Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-07@00:07:00 GMT

قهوه‌چی‌هایی که غلام امامان می‌شدند

تاریخ انتشار: ۱۸ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۰۴۷۴۶۷

قهوه‌چی‌هایی که غلام امامان می‌شدند

فرهنگ > هنر - همشهری آنلاین:
«قهوه‌چی‌ها، بعضی نقاشی‌های قهوه‌خانه‌ای مانند واقعه عاشورا را می‌خریدند و به فروش می‌رساندند و به نقاش سفارش می‌کردند که تصویر آن‌ها را به جای غلام‌های امام حسین(ع) و حضرت علی(ع) کار کند. نقاش‌ها هم این کار را انجام می‌دادند.»

به گزارش ایسنا، آن‌ها نقاشی‌هایی ساده هستند، به تمام معنا ساده اما با تاثیری شگرف روی مخاطبانشان.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مردم با دیدن نقاشی‌های قهوه‌خانه و صدای گرم نقال‌هایی که داستان این پرده‌ها را روایت می‌کردند، گاه سرمست غرور می‌شدند، گاه لبخند می‌زدند و گاه اشک‌هایشان سرازیر می‌شد.

احتمال کمی وجود دارد وقتی از دلاوری‌های مولا علی(ع) یا رشادت‌های امام حسین(ع) و یارانشان حرفی به میان می‌آید، تصویری از پرده‌های نقاشی قهوه‌خانه‌ای از جلوی چشممان رد نشود. دلیل این موضوع هم مشخص است. این نقاشی‌ها داستان‌های مذهبی و حماسی ما را به ساده‌ترین حالت ممکن روایت می‌کردند، این‌گونه عامه مردم با آن‌ها ارتباط برقرار کردند و گوش به نقالانی سپردند که این نقل این پرده‌ها را می‌گفتند. آنقدر علاقه مردم به این نقاشی‌ها رو به افزایش رفت که نقاشان قهوه‌خانه‌ای تابلوهایی کوچک‌تر را خلق کردند و این تابلوها روی دیوارها و تاقچه‌های خانه مردم قرار گرفت.

در این نوع نقاشی، هنرمند از تصورات ذهنی خود درباره داستان‌ها استفاده کرده و تصاویری بدون پرسپکتیو را روی پرده نقش می‌زند.

از نقاشی قهوه‌خانه‌ای به عنوان یکی از جریان‌های تاثیرگذار و اجتماعی در ایران، یاد می‌کنند. تأثیری که این جریان هنری بر مردم جامعه داشت در کمتر جریانی دیده می‌شود. با این وجود بی‌توجهی‌های زیادی به این هنر شده و نقاشی‌های ارزشمند قهوه‌خانه‌ای هنوز از داشتن موزه‌ محروم هستند. این آثار در حال حاضر در مجموعه‌های مختلف به شکل پراکنده نگهداری می‌شوند.

حسین طالبی ـ پیشکسوت نقاشی ـ در این‌باره اظهار کرده بود «نقاشان قهوه‌خانه‌ای با حسی که داشتند کار می‌کردند و هیچ‌گاه به طراحی آکادمیک حتی در زمان مکتب کمال‌الملک فکر نمی‌کردند. آن‌ها به هنر آکادمیک معتقد نبودند اما یکی از مدرن‌ترین سبک‌های قهوه‌خانه‌ای را به وجود آوردند که امروزه در غرب تجزیه و تحلیل شده و دارای ارزش بالایی است.»

او اضافه کرده بود «اتفاق دیگری که در این هنر افتاد این بود که قهوه‌چی‌ها بعضی تابلوها مانند واقعه عاشورا را می‌خریدند و به فروش می‌رساندند و به نقاش سفارش می‌کردند که تصویر آن‌ها را به جای غلام‌های امام حسین(ع) و حضرت علی(ع) کار کند و آن‌ها هم این کار را انجام دادند.»

