Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «انرژی امروز»
2024-05-06@21:34:01 GMT

وزارت نیرو حق‌آبه دریاچه ارومیه را نمی‌دهد

تاریخ انتشار: ۳۰ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۷۷۶۹۱۹

وزارت نیرو حق‌آبه دریاچه ارومیه را نمی‌دهد

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست می‌گوید با وجود اینکه بارش‌ها در سال جاری خوب بوده است اما سهم حق‌آبه دریاچه ارومیه از سوی وزارت نیرو تخصیص داده نشده است.

 

مسعود تجریشی درباره تأمین حق‌آبه دریاچه ارومیه در سال جاری گفت: تأمین منابع آبی مورد نیاز دریاچه ارومیه، حقی است که بر گردن وزارت نیرو قرار دارد و باید حق‌آبه و سهم آب تالاب‌ها را تأمین کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر حق‌آبه تالاب‌ها تأمین نشود مشکلاتی همچون ریزگردها و از بین رفتن پوشش گیاهی را خواهیم داشت.

 

مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه افزود: سازمان محیط زیست موضوع تأمین حق‌آبه تالاب‌ها را پیگیری می‌کند چرا که علاوه بر طبیعت برای انسان‌ها نیز اهمیت دارد و اگر تأمین نشود تبعات آن می‌تواند موجب خسارات زیست‌محیطی و تهدید سلامت انسان‌ها شود.

 

وی خاطرنشان کرد: وزارت نیرو اعلام کرده است که در سال ۱۱ میلیارد متر مکعب آب را به عنوان حق‌آبه زیست محیطی دریاچه ارومیه تأمین خواهد کرد و سازمان محیط زیست مطالبه‌گر این موضوع است اما در گذشته اینگونه نبوده است.

 

وضع دریاچه ارومیه زیر ذره‌بین سازمان محیط زیست است

 

تجریشی در ادامه گفت: از آنجا که موضوع احیای دریاچه ارومیه قدمت بیشتری دارد، درباره آن جدی‌تر هستیم و برنامه‌های سازمان محیط زیست از طریق ستاد احیای دریاچه دنبال می‌شود و علاوه بر این وضع دریاچه ارومیه به صورت مستمر رصد می‌شود و حال و روز دریاچه ارومیه زیر ذره بین سازمان محیط زیست قرار دارد. وزارت نیرو هم طبق برنامه‌ای که دارد باید ابتدا سهم آب شرب مردم را تأمین کند و سپس سهم آب دریاچه را تأمین کند.

 

مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه با بیان اینکه حق‌آبه دریاچه در سال جاری تأمین نشده است، گفت: علی‌رغم اینکه امسال بارش‌ها خوب بوده است اما سهم دریاچه تأمین نشده است.

 

انتقاد از بی‌توجهی به مدیریت آب از سوی جهاد کشاورزی

 

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با انتقاد از بی‌توجهی به مدیریت آب از سوی جهاد کشاورزی در اطراف دریاچه ارومیه گفت: به عنوان مثال در شهرهای بناب و ملکان که از سد بوکان به اراضی کشاورزی آنها، آب رها شده است شاهدیم خساراتی به باغات و گیاهان این منطقه وارد شده است. از طرفی چون آب در زمان مناسب خود به سمت دریاچه ارومیه رها نشده است مجبور شدند آب را به داخل کانال‌ها سرریز کنند که در نهایت آب به اراضی کشاورزی مردم رفته و خساراتی وارد کرده است چرا که بیش از نیاز اراضی کشاورزی بوده است.

 

وی ادامه داد: اگر آب به موقع به سمت دریاچه ارومیه رها می‌شد برای سال جاری می‌توانستیم تراز آب دریاچه را ۱۰ سانتی‌متر بالاتر بیاوریم و این یعنی اینکه می‌توانستیم در منحنی بهره‌برداری از سدهای اطراف دریاچه ارومیه، سهم دریاچه را بیشتر ببینیم اما دوستان می‌گویند آب را نگه می‌داریم و بعدا به دریاچه ارومیه می‌دهیم در صورتی که ترجیح می‌دهیم آب به دریاچه بیاید تا اینکه پشت سد تبخیر شود چرا که وقتی آب وارد دریاچه ارومیه می‌شود، نمک‌های کف دریاچه حل می‌شود و عمق آن زیاد می‌شود.

 

وزارت نیرو باید در منحنی بهره‌برداری از سدها تجدید نظر کند

 

تجریشی تأکید کرد: وزارت نیرو باید در منحنی بهره‌برداری از سدها تجدید نظر کند و ارتباط کشاورزان و جهاد کشاورزی باید نزدیک‌تر شود چون بسیار مهم است که چه مقدار آب در چه زمانی به کشاورزان اختصاص یابد.

 

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با تأکید بر اینکه به لحاظ مدیریت آب، خیلی جای کار داریم، خاطرنشان کرد: متاسفانه این فرصت را امسال از دست دادیم و امیدواریم سال آینده دستگاه‌های اجرایی به موضوع تأمین حق‌آبه دریاچه ارومیه توجه کنند و سهم اکوسیستم‌ها را همراه با سهم کشاورزی و آب شرب تخصیص بدهند.

