Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ایلام ، بیتومین، سیاه خفته ای که از دل رشته کوه های سر به فلک کشیده زاگرس استخراج می شود، گوهری گران بها و با ارزش است که اگر صنایع تبدیلی و کارخانه های وابسته آن در کشور و یا استان ایجاد شود می تواند از خروج ارز جلوگیری و علاوه بر اشتغال پایدار برای هزاران نفر، زمینه توسعه و اتکا به توان داخلی را نیز افرایش دهد تا محصولاتی کاملاً ایرانی از همین ماده معدنی تولید شود و زمینه صادرات به کشورهای مختلف را نیز فراهم کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیتومین، ماده ای معدنی با 160 کاربرد صنعتی

محمد سلیمان بیگی عضو هیئت علمی دانشگاه ایلام با بیان اینکه این ماده معدنی سیاه رنگ، با نام گیلسونایت در بازارهای تجاری شناخته شده است و اصطلاحاً به آن قیر طبیعی، قیر معدنی و یا بیتومین نیز گفته می شود، می گوید: 70 تا 80 درصد این ماده از کربن تشکیل شده و چند درصدی نیز نیتروژن و گوگرد در خود جای داده و ناخالصی های آن بصورت سلیکاتی، آهکی، گچ و رس است اما ماده خالص بیتومین یا قیر طبیعی که درصد خاکستر آن کمتر از 5 درصد است، یک ماده عمدتاً کربنی است.

محمد سلیمان بیگی در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ایلام ، با اشاره به اینکه بیتومین بیش از 160 نوع کاربرد صنعتی دارد و می توان آن را جزو مشتقات نفتی و نفت جامد نامید، گفت: در کشورهای آمریکا و کانادا از طریق کراکینگ، از این سنگ معدنی، بنزین و گازوئیل نیز تولید شده و همچنین در تولید پودر چاپگر رایانه، الکترودهای گرافیتی و زغالی، صنایع چسب و صنایع شیمیایی، صنایع رنگ، لاستیک سازی و در صنایع فولاد به جای دوده و کربن سیاه از آن نیز استفاده شده است.

وی همچنین می گوید: از این ماده در صنایع آسفالت و قیرهای پالایشگاهی و ایزوگام نیز استفاده شده است و پودر میکرونیزه آن در صنایع حفاری (گِل و سیمان حفاری) به عنوان روان کننده، سبک کننده و درزگیر استفاده می شود.

خام فروشی بیتومین در نبود صنایع تبدیلی/ واردات محصولات فرآوری شده از بیتومین به کشور با ارز چند برابری

سلیمان بیگی از روند واردات محصولات خارجی که از این ماده معدنی تولید می شود هم انتقاد کرد و گفت: یکی از ایرادهایی که وجود دارد این است که خود ما نیز به جای ایجاد کارخانه های تبدیلی این ماده معدنی، موادی را وارد می کنیم که از همین بیتومینی که در کشور است تولید می شود اما در کشور مجهول و مغفول مانده است. چرا به جای  ایجاد کارخانه های تبدیلی و فرآوری بیتومین در کشور، باید این ماده معدنی به صورت خام به دیگر کشورها صادر و محصولات فرآوری شده از آن با ارز چندبرابری به کشور بازگردانده شود؟ چرا وارد کننده موادی هستیم که از همین بیتومین ما تولید شده اند؟

وی در ادامه با اشاره به اینکه شناخت ماده گران بهای بیتومین در کشور به حدود 21 سال پیش می رسد و تنها 14 سال است که صادرات این ماده معدنی آن هم به صورت خام انجام می شود، می گوید: در ایران قیر طبیعی یا بیتومین بیشتر برای ایزوگام مورد استفاده قرار می‌گیرد و بیش از ۹۰ درصد آن به شکل خام صادر می‌شود و در سال‌های اخیر پودر این ماده معدنی بیشتر به کشورهای مالزی، هند، آلمان، اوکراین، ترکیه و چین صادر می شود و با فرآوری آن و استفاده در صنایع مختلف، با چند برابر قیمت وارد کشور می شود.