یکی از پر طرفدارترین سوژه‌های نقاشی‌های قهوه‌خانه‌ای، جوانمردی‌ها، دلاوری‌ها و مهربانی‌های حضرت علی(ع) است، که اژدر محمودی ـ نقاش قهوه‌خانه‌ای ـ در این‌باره بیان کرده «نقاشان قهوه‌خانه‌ای در طول سال‌های فعالیت‌شان درباره‌ی شخصیت امام علی (ع) و جنگ‌هایی که ایشان در آن شرکت داشتند، آثار بسیاری خلق کردند. بخشی از این آثار درباره‌ی حضور امیرالمومنین (ع) در جنگ‌های بدر، نهروان، احد و ... و دلاوری‌های ایشان در این جنگ‌ها بوده است.»

او گفته بود «نقاش خیالی‌ساز که تصویری واقعی از شخصیت‌های دینی و امامان نداشتند، آنچه را که به ذهن و خیال‌شان می‌آمد، با عقیده و ایمان‌شان ترکیب می‌کردند و روی پرده می‌آوردند. در حقیقت، آنچه این هنرمندان تصویر می‌کردند، الهام‌گرفته از خیال و مبتنی بر ایمان و عقیده‌ی آن‌ها بود.»

به گفته محمودی از جمله ویژگی‌های پرداختن به ائمه اطهار (ع) در این سبک از نقاشی، آشنایی افراد با بزرگان دینی از دوران کودکی بوده است.

او در این زمینه اظهار کرده بود: «در گذشته، مردم چهره امامان (ع) را به نقاشان سفارش می‌دادند و آن‌ها را در خانه نصب می‌کردند. وقتی بچه‌های کوچک، زبان باز می‌کردند و از پدر و مادرشان می‌پرسیدند این تصویر کیست؟ شخصیت امامان (ع) برای آن‌ها توضیح داده می‌شد و کودکان از همان کودکی با بزرگان دینی آشنا می‌شدند.»

نقاش‌ها معمولا امامان(ع) را در مرکز تابلو و به حالت نشسته روی دو زانو نقاشی می‌کردند. در نقاشی‌های قهوه‌خانه‌ای بیشتر از رنگ سبز برای لباس‌ها و خلق هاله نور استفاده می‌شده است. این شمایل را به دلیل وجوه پهلوانی و جوانمردی در امامان(ع) در زورخانه‌ها استفاده می‌کردند.

عناصری که نشان‌دهنده و تداعی‌گر شخصیت این بزرگواران بودند نیز در این نقاشی‌ها استفاده می‌شد، مانند «ذوالفقار»، شمشیر حضرت علی(ع) که نماد شجاعت ایشان است. یا با توجه به یکی از کنیه‌های مولا که «اسدالله» است، کشیدن شیر در نقاشی‌های مرتبط با ایشان رواج داشته است. استفاده از کتبیه و نوشتن آیات مربوط به ولایت امیرالمومنین علی (ع) از دیگر عناصر مورد استفاده نقاشان قهوه‌خانه‌ای بوده است. در این نقاشی‌ها بیشتر امام حسن (ع)، امام حسین (ع)، قنبر غلام حضرت علی(ع) و سلمان فارسی در کنار مولا علی(ع) حضور داشتند و گاهی ایشان را در محضر پیامبر (ص) نشان می‌دادند.

محمد مدبر، حسین قوللرآغاسی، عباس بلوکی‌فر، حسن اسماعیل‌زاده (چلیپا)، حسین همدانی، جواد عقیلی و محمد فراهانی  از جمله هنرمندانی هستند که در این زمینه دست به خلق آثار شاخصی زدند.

در همین زمینه: فروش ۸ میلیون دلاری نقاشی ون‌گوگ سه میلیون پوند برای نقاشی زغالی ۸۲ ساله آفتابگردان‌های ونگوگ پژمرده می‌شوند

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۰۴۷۴۶۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آقای رئیسی! به‌قول حسین‌ شریعتمداری الان زنگ انشا نیست /۳۴ ماه از عمر دولت تان گذشته و شما هنوز دارید می گویید: باید فلان شود و نباید بهمان شود!

