Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان، ایوب کرد مدیرکل راه و شهرسازی جنوب سیستان وبلوچستان اظهار داشت: شهرستان چابهار در مجموع هزار و ۴۷ کیلومتر راه دارد که ۷۴۸ کیلومتر آن آسفالت است.

وی بیان کرد: راه مناسب و آسفالته از محور‌های مهم توسعه برای هر منطقه است و باید هر چه سریعتر برای حل مشکلات مردم چابهار در زمینه آسفالت و بازگشایی راه‌ها اعتبارات لازم اختصاص پیدا کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیر کل راه و شهرسازی جنوب سیستان و بلوچستان افزود: راه مرز ریمدان بطول بیش از ۵۰ کیلومتر باید دو بانده و یا بزرگراه شود تا شاهد تسهیل در صادرات و واردات کالا از طریق چابهار به کشور پاکستان باشیم.

وی حل مشکلات راه‌های روستایی بخش‌های دشتیاری، پلان و مرکزی را خواستار شد و خاطرنشان کرد: سال‌ها مردم پیگیر بازگشایی راه کلانی به گواتر هستند که به دلیل کمبود اعتبارات قادر به انجام این پروژه‌ها نیستیم.

کرد ادامه داد: راه چابهار به سمت نوار ساحلی گواتر و پسابندر کم عرض و همیشه شاهد سانحه رانندگی و کشته و زخمی شدن مسافران و رانندگان هستیم این راه نیز باید به بزرگراه تبدیل شود.

مدیرکل راه وشهرسازی جنوب سیستان وبلوچستان از احداث پل باهوکلات و مطالعات بزرگراه چابهار-نیکشهر و ایرانشهر خبر داد و خاطرنشان کرد: چابهار باید براساس جایگاه اقتصادی وترانزیتی اعتبارات لازم در زمینه توسعه و ۲ بانده شدن راه‌ها و احداث بزرگراه اختصاص پیدا کند.

وی خواستار ارتقای چارت اداری اداره راه وشهرسازی چابهار به معاونت اداره کل شد و افزود: بسیاری از مشکلات راه‌های روستایی، روکش آسفالت، ابنیه‌های فنی، نصب تابلو‌های علائم راهنمایی ورانندگی و ایجاد بزرگراه و نیازمند اختصاص اعتبار و انجام مطالعات لازم است.

انتهای پیام/ع

 روستای چابهار نیازمند آسفالت است

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: استاندارد سازی وزارت راه و شهرسازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۳۶۵۲۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انعقاد قرارداد ۲۰۰ میلیارد تومانی برای آسفالت و روکش راه‌های رفسنجان

ایسنا/کرمان معاون اداره کل راهداری استان کرمان گفت: در شهرستان رفسنجان در سال قبل ۲۰۰ میلیارد تومان قرارداد پروژه آسفالت و روکش کردن راه‌های برون شهری و فرعی را منعقد کردیم که یکی از آن‌ها کمربندی است و با ۵۰ میلیارد تومان به زودی به اتمام خواهد رسید.

سید حمزه روح‌الامینی شامگاه ششم اردیبهشت ماه در سفر به رفسنجان و دیدار با فرماندار، اظهار کرد: از لحاظ خرابی راه‌های روستایی، سیرجان و شهربابک جزء بدترین شهرستان‌های استان هستند که راه‌های روستایی آنها نیازمند روکش است.

وی افزود: تمام تلاش ما روکش دار کردن راه‌های روستایی استان کرمان است لذا سال قبل چندین هزار میلیارد تومان صرف روکش کردن آسفالت راه‌های روستایی استان شده است.

وی ادامه داد: در منطقه نوق رفسنجان هم بیش از ۶ پروژه آسفالت و روکش تعریف کردیم لذا ۳۰ کیلومتر راه‌های نوق با اعتبار ۳۲ میلیارد تومان روکش آسفالت می‌شود.

معاون مدیرکل راهداری استان کرمان با اشاره به انعقاد قرارداد تعدادی از راه‌های روستایی رفسنجان از جمله جنت‌آباد، بهرامی، اودرج و فتح آباد به میزان ۱۴ کیلومتر، گفت: امسال نیز چند پروژه روکش آسفالت را در رفسنجان با اعتبار ۸۵ میلیارد تومان شروع کردیم و پروژه رفسنجان تا کبوترخان از جمله آن‌هاست که با اعتبار ۴۳ میلیارد تومان انجام خواهد شد.

فرماندار رفسنجان نیز در این دیدار با اشاره به اینکه ۱۱ درصد راه‌های استان کرمان در رفسنجان وجود دارد، گفت: محورهای نوق و داوران از حادثه‌خیزترین جاده‌های استان به شمار می‌روند و مرگ و میر در این دو محور باید کاهشی شود.

حسین رضایی افزود: جاده‌های فرعی شهرستان دارای مشکل هستند و نیازمند روکش آسفالت و ساماندهی‌اند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ۱۸۸ طرح هادی روستایی در استان بوشهر در حال اجرا است
  • اتمام پروژه کمربندی دوم شهر، نیازمند تخصیص اعتبارات ملی است
  • لایروبی ۳۰ کیلومتر از رودخانه‌های کرمانشاه
  • اجرای زیرسازی ۸۶ کیلومتر راه روستایی در استان اصفهان
  • احتمال وقوع بارش‌های جدید در استان یزد
  • آذربایجان‌غربی نیازمند جذب اعتبارات مدرسه‌سازی است
  • ایمن سازی سازه‌های آبی و خاکی و ساختمان‌های غیرایمن با سرعت پیگیری شود
  • زیرسازی ۸۶ کیلومتر راه روستایی در استان اصفهان انجام شد
  • اقدام فوری برای مرمت بند خاکی ابراهیم آباد
  • انعقاد قرارداد ۲۰۰ میلیارد تومانی برای آسفالت و روکش راه‌های رفسنجان