های خراسان‌رضوی در این میان دارای آئین‌های خاص خود هستند. برای مثال سبزوار دارای بیش از 10 هزار سال فرهنگ است، که امروز توسط کاوشگران،کارشناسان و باستان‌شناسان میراث فرهنگی ایرانی و خارجی کشف و ثبت شده است.

 در گذشته این آداب و رسوم از غنای ویژه‌ای برخوردار بود و افراد باشوق و ذوق بیشتری آداب ماه مبارک رمضان را به جا می‌آوردند.

کارشناس باستان شناسی سبزوار در این زمینه در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: سنت طبل‌زنی 100ساله در ماه رمضان به سه نوبت در سحرگاه برگزار می‌شود که منادی سحرخیزان است.

محمد عبدالله‌زاده ثانی با اشاره به این آداب بیان کرد: در گذشته‌های دور که نه ساعت زنگ‌داری بود و نه تلفنی از روش‌های دیگر برای بیدار کردن روزه‌داران در سحر استفاده می‌کردند؛ بدین صورت فردی به‌نام طبال یا طبل‌زن یک ساعت مانده به اذان صبح به بام خانه می‌رفت و در ابتدا با ذکر صلوات بر محمد و آل محمد(ص) شروع و سپس صدای خود را بلندتر می‌کرد و طبلی را به‌دست می‌گرفت و آرام آرام به طبل می‌کوبید تا مردم بیدار شوند و یا طبلی به دوش می‌انداخت و در کوچه‌های شهر به راه می‌افتاد و با روشن شدن چراغ‌ها که نشان از بیدار شدن روزه‌داران است طبال دیگر طبل نمی‌زد. 

سفره صلوات

وی تصریح کرد: بانوان سبزواری در این ماه پر خیر و برکات با پهن کردن سفره صلوات که این سفره فقط  شامل قرآن، تسبیح و مهر است که هدف اصلی از پهن کردن این سفره، ذکر و حمد و ستایش اهل بیت(ع) است.

عبدالله‌زاده با اشاره به اینکه مردم سبزوار، مردم دیندار و ولایتمداری هستند گفت: از گذشته تا به امروز ترتیل‌خوانی جز به جزء قرآن در روزهای ماه مبارک رمضان از اهمیت بالایی برخودار است که اکنون نیز در مساجد و محافل خانگی و پارک‌های سطح شهرستان برگزار می‌شود.

ملاقه زنی

کارشناس باستان شناسی سبزوار گفت: در شب بیست و هفتم ماه رمضان افراد صورت خود را می‌پوشاندند و به درب منازل برای گرفتن طعام و شیرینی می‌رفتند و گاها به دلیل مراجعه چندباره به درب منازل روی آنها آب می‌ریختند و جشن می‌گرفتند.

غذاهای سنتی

عبدالله زاده با بیان اینکه بیش از 90 غذای سنتی با پسوند جوش در این شهرستان طبخ می‌شود گفت: انواع آش و همچمنین کوکو سبزی که مشهورترین آنها کمه جوش است در این ماه طبخ می‌شود.

گزارش از نگار کرامتی

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: آیین های سنتی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۷۲۸۸۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ثبت نام ۵۸۰۰ گیلانی در طرح اکرام ایتام و محسنین ماه رمضان

به گزارش خبرنگار مهر، عباس اهرابی بعد از ظهر شنبه در گفت و گو با رسانه‌ها همراهی خیرین و نیکوکاران را مایه دلگرمی دانست و اظهار کرد: هم اکنون سه هزار ۱۳۳ یتیم و ده هزار و ۲۲۱ فرزند از خانواده محسنین در استان گیلان از حمایت حامیان نیکوکار بهره مند می‌شوند که علاوه بر دریافت کمک هزینه معیشت، بسیاری از مشکلات درمانی، تحصیلی و مسکن این افراد، از طریق گزارش همکاران اکرام به حامیان و عنایت این بزرگواران مرتفع گردیده است.

