Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران- ایرنا- استاد دانشگاه صدا و سیما می گوید: در جهان امروز موقعیت جدیدی در وضعیت خبر و اطلاع رسانی ایجاد شده که می توان از آن به اکوسیستم جدید اخبار یاد کرد ، ساختار خبر تقاضا محور شده است .

به گزارش روز دوشنبه گروه دانشگاه ایرنا، هادی البرزی استاد علوم ارتباطات و مدیریت رسانه دانشگاه صدا و سیما در نشست علمی آینده خبر اظهار کرد: در اکوسیستم جدید، روش هایی که کاربران به اخبار دسترسی داشتند، کاملاً دگرگون شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در واقع مصرف خبری در رسانه های اجتماعی تقاضا محور شده و کاربران نمی خواهند در محدودیت های زمانی آنتن های پخش رادیو و تلویزیون، اخبار را پیگیری کنند.
وی افزود: زیست بوم جدید رسانه ای، ساختار خطی تولید محتوا در رسانه را دگرگون کرده و یک ساختار دایره ای امکان ارتباط بیشتری را فراهم آورده تا افراد بتوانند مستقیم به منابع خبری دست یابند. همچنین افراد می توانند وابسته به موقعیتی که در آن قرار دارند، خود تبدیل به منبع خبری شوند.
البرزی با اشاره به تحول عملکردی مخاطب به کاربر عنوان کرد: تغییر ماهیت مخاطب باعث شده دریافت کننده پیام، گیرنده صرف نباشد و خود کارکردهای مصرف، تولید و انتشار پیام را پیدا کند.
این پژوهشگر علوم ارتباطات گفت: ماهیت خبر به لحاظ ساختاری و محتوایی دچار تغییر شده است. خبر، دیگر ساختار، محتوا و شکل ثابت از پیش تعیین شده را ندارد و به لحاظ اندازه و سبک خبر، فضای خبری با محتوای جدیدی روبرو شده و سرعت در پرداختن به خبر، صحت و دقت خبری را تحت الشعاع قرار داده است.
وی افزود: امروزه مخاطب دیگر نمی خواهد فقط مصرف ‌کننده خبر باشد بلکه خواستار مشارکت در تولید خبر است.
البرزی گفت: در بین کارکردهای سرگرمی، آموزشی و خبری رسانه، کارکرد خبری بیش از بقیه، از تغییر مدل مخاطب به کاربر تاثیر پذیرفته است، زیرا امکانات فناوری های جدید، آنها را در جمع آوری، پالایش و توزیع اخبار مشارکت می دهد.
این دانش آموخته مدیریت رسانه افزود: در محیط رسانه ای متغیر که کاربر جای مخاطب را گرفته است، رسانه ها و سازمان های خبری مبتنی بر فناوری سنتی، اگر خود را با وضعیت جدید وفق ندهند، در تعاملات رسانه ای با مشکلات جدی مواجه می شوند. چرا که در این حالت گزینه های جایگزین مانند شبکه های اجتماعی به آن ها امکان دریافت، تولید و انتشار خبر را می دهند.
وی با اشاره به اهمیت مخاطب اظهار کرد : پیش از این تصمیم گیری سردبیران خبر وابسته به مصلحت رسانه بود اما امروزه نیازهای خبری مخاطب و علایق وی در انتخاب اخبار ضرورت دارد. نپرداختن به نیازهای خبری مخاطب ممکن است وی را به سمت رسانه های جایگزین سوق دهد.
البرزی تاکید کرد: باید توجه داشت که علاقه مخاطبان نقش مهمی در تصمیم گیری سردبیران بازی کرده و منجر به شکل گیری مفهوم پیچیده «روزنامه نگاری مبتنی بر بازار» شده است.
وی با اشاره به نقش خبرنگار به عنوان انتقال دهنده اطلاعات به مرجع روایی و پایایی رویدادها، ادامه داد: خبرنگار از جمع آوری و تولید و توزیع صرف محتوا به تأیید کننده و رسمیت بخشی به اخبار تغییر نقش داده است. خبرنگار دیگر نه برای انتقال اطلاعات، بلکه برای رسیدگی به روایی و پایایی حقایق و معنای گزارش ها، در این فضا حضور داشته و نفش انتقال اطلاعات در فضای دیجیتال به راحتی توسط مردم صورت می پذیرد.
به گزارش دانشگاه صدا و سیما این استاد ارتباطات گفت: بی زمانی و بی مکانی فضای مجازی بر تولید خبر تأثیر گذاشته و دیگر خبر با الگوهای زمانی مشخص شده از قبل تولید و پخش نمی شود. خبرها به صورت آنلاین در هر لحظه از شبانه روز به صورت 24 ساعته و 7 روز هفته در دسترس است.
وی تصریح کرد: امروزه ضروری است رادیو و تلویزیون جزییات بیشتری از اخبار را به مخاطب ارائه کنند. در غیر این صورت رقبای رسانه ای اعم از وب سایت ها، شبکه ها و کانال های اجتماعی و شهروند خبرنگاران، کار را در دست می گیرند.

