Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران- ایرنا- دانشگاه در وضعیت کنونی با چالش هایی متعددی در زمینه های اقتصادی، علمی، سیاسی و ... روبرو است. با این حال و به گفته مدیرکل اداره فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، این چالش ها دانشگاه را از مسوولیت اجتماعی خود بازنداشته است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری، ایفای مسوولیت اجتماعی کارکردی است که برخی آن را در زمره فعالیت‌های مهم و اثرگذار دانشگاه‌ها در سطح جهان برمی شمرند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مفهوم اخیراً در جامعه علمی کشور نیز مطرح شده‌است. برخی از منقدین وضعیت فعلی دانشگاه‌ می گویند واحدهای آموزش عالی منزوی و به دور از جامعه اند و نقشی در حل معضلات اجتماعی ایفا نمی‌کنند.
در مقابل، گروهی از اینکه دانشگاه طرف مشورت نهادهای سیاست‌گذار نیست، گله می‌کنند و علت انزوای آن را در سیاست‌ها و نگاه مراکز تصمیم ساز جستجو می‌کنند. بخشی دیگر نیز معتقدند دانشگاه در شرایط کنونی نحیف‌تر از آن است که بتواند بار جدیدی به دوش بکشد.
پژوهشگر ایرنا در این زمینه با «محمدهادی عسکری» مدیر کل اداره فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت وگو کرده‌است.
عسکری حرکت به سمت ایفای مسوولیت اجتماعی را از برنامه‌های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری عنوان و اظهار کرد شناخت دقیق ابعاد، پیامد، چالش‌ و راهکارهای گسترش مسوولیت اجتماعی و تشریح هرچه بیشتر مفهوم مسوولیت اجتماعی در این زمینه راهگشا خواهد بود.

** ایرنا: مفهوم مسوولیت اجتماعی دانشگاه که اخیراً در کشور مورد توجه قرار گرفته، چیست؟
*عسکری: مسوولیت اجتماعی از دهه 1950 از سوی متفکران رشته مدیریت معطوف به عملکرد سازمان‌ها شد. تمام سازمان‌هایی که فقط سود و زیان خود را وزن می‌کردند، تحت فشار افکار عمومی، دید خود را اندکی فراتر از منافع صرف سازمان بردند. امروز دیگر به وضوح مشخص است که اعمال سازمان‌ها بر محیط بیرونی تأثیر به‌سزایی دارد.
عملکرد هر سازمان و نهادی به طور مستقیم و غیرمستقیم هم بر کنشگران داخلی آن و هم بر محیط اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی اثرگذار است. «مسوولیت اجتماعی» توصیف‌کننده‌ این ارتباط است. دانشگاه نیز همچون یک نهاد نسبت به درون سازمان و محیط اطراف خود مسوول است.

** ایرنا: آیا این مسوولیت ها هم وزن و هم شکل تعریف و توزیع شده است؟
* عسکری: یک تفاوت اساسی دانشگاه را از دیگر نهادهای متمایز می‌کند. این وجه ممیزه، برونداد و خروجی دانشگاه است. علم، به عنوان خروجی و محصول دانشگاه خود اساسا عنصری اجتماعی و مسوولانه است. در واقع، کارکرد اصلی و ذاتی علم همین مسوولیت‌پذیری نسبت به این جهان و تغییر دادن آن است. بنابراین، دانشگاه باید نسبت به مسوولیت اجتماعی خویش حساس‌تر باشد. در عصر امروز مسوولیت اجتماعی به یکی از کلیدی‌ترین وظایف دانشگاه‌ها تبدیل شده است. نزدیک به سه دهه است که دانشگاه‌ها در اقصی نقاط جهان به مفهوم مسوولیت اجتماعی دانشگاه، توصیف و تبیین آن، شاخص‌سازی و ارزیابی آن و عملی کردن آن به طور تجربی دست زده‌اند. ضروری است که به منظور ارتباط بیشتر نهاد علم با جامعه، حل مسائل آن، مسوولیت‌پذیر کردن دانشجویان نسبت به جامعه‌ خویش و حرکت به سمت نسل جدید دانشگاه‌ها به ابعاد، پیامدها و ضرورت مسوولیت اجتماعی دانشگاه در ایران بیشتر بپردازیم.

** چه تعریف ملموسی از این مفهوم وجود دارد؟
* عسکری: به طور خلاصه مسوولیت اجتماعی، مجموعه وظایف و تعهداتی است که سازمان باید در جهت حفظ، مراقبت و کمک به جامعه‌ای که در آن فعالیت و زیست می‌کند، انجام دهد.