مدیرکل کمیته امداد گیلان، با اشاره به اینکه طی ماه رمضان امسال در قالب پویش باران مهربانی ۵۸۰۰ نفر به عنوان حامی جدید در طرح اکرام ایتام و محسنین ثبت نام کرده‌اند، افزود: این امر نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۹۷ درصد افزایش یافته است و هم اکنون حدود چهل هزار حامی در این طرح مشارکت دارند.

وی در ادامه، با بیان اینکه طی سال گذشته بیش از یکصد میلیارد تومان توسط حامیان به فرزندان معنوی شأن اهدا شد، اضافه کرد: حدود ۸۳ میلیارد تومان از میزان کمک‌های اهدایی حامیان نقدی و مابقی به صورت کالا و خدمات ضروری برابر نیازهای فرزندان از سوی این عزیزان اهدا گردید.

اهرابی با تأکید بر اینکه تعداد زیادی از فرزندان ایتام و محسنین هستند که دارای حامی نبوده یا دریافت مراحم بسیار پایینی دارند، گفت: مردم نوعدوست و خیر، جهت حمایت یک یا چند فرزند معنوی می‌توانند با مراجعه و ثبت نام در سایت ekram.emdad.ir نسبت به انتخاب فرزند معنوی با شرایط مورد نظر خود (سن، جنسیت، سادات، بیمار، محل سکونت) اقدام و همچنین حامیان با مراجعه حضوری یا تلفنی به واحدهای اکرام ادارات امداد استان می‌توانند نسبت به شرح وضعیت زندگی این افراد آگاهی پیدا کرده و سپس فرزند معنوی خود را جهت حمایت انتخاب نمایند.

مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) استان گیلان، ادامه داد: ارسال عدد ۱۳ به سر شماره ۳۰۰۰۳۳۳۳ نیز از روش‌های دیگر برای ثبت نام در طرح اکرام ایتام و محسنین می‌باشد.

وی ضمن تقدیر از اعتماد حامیان و خیرین گفت: به منظور تسهیل در روش‌های پرداخت برای هر فرزند معنوی یک شماره کارت اختصاصی در نظر گرفته می‌شود که حامیان می‌توانند بدون شناسه واریز و از طریق سایت و یا کلیه درگاه‌های بانکی و اپلیکیشن‌های موجود، نسبت به واریز مستقیم هدایای نقدی به حساب فرزندان معنوی اقدام نموده و گزارش پرداخت را در سایت مشاهده کنند.

اهرابی در پایان با قدردانی از همراهی همیشگی مردم نیکوکار گیلان، عنوان کرد: مردم خیر استان در قالب پویش اطعام مهدوی به منظور تهیه بسته‌های افطاری ساده، غذای گرم و بسته معیشتی برای اقشار کم برخوردار، بالغ بر ۷۷ میلیارد تومان مشارکت کردند.

کد خبر 6090008

دیگر خبرها

  • یادگارهایی از «خلیج‌فارس» در آستان مبارک رضوی
  • پیام استاندار خراسان رضوی به مناسبت ۹ اردیبهشت «روز شوراها»
  • دانشگاه جای رفتارهای وحشیانه با دانشجویان و اعضای هیات علمی نیست
  • ثبت نام ۵۸۰۰ گیلانی در طرح اکرام ایتام و محسنین ماه رمضان
  • ویدیو/ آیین بیل‌گردانی؛ سنتی ۲‌ هزار ساله برای قدردانی از آب
  • آئینی سنتی که همه ساله با اجرای آن باران می‌بارد
  • بیل گردانی نمادی از آیین‌های تمدنی کشور
  • مردم خراسان رضوی سال گذشته ۱۳۶ میلیون کیلووات برق بیشتری مصرف کردند
  • گسترش جلسات سنتی قرآن کریم در حرم مطهر رضوی
  • «نون خ» پایبند به آداب ایرانی