Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-04-26@14:45:41 GMT

پشت پرده روابط بغداد و آنکارا چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۷ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۲۰۳۲۵۳

پشت پرده روابط بغداد و آنکارا چیست؟

اگرچه هیچ کس اطلاعی از پشت پرده روابط بغداد و آنکارا خبر ندارد اما نرم تر بودن مواضع عراق با ترکیه نسبت به ایران هم جای سوال دارد و هم نشان می دهد که مسائلی در پشت این پرده وجود دارد که به زودی به آن پاسخ داده خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، بازار تحریم های آمریکا این روزها داغ داغ است. واشنگتن که گویی به گفته محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران؛ معتاد به تحریم شده است، تهران و آنکارا را به طور همزمان و البته به دلایل مختلف، هدف تحریم قرار داده است اما از بحث رویکرد تحریمی واشنگتن که برای همه واضح و مبرهن است، بگذریم به موضع همسایگان در برخورد با این تحریم ها می رسیم، مواضعی که گاهی سوال برانگیز می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

از آنجا که تحریم های یکجانبه واشنگتن بر کاهش ارزش ارزهای داخلی در ایران و ترکیه تاثیر گذاشته است، هر دو کشور در اندیشه جبران این مسئله با انجام روابط تجاری با حذف دلار هستند.

 

عراق از جمله کشورهایی است که دارای روابط تجاری و دوستانه با هر دو کشور ایران و ترکیه است و قاعدتا انتظار می رود در برخورد با مسئله تحریم ها علیه هر دو کشور، یکسان عمل کند اما این اتفاق عملا رخ نداده است.

 

حیدر العبادی، نخست وزیر عراق به تازگی اعلام کرد که کشورش خود را ملزم به رعایت درخواست آمریکا برای استفاده نکردن از دلار در معاملات با ایران می داند.

 

او در یک کنفرانس مطبوعاتی در بغداد گفت: ما هیچ گزینه و انتخاب دیگری غیر از این نداریم.

 

این در حالی است که هفته گذشته هم نخست وزیر عراق اعلام کرده بود که موافق با تحریم های آمریکا علیه ایران نیست اما برای محافظت از منافع خود با این تحریم ها همراهی می کند.

 

تحلیلگران می گویند که آمریکا و ایران هر دو از بزرگ ترین متحدان عراق به شمار می آیند و تحریم های واشنگتن علیه تهران، دولت العبادی را بر سر یک دو راهی قرار داده است اما اگر این تحلیل درست باشد چرا این اتفاق در مورد ترکیه نیفتاده است؟

 

العبادی که می گوید دلار را از معاملات خود با ایران حذف نمی کند در عین حال حمایت خود را از ترکیه در بحران کنون اقتصادی اش اعلام می کند.

 

نخست وزیر عراق با اشاره به اینکه عراق در برابر تحریم های آمریکا از ترکیه حمایت می کند تاکید کرد که خاک عراق هرگز برای آغاز حمله به ترکیه، مورد استفاده قرار نخواهد گرفت.

 

«المانیتور» در تحلیلی درباره رویکرد عراق در قبال تحریم های وضع شده علیه ایران نوشت: از زمان اعمال این تحریم ها در روز هفتم آگوست، حیدر العبادی برای ایجاد تعادل در روابط میان آمریکا و ایران تلاش می کند تا مبادا هیچ کدام از آنها را به عنوان یک متحد حامی از دست بدهد.

 

به همین دلیل وقتی اظهارات العبادی درباره اینکه عراق به تحریم های آمریکا علیه ایران احترام می گذارد، تهران و بسیاری از گروه ها و احزاب حامی ایران در عراق را عصبانی کرد، او از مواضع خود تا حدی عقب نشینی کرده و اعلام کرد که فقط در ارتباط با ممنوعیت دلار در تجارت با ایران،تحریم ها را رعایت می کند اما العبادی در رابطه با آنکارا لحن قاطعانه تری را به کار برده و می گوید که به طور همه جانبه در مقابل تحریم های واشنگتن از ترکیه حمایت می کند.

 

اگرچه هیچ کس اطلاعی از پشت پرده روابط بغداد و آنکارا خبر ندارد اما نرم تر بودن مواضع عراق با ترکیه نسبت به ایران هم جای سوال دارد و هم نشان می دهد که مسائلی در پشت این پرده وجود دارد که به زودی به آن پاسخ داده خواهد شد.

پایان پیام/7

منبع: شبستان

کلیدواژه: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خشکسالی استان همدان مجلس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بازار مسکن رحمانی فضلی بحران آب آمریکا مساجد العبادی ایران ترکیه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۲۰۳۲۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اتصال اروپا به خلیج فارس از طریق ترکیه و عراق | مسیر ترانزیت جدید بدون ایران

تین نیوز

4 کشور منطقه (ترکیه، عراق، امارات و قطر) برای ساخت مسیر جدید ترانزیتی اتصال اروپا به خاورمیانه توافق کردند.

به گزارش تین نیوز به نقل از عصرایران، مقامات عراق، ترکیه، قطر و امارات، یادداشت توافق برای ساخت مسیر ترانزیتی "راه توسعه" امضا کردند. این مسیر، اروپا را از طریق خاک ترکیه و عراق، به خلیج فارس متصل می کند. این مسیر از ایران عبور نمی کند.