** ایرنا: آیا دانشگاه های ایران نسبت به مسوولیت اجتماعی خود آگاهی دارند و در این راستا اقدامی کرده‌اند؟
* عسکری: دانشگاه در ایران با عمر 80 ساله خود، همواره از طریق افزایش آگاهی عمومی، تربیت نیروهای علمی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی، راه‌اندازی، تقویت یا مهار جریان‌های سیاسی و اجتماعی و همچنین تغییر محیط اجتماعی و مختصات فرهنگی و سیاسی در سطوح ملی و محلی توانسته نقشی به‌سزا در تاریخ این سرزمین ایفا کند. اما فعالیت و اقدام مشخصی که با عنوان مسوولیت اجتماعی انجام شود، تازگی دارد. با توجه به اقتضایات و شرایط روز، شناسایی مختصات مسوولیت‌های اجتماعی ممکن دانشگاه‌ها در سطوح ملی و محلی، تدوین چارچوب عملیاتی و تعیین چالش‌های این مسیر از جمله ضروریات به نظر می‌رسد.

** چگونه می‌توان مقدمات ایفای مسوولیت اجتماعی دانشگاه در ایران را فراهم کرد؟
*حدود نیم قرن است که مسوولیت اجتماعی در دانشگاه‌های بزرگ دنیا، به موضوعی مهم در بخش آموزش عالی تبدیل و به‌عنوان راهکاری مناسب جهت حل مسائل عمومی جامعه وارد میدان شده‌ است. بر اساس این ادعا که دانشگاه‌ها موظف به همکاری در جهت حل مسائل، ارائه راه‌حل و تضمین صلح و پایداری هستند، اقدامات فراوانی صورت پذیرفته‌است. در داخل کشور نیز با توجه به تاریخ دانشگاه، برای اجرای مسوولیت اجتماعی نیازمند شناخت ژرف و جدی از موضوع و ابعاد آن هستیم. از آن مهم‌تر اینکه باید مختصاتی که می‌توان به مسوولیت اجتماعی دانشگاه در ایران نسبت داد روشن و شفاف شود. پس از طی این مقدمات می‌توان به فرآیند اجرایی شدن و چگونگی این اجرا در دانشگاه ایرانی پرداخت.
دانشگاه و نهاد علم به صورت کلی با برخی از چالش‌ها روبرو است که کارکرد اساسی آن را با اختلال مواجه کرده است. برخی از این چالش‌ها به طور مشترک در سطح جهانی حضور دارند و بعضی دیگر از این مسائل مختص وضعیت نهادی دانشگاه در ایران است. بررسی وجوه مختلف این چالش‌ها به منظور ترویج و نهادینگی مسوولیت اجتماعی در دانشگاه ضرورت دارد. از جمله این چالش‌ها می‌توان به بین المللی شدن دانشگاه، تجاری‌سازی دانشگاه، خصوصی‌سازی دانشگاه، عدم استقلال سیاسی دانشگاه، وابستگی اقتصادی دانشگاه و عمومی شدن آموزش اشاره کرد. در نهایت، شناخت دقیق ابعاد، پیامدها، چالش‌ها و راهکارهای گسترش مسوولیت اجتماعی و ایضاح هرچه بیشتر مفهوم مسوولیت اجتماعی راهگشا خواهد بود.

**آیا وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در این زمینه برنامه‌ای دارد؟
از دغدغه‌ های اصلی سیاست‌گذاران و همچنین یکی از کلیدی‌ترین راه‌حل‌ها در حل مسائل عمده کشور پیوند و ارتباط هرچه بیشتر دانشگاه با بستر اجتماعی خود و استفاده از توان علمی دانشگاهیان است. گسترش این پیوند و مسوولیت اجتماعی دانشگاه جزو اهداف و برنامه‌های وزارت علوم قرار گرفته به طوری که در برنامه وزیر علوم، بیش از 6 بند به طور مستقیم و غیرمستقیم به این موضوع اشاره دارد.
این دغدغه در معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارتخانه پی گیری می‌شود. در این زمینه اقدامات عملی چون راه‌اندازی «شبکه ملی جامعه و دانشگاه» با همکاری دیگر نهادها صورت گرفته است که شامل تاسیس یک دبیرخانه مرکزی و واحدهای استانی است. دبیرخانه مرکزی ضمن تثبیت و تشکیل واحدهای استانی شبکه، اقدام به برگزاری سلسله نشست‌های بحث، بررسی و گفت وگو درباره مفهوم مسوولیت اجتماعی دانشگاه، برگزاری دوره‌های آموزشی اساتید و دانشجویان کرده‌است. همچنین برنامه‌هایی چون گشایش درهای دانشگاه رو به جامعه در قالب ساعت گفت وگو و هدفگذاری فعالیت های دانشجویی در راستای تقویت این گفتمان در دستور کار قرار دارد.
پژوهش** س.ا**9279

