Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@07:30:50 GMT

دیپلماسی چندجانبه برای تداوم برجام

تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۶۱۵۷۰

دیپلماسی چندجانبه برای تداوم برجام

تهران - ایرنا - درحالی که دولت ترامپ تلاش دارد تا دایره تقابل ضدبرجامی خود را درقالب دیپلماسی تهدید به حوزه همسایگان ایران برساند، دیپلماسی چندجانبه جمهوری اسلامی ایران درچارچوب تعامل سازنده می تواند پاسخی قاطع به روندهای محدودیت ساز باشد.

به گزارش ایرنا، تحولات مرتبط با برجام پس از بازگشت دور دوم تحریم ها واعلام ایجاد ساز و کار ویژه مالی (SPV) ازسوی اتحادیه اروپا برای تسهیل خدمات مالی و تجاری میان ایران و اروپا در روند متفاوتی پیش می رود،گویی به مبارزه ای بی امان از تقابل دیپلماسی چندجانبه در برابر دیپلماسی تهدید دولت ترامپ تبدیل شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


درک چنین فضایی نشان می دهد که اکنون دیپلماسی و دیپلمات ها به ابزارهای قدرتمندی تبدیل شده اند که می توانند منافع راهبردی سیاسی –اقتصادی و دفاعی کشور را حفظ و حراست کنند.
در این زمینه، مذاکرات جامع جمهوری اسلامی ایران و اسپانیا درقالب دور دوم مکانیسم مشورت های سیاسی معاونان وزرای خارجه با سفر «سید عباس عراقچی»‌ معاون سیاسی وزیر امورخارجه به مادرید برگزار شد.
در مذاکرات روز جمعه میان معاون سیاسی وزیر امورخارجه کشورمان با «فرناندو والنسوئلا» قائم مقام وزارت امور خارجه مجموعه موضوعات مورد علاقه طرفین شامل مباحث سیاسی، اقتصادی و محورهای منطقه‌ای و بین‌المللی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
والنسوئلا با اشاره به اراده سیاسی اروپا برای مقابله باسیاست یکجانبه گرایانه آمریکا برحمایت از برجام تاکید کرد و گفت: اتحادیه اروپا به دنبال تدوین ساز وکاری است که مستقل از بانک مرکزی و سایر نهادهای پولی و مالی بتواند روابط ایران و اروپا را پوشش دهد.
وی تاکید کرد:تا زمانی که ایران و اتحادیه اروپا برجام را حفظ کنند فرصت برای یافتن راه کارهای همکاری برای رفع موانع تجاری وجود خواهد داشت.
همچنین پیش از این، سید عباس عراقچی به فاصله کوتاهی از بازگشت دومین بخش تحریم‌های نفت و انرژی امریکا روز پنجشنبه راهی ایتالیا شد تا درباره جدیدترین تحولات پیرامون یافتن راهکارهای عملیاتی حفظ برجام با مقام‌های این کشور دیدار و گفت‌و‌گو کند. دیدارهایی که او در خلال آنها خواستار سرعت بخشیدن به روند اجرایی کانال‌های طراحی شده مناسبات مالی ایران و اروپا شد.
به نظر می رسد که نقطه مشترک و تمرکز این سفرها، چانه زنی بر سر چگونگی کارکرد و عملیاتی سازی ساز وکار ویزه مالی است.
این درحالی است که مقام های آمریکایی نیز درتلاش بوده اند تا فشارهای خود را برکشورهای همسایه ایران افزایش دهند.پس از سفر 'جان بولتون' مشاور امنیت ملی آمریکا به دو کشور منطقه قفقاز یعنی گرجستان و ارمنستان و رایزنی با مقام های بلندپایه این دو کشور ازجمله 'نیکول پاشینیان' نخست وزیر موقت ارمنستان با محوریت خروج آمریکا از برجام، خبرگزاری 'ترند ' جمهوری آذربایجان روز جمعه به نقل از سفارت آمریکا در باکو، گزارش داد که کارشناسان وزارت خارجه و خزانه داری امریکا با هدف تشریح سیاست های امریکا در زمینه تحریم ایران به باکو، ایروان و تفلیس سفر کردند.
براساس اطلاعاتی که سفارت امریکا در اختیار خبرگزاری ترند قرار داده است؛ امریکا برنامه ریزی کرده است که دولت های جهان را درباره اهداف تحریم های این کشور علیه ایران توجیه و با مذاکرات حضوری پرسش های آنها را پاسخ دهد.
فلسفه چنین اقداماتی از سوی دولت ترامپ، تشدید دیپلماسی تهدید و اجبار در سطح گسترده و به ویژه در میان دایره همسایگان ایران است تا بتواند ناکامی در محدودسازی برجام را کاهش دهد.
اما جمهوری اسلامی ایران نیزاقدامات خود را درچارچوب دیپلماسی چندجانبه پیگیری می کند،دیپلماسی چندجانبه یکی از ابزارهای دستگاه دیپلماسی ایران جهت پیگیری منافع ملی حاصل از برجام است. دیپلماسی چندجانبه دولت روحانی طیف متنوعی از دیپلماسی رسمی، اقتصادی و تجاری با گستره جغرافیایی مختلفی را در برمی گیرد. دیپلماسی چندجانبه ایران که پیش از این دولت ترامپ را مجبور بر کاهش فشار بر خریداران نفتی ایران کرد، اکنون در چارچوب دیپلماسی منطقه ای نیز قادر است مسیرهای تنفس اقتصادی را در حوزه منطقه ای باز نگهدارد.
بنابراین اکنون تقابل دیپلماتیک ایران و آمریکا به نقطه حساس خود رسیده است، نقطه ای میان دیپلماسی چندجانبه و دیپلماسی تهدید و آنچه در چنین فضایی می تواند فرجام چنین تقابلی را رقم بزند، دوری از تنش و حرکت در چارچوب چراغ راهنمای سیاست خارجی یعنی «عزت»، «حکمت» و «مصلحت» برای پیشبرد تعامل سازنده با جهان خواهد بود.
اروپام**2040**1590

