Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار اجتماعی برنا، به نظر می رسد ترغیب به دوچرخه سواری در شرایط فعلی برای گذر از آلودگی هوای تهران، نسنجیده و با نگاه تک جانبه است چرا که در این بخش شاید کاهش الودگی اتفاق بیافتد اما از طرف دیگر ریه تهرانی ها نابود خواهد شد .

بنابراین دیری نمی گذرد که بیمارستان های ریوی و داخلی تهران، مملو از ورزشکاران ریه از دست داده خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این خصوص با کوردیناتور ارشد دانشگاه علوم پزشکی ایران گفتگو کرده ایم که در ادامه می خوانید.

یزدان شفیع خوانی، کوردیناتور ارشد دانشگاه علوم پزشکی ایران، در گفتگو با خبرنگار اجتماعی برنا با بیان اینکه فعالیت دوچرخه سواری در روزهای آلوده آسیب شدید به ریه وارد می کند، اظهار داشت: مسئولان در زمان اتخاد تصمیمات کلان در راستای کاهش آلودگی هوا، تنها به حل یک معضل فکر نکنند چرا که با تصمیمات تک جانبه مشکلات جدی تری را برای جامعه به ارمغان خواهند آورد.  

 وی تصریج کرد: در صورتی تهرانی ها می توانند از دوچرخه به جای خودرو استفاده کنند که آلودگی در هوا وجود نداشته باشد در غیراینصورت بر اثر افزایش دم و بازدم، فرد به بیماری های ریوی از جمله سرطان و انواع حساسیت ها مبتلا می شود.

شفیع خوانی افزود: اگر هدف کاهش آلودگی  و فرهنگسازی عدم استفاده از خودرو است باید در سیاست گذاری کلان، ابتدا از سالم بودن هوا اطمینان حاصل شود و پس از آن با فرهنگسازی مستمر و تبلیغات وسیع مردم را به دوچرخه سواری ترغیب کنیم.

کوردیناتور ارشد دانشگاه علوم پزشکی ایران بیان کرد: در روزهای آلوده حتی از خانه خارج شدن نیز صدمات جبران ناپذیری را به جسم وارد می کند اگر در این روزها ورزش، نرمش، دوچرخه سواری انجام شود به دلیل افزایش دم و بازدم سموم شیمیایی و سرطان زای موجود در هوا با حجم بیشتری وارد ریه شده به دلیل افزایش تبادل هوایی و تنفس هوای ناسالم، بیماری های مهلک ریوی پدیدار می شود.

این در حالی ست که  صدرالدین علیپور، مدیر کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران نیز  در خصوص تصمیمات شتابزده و گاه غیرکارشناسی در زمینه آلودگی هوا در 19 آبان ماه گفته بود: تا زمانی که آلودگی تولید می شود، تصمیماتی مانند تشویق به دوچرخه سواری فایده ای ندارد بلکه باعث تنفس حجم آلودگی بیشتر شده و خود ضرررسان است.

وی تصریح کرد:  اما اگر بتوانیم با یک برنامه ریزی درست و در زمان و مکان مناسب، به تدریج از 18 میلیون سفر روزانه درصدی را به سمت دوچرخه ببریم، به کاهش آلودگی هوا کمک کرده ایم؛ در کنار آن باید موتورهای برقی را هم جایگزین کنیم و همزمان سایر مؤلفه ها را هم در نظر داشته باشیم و یک  سیاست یکسان و هماهنگ باید اجرایی شود.

 

خبرنگار: هدی نتاج

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: آلودگی هوا دوچرخه سواری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۸۱۶۴۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وضعیت آلودگی هوای تهران امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳+ شاخص به تفکیک مناطق

کیفیت هوا در کلانشهر تهران امروز با قرار گرفتن روی شاخص ۶۲ در وضعیت هوای سالم (زرد) قرار دارد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، سنجش کیفیت هوا امروز _یکشنبه شانزدهم اردیبهشت_ در دستگاه سنجش کیفیت هوای ایستگاه رباط کریم با شاخص ۱۴۴ و قرچک با شاخص ۱۰۷، در وضعیت هوای ناسالم برای گروه‌های حساس (نارنجی) قرار دارد.

