Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش کانون خبرنگاران ایکنا، نبأ، دوره آموزشی «روش‌های عملی ترویج کتاب‌خوانی برای نوجوانان» به همت نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و دانشکده مدیریت دانشگاه تهران، از دوم مرداد‌ماه طی شش هفته متوالی در روزهای سه‌شنبه در سالن شورای ساختمان امام رضا(ع) دانشکده مدیریت در حال برگزاری است.

این دوره آموزشی با هدف آشنایی با ویژگی‌ها و توانمندی‌های کتابداران، معلمان و مروجان کتا‌ب‌خوانی، ضرورت آموزش کتابداران و مروجان کتاب‌خوانی، آشنایی با شیوه طراحی فعالیت‌های ترویجی خلاقانه و روزآمد و آموزش انتخاب کتاب مناسب از بستر آشنایی با ناشر، نویسنده، مترجم، آشنایی با ژانرها و سبک‌ها و غیره، برای ۲۸ نفر، شامل ۲۰ نفر از کتابداران اداره‌کل استان تهران و هشت نفر از دانشجویان دانشکده دانشگاه تهران برگزار می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین آشنایی با ویژگی‌های شناختی، رفتاری، عاطفی گروه‌های سنی، آموزش روش‌های مؤثر مشاوره‌ خواندن، آشنایی با روش‌های مختلف ترویج کتاب‌خوانی برای نوجوانان در ایران و خارج از کشور همراه با اجرای عملی آموزش‌ها، ارائه و عرضه بسته‌های محتوایی تولید شده مرتبط با هر جلسه (بسته‌های کتاب - فعالیت، کاربرگ‌های کتاب، راهنمای اجرایی و...) از دیگر اهداف برگزاری این دوره آموزشی است.

مسیر خواندن و توسعه مطالعه

نسترن پورصالحی، مجری طرح این دوره آموزشی در این باره گفت: ترویج کتاب‌خوانی و کمک به شکل‌گیری مسیر خواندن و توسعه مطالعه، یکی از خدمات ضروری کتابخانه‌های عمومی و آموزشگاهی است. در واقع خدمات مرجع این کتابخانه‌ها می‌تواند در حیطه مشاوره به خوانندگان باشد. هدایت مراجعه‌کنندگان به دستیابی به منابع برگزیده و مورد نیاز و کمک به آنها برای قرار گرفتن در مسیر خواندن لذت‌بخش و مفید را نباید بدون برنامه‌ریزی پیش برد و یا کلا رها کرد. گروه‌های سنی مخاطب کتابخانه‌های عمومی در مقاطع سنی کودکی، نوجوانی و بزرگسالی نیازمند اطلاعات گوناگونی هستند که کتاب‌دار علاقه‌مند و آگاه می‌تواند کتاب مناسب را به دست خواننده مناسبش برساند و یاری‌گر مراجعه‌کنندگان در امر انتخاب کتاب و سایر منابع اطلاعاتی شود.

وی ادامه داد: متأسفانه آموزش‌های مدونی برای ترویج کتاب‌خوانی در هیچ یک از مقاطع دانشگاهی به کتابداران ارائه نمی‌شود. از میان گروه‌های مختلف، دوره نوجوانی با نیازهای خاص و منابع محدود از سایر گروه‌های سنی متمایز می‌شود و ارائه خدمات کتابخانه‌ای برای نوجوانان در بسیاری از کتابخانه‌های عمومی نیازمند برنامه‌ریزی دقیق‌تری است. معمولا نگاه غالب در جامعه به نوجوانان این‌گونه است که یا آنها را کودک می‌پنداریم که سخت از آن گریزان هستند و یا آنها را به خواندنی و دیدنی‌های دنیای بزرگ‌سالی فرا می‌خوانیم. در این دوره آموزشی تلاش می‌شود شرکت‌کنندگان شیوه‌های مختلف ترویج کتاب‌خوانی برای نوجوانان را مشاهده کرده و در آن مشارکت کنند. تا در نهایت بتوانند خود با رویکرد خلاقانه‌تری به معرفی و ترویج کتاب‌خوانی در کتابخانه‌های خود بپردازند و کتابخانه‌های عمومی را به مخاطبان خود نزدیک‌تر کنند.

