Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-07@03:09:28 GMT

سفره هاي خالي از ماهي در فصل ارزاني

تاریخ انتشار: ۹ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۹۲۸۸۷۴

سفره هاي خالي از ماهي در فصل ارزاني

خبرگزاري آريا - ساري - ايرنا - با وجود اين که انواع ماهي پرورشي کيفي در فصل تابستان با قيمت ارزان و بسيار مناسب به وفور در استان مازندران توليد و عرضه مي شود ، اما باور نادرست ناسازگاري مصرف ماهي با گرما سبب شده است تا سفره ايرانيان در اين فصل از سالم ترين ماده پروتئيني خالي بماند .

به گزارش خبرنگار ايرنا ، بسياري از خانواده‌هاي ايراني با شروع فصل گرما بر اساس يک سنت و رسم نانوشته از خوردن ماهي اجتناب مي‌کنند و اين غذا را مخصوص فصل سرد سال مي‌دانند ، در حالي که متخصصان طب سنتي غذا‌هاي تهيه شده با ماهي را ويژه فصل گرم معرفي و مصرف آن را توصيه مي‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


از نظر طب سنتي، ماهي طبعي سرد و فصل تابستان طبعي گرم دارد و به همين دليل مصرف انواع ماهي‌ها به صورت کبابي يا بخارپز يا ترکيبي همچون قليه ماهي و ماهي شکم پر نه تنها هيچ ضرري براي بدن ندارد ، بلکه مفيدتر از فصول سرد سال است .
متخصصان تغذيه معتقدند گوشت ماهي علاوه بر مقوي و مغذي بودن ، در مقايسه با گوشت قرمز و مرغ بسيار سهل‌الهضم و سبک است و بسرعت جذب مي‌شود و به همين دليل نيز براي فصل گرم مناسب تر است .
** باوري برآمده از فصل صيد
شايد خاستگاه اصلي اين باور نادرست شمال ايران به عنوان کانون صيد و عرضه ماهي به صورت سنتي باشد که به ساير نقاط کشور هم سرايت کرده است .
مصرف ماهي تا همين چند دهه پيش تنها از راه صيد آن از رودخانه ها و درياها امکان پذير بود و صيادان نيز تنها در فصل پاييز و زمستان به صيد ماهي اقدام مي کردند.
محدود شدن صيد در فصول سرد سال عمدتا به دو دليل بود ؛ اول اين که ماهي هاي شناخته شده نزد مردم براي مصرف در اين فصول به آب هاي ساحلي نزديک مي شدند و ديگر اين که فصل سرد سال ضريب ماندگاري ماهي از صيد تا مصرف را افزايش مي داد .
مهم ترين مشکل بيشتر مردم براي مصرف ماهي حتي در زمان حاضر با وجود انواع وسايل سرمازا و انجمادگر ، سرعت فاسد شدن آن در هواي آزاد و تغيير بو و طعم آن است و اين مشکل به طور قطع در زمان هاي قديم بسيار شديدتر بود و در نتيجه در محدود شدن صيد و مصرف ماهي در فصل سرد سال اثرگذاري مهمي داشت .
همچنين اگر چه گونه هاي مختلف ماهيان قابل مصرف در شمال کشور در دهه هاي اخير متنوع شده و افزايش يافته است ولي در زمان هاي نه چندان دور تنها گونه هاي سفيد و کپور شناخته شده بود که فصل مهاجرتشان به آب هاي ساحلي درياي خزر و رودخانه ها پاييز و زمستان است .
در سال هاي اخير متنوع شدن ماهيان دريايي و رودخانه اي در استان هاي شمالي سبب شده است تا صيد و صيادي در تمامي فصول سال ادامه يابد و گسترش صنعت پرورش ماهي هم امکان مصرف اين ماده پروتئيني پرخاصيت با ارزش غذايي بالا را در تمامي فصول سال از جمله تابستان فراهم کرده است .
در سال هاي اخير انواع ماهي پرورشي از جمله کيلکا ، آمور ، کپور ، فيتيفاک و قزل آلا در تمامي فصول سال در مازندران به وفور توليد و با ارزان ترين قيمت در بازار عرضه مي شود ، ولي همچنان مصرف کنندگان تمايلي به مصرف آنها ندارند .
بر اساس گزارش رسمي شيلات مازندران ، در سال 95 حدود 90 هزار تن و سال 96 هم بيش از 95 هزار تن انواع آبزي در اين استان توليد شد که نشانگر گسترده تر شدن صنعت پرورش ماهي در اين خطه است .
گزارش ميداني خبرنگار ايرنا هم نشان مي دهد که هم اکنون در فصل گرم سال ماهي کيلکا که ارزش غذايي بالايي دارد در بازار مصرف به قيمت هر کيلو گرم پنج هزار تومان ، فيتيباک 6 هزار ، کپور هشت هزار و قزل آلا به عنوان ماهي سردآبي تا 15 هزار تومان در بازار مازندران عرضه مي شود.
اين در حالي است که قيمت انواع ماهي در فصل سرد سال گاهي تا دو برابر بيشتر از فصل گرم عرضه مي شود و در همان حال بيشترين خريداران را به خود جلب مي کند .
بر اساس آمار شيلات مازندران علاوه بر وجود 170 مرکز عرضه و فروش انواع ماهي پرورشي زنده ، در بيشتر فروشگاههاي عرضه مواد پروتئيني استان ماهي نيز به صورت زنده ،تميز و بسته بندي شده عرضه مي شود.
** سخت پنداري طبخ ماهي
شايد يکي از دلايل مصرف کم ماهي در فصل گرم ، دردسر تميز کردن و طبخ آن در کنار ماندگاري بيشتر بوي ماهي در فضاي آشپزخانه و محيط زندگي باشد .
متصدي يک رستوران مخصوص ماهي در بابلسر در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با بيان اينکه در فصل تابستان نيز همانند فصل سرد سال ماهي به عنوان انتخاب اصلي مشتريانش است ، گفت : اگر چه ماهي دريايي در اين فصل وجود ندارد ، اما انواع ماهيان پرورشي کيفي با قيمت مناسب وجود دارد.
