Web Analytics Made Easy - Statcounter

موج جهانی آزادسازی مواد مخدر در کشورهای لیبرال با همراهی چپ‌های جدید به کانادا رسید. آیا این موج جهانی به ایران نیز خواهد رسید؟

به گزارش مشرق، شاید در سال‌های گذشته اگر از آزاد‌سازی مواد مخدر در کشور‌‌های اروپایی و آمریکا سخن به میان می‌آمد عده‌ای این گفته را نوعی شانتاژ رسانه‌ای و بدبینی به غرب معرفی کرده و این پدیده شوم را صرفا برای جوانان آسیایی و آفریقایی تبار معرفی می‌کردند؛ اما این روزها کانادا بعد از اروگوئه دومین کشوری است که مصرف تفریحی ماری‌جوانا در آن قانونی اعلام شده و از تاریخ 17 اوکتبر 2018 میلادی در 100 مرکز فروش در سرتاسر کانادا این ماده مخدر به فروش می‌رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

جالب توجه است اگر بدانیم بزرگترین مزرعه کشت ماری‌جوانا در جهان، در جنوب شهر ادمونتون، در استان آلبرتا کانادا قرار دارد.[1] این مزرعه، که بزرگ‌ترین مرکز کشت ماری‌جوانا در جهان است، در زمین‌های اطراف فرودگاه ادمونتون، با سرمایه‌ای 100 میلیون دلاری احداث شده است.[2] ظرفیت تولید و برداشت سالانه این مزرعه سرپوشیده 100 هزار کیلوگرم ماری‌جوانا تخمین زده شده و اندازه آن 800 هزار فوت مربع و یا 16 برابر بزرگتر از یک زمین فوتبال است.[3] گستردگی استفاده از مواد مخدر در بین مردم کانادا، گردش مالی قابل توجه در این صنعت و  علاقه زیاد جوانان به مصرف مواد مخدر، موجب شد که بعضی از نامزد‌های انتخاباتی نیز برای به دست آوردن رای مردم شعار قانونی کردن ماریجوانا را سر دهند؛‌ به نحوی که نخست وزیر و رهبر حزب لیبرال کانادا، جاستین ترودو(Justin Trudeau)، در انتخابات سال 2015 میلادی، یکی از شعار‌های انتخاباتی خود را آزاد‌سازی و قانونی کردن ماریجوانا اعلام کرد[4]و به در منصه ظهور رساندن این شعار به خوبی عمل کرد.

 در برخی دیگر از کشور‌ها نظیر هلند، مصرف تفریحی آن جرم محسوب نشده اگرچه استفاده آزادانه از آن نیز قانونی نیست. در کشور‌های دیگری نظیر آمریکا در 23 ایالت[5] مصرف ماری جوانا با هدف درمانی قانونی شده و در چهار ایالت برای مصرف تفریحی این ماده مخدر با در نظر گرفتن قوانین، مجوز داده شده است. در شش کشور اروپایی یعنی، جمهوری چک، فنلاند، هلند، پرتغال، اسپانیا و آلمان مصرف پزشکی شاه‌دانه قانونی شده است.

جمهوری چک به همراه پرتغال از آزادترین کشورهای قاره اروپا در رابطه با مواد مخدر هستند. کشور پرتغال در سال 2001 میلادی نخستین کشور اروپایی بود که از تمامی مواد مخدر برای مصرف شخصی جرم‌زدایی کرد. در کشور چک نیز تا میزان کمی مصرف ماری‌جوانا قانونی است. [6]در دیگر کشور‌هایی نظیر سوئیس و نروژ مسیر به سمت آزاد‌ سازی مواد مخدر است.

اسپانیا را می‌توان از جمله کشور‌های پیشقراول در زمینه جرم‌زدایی از مواد مخدر و به عبارتی بهتر قانونی کردن مصرف ماری‌جوآنا دانست. شهروندان اسپانیایی مجاز به کاشتن و مصرف ماری‌جوآنا برای استفاده شخص هستند اما استفاده از این ماده مخدر در اماکن عومی ممنوع است؛ اگر چه کلوب‌های متنوعی در این کشور دایر هستند که اعضای آن می‌توانند به مصرف و خرید ماری‌جوآنا در آن مکان‌ها بپردازند.[7]

اما آنچه که در اینجا اهمیت دارد استدلال مخالفان و موافقان آزاد سازی مواد مخدر و چرایی حرکت کشور‌های اروپایی و آمریکایی به سمت و سوی آزادسازی مواد مخدر است.