انتخاب کتاب مناسب

پورصالحی عنوان کرد: حاضران در این دوره آموزشی، با شرکت در شش کارگاه پیش‌بینی شده در شش هفته متوالی، با سرفصل‌ها و مباحث مرتبط با روش‌های عملی ترویج کتاب‌خوانی برای نوجوانان آشنا می‌شوند که بر این اساس اولین کارگاه از این دوره آموزشی، با عنوان «انتخاب کتاب مناسب» سه‌شنبه دوم مردادماه برگزار شد که طی آن مطالبی با سرفصل‌های «بررسی ویژگی‌های آثار مناسب برای کودکان و نوجوانان، تطبیق عملی معیارهای کتاب مناسب با نمونه‌­های واقعی (انتخاب کتاب از میز کتاب)، آشنایی با معیارهای عملی شناسایی داستان‌های مناسب نوجوانان، نکاتی پیرامون تعیین گروه سنی، آشنایی با جوایز حوزه­ کتاب و آشنایی با سازمان­‌های ملی و بین‌المللی نقد و بررسی کتاب برای کودکان و نوجوانان» به کتابداران و دانشجویان حاضر، ارائه شد.

ظریفه قاسم پور، کتابدار کتابخانه خاتم‌الانبیاء(ص) شهرستان بهارستان استان تهران و یکی از شرکت‌کنندگان در این کارگاه آموزشی، می‌گوید: یکی از مهم‌ترین بخش‌های فعالیت ما در کتابخانه انتخاب و معرفی کتاب مناسب برای نوجوانان است، چراکه انتخاب نادرست کتاب ممکن است به بی‌اثر شدن کار کتابدار منجر شود. حضور یک مدرس مجرب از حوزه علم اطلاعات و دانش‌شناسی و ارائه تجربیات سالیان خود از فعالیت در مدارس، برای ما بسیار جذاب و بدیع بود.

این کتابدار حضور در این کارگاه و به‌کار بستن دستاوردهای آن در کتابخانه‌های عمومی را باعث جذب بیشتر اعضا، افزایش میزان مراجعه به کتابخانه و افزایش تعداد امانت کتاب دانست و ادامه داد: موضوعاتی چون نحوه انتخاب کتاب برای نوجوانان، نحوه نظرخواهی از نوجوانان، توجه به ملاک‌های مناسب برای انتخاب کتاب، آشنایی با نویسندگان و مترجمان ایرانی و انجام کار عملی مباحث و فعالیت‌هایی بود که در این کارگاه به آن پرداختیم.

طراحی سیر مطالعاتی و مسیر خواندن

در ادامه این دوره، دومین کارگاه آموزشی نیز با عنوان «طراحی سیر مطالعاتی و مسیر خواندن (مشاوره خواندن)» امروز، ۹ مردادماه با ارائه مباحثی با سرفصل‌های «ضرورت ایجاد جاذبه و ترغیب به خواندن در قالب‌­های شکلی و محتوایی، تعریف و انواع معرفی کتاب، ضرورت آموزش روش‌های مشاوره کتاب، مخاطب‌شناسی و ضرورت آن در بحث مشاوره و معرفی کتاب، ضرورت داشتن طراحی مسیر خواندن (سیر مطالعاتی) برای هر سه گروه کتاب‌نخوان، کتاب­‌خوان حرفه‌­ای و علاقه­‌مند به کتاب‌خوانی، تبیین روند طراحی مسیر خواندن برای گروه سنی کودک و نوجوان سیرمطالعاتی» و... برگزار می‌شود.

دادگاه کتاب

دادگاه کتاب (ترویج کتاب‌خوانی با قالب‌های نمایشی) نیز عنوان سومین کارگاه آموزشی این دوره است که روز سه‌شنبه، ۱۶ مردادماه برگزار خواهد شد و طی آن مباحثی با سرفصل‌های «اجرای نمایش دادگاه کتاب به‌عنوان یک نمونه موفق تجربه‌شده با مشارکت شرکت‌کنندگان، پخش فیلم اجرای دادگاه کتاب دبیرستان فائزون، شرح مراحل طراحی پروژه دادگاه کتاب و آموزش طراحی دادگاه متناسب با گروه سنی و فضای مدرسه، ضرورت‌های به‌کارگیری قالب‌های نمایشی در ترویج کتاب‌خوانی و معرفی چند نمونه خارجی و داخلی» به حاضران ارائه خواهد شد.