البرزی در پایان گفت: برخی رسانه های خبری دنیا قالب های خبری خود را تغییر داده اند . به طور مثال الجزیره از قالب خبری جدیدی به نام « ای جی پلاس» استفاده می کند. فیلم های خبری تلویزیونی با نریشن طولانی به سبک کلیپ های کوتاه تصویری خبری در قالب « ای جی پلاس» تولید می شوند. محتوای این نوع خبرها معمولاً کوتاه، با قابلیت اشتراک گذاری توسط کاربران و در بستر تلفن های همراه و گوشی های هوشمند است.
**9489**1601**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي دانشگاه صدا و سيما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۳۹۵۹۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کارکرد انتقادی و راهبری فیلم های مستند کمرنگ شده است

سعید الهی تهیه کننده مستند «قوی دل» گفت: کارکرد راهبری و انتقادی آثار مستند در حال فراموشی و کمرنگ شدن است. متاسفانه شاهد تولیداتی غیرجذاب و منفعل هستیم. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سینمای مستند در طول چند سال اخیر فراز و نشیب‌های زیادی را پشت سر گذاشته است؛ از یکسو مطالبه‌گر بودن این حوزه، باعث افزایش انتظارات از آن شده، اما حمایت‌های ضعیف از آن شرایط سختی را برای ادامه کار مستندسازان به وجود آورده است.

اگر پای صحبت مستندسازان بنشینید، سخنان قابل تأملی را بر زبان می‌آورند؛ هزینه‌های تولید به شدت بالا رفته اما برآوردها افزایش‌های حداقلی داشتند. علاوه بر این، محدودیت‌های ورود به بسیاری از موضوعات اجتماعی اقتصادی کار سوژه‌یابی برای بسیاری از مستندسازان را سخت کرده است. اما در نقطه مقابل منتقدین نیز معتقدند که سینمای مستند کارکردهای پیشین خود در حوزه نقد اجتماعی و مطالبه‌گری را تا حدودی از دست داده و ضعیف‌تر شده است.

سیاستمدار انگلیسی: جریان حمایت غرب از اسرائیل معکوس شده است

در بررسی پرونده "بایدها و نبایدهای سینمای مستند در سال 1403" گفت‌وگویی با سعید الهی داریم. او از تهیه‌کنندگان شناخته شده کشور است که با 2 اثر در چهل و دومین جشنواره فیلم فجر حضور داشت؛ مستند «قوی دل» که توانست جایزه بهترین مستند را از آن خود کند و پیش از این نیز در جشنواره سینما حقیقت تحسین شده بود و فیلم سینمایی «میرو». مستند قوی دل این روزها در بخش هنر و تجربه اکران می‌شود.

الهی ضمن اشاره به اهداف و کارکرد فیلم‌های مستند در اصلاح و ارتقای رفتارهای اجتماعی گفت: مستند با تکیه بر شواهد بصری می‌بایست در مسیر روشنگری و اطلاع رسانی، نگاه مخاطب را نسبت به یک موضوع یا پدیده متمرکز کرده و مردم را به کشف‌های جدید از مفاهیم مرتبط با خود ترغیب کند.