یکی از استدلال‌های موافقان افزایش چشم‌گیر مواد مخدر است. متاسفانه بررسی گزارش‌های جهانی نشان می‌دهد تقاضا برای مواد مخدر در پهنه گیتی به شکل چشمگیری افزایش یافته است. طبق گزارش مرکز اروپایی نظارت بر مواد مخدر و اعتیاد (EMCDDA) 92 میلیون نفر از شهروندان اتحادیه اروپا که بین سنین ۱۵ تا ۶۴ ساله هستند حداقل یک بار مواد مخدر مصرف کرده‌اند.[8] حشیش اصلی‌ترین ماده مخدری است که در سطح جهانی مصرف می‌شود. آمار منتشر شده گویای آن است که 192 میلیون نفر در سال 2016 میلادی حشیش مصرف کرده‌اند؛ رقمی که نسبت به سال پیش از آن رشد 16 درصدی را نشان می‌دهد. در سال 2016 میلادی در اتحادیه اروپا نزدیک به هشت هزار نفر به سبب مصرف بیش ازحد مواد مخدر فوت کردند؛ که انگلستان با 32 و آلمان با 15 درصد بیشترین تعداد مرگ و میر را به خود اختصاص داده‌اند. طبق آمار ارا‌ئه شده 2 میلیون 300 هزار شهروند اروپایی کوکائین مصرف می کنند[9] که به گفته مرکز اروپایی نظارت بر مواد مخدر و اعتیاد،  میزان خلوصیت، دسترسی آسان و افزایش تولید کوکائین در اروپا را به سطح نگران کننده‌ای رسیده است.

ماری جوانا و حشیش با 17.2 میلیون مصرف کننده بین 15 تا 34 ساله در اروپا، مقام اول بیشترین میزان مصرف کننده را به خود اختصاص داده است. در سطح جهان نیز، آمار مصرف مواد مخدر بسیار محیر العقول است. طبق  گزارش  رسمی سازمان ملل در سال 2016 میلادی حدود 275 میلیون مرد و زن حداقل یک بار به طور غیرقانونی مواد مخدر مصرف کرده‌اند.[10] از این حیث، شمار کسانی که به طور غیرقانونی از مواد مخدر و روان‌گردان در سال 2016 استفاده کرده‌اند، نسبت به سال پیش از آن، 25 میلیون نفر افزایش یافته که افزایشی معادل 10 درصد است و این عدد صرفا مصرف غیر قانونی مواد مخدر بوده حال آنکه بخش زیادی از جهانیان به شکل قانونی از مواد مخدر استفاده می‌کنند.

در مصرف مواد افیونی، کشور 50 میلیون نفری اسپانیا از جمله کشور‌های پر مصرف در اتحادیه اروپا محسوب می‌شود.  این کشور که تحت قانون اساسی پادشاهی قرار دارد در میان دیگر کشورهای اتحادیه اروپا از نظر مصرف مواد مخدر پیشرو بوده است. طی گزارشی که اتحادیه اروپا در سال 2014 میلادی ارائه کرده، اسپانیا با بالاترین میزان مصرف کوکائین در رده سنی  15 تا 34 ساله، رتبه اول را دارد. 