ایران سومین کشور غنی بیتومین جهان/ بزرگترین معدن بیتومین خاورمیانه در ایلام

نبی اله سماواتی کارشناس معدن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان ایلام  نیز در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ایلام ،می گوید: کشورهای آمریکا، کانادا، ونزولا، روسیه، استرالیا، عراق و ایران دارای منابع عظیم و عمده گیلسونایت یا قیر طبیعی در جهان هستند که ایران پس از آمریکا و کانادا دارای سومین ذخائر بیتومین در جهان می باشد به طوری که بیش از 15 درصد این ماده معدنی در جهان در ایران و عمدتاً در استان های غربی کشور به ویژه ایلام، جنوب کرمانشاه و شرق لرستان وجود دارد.

وی با بیان اینکه بزرگترین معدن بیتومین خاورمیانه در استان ایلام و در شهرستان ایوان است، می افزاید: فعالیت رسمی معادن بیتومین استان از سال 1376 شروع شده است و تاکنون حدود 144 پروانه اکتشاف و استخراج بیتومین صادر شده است که از این تعداد، 25 مورد به گواهی کشف منجر شده و 17 معدن با پروانه بهره برداری در استان ایلام به وجود آمده است که 10 معدن از معادن بیتومین استان، به دلیل تمام شدن ذخائر بیتومین، نداشتن ماشین آلات و نبود راه دسترسی مناسب غیر فعال هستند.

 تنها 7 معدن از 17 معدن بیتومین استان ایلام فعال است

معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان ایلام با بیان اینکه استان ایلام در سطح کشور دومین استان از نظر تولید و وجود ذخائر معادن بیتومین شناخته شده است و شهرستان ایوان نیز بیشترین این ذخائر را به خود اختصاص داده، می گوید: در حال حاضر از 17 معدن بیتومین شناخته شده و دارای پروانه بهره برداری استان، تنها 7 معدن فعال هستند که سالانه از این معادن، 22 هزار تن ماده معدنی بیتومین یا قیر طبیعی استخراج می شود .

ولی باج با اشاره به اینکه شهرستان های ایوان، ایلام و ملکشاهی ذخائر بالایی از بیتومین دارند، افزود: کل ذخائر شناسایی شده بیتومین یا قیر طبیعی در استان ایلام، 465 هزار تن به صورت قطعی و 900 هزار تن به صورت احتمالی است که ارزش این معادن در استان بیش از یک هزار میلیارد تومان تخمین زده شده است.

هرچند کارشناسان می گویند با ایجاد کارخانه های تبدیلی، می توان از خام فروشی آن جلوگیری کرد و ارزش افزوده این ماده گران بها را تا 100 برابر نیز افزایش داد، اما عملاً در استان و کشور کارخانه های تبدیلی برای فرآوری محصولات مختلف صنعتی از گیلسونایت وجود ندارد و تنها کاری که در سال های اخیر انجام شده این است که سنگ بیتومین در کارخانه های اولیه، پودر و بسته بندی و قسمتی برای کارخانه های ایزوگام کشور استفاده شود و مابقی آن بصورت خام،  به خارج از کشور صادر شود تا با فرآوری در کارخانه های مختلف با چند برابر قیمت به داخل کشور بازگردد.

استخراج و بسته بندی سالانه 3 هزار تن بیتومین از معدن گیلانه زرنه

از مرکز استان ایلام که 35 کیلومتر خارج شویم به شهرستان ایوان می رسیم. شهر ایوان را پشت سر گذاشته تا به بخش زرنه برسیم. از رودخانه سیاهگل و جاده های خاکی و کوهستانی این منطقه که عبور کنیم به معدن بیتومین گیلانه زرنه می رسیم. اینجا یکی از سه معدن شهرستان ایوان است.

آقای طهماسبی 38 ساله که دو سالی است از طریق مزایده در این معدن کار استخراج بیتومین را انجام می دهد، می گوید: سال 96 این معدن را تحویل گرفتم و با سرمایه گذاری 20 میلیارد ریالی، سالیانه حدود دو تا سه هزار تن قیر معدنی از این معدن استخراج می کنیم.

45 کیلومتر آنطرف تر از معدن گیلانه زرنه، کارخانه پودر و بسته بندی قیر معدنی در گیلانغرب استان کرمانشاه است. طهماسبی معدن دار و مدیر این کارخانه می گوید: قیر معدنی استخراج شده از معدن گیلانه زرنه در شهرستان ایوان به اینجا می آید و با دستگاه های موجود  پودر شده و پس از بسته بندی به 30 استان کشور و کارخانه های ایزوبام و ایزوگام ارسال می شود.