امضای این یادداشت توافق روز دوشنبه توسط وزیران 4 کشور ترکیه، عراق، امارات و قطر در حضور سران ترکیه (اردوغان) و عراق (السودانی) در بغداد انجام شد.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه در سفر رسمی دیروز دوشنبه به بغداد و اربیل سفر کرد. این اولین سفر رئیس جمهوری ترکیه به عراق بعد از 13 سال بود.

این یادداشت توافق از طرف عراق توسط وزیر حمل و نقل (رزاق محیبس)، از طرف ترکیه توسط وزیر حمل و نقل و زیرساخت ( عبدالقادر اورال اوغلو)، از طرف قطر توسط وزیر حمل و نقل ( جاسم بن سیف السلیتی ) و از طرف امارات توسط وزیر انرژی و زیرساخت (سهیل محمد المزروعی) امضا شد.

دفتر نخست وزیر عراق اعلام کرد این پروژه به دستیابی به یکپارچگی اقتصادی و تلاش برای اقتصاد پایدار بین شرق و غرب، به تحریک رشد اقتصادی و تقویت روابط همکاری های منطقه ای و بین المللی کمک خواهد کرد. همچنین این طرح در مسیر افزایش تجارت بین المللی، تسهیل تحرک و فعالیت های اقتصادی، تجارت و ایجاد یک مسیر جدید حمل و نقل رقابتی و افزایش رونق اقتصادی بازرگانی کمک می کند.

امضای یادداشت توافق میان وزیران 4 کشور برای طرح راه توسعه - قصر جمهوری - بغداد

نخست وزیر عراق هم گفت: راه توسعه تنها کوتاه کردن فاصله نیست، بلکه به پل ارتباطی میان مردم و فرهنگ‌های منطقه تبدیل می‌شود و از امنیت و ثبات در منطقه حمایت می‌کند. وی افزود: این یادداشت تفاهم شامل اقدام کشورهای امضا کننده برای تعیین چارچوب های لازم برای اجرای طرح راه توسعه است.

راه توسعه

"راه توسعه" شامل دو مسیر زمینی خودرویی و راه آهن است که جنوب ترکیه را از نقطه مرزی فیشخاپور کردستان عراق به جنوب این کشور (بصره - بندر فاو) به خلیج فارس متصل می کند. این نزدیک ترین و سریع ترین مسیر اتصال اروپا به خلیج فارس است که از خاک ترکیه و عراق می گذرد.

فیشخاپور مرز کردستان عراق و جنوب ترکیه و در نزدیکی مرز سوریه است.

وزیر حمل و نقل و زیرساخت های ترکیه ( عبدالقادر اورالوغلو) روز یکشنبه گفت: با تکمیل پروژه "راه توسعه" که از ترکیه و عراق می گذرد، روند حمل و نقل کالا را 25 روز کاهش می یابد.
وی توضیح داد: حرکت کشتی‌های عبوری از کانال سوئز 35 روز و از جنوب افریقا بیش از 45 روز طول می‌کشد اما اگر راه توسعه تکمیل شود، این زمان به 25 روز کاهش می‌یابد.

عراق سال گذشته هزینه این طرح را  17 میلیارد دلار اعلام کرد.

امضای یادداشت توافق میان وزیران 4 کشور برای طرح راه توسعه - قصر جمهوری - بغداد

این مسیر ترانزیتی برای انتقال کالا میان ترکیه و کشورهای جنوب خلیج فارس است اما می تواند بخشی از مسیر اتصال شرق - غرب جهان نیز باشد. این مسیر همچنین می تواند به عنوان جایگزینی برای مسیر کنونی کانال سوئز و دریای سرخ مطرح شود.

با درگیری های ارتش امریکا و حوثی های یمن (انصارالله) در دریای سرخ و تنگه باب المندب، راه توسعه، از اهمیت بیشتری برخوردار می شود.

این مسیر از طریق جاده زمینی و راه آهن، جنوب ترکیه را به جنوب عراق و خلیج فارس متصل می کند.
 طول جاده زمینی و راه آهن در داخل عراق 1200 کیلومتر است.
 هزینه پروژه حدود 17 میلیارد دلار است. 10.5 میلیارد دلار برای ساخت راه آهن برقی و 6.5 میلیارد دلار برای جاده زمینی است.
این پروژه در 3 مرحله تکمیل می شود که مرحله اول در سال 2028، مرحله دوم در سال 2033 و مرحله سوم در سال 2050 به پایان می رسد.
این پروژه در مرحله اول 100 هزار فرصت شغلی و پس از اتمام، یک میلیون شغل ایجاد می کند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • کاخ سفید: برنامه‌ای برای سفر اردوغان به آمریکا وجود ندارد
  • بازخوانی سفر اردوغان به عراق/ اهداف ژئوپلیتیکی ترکیه به بهانه مناسبات ژئواکونومیک
  • محکومیت تهدید تحریم دولت اسلام آباد از سوی آمریکا
  • حضور ایران در بریکس تاکنون مثمرثمر بوده است
  • اتصال اروپا به خلیج فارس از طریق ترکیه و عراق | مسیر ترانزیت جدید بدون ایران
  • انتقاد کاربران عراقی از توییت اردوغان درباره بغداد
  • (تصاویر) اعتراض مردم ترکیه به سفر رئیس جمهور آلمان به آنکارا
  • این پست عجیب اردوغان به زبان عربی جنجال به پا کرده
  •  توصیف اردوغان از بغداد جنجال به پا کرد + عکس
  • اولین نتایج سفر اردوغان به عراق/ تشکیل ستاد عملیات مشترک بین آنکارا و بغداد