موضوع دیگری که در اینجا حایز اهمیت است نوع نگاه فکری و فلسفی موافقان آزادسازی مواد مخدر است. عموم حامیان آزاد سازی مواد مخدر از طیف لیبرال‌ بوده و آنان با توجه به هسته فکری خود که آزادی در همه شقوق اجتماعی است در پی آزاد سازی کامل مواد مخدر هستند. جنبش‌های موافق آزاد سازی مواد مخدر، از قرن بیستم که ممنوعیت خرید و فروش و استعمال مواد مخدر در اکثر کشور‌های جهان آغاز شد خواهان آزادسازی مواد مخدر و لغو قوانین ممنوعیت آن در سراسر جهان بوده‌اند. بیشتر این جنبش‌ها از سوی جریان‌ لیبرتاریانیسم (Libertarianism) مورد حمایت هستند. در بیشتر احزاب لیبرتاریانیسم آزادسازی مواد مخدر امری بدیهی و واجب در نظر گرفته می‌شود. باورمندان این مکتب هر گونه محدودیت بر مواد مخدر را از نظر اخلاقی درست ندانسته و معتقدند ممنوعیت مواد مخدر به حقوق و آزادی افراد لطمه وارد کرده و افراد باید مطابق خواست و میل خود زندگی کنند و محدودیت در مواد مخدر به مثابه محدود کردن آزادی فرد است. اما در دوره معاصر چپ‌های جدید نیز از آزادسازی مواد مخدر حمایت کرده‌اند.

میلتون فریدمن(Milton Friedman) از نظریه پردازان و اقتصاددان های برجسته و از جمله حامیان لیبرتاریانیسم بوده که مبارزه با مواد مخدر را کاری سوسیالیستی می‌دانست. وی تولید کنندگان مواد مخدر را کار آفرین دانسته و معتقد است آنان با ایجاد بازار تولید و خرید و فروش مواد با سایرین فرقی ندارند، به جز این که آن‌ها قابلیت کارآفرینی بیشتری دارند.

حامیان این مکتب، علاوه بر استدلال‌های ذکر شده، معتقد بوده محدود سازی موجب افزایش جرائم شده  و وضع قوانین سفت و سخت کمکی به کنترل مواد مخدر نداشته و عملا جنگ با مواد مخدر شکست خورده است. به طور مثال می‌توان به سخنان کوفی عنان دبیر وقت سازمان ملل متحد اشاره کرد. وی در دوران حیاتش از حامیان قانونی استفاده از مواد مخدر بوده و هدف جهان عاری از مواد مخدر را خیالی باطل می‌دانست.

 استدلالان طرفداران آزادی مواد مخدر آن است که آنان با آزاد سازی و قانونمند کردن تجارت مواد مخدر می‌توانند جلوی بازار زیرزمینی را گرفته و علاوه بر نظارت بر استاندارد و کیفیت مواد مخدری که در اختیار مصرف‌کننده قرار می‌گیرد با قاچاق مواد مخدر مقابله کنند. از سوی دیگر حامیان آزاد سازی مواد مخدر نیز نگاه اقتصادی و سوداگرانه به این پدیده داشته و معتقند به هنگام غیر قانونی بودن خرید و فروش مواد مخدر دولت‌ها قادر به نظارت و کنترل نبوده و نمی‌توانند از این تجارت بسیار پر سود و گسترده کسب مالیات کنند و این مسثله ضرر هنگفتی برای دولت ها است.

در مقابل نیز،‌ مخالفین آزادسازی مواد مخدر معتقدند که این کار سبب معتاد شدن عده بی‌شماری از افراد جامعه شده و سلامتی جامعه را مخدوش می‌کند. آنان معتقدند کودکان حق زندگی در یک جامعه‌ی عاری از مواد مخدر را باید داشته باشند. آنان معتقدند برخلاف باور موافقین هیچ گاه مصرف مواد مخدر با آزاد سازی آن کم نخواهد شد. به طور مثال و بر اساس ارزیابی کارشناسان، علت افزایش مصرف حشیش در آمریکا به دلیل قانونی شدن خرید و مصرف این ماده در شماری از ایالت‌های آن کشور است.[11]