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي دانشگاه مسووليت اجتماعي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۰۸۷۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مقابله فناورانه با چالش‌های استارت‌آپی/ کسب‌وکارهای نو در رشته‌های روانشناسی و مامایی ایجاد شد

خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ یک هسته فناور مستقر در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان در زمینه ارائه خدمات مشاوره مامایی و روانشناسی فعالیت می‌کند.

این هسته فناور فعالیت خود را از ۱۹ دی‌ ۱۴۰۲ در زمینه مشاوره مامایی و روانشناسی آغاز کرده و متخصصان بسیاری از سوی هسته فناور به ارائه خدمات تخصصی به مردم و دانشجویان می‌پردازند.

مخاطبان این هسته فناور فقط دانشجویان نیستند، بلکه مردم نیز جزئی از تشکیلات و مجموعه هسته فناور هستند تا برمبنای مشورت با متخصصان حوزه روانشناسی و مامایی دغدغه‌های خود را در این زمینه مطرح کرده و به پاسخ‌های درست و اصولی دست پیدا کنند.

همچنین دانشجویان علاوه بر طی دوره‌های آموزشی در دوره‌های تکمیلی هم حضور پیدا می‌کنند و اتاق فکر هسته ساماندهی شده تا مطالب علمی دانشجویان در زمینه‌های روانشناسی و مشاوره مامایی منتشر شود.

دانلود فیلم اصلی کد ویدیو

خبرنگار خبرگزاری آنا در راستای بررسی جزئیات فعالیت‌های هسته فناور «ویسپهر» مستقر در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان گفت‌و‌گویی را با فاطمه شیرمحمدی مدیر این هسته فناور ترتیب داده است.

ارائه راهکار برای ایجاد کسب و کارهای نوین در حوزه روانشناسی و مامایی

شیرمحمدی که عنوان فارغ‌التحصیل رشته‌ میکروبیولوژی و مدیر هسته‌ فناور روان برخط «ویسپهر» را با خود دارد، اظهار کرد: این هسته فناور مستقر در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان و استان گلستان است.

وی اضافه کرد: هسته فناور روان برخط ارائه‌کننده خدمات مشاوره مامایی و روانشناسی به تمامی افراد در نقاط مختلف ایران است که به صورت برخط (آنلاین) واز طریق وب‌سایت است.

مدیر هسته‌ فناور روان برخط یادآور شد: هسته فناور همچنین برگزارکننده‌ دوره‌های آموزشی و کارگاه به صورت حضوری (در شهر گرگان) و غیرحضوری (آنلاین) با حضور متخصصین و استادان برتر است.

شیرمحمدی متذکر شد: ویزیت مشاوره‌ای به صورت آنلاین و در بستر گوگل‌میت، اسکایپ یا تماس تلفنی انجام می‌شود و انتخاب هرکدام از روش‌ها برعهده‌ کاربر است و دانشجویان می‌توانند برای دسترسی به خدمات ما و ثبت نوبت مشاوره به آدرس اینترنتی www.veyspehr.com مراجعه کنید.

وی با بیان اینکه با متخصصان حوزه روانشناسی و مامایی در استان‌های گلستان، مازندران، تهران، اصفهان، خراسان شمالی، ایلام، یزد و ... همکاری می‌کنیم، ادامه داد: این همکاری با شیوه به‌روز و جدیدترین متدها انجام می‌شود و استادانی که اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها هستند دانشجویان را با به‌روزترین مطالب آشنا می‌کنند.

مدیر هسته‌ فناور روان برخط درباره اینکه آیا دانشجویان در زمینه مقاله‌نویسی هم تبحر پیدا می‌کنند؟ چنین پاسخ داد: بله. دانشجویان رشته‌های مامایی و روانشناسی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی‌ارشد آموزش مقاله‌نویسی را هم فرامی‌گیرند تا بتوانند پس از تکمیل دوره‌های آموزشی و کارآموزی با همراهی و کمک استادان متخصص در اتاق فکر هسته به انتشار مطالب علمی در بخش مقالات سایت بپردازند.