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي ايران برجام آمريكا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۶۱۵۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توضیح دبیرکل اتاق بازرگانی ایران و عراق درباره بازار دلار

به گزارش «تابناک»، سید حمید حسینی، دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق در گفت وگو با مهر گفت: زمانی که شوک یا تنش سیاسی در کشور رخ می‌دهد مردم نه از روی نیاز بلکه به علت نگرانی از افزایش قیمت دلار در آینده اقدام به خرید ارز می‌کنند، درگیری‌های سیاسی ایران و منطقه خاورمیانه باعث افزایش موقتی نرخ دلار شد؛ البته این موضوع به ایران محدود نمی‌شود بلکه درگیری سیاسی در هر کشوری باعث ایجاد التهاب در بازارهای مالی آن کشور می‌شود.

وی افزود: رشد قیمت دلار در بازار غیررسمی به عملکرد بانک مرکزی ارتباط چندانی ندارد؛ چون این بانک بیشتر بر رفع نیازهای قانونی از طریق مرکز مبادله ارز و طلای ایران تمرکز دارد.

دبیر اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق با اشاره به این موضوع که افزایش نرخ دلار صرفاً سیاسی است و به عملکرد اقتصادی دولت و بانک مرکزی مرتبط نیست، اظهار داشت: از گذشته تاکنون بازارسازی و فضاسازی وجود داشته به طوری که عده‌ای با سواستفاده از شرایط ایجاد شده اقدام به نرخ سازی می‌کنند و با دامن زدن به التهابات منافع بسیاری به دست می‌آورند.

حسینی در پاسخ به این پرسش که برای آینده دلار چه چشم‌اندازی را تصور می‌کنید، بیان کرد: در کنار مسائل سیاسی ایجاد شده، درآمدهای ارزی نیز نقش مهمی در کنترل نرخ ارز دارند؛ چون در سال گذشته نیز وضعیت درآمدهای ارزی دولت خوب بود؛ درواقع بازار ارز سال ۱۴۰۲ را نسبتاً با ثبات طی کرده و اگر دولت امسال نیز بتواند درآمدهای ارزی پایدار نسبتاً خوبی داشته باشد احتمال دارد نوسانات نرخ ارز به حداقل برسد.

دبیر اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق در پایان تاکید کرد: بانک مرکزی نیاز واردکنندگان را با نرخ نیما پاسخ می‌دهد؛ بنابراین به طور طبیعی نباید افزایش نرخ در بازار غیررسمی اثری بر قیمت‌ها داشته باشد و از بُعد دیگر دولت کالابرگ الکترونیک را راه اندازی کرده تا یارانه به مصرف کننده نهایی برسد و نوسانات نرخ دلار روی قیمت کالاهای اساسی اثری نگذارد.

دیگر خبرها

  • عضو مجمع تشخیص: برجام و FATF همچنان در اولویت است / نباید روابط دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران به یکی دو کشور خاص محدود شود
  • طرح نور باید با قاطعیت تداوم پیدا کند
  • آیت‌الله کعبی: طرح نور باید با قاطعیت تداوم پیدا کند
  • محمد صدر: ایران با اسرائیل درگیر نشد، با ناتو رو در رو شد
  • آینده برجام / توافقی صورت می گیرد؟
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!
  • توضیح دبیرکل اتاق بازرگانی ایران و عراق درباره بازار دلار
  • هیولای کنکور را با افتخار برپا کردیم!/دیپلماسی را نادیده نگیریم/كريدور عراق-اردوغان- اروپا
  • بازگشت فروش نفت ایران به زمان برجام با دو برابر قیمت نتیجه تمرکز دولت بر بازطراحی تجارت انرژی کشور
  • هوشمندی ایران در از سرگیری سوآپ گاز ترکمنستان، تمدید صادرات گاز عراق و تکمیل خط لوله صلح