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، محمد مهاجری فعال سیاسی اصولگرا در یادداشتی در کانال تلگرامی اش نوشت؛

حضور گرامی رئیس جمهور محترم

با سلام

در دیدار استانداران فرموده‌اید:

- کارگزاران دستگاه‌های اجرایی باید در عرصه عمل و با کار شبانه‌روزی امید مردم را ارتقا دهند.

- مردم باید این احساس را داشته باشند که دولت دارد کار می‌کند.

- باید ضمن گزارش کارها و اقدامات و تلاش برای گره‌گشایی از اذهان مردم، دلایل و علل ناکارآمدی‌های احتمالی را نیز به گزارش کرد.

- همه ی بخشها برای تحقق شعارسال باید برنامه داشته باشند.

-هیچ بخشی از تولید اعم از کارخانه‌های بزرگ وکارگاهها نباید بی‌برنامه باشند.

- استانها باید برای جهش تولید برنامه کلان و استانی و اقلیمی داشته باشند.

- بانکها باید در زمینه تامین مالی به موقع واحد های تولیدی کمک‌ کنند.

- باید با عموم‌مردم سخن‌گفت، ارتباط با مردم را همواره به استانداران و مدیران تاکید کرده‌ام.

-باید پرداخت تسهیلات برای ازدواج و اشتغال ومسکن در اولویت قرار بگیرد.

- باید استانهایی که بیشترین آمار بیکاری را دارند از این وضعیت خارج شوند. باید فکر ویژه برای این استان ها داشت و باید کار جدی در این زمینه کرد.

- باید نتیجه جلسات، رفع موانع تولید باشد.

- باید از محصولات روستایی حمایت کنیم ومحصولاتشان به موقع خریداری شود.

- باید بهره‌وری را بالا ببریم.

- باید در یک سری مسائل کار فرهنگی کنیم. وزارت‌خانه های فرهنگ و ارشاد و آموزش و پرورش، سازمان صداوسیما، چهره ها و ... باید تلاش کنند.

- الگوهای مصرف آب و برق و گاز و انرژی باید تبلیغ شود.


جهت‌استحضار جنابعالی عرض می کنم ۳۴ ماه از عمر دولتتان گذشته و شما هنوز دارید میگویید:"باید" فلان شود و "نباید" بهمان شود.

خدا عمر باعزت بدهد به حاج‌حسین‌آقای شریعتمداری که در چنین مواقعی خطاب به روسای‌جمهور پیشین (البته نه همه شان، بلکه به بعضی شان!) به درستی می‌نوشت: "الان زنگ انشا نیست، زنگ حساب است آقای رئیس‌جمهور! انشا خواندن مال روزهای تبلیغات بود"

۲۷۲۷

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903299

دیگر خبرها

  • پیکر مطهر معلم شهید «حجت‌الله یوسفیه» در ورامین تشییع شد
  • پایان ۳۹ سال غربت/ تشییع پیکر معلم شهید در ورامین
  • برگزاری رویداد «شهید اصلانی» در چهارمحال و بختیاری
  • روایت دختران حاج قاسم از اصفهان تا خانه پدری
  • آقای رئیسی! به‌قول حسین شریعتمداری الان زنگ انشا نیست
  • آقای رئیسی! به‌قول حسین‌ شریعتمداری الان زنگ انشا نیست /۳۴ ماه از عمر دولت تان گذشته و شما هنوز دارید می گویید: باید فلان شود و نباید بهمان شود!
  • محمد مهاجری : جناب آقای رئیسی! به‌قول حاج‌ حسین‌ آقای‌ شریعتمداری الان زنگ انشا نیست
  • تزکیه و تعیلم اصلی‌ترین کار همه امامان
  • عزاداری مردم آذربایجان غربی در سوگ شهادت امام صادق(ع)
  • توصیه تاریخی پادشاه عربستان به صدام حسین درباره جنگ با ایرانی‌ها (فیلم)