وی با نقد شرایط فعلی در حوزه تولید فیلم مستند اظهار داشت: ماهیت اصلی مستند برخلاف آثار داستانی در این روزها که بیشتر از هر چیزی کارکرد سرگرمی پیدا کرده، در گزندگی و تذکره و تولید فکر و اندیشه و در نهایت تعالی فهم مخاطب است، اما آیا می‌توان امروزه چنین ادعایی کرد؟ در حالیکه فقر مفاهیم فرهنگی و اجتماعی در بین نسل‌های امروز کاملا مشهود است، متاسفانه در بسیاری از آثار مستند حتی با سرمایه‌گذاری برخی دستگاه‌های دولتی و حاکمیتی شاهد تولیداتی غیرجذاب، منفعل و  حتی بدون راهبرد مفهومی هستیم که فقط روی فرم و تکنیک تمرکز پیدا کرده، نه محتوا و مضمون.

این تهیه‌کننده با بیان اینکه اگر اثر فرهنگی در هر شکلی در تعیین راهبرد و سیاست کلی خود خلایی داشته باشد هیچگاه به یک محصول ماندگار تبدیل نخواهد شد، تاکید کرد: فیلم مستند ازین امر مستثنی نیست و نباید فقط در جذابیت‌های تصویری و تکنیکی متوقف بماند. اطلاع رسانی، آموزش و فرهنگ سازی از طریق فیلم مستند وجوه مختلفی دارد که حداقل در کشوری مانند ایران هرگز در این زمینه کمبودی نخواهیم داشت.

الهی خاطرنشان کرد: تولید مستند در انواع مختلف آن، قابل تحسین  و مورد توجه مردم است؛ چه بسا در تولید برخی از آنها مانند محیط زیست، طبیعت، حیات وحش و... در دهه‌های گذشته تاکنون کوتاهی نیز شده است، اما محور اصلی مستند به معنای نقد مصلحانه و بیان حقایق زیرپوست جامعه را نباید از یاد برد.

تهیه‌کننده بهترین مستند جشنواره‌های فیلم فجر و سینما حقیقت اظهار کرد: حرکت در یک مسیر استراتژیک اگرچه تهدیدات و موانع خاص خود را ممکن است داشته باشد، اما مانند«قوی دل» می‌تواند در نگاهی منصفانه و البته شجاعانه هم نظر داوران و متخصصان امر را جلب کند و هم نظر حاکمیت و اقشار مختلف تماشاگران. نمایش عمومی«قوی دل» فرصتی است برای اینکه به بهانه بازخوانی پرونده جنجالی ورود فرآورده‌های خونی فرانسوی در سه دهه پیش به کشور، ذهن ناخودآگاه مخاطب در نسل‌های مختلف را به مفاهیم ضروری مانند اهمیت دادن انسان‌ها به یکدیگر و پرهیز از فردگرایی‌های افراطی و مرسوم، لزوم نظارت همکان بر عملکرد دولت‌ها، اعتقاد به سلامت سیستم و تلاش عمومی برای رفع کاستی‌ها و از همه مهمتر امیدواری برای اصلاح امور معطوف داشت.

الهی ضمن قدردانی از برنامه‌ریزی مجامعی چون مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و گروه هنر و تجربه برای نمایش اینگونه فیلم‌های کم مخاطب در سینماهای کشور و همسطح با فیلم‌های به اصطلاح تجاری و پرفروش، از مردم دعوت کرد نه به جهت خرید بلیط و کمک به گردش اقتصادی یک فیلم بلکه برای ایجاد فرهنگ صحیح زیست اجتماعی و نیز توسعه اندیشه‌ورزی به همراه خانواده به ویژه نوجوانان خود که در آستانه ورود به جامعه هستند به تماشای«قوی دل» بنشینند.