گردشگری ادبی

همچنین دانشکده مدیریت دانشگاه تهران در ادامه برگزاری این دوره آموزشی، سه‌شنبه، ۲۳ مردادماه میزبان برپایی چهارمین کارگاه این دوره با عنوان «گردشگری ادبی: ترویج کتاب‌خوانی با ساخت موزه کتاب» خواهد بود که ارائه مباحثی چون «پخش فایل صوتی تولیدی مرتبط با فضای یک کتاب جهت تداعی ذهنی و تجسم، روند تولید فایل صوتی برای یک داستان (گام اول در طراحی پروژه گردشگری ادبی)، ضرورت معرفی کتاب به مخاطبان، روش­‌های اثربخش در معرفی کتاب و ترویج کتابخوانی (اجرای نمایش های ایستگاهی توسط دانش‌آموزان)، آشنایی با طرح گردشگری ادبی و شیوه طراحی آن: ارائه­ شیوه‌ای برای همزمانی مطالعه کتاب و تلاش برای ساختن دنیای کتاب (اشیا، موقعیت، شخصیت‌ها و ...)، آشنایی با ظرفیت­‌های گسترده در ایران برای پرداختن به گردشگری ادبی، ارائه­ نمونه­‌های خارجی و داخلی و...» بخشی از برنامه‌های این کارگاه خواهد بود.

نوشتن از بستر خواندن

کتابداران و دانشجویان شرکت‌کننده در این دوره، سه‌شنبه، ۳۰ مردادماه با حضور در پنجمین کارگاه آموزشی با عنوان «نوشتن از بستر خواندن: نویسندگی راهی برای ترویج خواندن» با سرفصل‌هایی چون «درباره یک پیوستار خلاق: خواندن و نوشتن، مرداب زبان (رابطه ننوشتن، با ازکار افتادگی امکانات زبان و نیز بی‌میلی به خواندن)، خواندن به مثابه‌ آفریدن (خواننده، صدای نویسنده را بازتولید می‌کند)، عبور از خوانش ایستا (یا: هنرِ خواندن): آیتم‌هایی برای شناخت و کشف لایه‌های معنایی و تصویری در کتاب‌های ادبی (همراه چند بررسی موردی از آثار نویسندگان) و آموزش تولید یک نوشته­ خلاق» آشنا می‌شوند.

ترویج کتاب‌خوانی از طریق بازی و رسانه

در نهایت ششمین و آخرین کارگاه آموزشی این دوره نیز با عنوان «ترویج کتابخوانی از طریق بازی و رسانه» و با سرفصل‌هایی چون «تولید پادکست گروهی با موضوع کتاب، انجام بازی گروهی معمای کتاب، معرفی نمونه قالب‌های سرگرم‌کننده‌ تجربه‌ شده در حوزه‌ کتاب‌خوانی(اردوهای کتاب، بازی‌های کتاب، مسابقات، پادکست، سینماکتاب، نشریه و ...، ضرورت به‌کارگیری قالب‌های سرگرم‌کننده، معرفی نمونه‌های داخلی و خارجی و ارائه‌ بسته آموزشی طراحی قالب‌های سرگرم‌کننده» سه‌شنبه، ششم شهریورماه سال جاری در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران برگزار می‌شود.

یادآور می‌شود، با توجه به اهمیت موضوع کتابخانه‌های مدارس در ترویج کتاب‌خوانی میان اقشار کودک و نوجوان و نهادینه کردن فرهنگ مطالعه در آنها، گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی دانشگاه تهران طی سه سال اخیر اقدام به برگزاری نشست‌های تخصصی کتابداران کتابخانه‌های آموزشگاهی کرده که بنا بر تفاهم‌نامه دانشگاه تهران با نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و مذاکرات صورت گرفته در نشست «نقش کتابخانه‌های عمومی در توسعه کتابخانه‌های مدارس» در تیرماه سال ۱۳۹۵، پیشنهاد برگزاری دوره مشترک «ترویج کتاب‌خوانی برای نوجوانان» ارائه شد که با طی مراحل تکمیلی و پیگیری‌های صورت گرفته، از ابتدای مردادماه سال جاری، طی شش هفته متوالی در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران آغاز شده است.