بر این اساس سنجش کیفیت هوا امروز در ایستگاه‌های اسلام‌شهر با شاخص ۹۶، باغستان شهریار با شاخص ۶۸، پارک رازی با شاخص ۵۷، پاسداران با شاخص ۹۱، پاکدشت با شاخص ۹۴، پردیس با شاخص ۵۸، پونک با شاخص ۶۰، پیروزی منطقه ۱۳ با شاخص ۶۹، پیشوا با شاخص ۷۳، تهران پارک شکوفه با شاخص ۶۷، چشمه با شاخص ۵۳، دانشگاه تهران با شاخص ۶، دماوند با شاخص ۶۷، ستاد بحران منطقه هفت با شاخص ۶۱، سلامت با شاخص ۹۸، شادآباد منطقه ۱۸ با شاخص ۷۷، در وضعیت هوای سالم (زرد) ثبت شدند.

همچنین ایستگاه‌های شهرری منطقه ۲۰ با شاخص ۶۴، شهرداری منطقه چهار با شاخص ۵۵، شهرداری منطقه ۱۱ با شاخص ۷۵، شهرداری منطقه ۱۹ با شاخص ۸۱، شهرداری منطقه ۲۱ با شاخص ۵۴، شهرداری منطقه ۲۲ با شاخص ۵۶، شهریار با شاخص ۵۷، فرمانداری شهرری با شاخص ۸۶، مسعودیه منطقه ۱۵ با شاخص ۶۵، ملارد با شاخص ۶۸، منطقه ۱۵ با شاخص ۷۴، میدان فتح منطقه ۹ با شاخص ۶۷، ورامین با شاخص ۷۱ و وردآورد منطقه ۲۲ با شاخص ۷۱ در وضعیت هوای سالم (زرد) قرار دارد.

به این ترتیب ایستگاه‌های آتی ساز با شاخص ۳۴، اتوبان محلاتی منطقه ۱۴ با شاخص ۳۷، دانشگاه شهید بهشتی با شاخص ۴۶، ژئوفیزیک با شاخص ۴۷، سرخه حصار با شاخص ۲۹، شهرداری منطقه دو با شاخص ۳۹، علم و صنعت با شاخص ۳۲، گلبرگ منطقه هشت با شاخص ۴۴، لواسانات با شاخص ۲۶، در وضعیت هوای پاک (سبز) قرار دارد.

شاخص کیفی هوا از صفر تا ۵۰ هوای پاک (سبز)، ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم (زرد)، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروه‌های حساس (نارنجی)، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم برای عموم (قرمز)، ۲۰۱ تا ۳۰۰ بسیار ناسالم (بنفش) و ۳۰۱ تا ۵۰۰ بسیار خطرناک (قهوه‌ای) است.

کد خبر 750692

دیگر خبرها

  • سنگ جدید اینبار برای دوچرخه برقی؛ شرط محال برای استفاده زنـان!
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • جلسه هماهنگی مسابقات تور بین المللی دوچرخه سواری خزر
  • کرایه تاکسی در اهواز ۳۵ درصد گرانتر شد
  • مشارکت شهروندان در مدیریت شهری موجب کاهش هزینه‌ها می‌شود
  • ملی پوشان دوچرخه سواری کوهستان ایران بدرقه شدند
  • طرح مطالعاتی سایت پسماند شهرداری ساوه انجام‌ شد
  • زوال اسرائیل در اندیشه امام و رهبر انقلاب
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + شاخص به تفکیک مناطق
  • وضعیت آلودگی هوای تهران امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳+ شاخص به تفکیک مناطق