منبع: انرژی امروز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۷۷۶۹۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انحراف آب هیرمند به شوره زارهای افغانستان حقیقت دارد | سلاجقه: برای مسدود کردن انحراف آب با طالبان گفت‌وگو می‌ کنیم | طالبان آب شیرین را تلخاب می کند!

همشهری آنلاین - مجید جباری: هفته گذشته بود که با استناد به انتشار تصاویر ماهواره ای، روزنامه همشهری به انحراف آب رودخانه مرزی هیرمند به سمت شوره زار گودزره اشاره و آرزو اشرفی زاده،مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌ زیست کشور نیز در گفت و گو با همشهری آنلاین ضمن تائید این موضوع، از رها نکردن حقابه هامون از هیرمند و هدر دادن آب با انحراف به شوره زارهای آن کشور انتقاد کرد.

حالا علی سلاجقه، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هم انحراف آب سیلاب از حوضه آبریز هیرمند از سوی افغانستان به سمت گودزره را تائید و اعلام کرد:« با نگاهی به اطراف سازه سد کمالخان متوجه مسیرهایی برای انحراف به بیابان گودزره شدیم و امیدواریم انحراف گودزره را باتوافق هیأت حاکمه افعانستان مسدود کنیم؛ چرا که با این کار وضعیت تالاب‌ها و اکوسیستم های پایین دست در ایران بهتر خواهد شد.»

در همین زمینه بخوانید طالبان حاضر است آب را هدر بدهد اما آب به ایران نرسد | ماجرای تلخ انحراف عمدی بخش عمده‌ای از آب‌های مشترک ایران و افغانستان به سمت شوره‌زارها!

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور هفته گذشته به همشهری گفته بود:« متأسفانه با وجود بارش‌های خوبی که در حوضه هیرمند و کل کشور افغانستان اتفاق افتاده است و رودخانه‌های ورودی تالاب هامون، وضعیت مناسب و سیلابی دارند، اما دستکاری‌هایی که در بالادست اتفاق افتاده و انحراف آبی که به وسیله بندهای انحرافی ایجاد شده، باعث شده است که آب از مسیر طبیعی خود منحرف شده و مسیر طبیعی را طی نکند.»

تصویر ماهواره ای از انحراف آب به بیابان های گودزره در افغانستان

در گفت‌وگوی همشهری آنلاین با اشرفی‌زاده اعلام شد: «مسیر طبیعی آب در این حوضه آبریز به این صورت است که آب باید از رودخانه هیرمند وارد ایران شده و تالاب هامون را سیراب کند. در ادامه از طریق رودخانه شیرین به افغانستان برگردد و وارد گودزره شود. اما متأسفانه دستکاری در مسیر طبیعی و ‌تامین نشدن حقابه پایین‌دست، این مسیرطبیعی را منحرف کرده است.»

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست، این اقدام افغانستان را نظر حقوق عرف بین‌الملل محکوم دانست و اعلام کرد:«در این زمینه اعتراض خود را اعلام کرده‌ایم.»

این مدیر سازمان حفاظت محیط زیست همچنین از مکاتبه برای پیگیری‌ سازمان محیط زیست از مراجع ذی‌ربط (وزارت امور خارجه) برای پیگیری انحراف آب هیرمند به شوره‌زار گودزره خبر داد.

گودزره یک شوره‌زار است و از نظر اکولوژیکی هیچ ارزشی ندارد. این پهنه آبی به‌دلیل واقع شدن در انتهای حوضه آبریز، ارزش اکولوژیکی ندارد و معیشت مردم منطقه هم هیچ‌وقت وابسته به آن نبوده است. درمقابل، اما تالاب بین‌المللی هامون به‌ عنوان ذخیره زیست کره که در کنوانسیون رامسر ثبت شده، ارزش اکولوژیکی بسیار بالایی دارد و به لحاظ عرفی و قوانین بین‌الملل، انحراف مسیر طبیعی هیرمند محکوم شده است.

کد خبر 849162 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها ایران و افغانستان تالاب افغانستان طالبان سازمان حفاظت محیط زیست محیط زیست ایران رود هيرمند

دیگر خبرها

  • راه‌اندازی بازارهای روز، راهکار ساماندهی سد معبر و مشاغل مزاحم شهری در ارومیه
  • رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست: رهاسازی چاه‌های نفت آب و خاک خوزستان را آلوده می‌کند
  • تالاب گرده‌قیت نقده بعد از ۲۵ سال احیا شد
  • سومین کارخانه سیمان «ویدر»، نگرانی ادامه‌دار اهالی و پاسخ یک مسئول
  • انتقال مجموعه آرادکوه نیازمند عزم جدی متولیان امور است
  • دیوان محاسبات: محیط زیست تکلیف قانونی خود را انجام نداده است
  • دیوان محاسبات: محیط زیست تکلیف قانونی خود را انجام نداده
  • عدم انجام تکالیف قانونی سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص ارزش‌گذاری مناطق تحت مدیریتش
  • انحراف آب هیرمند به شوره زارهای افغانستان حقیقت دارد | سلاجقه: برای مسدود کردن انحراف آب با طالبان گفت‌وگو می‌ کنیم | طالبان آب شیرین را تلخاب می کند!
  • سلاجقه: از برقی کردن وسایل نقلیه در تهران حمایت می‌کنیم