فارغ از بحث میان مخالفان و موافقان آزاد سازی مواد مخدر، آنچه که قطعی به نظر می‌رسد اعتیاد روزافزون انسان‌ها به مواد مخدر است. واقعیت آن است تا وقتی که نیروهای قدرتمند سرمایه‌داری و ایدئولوژیک از چنین پدیده‌ای حمایت می‌کنند، چه با آزاد سازی و چه با ممنوع کردن مواد مخدر نمی‌توان جلوی رشد مصرف و تولید مواد مخدر را گرفت. منافع ابرسرمایه‌داران و گردش مالی چند صد میلیارد دلاری مواد مخدر در سطح جهان، موجب شده است تا کارتل‌‌های اقتصادی و ذینفعان سیاسی دندان طمع تیز کرده و هیچ گاه این تجارت پرسود را رها نکنند. از سوی دیگر اعتقادات ایدئولوژیک لیبرال ‌ها نیز بهانه بسیار خوبی برای دامن زدن به  این تجارت کثیف و پر سود است.

از این حیث، هیچ امیدی به اصلاح این پدیده وجود نداشته و به جرات می‌توان بیان داشت تا زمانی که بشر هر روز بیش از روز گذشته به سوی اضطراب و افسردگی قدم بر ‌دارد به موازی آن مصرف مواد مخدر بیشتر می شود. متاسفانه بشر تهی از معرفت و خود گمگشته برای فرار از واقعیات موجود و برای کسب لذت هر چه بیشتر به دامن اوهام پناه برده و با تمسک به مواد مخدر ذهن خود را تخدیر کرده تا  برای لحظاتی کوتاه به سرخوشی کاذبی دست پیدا. از این جهت، دعوای  آزاد سازی و یا ممنوع کردن مواد مخدر به نوعی پاک کردن اصل صورت مسئله بوده و نشان از نشناختن درد اصلی بشر است.  تنها راه نجات انسان و مقابله واقعی با مواد مخدر بازگشت معنا و معنویت به زندگی انسان‌ها است.  بشر زمانی می‌تواند خود را از فساد و تباهی نجات دهد که بتواند خود حقیقی را شناخته و گامی در جهت پیدا کردن خود بردارد؛ و تمدن غرب که ماهیت خود را بر اساس آزادی و رهایی از هر گونه قید و بندی تعریف کرده مسیر طولانی برای رهایی از این تاریکی دارد.

[1] http://www.metronews.ca/news/edmonton/2018/01/30/world-s-biggest-licensed-cannabis-facility-gets-green-light-to-grow.html

[2] http://edmontonjournal.com/business/commercial-real-estate/marijuana-production-facility-near-edmonton-airport-breaks-ground

[3] https://edmonton.ctvnews.ca/massive-cannabis-production-facility-to-open-in-leduc-late-2017-1.3322014

[4] https://www.theguardian.com/world/2015/dec/04/canada-new-liberal-government-legalize-marijuana

[5] https://www.businessinsider.com/countries-experimenting-with-liberal-drug-laws-2016-3#switzerland-is-focused-on-harm-reduction-5

[6] https://www.businessinsider.com/countries-experimenting-with-liberal-drug-laws-2016-3#the-czech-republic-takes-a-hard-line-against-hard-drugs-4

[7] http://blog.getnugg.com/smoke-weed-as-a-tourist/

[8] http://www.emcdda.europa.eu/news/2018/5/european-drug-report-2018-highlights_en

[9] https://www.euronews.com/2018/06/07/fear-of-opioid-crisis-in-europe

[10] https://www.unodc.org/unodc/en/frontpage/2018/June/world-drug-report-2018_-opioid-crisis--prescription-drug-abuse-expands-cocaine-and-opium-hit-record-highs.html

[11] https://www.dw.com//a-44410064

http://www.druglibrary.org/schaffer/Misc/friedm1.htm

https://miltonfriedman.hoover.org/objects/61640/the-drug-war-as-a-socialist-enterprise

منبع: دیدبان

منبع: مشرق

کلیدواژه: حمایت از کالای ایرانی بازار سکه و ارز اربعین آزادسازی مواد مخدر کانادا مواد مخدر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۱۹۶۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ایران امنیت بالای انرژی دارد اگر مصرف کننده بگذارد

به گزارش خبرنگار مهر، سالهای گذشته هنگامی که ترکیه قرارداد گازی ایران را به داوری برد و مدعی شد ایران توانایی تأمین گاز را حتی در داخل کشورش ندارد چه رسد به صادرات در آن هنگام داوری سوئیس این موضوع را رد کرد و از این جهت ایران به ترکیه جریمه ای پرداخت نکرد.