وي علت اصلي کاهش مصرف ماهي در فصل تابستان در بين خانواده ها را موضوع پخت و پز و ماندگاري بوي آن در فضاي خانه دانست و افزود : احتمالا به همين خاطر است که رستوران هاي مخصوص ماهي مازندران همواره در طول سال داراي مشتري هستند.
اين آشپز مازندراني با تاکيد بر اين نکته که مقدار مصرف ماهي همراه با مخلفات آن طبع سرد ماهي را در فصل گرما لذت بخش تر مي کند ، گفت : در حال حاضر منوي ماهي به دليل قيمت مناسب آن در بازار از ارزان ترين منوهاي غذايي رستوران هاست.
بررسي ها نشان مي دهد که ماهي شکم پر با سبزي پلو يکي از منوهاي اصلي بيشتر رستوران هاي استان مازندران به خصوص مراکز پذيرايي شهرهاي ساحلي است که انتخاب اصلي بيشتر مسافران را در فصول مختلف سال تشکيل مي دهد .
تمايل گردشگران به مصرف ماهي تازه سبب شده است تا چند رستوران ويژه طبخ ماهي و حتي ساندويچ ماهي در شهرهاي مازندران با همکاري شيلات و اتحاديه پرورش دهندگان ماهيان گرم آبي و سرد آبي ايجاد شود.
** توليد و عرضه ماهي پرورشي در طول سال
رئيس اداره پايش صنايع و توسعه بازار آبزيان شيلات مازندران هم گفت که با برنامه ريزي و مديريت ، توليد ماهي پرورشي در طول سال انجام مي شود و در واقع توليد خارج از فصل پائيز و زمستان صيد ماهيان استخواني از درياي خزر گسترش يافته است.
حسين اصغري در گفت و گو با خبرنگار ايرنا به توليد سالانه حدود 100 هزار تن انواع ماهي پرورشي در مازندران اشاره کرد و افزود: با هماهنگي پرورش دهندگان ، انواع ماهي در تمامي ماههاي سال وجود دارد و مردم مي توانند از اين ماده پروتئيني استفاده کنند.
رئيس اداره پايش صنايع و توسعه بازار آبزيان شيلات مازندران به وجود 170 مرکز عرضه انواع ماهيان زنده پرورشي در استان اشاره کرد و گفت : توسعه بازار ماهي فروشي با هدف دسترسي آسان مردم نيز هدف و برنامه ريزي اصلي شيلات است.
وي با بيان اينکه مازندران در توليد آبزيان رتبه نخست کشور را دارد ، افزود : افزايش توليد ، تنوع در عرضه و دسترسي آسان از راهکار هاي بالا بردن مقدار سرانه مصرف آبزيان است.
اصغري سرانه مصرف ماهي در مازندران را 13.5 کيلو گرم در سال اعلام کرد و گفت : 40 درصد از توليد انواع ماهي در استان مصرف و بقيه به خارج از ستان و کشور صادر مي شود.
وي با بيان اينکه انواع ماهي در فصل گرم تابستان به دليل باور غلط نخوردن ماهي در گرما با قيمت پائين عرضه و به وفور قابل دسترسي است ، افزود : کارشناسان طب سنتي بويژه دست اندرکاران دانشگاههاي علوم پزشکي بايد در باره اهميت مصرف ماهي به عنوان ماده غذايي با طبع سرد در فصل گرم تابستان بيشتر اطلاع رساني کنند.
اصغري به برگزاري دوره هاي آموزشي طبخ ماهي و چگونگي مصرف آن در طول سال در استان مازندران اشاره کرد و گفت که يکي از دلايل پائين بودن مصرف آبزيان در کشور مي تواند مشکل تميز کردن و تيغ هاي موجود در گوشت ماهي باشد.
وي با بيان اينکه توسعه صنايع تبديلي و فرآوري آبزيان در دستور کار شيلات قرار دارد ، افزود : در حال حاضر مردم ما ماهي را به دو شيوه سرخ شده و يا شکم پر مصرف مي کنند ولي در هر 2 روش طبخ ، مشکل تميز کردن و تيغ ماهي وجود دارد.
او افزود : در حال حاضر کارشناسان تغذيه و آشپزهاي همکار با شيلات درست کردن انواغ غذا با ماهي را مانند ماکاروني ماهي ، سالاد ماهي ، سوپ ماهي ، قيمه ماهي ، خوراک ماهي و قارچ ، برگر ماهي ، سالاد کاردينال با فيله ماهي ، ساندويج ماهي ، سس ماهي ، کتلت ماهي ، املت ماهي و پياز ، سالاد پاستا و ماهي و آش ماهي را به صورت عملي آموزش مي دهند.
اصغري گفت : در سال هاي اخير به منظور دسترسي آسان مردم به ماهي زنده ، تميز شده و آماده طبخ ، مراکز عرضه ماهي در کنار بازار ماهي فروشان ايجاد شده است.
بر اساس آمارهاي رسمي ، سه هزار و 330 واحد پرورش آبزيان در مازندران وجود دارد که از اين تعداد 276 واحد مربوط به پرورش ماهيان سردآبي و 14 واحد هم ماهيان خاوياري است و بقيه را ماهيان گرم آبي تشکيل مي هند.
سفيد ، کپور ، آزاد ( فيتيفاک ) انواع قزل آلا از گونه هاي مهم ماهيان گرم آبي و سرد آبي مازندران است.
سالانه به طور متوسط هفت هزار تن انواع ماهي استخواني ( کفال، سفيد و کپور ) توسط چهار هزار و 200 ماهيگير از آب هاي درياي خزر در استان مازندران صيد مي شود.
حدود 800 قطعه آببندان با مساحت 17 هزار هکتار و ظرفيت حدود 350 ميليون متر مکعب آب در استان مازندران وجود دارد که هرساله علاوه بر تامين آب کشاورزي ، انواع ماهي در آنها توليد و به بازار داخلي و خارجي عرضه مي شود.
6990/1654
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۹۲۸۸۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انجام ۲۲ هزار بازدید از مجاری عرضه سوخت مایع