وی به ضرورت‌های فرهنگی و سینمایی سال 1403 کشور در حوزه مستند پرداخت و گفت: «تولید»، «توزیع» و «نمایش» 3 رکن اصلی در ساخت یک اثر هنری است و تفاوتی هم در شکل اثر ندارد؛ چه نمایشی، چه تجسمی، موسیقی، ادبیات و ... باید در بستر سیاست‌گذاری درست و حرفه‌ای، بعد از تولید به «عرضه» ختم شود و مهمترین دغدغه مستندسازان همین است. جدا از برخی آثار پرهزینه، در دنیای دیجیتال، دیگر تولید مستند چندان پیچیده و گران نیست و این عرصه می‌تواند در بخش تولید و نمایش توسط یک گروه بسیار کوچک هم عمل کند؛ لذا دولت‌ها برای ایفای نقش حاکمیتی خود در بحث نظارت و ممانعت از هرج و مرج‌های احتمالی و ترویج برخی نکاههای التقاطی و انحرافی راهی جز همراهی با جامعه مستندسازان از طریق تامین امکانات و خواسته‌های منطقی و حرفه‌ای آنان ندارند.

الهی در پاسخ به سوالی مبنی بر میزان اثربخشی تولیدات مستند سفارشی توضیح داد: تولیدات سفارشی که اغلب از سوی دستگاه‌های اجرایی صورت می‌گیرد تنها در صورتی جای خود را در ذهن و روح و روان مخاطب باز می‌کنند که علاوه بر بیان غیرمستقیم دستاوردها، از حقیقت گویی و ذکر نکات و حتی تصمیمات اشتباه فاصله نگیرند. تولید فیلم مستند دولتی و سفارشی، دقیقا مانند عملکرد مجموعه‌های روابط عمومی در سازمان‌هاست که اگر تعاملی نباشند و بخواهند به صورت یک طرفه و فارغ از همدلی و هم دردی به خودستایی و دفاع بی منطق از مرکز متبوعه خود بپردازند به حتم مخاطب خود را از دست خواهند داد.

تهیه کننده فیلم سینمایی «میرو» همچنین در خصوص هزینه‌های سرسام آور تولید و کاهش برآوردها توسط بخش دولتی خاطرنشان کرد: صرفه جویی و نگاه اقتصادی در هزینه‌های تولید با پول‌پاشی و ولخرجی‌های بی‌دلیل دو امر جدا از هم است، اما من معتقدم در تولید یک محصول فرهنگی باید همه وجوه در کنار تورم‌های احتمالی در نظر گرفته شود و قواعد خاص ساخت آثار بصری و نمایشی و تفاوت زیاد آن با سایر تولیدات و خدمات اقتصادی و صنعتی و عمرانی، توسط مدیران مربوط لحاظ شود.

وی در پایان ضمن ابراز خوشحالی از حضور موفقیت آمیز مستندهای ایرانی در عرصه بین المللی، مهمترین چالش پیش روی مستندسازان کشور را به ویژه در سال جاری، تورم و گرانی و معیشت و درآمد منظم فعالان این حوزه و در کنار آن بلاتکلیفی آنان در بازگشت سرمایه های تولید دانست و گفت: مستند باید دیده شود تا بتواند علاوه بر تامین مخارج خود پیامش را نیز به مردم انتقال دهد. برنامه ریزی های زودبازده در این مسائل بر عهده دولت است و چشم امید همکاران ما به سازمان سینمایی ست.

 انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • دانشگاهیان پیشرفت‌های کشور را روایت کنند/ هر استاد و دانشجو یک رسانه باشد 
  • دانشگاهیان پیشرفت‌های کشور را روایت کنند/ هر استاد یک رسانه
  • درگذشت مجری سرشناس ورزشی صداوسیما
  • کارکرد انتقادی و راهبری فیلم های مستند کمرنگ شده است
  • ورزشی‌های یازدهم اردیبهشت ماه در استان سمنان
  • مرغ آمریکایی‌ها غاز است!
  • قدردانی سرلشکر سلامی از صداوسیما
  • ورزشی‌های دهم اردیبهشت ماه در استان سمنان
  • خبر‌هایی از بزرگداشت هفته کارگر و عقیدتی سیاسی سپاه
  • ادعای آزادی‌خواهی آمریکا با «سرکوب معترض‌ها» زیر سوال رفته است