در اینکه ایران به عنوان یکی از بزرگترین دارندگان منابع گازی به شمار می‌آید و رتبه دوم ذخایر جهانی گاز را در اختیار دارد شکی نیست اما با این وجود اخیراً برخی از کارشناسان انرژی مدعی شده‌اند ایران از نظر تأمین انرژی با مشکلاتی مواجه است که در این گزارش سعی کردکردیم به این مساله بپردازیم‌.

مصرف کنترل شود امینت انرژی تأمین است

آنطور که کارشناسان انرژی می‌گویند دوران افت تولید از پارس جنوبی آغاز شده و قطری‌ها زودتر از ایران به دنبال سکوهای فشار افزایی رفته‌اند.

مسؤولان وزارت نفت نیز امسال به دنبال ساخت این سکوهای فشار افزایی رفته‌اند تا در تولید گاز از این میدان مشترک عقب نمانند.

در هفته گذشته نیز موضوع سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در بالاست صنعت نفت با حضور چندین شرکت خصوصی با وزارت نفت به نتیجه رسید و چند قرار داد توسعه‌ای به امضا رسید. تا شاهد افزایش تولید گاز و نفت در سال‌های آینده باشیم.

اما مسأله اصلی در امنیت انرژی تولید است یا مصرف؟

سقفی برای برداشت

محمد صادق مهرجو کارشناس انرژی در گفت و گو با خبر نگار مهر با اشاره به اینکه میزان تولید گاز در کشور ما به اندازه توانایی و سرمایه گذاری که تا کنون انجام شده است، گفت: بین سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ تنها در پارس جنوبی بالغ بر ۳۵ میلیارد دلار بالغ بر سرمایه گذاری انجام شده است و باید در نظر داشت که کشورها همه منابع را در اختیار ندارند و مسأله‌ای که وجود دارد این است که برای منابع انرژی تجدید ناپذیر سقفی برای برداشت گذاشته شده است.

وی ادامه داد: زمانی که بهره برداری از منابع آغاز می‌شود در دوره ابتدایی توسعه قرار می‌گیریم و پس از آن با تولید از میادین مختلف به دوره حداکثر تولید می‌رسیم، دوره حداکثر تولید را می‌توان با تمهیداتی برای مدت زمان مشخصی نگه داشت و پس از آن دوران شروع افت تولید آغاز می‌شود که ما در این دوران هستیم.

به دوران افت تولید رسیده‌ایم

هدر رفت انرژی یکی از مقولاتی است که در سال‌های اخیر به مورد توجه قرار گرفته است، اما آنطور که باید و شاید به این موضوع پرداخته نشده است، زیرا که با افزایش تولید گاز باز هم کسری آن درزمستان های گذشته خود را به خوبی نشان داده که این مساله ریشه در مصرف بی رویه در بخش‌های مختلف دارد.

مهرجو با اشاره به اینکه پارس جنوبی از این جهت حائز اهمیت است که ۷۰ درصد از تولید گاز کشور مربوط به این میدان است و مابقی میادین ۳۰ درصد تولید گاز را تشکیل می‌دهند، خاطر نشان کرد: اکنون به حداکثر تولید در پارس جنوبی رسیده‌ایم و از این به بعد دوران شروع افت تولید است که نشانه‌های آن ظاهر شده است و علی رغم اینکه فاز ۱۱ پارس جنوبی را توسعه دادیم و تولید قابل توجهی به تولید گاز اضافه شد، اما متأسفانه شاهد آن هستیم که سال گذشته با وجود توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی و به رقم تولید ۱۵ میلیون متر مکعب در روز رسید تفاوت آن‌چنانی در تولید این میدان احساس نشد و تقریباً به اندازه سال گذشته‌اش بود که نشان دهنده آن است که افت تولید در سایر فازها آغاز شده است. و این موضوع باید به گوش مصرف کننده نیز برسد که این نعمت اگر درست استفاده نشود هرچقدر هم تولید شود بازهم کم است.