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی منطقه تهران، فریدون یاسمی دراین‌باره بیان کرد: بیش از ۱۸ هزار بازدید از مجاری عرضه سوخت مایع، به‌منظور کنترل کمّی و کیفی انواع فرآورده و بررسی روند سوخت‌رسانی مستمر و شبانه‌روزی در سال ۱۴۰۲ در منطقه تهران انجام شد.

وی افزود: در همین بازه زمانی، کارشناسان منطقه عملکرد مصرف‌کنندگان عمده را با انجام بیش از ۴ هزار بازدید بررسی کردند.

مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی منطقه تهران تأکید کرد: از ابتدای سال ۱۴۰۳ کارشناسان منطقه تهران همراه با بازرسان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی و حوزه مقاومت بسیج منطقه در قالب ۶ گروه عملیاتی، عملکرد مصرف‌کنندگان عمده را راستی‌آزمایی کردند.

یاسمی با اشاره به اینکه منطقه تهران دارای ۳۴۸ جایگاه سوخت مایع فعال و بیش از یک‌هزار و ۵۰۰ مصرف‌کننده عمده است، یادآور شد: سامانه پاسخگویی و ارتباط با مشتریان شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران (۰۹۶۲۷) به‌صورت شبانه‌روزی آماده دریافت انتقادها، پیشنهادها و شکایت‌های شهروندان تهرانی است.

کد خبر 6097160 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • حقایق مهم در مورد مصرف ویتامینها و مکمل ها که نمی دانید
  • این ویتامین‌ها را بخورید و لاغر بمانید
  • دستگیری ۱۴ متخلف شکار و صید در مازندران
  • انجام ۲۲ هزار بازدید از مجاری عرضه سوخت مایع
  • کاهش ریسک ابتلا به سرطان با مصرف روزانه ۲ عدد گوجه فرنگی
  • از مصرف رب‌ گوجه کپک‌زده پرهیز شود
  • سوسیس و کالباس با گوشت ماهی هم به بازار آمد
  • مکمل‌های ورزشی فقط باید در داروخانه‌ها عرضه شود
  • امحای ۲ تن انواع مواد غذایی غیرقابل‌مصرف در میاندوآب
  • انواع قارچ‌های خطرناک را بشناسید