شیرمحمدی تشریح کرد: در تلاشیم از طریق بستر هسته بهترین مشاوران و متخصصان را به افراد معرفی کنیم و تاکنون موفق به ویزیت مشاوره‌ای آنلاین در بخش مامایی و روانشناسی بوده‌ایم و توانسته‌ایم کارگاه‌های حضوری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان برگزار کنیم.

هسته فناور «ویسپهر» با متخصصان حوزه روانشناسی و مامایی در استان‌های گلستان، مازندران، تهران، اصفهان، خراسان شمالی، ایلام، یزد و ... همکاری دارد و دانشجویان مطالب را با جدیدترین متدها فرامی‌گیرند

وی افزود: با توجه به قرارداد ۶ ماهه هسته فناور روان برخط  با دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان به مدت دو سال، ۱۰ درصد از هر فعالیتی که برای هسته سود مالی داشته باشد، متعلق به دانشگاه است.

مدیر هسته‌ فناور روان برخط اضافه کرد: هزینه و صرف زمان زیاد برای رفت و آمد به مراکز و کلینیک‌های مشاوره در شهر‌های بزرگ، دغدغه‌ بسیار مهمی برای افراد به شمار می‌رود.

شیرمحمدی عنوان کرد: برخی دانشجویان علاقه‌مند هستند در کارگاه و دوره‌های اساتید برتر کشور در بخش روانشناسی و مامایی شرکت کنند و در نتیجه افراد با استفاده از سایت می‌توانند در سریع‌ترین زمان به متخصصان متصل شوند و از خدمات مشاوره‌ای ما استفاده کنند.

وی گفت: همچنین دانشجویان در تمامی استان‌های کشور می‌توانند از کارگاه و دوره‌های آموزشی ما از طریق سایت مطلع شده و به صورت آنلاین شرکت کنند.

مدیر این هسته‌ فناور اضافه کرد: ازمهم‌ترین چالش‌های استارت‌آپ و کسب و کار‌های نو، نحوه‌ درست تبلیغات و معرفی خود به دیگران بوده؛ بنابراین ساخت مسیر درست تبلیغات در ابتدای مسیر بسیار مهم است.

شیرمحمدی مطرح کرد: مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان کارگاه‌های متعددی را درراستای آموزش واحد‌های فناور با موضوعات و عناوین مختلف (تجاری‌سازی محصولات دانش‌بنیان و فناورانه، چگونه محصول شرکت‌ها را تجاری‌سازی کنیم؟) به صورت رایگان برگزار می‌کند.

وی با قدردانی از حجت‌الاسلام سیدعلی طاهری رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان گلستان و واحد گرگان و دادگر مسئول مرکز رشد این دانشگاه و مرضیه عزیزی عضو هیئت علمی روانشناسی بیان کرد: امیدوارم بتوانیم همکاری گسترده‌تر در سطح کشور با متخصصین روانشناسی و مامایی در بخش ویزیت آنلاین داشته باشیم و دوره‌های حضوری در سایر شهر‌ها برگزار کنیم.

مدیر هسته‌ فناور روان برخط «ویسپهر» در ادامه توضیح داد: از مسئولان درخواست می‌‌کنیم برای کسب و کار‌های نو و آنلاین وام‌هایی با مبالغ مشخص در نظر بگیرند تا بنوانیم با استفاده از این مبالغ به بهبود سطح فنی و کیفی سایت بپردازیم.

انتهای پیام/

حسین بوذری

دیگر خبرها

  • بانوان نماد خودباوری و مسوولیت پذیری در جامعه هستند
  • چالش‌ تشکل‌ها عدم اطمینان مسئولان به قشر جوان است
  • مهم‌ترین چالش‌ و مشکلات تشکل‌ها عدم اطمینان مسئولان به قشر جوان است
  • هروی: حاکمیت باید در انتخابات ۱۴۰۴ اندکی نرمش نشان دهد /برای حل مشکلات اقتصادی، درهای کشور برای تعامل با بیرون باز شود
  • جامعه نخبگانی غرب، مفهوم نامه سال ۹۴ رهبر انقلاب را امروز درک کرد
  • بازاندیشی نظری و روشی در شناخت کلان مفهوم عدالت اجتماعی
  • چالش‌های موجود در ارائه خدمات به زنان سرپرست خانوار
  • به دنبال برطرف کردن چالش نیروی انسانی در مراکز درمانی هستیم
  • شعار سی‌وپنجمین نمایشگاه کتاب تهران پیام‌های مهمی دربر دارد/ پنجره‌ای گشوده به تمدن ایران زمین
  • مقابله فناورانه با چالش‌های استارت‌آپی/ کسب‌وکارهای نو در رشته‌های روانشناسی و مامایی ایجاد شد