گاز ثروتی یکبار مصرف

گاز در زمره انرژی‌های تجدید نا پذیر قرار می‌گیرد برای همین است که بر استفاده بهینه آن تاکید می‌شود تا این نعمت خدادای برای نسل‌های آینده نیز باقی بماند، مهر جو هم صحه بر این موضوع می‌گذارد و می‌گوید: گاز یک ثروت یک بار مصرف و تجدید ناپذیر است، با اتمام این انرژی امکان جایگزینی وجود ندارد به همین علت تبدیل به ثروت می‌شود و هزینه توسعه زیر ساخت‌ها می‌شود مانند برق، صنعت، کشاورزی و… که منجر به ایجاد ارزش افزوده اقتصادی باشد.

وی ادامه داد: ما به اندازه‌ای که می‌توانیم و مخازن استعداد دارند تولید می‌کنیم البته ممکن است سرعت توسعه با کشورهای رغیب کند تر باشد ولی این مساله اکنون هم وجود دارد البته ما در پارس جنوبی از قطر تولید بیشتری داریم چرا زیرا مصرف بیشتری داریم.

مهرجو با اشاره به مصرف بی رویه و بالا بودن شاخص شدت انرژی کشور نسبت به تمام دنیا و سایر کشورهای خاورمیانه، خاطر نشان کرد: در تمام کشورها شاخص شدت انرژی رو به کاهش است و یا ثابت است در حالی که در کشور ما رو به افزایش است که علت آن پایین بودن قیمت تمام شده انرژی در کشور ما نسبت به سایر کشورها است به همین دلیل کسی اهمیتی به بهینه سازی مصرف انرژی به خصوص در بخش‌های صنعتی نمی‌دهد.

باید مدیریت متمرکز انرژی داشته باشیم

وی با بیان اینکه ما باید یک مدیریت متمرکز انرژی داشته باشیم تا بتوانیم سیاست گذاری متمرکز و تنظیم‌گری متمرکز در بخش‌های مختلف داشته باشیم توضیح داد: این مدیریت می‌تواند منجر به هماهنگی و بهینه سازی متمرکز شود به عنوان مثال وزارت نفت که متولی امر تولید است نمی‌تواند در زمینه بهینه سازی سایر بخش‌های صنعتی و کشاورزی دخالتی داشته باشد به همین علت به نهادی فرا دست نیاز داریم که امکان کنترل و هماهنگی همه این نهادها را داشته باشد.

این کارشناس انرژی اضافه کرد: متأسفانه شورای عالی انرژی کارکرد خود را از دست داده است زیرا مخصوص سیاست گذاری است و دخالتی در هماهنگی، تنظیم‌گری و بهینه سازی ندارد و ما نیاز داریم که دائماً رصد کنیم که چه میزان انرژی تولید می‌شود و به کدام بخش چه مقدار می‌دهیم و هر بخش چه مقدار بهینه سازی کردند و چه میزان هدر رفت انرژی وجود داشته است.

مهرجو با اشاره به اینکه علاوه بر مصرف بالای انرژی در کشور هدر رفت فراوانی وجود دارد، اضافه کرد: گازهای فلز مصرف گزافی داشته‌اند، نیروگاه‌های حرارتی راندمان بالایی نداریم و در بخش خانگی که ۴۵ درصد گاز کشور مصرف می‌شود بخاری‌های گازی راندمان بالایی ندارد اگر بتوانیم از بخاری‌ها با راندمان بالا استفاده کنیم تا حدی این مشکل مرتفع می‌شود که آن هم باید دولت سرمایه گذاری کند و به صورت اقساط ماهانه بر روی قبوض گاز هزینه آن را از مردم دریافت کند، به همین دلیل نیازمند یک نهاد فرا دستگاهی برای مدیریت بخش‌های مختلف هستیم.