اشتغالزایی برای 50 متخصص و جوان جویای کار منطقه در معدن گیلانه زرنه

وی که توانسته دست چند جوان متخصص و جویای کار دیگر را نیز بگیرد و مشغول به کار کند، می افزاید: در معدن و کارخانه پودر و بسته بندی بیتومین، 50 نفر بصورت مستقیم و غیر مستقیم اشتغالزایی داشتیم  و در کارخانه پودر و بسته بندی نیز 30 نفر بصورت مستقیم و غیر مستقیم مشغول به کار هستند.

عباس صیادی یکی از جوانان مشغول به کار در این معدن است. او می گوید: قبلاً بیکار بودم و برای پیدا کردن کار و خرج و مخارج خانواده مجبور بودم به شهرهای بزرگ بروم اما از وقتی که این معدن شروع به کار کرده، خدا را شاکرم که مشغول به کار شدم و خرج و مخارج زن و بچه ام را در شهر خودم تأمین می کنم.

در حال حاضر در شهرستان ایوان سه معدن فعال بیتومین وجود دارد که سالانه بیش از 15 هزار تن قیر طبیعی از معادن آن استخراج می شود اما نبود کارخانه های تبدیلی در استان باعث شده این گوهر با ارزش، تنها به صورت پودر شده صادر شود که با حمایت های بیشتر از معدن داران و ایجاد کارخانه های تبدیلی و وابسته به بیتومین می توان ارزآوری این محصول را در کشور به چند برابر افزایش داد.

انتهای پیام/ب

گزارش از وحید حاجیان

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: اخبار اقتصادی معدن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۷۹۹۳۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وزیر علوم: صندلی خالی زیادی در دانشگاه‌ها داریم

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: هم‌اکنون سه میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجو در دانشگاه‌های کشور مشغول به تحصیل هستند و صندلی خالی زیادی داریم.

به گزارش ایسنا، «محمدعلی زلفی گل» شنبه شب هشتم اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ مراسم بزرگداشت هفته معلم و تجلیل از اعضای هیئت علمی برگزیده آموزشی دانشگاه یاسوج افزود: دانشگاه یاسوج یکی از بهترین دانشگاه‌های کشور است.

وی اظهار کرد: باید قدردان گذشتگان باشیم که از روسای سال‌های گذشته دانشگاه یاسوج از مرحوم دکتر عسکریان موسس این دانشگاه تا دکتر رحیمی تشکر می‌کنم، دکتر رمضانی در دوران مدیریت خود بودجه این دانشگاه را ۸۶ درصد رشد داد.

وزیر علوم تحقیقات و فناوری خاطرنشان کرد: عملیات وعده صادق که انجام شد دستاورد وزارت علوم بود چراکه اساتید و دانشمندان وزارت علوم رفتند تا این عملیات محقق شد.

زلفی گل تصریح کرد: اتفاقات در کشور با وجود تحریم ها نتیجه تلاش های دانشگاهیان است و باید قدردان گذشتگان خود باشیم.

وی ادامه داد: استان کهگیلویه و بویراحمد ظرفیت های زیاد و منابع منحصر به فردی دارد و هنر نی خواهد که از این مزیت های نسبی استفاده کنیم.

وزیر علوم تحقیقات و فناوری عنوان کرد: برخی مدیران دنبال هستند که از منابع موجود خوب استفاده کنند، اما یکی از ویژگی های اساتید، دانشگاه و مجموعه وزارت علوم مزیت سازی است و مزیت های جدیدی را برای کشور خلق کرده و محصولات جدیدی و نوینی را تولید کنند که قبلاً وجود نداشت بنابراین هر اندازه برای اساتید، دانشجویان و دانشگاه‌ها هزینه کنیم بهترین نوع سرمایه گذاری برای نسل‌های آینده است.

زلفی گل تاکید کرد: رشته های که در دانشگاه‌های استان کهگیلویه و بویراحمد تصویب می شود باید متناسب با مزیت های نسبی این استان باشند.

وی اظهار کرد: توسعه دانشگاه‌ها شاید زمانی لازم بود چون ۴.۵ میلیون دانشجو داشتیم اما هم‌اکنون سه میلیون و ۲۰۰هزار دانشجو در دانشگاه‌های کشور مشغول به تحصیل هستند که خیلی صندلی خالی در کشور داریم و باید دنبال توسعه کیفی، علمی و هدفمند دانشگاهها باشیم.