برگزاری دوره‌های آموزشی جذب مخاطب و انجام فعالیت‌های ترویجی یکی از مصوبات جلسه شورای معاونان نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در شهرستان بهارستان استان تهران بود که با همکاری دانشگاه تهران این دوره برای کتابداران این شهرستان برگزار می‌شود.

حدیثه سوختانلو
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: نوجوانان نهاد کتابخانه های عمومی کشور ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۹۳۶۰۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تدریس برترین دانش‌های نظامی در نیروی زمینی ارتش

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا، امیر سرتیپ «کیومرث حیدری» فرمانده نیروی زمینی ارتش، در آیین گرامیداشت چهل و پنجمین سالروز شهادت استاد مرتضی مطهری و روز معلم، در جمع فرماندهان نزاجا و رؤسای عقیدتی سیاسی یگان‌های سراسر کشور که به‌صورت وبیناری برگزار شد، اظهار داشت: معلمان تداوم‌بخش راه انبیا الهی و تبلور عینی اسوه حسنه‌ای هستند که به پیراستن جامعه از آلودگی‌ها و ترویج روشنی در دل‌ها و جان‌ها می‌پردازند.

امیر سرتیپ حیدری با اشاره به اهمیت شغل شریف معلمی، افزود: طبق آموزه‌های نورانی دین مبین اسلام، معملی شغل انبیای الهی و نوعی عبادت در تحقق دستورات متعالی خداوند منان است؛ چرا که معلمان تداوم‌بخش راه انبیای الهی و تبلور عینی اسوه حسنه‌ای هستند که به پیراستن جامعه از آلودگی‌ها و ترویج روشنی در دل‌ها و جان‌ها می‌پردازند؛ به همین سبب معلمان در هر رده و جایگاهی از مقامی والا و ارزشمند برخودار بوده و تکریم جایگاه و نام آنان، امری ضروری است.

وی ادامه داد: در نیروی زمینی ارتش نیز بنا به اقتضائات آموزشی و اصول تدوین و تهیه شده در ارتش، برنامه‌های آموزشی و تربیتی جامعی برای کارکنان وظیفه و پایور وجود دارد؛ به همین سبب می‌توان چنین گفت که امر آموزش و تربیت در این نیرو، مرهون خدمات و تلاش‌های مداوم و شبانه‌روزی معلمان و اساتیدی است که با بهره‌گیری از برترین دانش‌های نظامی، به‌روزترین تجربیات و آخرین سبک‌های آموزشی، به تعلیم و تربیت نیرو‌های انسانی مخلص، مؤمن و ماهر مشغول هستند.

فرمانده نیروی زمینی ارتش در پایان ضمن عرض تسلیت به مناسبت سالروز شهادت استاد مرتضی مطهری، خاطرنشان کرد: شهادت شهید مطهری که خود مظهری تمام‌عیار از معلمی الهی، آموزگاری اخلاق‌مدار و جهادگری کوشا در عرصه آشنا کردن جوانان با حقایق ناب و انوار متعالی اسلامی بود، نمودی از مجاهدت بی‌دریغ و خستگی‌ناپذیر روحانیون عزیزی است که در تمامی دوران و برهه‌های انقلاب اسلامی، دوشادوش دیگر معلمان و اساتید، به تعلیم و تعالی اخلاق جامعه و ترویج آموزه‌های اسلام ناب محمدی مبادرت ورزیده‌اند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • طلسم‌های مرگباری که در کتاب‌های قدیمی جاساز شده‌اند
  • اختتامیه دومین جشنواره ملی «دوست من کتاب» در همدان
  • این کتاب‌ها می‌توانند شما را بکشند!
  • آهنگسازی در موسیقی کلاسیک ایرانی کتاب شد/ خواندن چند پژوهش
  • برگزاری اختتامیه چهارمین دوره جشنواره خودنویس در نمایشگاه کتاب
  • چگونه نوجوانان امروز را به خواندن کتاب‌های ایرانی علاقه‌مند کنیم؟/ ادبیات نوجوان در سایه غلبه ترجمه
  • برگزاری آیین نقد کتاب لبخند آفتابی
  • برگزاری دوره تربیت مربی کد ۳ هلال‌احمر اصفهان به میزبانی شهرستان نایین
  • تدریس برترین دانش‌های نظامی در نیروی زمینی ارتش
  • مزیت خرید کتاب الکترونیک چیست؟