رعایت توازن تولید و مصرف انرژی به سرمایه گذاری خارجی نیاز دارد

تولید انرژی در کشور ما کم نیست، بلکه مصرف انرژی در ایران بسیار بالاست و باید تدبیری برای آن صورت بگیرد چرا که ایران به عنوان یکی از دارندگان کنابع طبیعی گاز و نفت اقبال چندانی در صادرات گاز نداشته است چرا که همواره تولید و مصرف به یک اندازه و حتی ناتراز اند؛ این به معنی آن است که تعادل در مصرف وحود ندارد و آنگونه که باید و شاید سرمایه گذاری در این زمینه صورت نمی‌گیرد. نرسی قربان کارشناس انرژی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه ایران یکی از بزرگترین ذخایر گازی را دارا است، گفت: ایران از لحاظ تئوری می‌تواند به هاب انرژی تبدیل شود و سال‌های سال در رابطه با آن صحبت شده است زیرا ایران یکی از بزرگترین ذخایر گازی جهان را دارا است.

وی ادامه داد: ایران از لحاظ جغرافیایی در منطقه‌ای قرار دارد که به چندین کشور مختلف راه دارد؛ اعم از کشورهایی که گاز دارند به همین جهت همواره بر سر این موضوع بحث بوده که ایران بتواند ایران گاز را از کشورهایی نظیر ترکمنستان که گاز دارند دریافت و به ترکیه، هند و.... بدهد که به دلیل تحریم‌ها مکان پذیر نبود.

به گفته این کارشناس انرژی تولید انرژی در کشور ما کم نیست، بلکه مصرف انرژی در کشور ما بسیار بالاست.

لزوم سرمایه گذاری برای افزایش تولید

سرمایه گذاری یکی از راه‌های افزایش تولید است حتی وزیر نفت هم به لزوم سرمایه گذاری ۲۰۰ میلیارد دلاری اذعان کرده بود، قربان هم همبن نظر را دارد و می‌گوید: برای به تعادل رسیدن تولید و مصرف باید تولید گاز افزایش پیدا کند زیرا گاز در سبد کشور ما سهم ۷۰ درصدی دارد و اگر بخواهیم تولید گاز را افزایش دهیم که برای تولید برق و سایر مصارف را پاسخگو باشد مستلزم سرمایه گذاری بیشتر است که مقدار آن بسیار بالاست و به گفته وزیر نفت ۲۰۰ میلیارد دلار برای سرمایه گذاری نیاز داریم.

به گفته قربان در صورتی که سرمایه گذاری صورت بگیرد باید سرمایه گذاری خارجی باشد تا پاسخگوی نیاز ما باشد.

راهکارهای قیمتی به علت مسائل سیاسی وجود ندارد

قربان در رابطه با راهکارهای بهینه سازی مصرف، خاطر نشان کرد: راه کارهای مختلفی در این زمینه در نظر گرفته شده است که یکی از آنها قیمت گذاری است به گونه‌ای که قیمت انرژی را به جایی برسانند که صرفه‌جویی در آن بسیار جذاب شود که به علت مسائل سیاسی چنین امکانی وجود ندارد

وی ادامه داد: راه کارهای دیگری نظیر سرمایه گذاری وجود دارد و بهینه سازی به طوری که در خانه و ادارات حتی کارخانه‌ها سرمایه گذاری صورت بگیرد تا مصرف بهینه باشد و با توجه به اینکه سرمایه گذاری وجود نداشته این نوع از بهینه سازی هم میسر نشده است.

این کارشناس انرژی توضیح داد: سیاست‌های انرژی دولت مرتباً در حال تغییر است و هیچ زمان سیاست واحدی را در دولت‌ها مختلف نداشته‌ایم و همه این موارد دست به دست هم داده تا بهینه سازی به تعویق می‌افتد.

مصرف انرژی در منازل باید مدیریت شود

در بسیاری از کشورهای جهان تنها از یک حامل انرژی استفاده می‌شود در صورتی که در کشور ما، برق و گاز به صورت همزمان در خانه‌های شهروندان وجود دارد که می‌تواند مهمترین ناترازی گاز باشد، حسن مرادی استاد دانشگاه و کارشناس انرژی در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه کشور ما یکی از پر مصرف ترین کشورهای دنیا در مصرف گاز است، گفت: ما دومین کشور دارای ذخایر و منابع گازی هستیم اما مصرف انرژی در کشور بسیار بالاست، که آن هم دلایل متعددی دارد.