وزیر علوم تحقیقات و فناوری گفت: چه ضرورتی دارد که دانشگاه دیگری را در استان کهگیلویه و بویراحمد تأسیس کنیم و این موضوع در راستای بهره‌وری آموزش عالی نیست. بنابراین باید دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه یاسوج را توسعه دهیم و یا اگر اعتبارات جواب بدهد می‌توانیم دانشکده دیگری را راه‌اندازی کنیم.

زلفی گل افزود: در اولین فرصت ساختمان کلاس‌ها و فنی و مهندسی که پیشرفت فیزیکی خوبی دارند و خوابگاه متاهلین و تجهیزات آزمایشگاهی دانشگاه یاسوج را پیگیری می کنم و تلاش خواهیم کرد که به دانشگاه یاسوج توجه ویژه شود.

وی با اشاره به هفته معلم تاکید کرد: ما امانت دار فرزندان و جگر گوشه‌های مردم هستیم، بنابراین باید امانت‌دار خوبی باشیم و قدر این فرصت را بدانیم به‌گونه‌ای که جامعه دانشگاهی برای سایر اقشار جامعه مرجع باشد.

وزیر علوم تحقیقات و فناوری با اشاره به حمایت دانشگاهیان کشورهای آمریکا ‌اروپا از مردم فلسطین افزود: دانشگاه‌های آمریکا و اروپا در حمایت از غزه و علیه رژیم صهیونسیتی موضع خوبی گرفتند.

سید علی احمد زاده، استاندار کهگیلویه و بویراحمد نیز در ادامه این مراسم گفت: در سفر اول رئیس جمهور ۸۰ میلیارد تومان و در سفر دوم رئیس جمهور نیز ۲۰۰میلیارد تومان به دانشگاه یاسوج اختصاص یافت.

وی افزود: دو ساختمان آموزشی دانشگاه یاسوج پیشرفت خوبی دارند که قرار شد با همکاری وزارت علوم و سازمان برنامه بودجه در بهره برداری از آنها تسریع شود و با پیگیری‌های وزیر علوم از طریق وزیر کشور، ۱۰ دستگاه اتوبوس جدید جهت کمک به شهرداری و اتوبوسرانی برای ایاب و ذهاب دانشجویان شهر یاسوج اختصاص داده شد.

احمد زاده از وزیر علوم، دانشگاه صنعتی را درخواست کرد و افزود: استان کهگیلویه و بویراحمد در حوزه مخالف از جمله نفت و گاز و پتروشیمی از سرآمدان کشور است که نیاز به یک دانشگاه صنعتی دارد و مطالبه بزرگ و انتظار ویژه این استان ایجاد و راه اندازی دانشگاه صنعتی یا ارتقای وضع موجود برخی دانشکده هاست.

همچنین بهادر کرمی، رئیس دانشگاه یاسوج نیز در این مراسم گفت: 14 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه یاسوج در مسئولیت های مختلف کشوری و استانی فعالیت دارند.

به گزارش ایسنا در پایان این مراسم از ۶۰ استاد، پژوهشگر برتر و عضو هیئت علمی برگزیده آموزشی دانشگاه یاسوج به مناسبت هفته معلم تجلیل شد.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: وزیر علوم: امتحانات دانشگاه ها به هیچ عنوان نباید لغو شود/ مسئولیت غیبت با خود دانشجو است وزیر علوم: دانشگاه معتاد نیست که به تخت بسته شود

دیگر خبرها

  • حضور نمایندگان ۱۰۰ کشور در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران
  • حضور نماینده ۱۰۰ کشور در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران
  • افزایش ۳۵۳ درصدی آتش سوزی در طبیعت ایران / بیشترین آتش سوزی جنگل در چه ساعاتی رخ می‌دهد؟
  • وزیر علوم: صندلی خالی زیادی در دانشگاه‌ها داریم
  • «خضری» در یک قدمی فرآوری ۵ ماده معدنی/جهش اقتصادی در حوزه معدن
  • نفت در مدار رشد؟
  • لیتیوم را خام‌فروشی نمی‌کنیم/ پای ماندگاری صنایع تبدیلی در همدان می‌مانیم
  • آیا اعراب در مقابل ایران، هوای اسرائیل را دارند؟
  • لیتیوم را خام‌فروشی نمی‌کنیم/ پای ماندگاری صنایع تبدیلی لیتیوم در همدان می‌مانیم
  • نماینده ویژه رئیس جمهور چین: ایران در خاورمیانه شریک راهبردی است