وی ادامه داد: مهمترین دلیل مصرف بالای گاز در کشور ما به قبل از انقلاب باز می‌گردد، زمانی که لوله کشی گاز به صورت رایگان انجام شد مردم گمان بردند که گاز نعمتی لایزالی و پایدار است و خبر نداشتند در کشورهایی که لوله کشی گاز وجود دارد با چه سختی این گاز را به مصرف می‌رسانند بنابراین بر اساس عادت نا مأنوس و بدون مطالعه مصرف گاز به شدت افزایش پیدا کرد.

غیر استاندارد بودن تجهیزات منجر به هدر رفت انرژی می‌شود

این کارشناس انرژی یادآور شد: یکی از دلایل مهم هدر رفت انرژی در کشور را می‌توان بخاری‌های گازی غیر استاندارد عنوان کرد. بر اساس محاسبه‌ای که در دولت‌های یازدهم تا سیزدهم انجام شده است نشان می‌دهد ۲۵ میلیون بخاری در کشور وجود دارد که اکنون این تعداد بیش از ۲۵ میلیون بخاری است که منجر به هدر رفت گاز می‌شود.

مرادی با بیان اینکه متأسفانه هیچ مکانیزم صحیحی برای استفاده از بخاری وجود ندارد، یادآور شد: در بسیاری از روستاها به علت بزرگ بودن خانه‌های روستایی ۵ تا ۶ بخاری در هر خانه مورد استفاده قرار می‌گیرد که در این صورت حجم بالایی از گاز مورد استفاده قرار می‌گیرد و دولت باید برای این موضوع تدبیری در نظر بگیرد.

این کارشناس انرژی توضیح داد: دولت یازدهم و دوازدهم بنا داشتند طی برنامه‌هایی با کمک شرکت بهینه سازی سوخت این ۲۰ میلیون بخاری فاقد استاندارد را اصلاح کنند اما متأسفانه جز ۱۰ هزار بخاری نتوانستند بخاری بیشتری تولید کنند زیرا قیمت بالایی داشت و هر کسی قدرت خرید آن را نداشت و حتی این ۱۰ هزار بخاری که با روش جدید ساخته شده‌اند به آموزش و پرورش هدیه شده است.

وی خاطرنشان کرد: علاوه بر بخاری‌های غیر استاندارد نانوایی‌های غیر استاندارد، فلر ها وموتورخانه های غیر استاندارد منجر به هدر رفت و پرتی گاز می‌شود به همین دلیل باید خود را با آخرین فناوری‌های روز دنیا تطبیق دهیم تا بتوانیم این ثروت خدا دادی را به صورت بهینه استفاده کنیم.

بر اساس این گزارش دولت باید سیاست‌های غیر قیمتی را در نظر بگیرد و با جذب سرمایه گذار خارجی راهی برای حفظ این نعمت خدادادی برای نسل‌های آبنده تدبیر کند درغیر این صورت در سال‌های نه چندان دور با بحران گاز روبرو خواهیم شد.

کد خبر 6095153 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • دادستان کل کشور: به قاچاقچیان مواد مخدر رحم نمی‌کنیم
  • ۱۰ کشور با بهترین غذا‌ها در جهان
  • معدوم‌سازی بیش از ۳ تن مواد غذایی فاسد در میرجاوه
  • ویدیو/ مصرف «ماری‌جوانا» در آمریکا هم آزاد می‌شود!
  • ایران امنیت بالای انرژی دارد اگر مصرف کننده بگذارد
  • زیرساخت‌های لازم برای توانمند سازی معتادان متجاهر در استان کرمان وجود ندارد
  • جمع آوری 276 معتاد متجاهردر استان
  • کشف و معدوم سازی مواد غذایی فاسد در تاکستان
  • کشف مواد مخدر از زیر شاسی یک کامیون خروجی توسط ماموران گمرک بازرگان (فیلم)
  • آزادسازی ۷۳ هکتار اراضی کشاورزی در ساوجبلاغ