Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-30@18:19:43 GMT

بزرگترین شرکت‌های مولد در بورس حضور دارند

تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۸۸۲۶۵۳

بزرگترین شرکت‌های مولد در بورس حضور دارند

به گزارش ایکنا، به نقل از پایگاه خبری بازار سرمایه، حجت‌الاسلام و المسلمین غلامرضا مصباحی‌مقدم، رئیس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار، همزمان با ارائه بودجه سال 98 به مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در سال 91-90 اتکای بودجه به درآمد نفت به دلیل کاهش صادرات و کاهش قیمت به 20 تا 25 درصد در بودجه عمومی رسید و واقعا امکان قطع وابستگی به نفت، برای ما فراهم شده بود، ولی متأسفانه چون اراده کافی در دولت و مجلس ایجاد نشد، این فرصت از دست رفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه الان مجددا تا حدود 40 درصد وابسته به درآمد نفت در بودجه شده‌ایم، اظهار داشت: درآمد شیرین و سهل الوصول نفت در اقتصاد ایران، دولت‌ها را همواره به استفاده از این منبع برای تامین مالی تشویق کرده است.

رئیس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار یادآور شد: دسترسی آسان به درآمد نفت، موجب شده که هرگاه مقدار فروش نفت یا قیمت آن افزایش یابد، دولت‌ها هم وابستگی و تمایل بیشتری به نفت پیدا کنند.

مصباحی مقدم ادامه داد: قبل از پیروزی انقلاب، وابستگی کشور به نفت تا 80 درصد هم می رسید؛ اما بعدها این وابستگی به شدت کاهش یافت و هم‌اکنون به حدود 40 درصد در بودجه عمومی رسیده است که البته معتقدیم همین وابستگی به نفت، منشا بسیاری از مشکلات از جمله بزرگ شدن دولت شده است که دولت های بزرگ نیز عموما ناکارآمد می‌شوند.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه درآمد ناشی از نفت دولت ها را تنبل بار آورده است، خاطرنشان کرد: دولت ها در این چند دهه به جای اینکه تلاش کنند با تقویت بخش خصوصی و واگذاری کارها به این بخش، درآمد مالیاتی خود را بالا ببرند، دائما از بودجه نفت استفاده کرده‌اند.

وی یادآور شد: اتکا به نفت موجب شده است که نقدینگی در کشور نامتوازن شود و در نتیجه، این نقدینگی بیش از ظرفیت اقتصاد ما رشد کرده است.

به گفته مصباحی مقدم، نسبت درآمد مالیاتی به GDP، از حدود 60 سال قبل تا الان حدود 8-7 درصد است و حال آنکه در کشورهای توسعه یافته، درآمد مالیاتی نسبت به GDP به بالای 30 درصد رسیده است که این عملکرد، تفاوت بزرگی بین این دو نوع اقتصاد ایجاد می‌کند.

این نماینده سابق مجلس، رشد اقتصادی فعلی را سالانه به طور میانگین حداکثر چهار درصد بیان کرد و گفت: این در حالی است که رشد نقدینگی به بیش از 25 درصد می‌رسد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، مهم‌ترین منشأ این رشد نقدینگی نامتوازن را تزریق نقدینگی از سوی بانک مرکزی به دلیل درآمدهای نفتی دانست و گفت: به این ترتیب وقتی درآمد نفت به حساب‌های خارجی بانک مرکزی واریز می شود، دولت از بانک مرکزی مطالبه می‌کند که ریال آن را به ما بدهید و این منشأ پول پرقدرت است. این پول پرقدرت که وارد سیستم بانکی می‌شود، هفت برابر آن را بازتولید می‌کند.

مصباحی مقدم اظهار داشت: هر زمان اتکا به نفت افزایش پیدا کرده، تورم نیز بیشتر شده و طبعا تورم، منشا توزیع نابرابر ثروت در جامعه و انحراف منابع از تولید به سمت بخش غیرمولد اقتصاد خواهد بود.

رئیس کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اینکه هم‌اکنون حدود 60 درصد اقتصاد ما را همین بخش نامولد تشکیل می‌دهد و 40 درصد باقیمانده در اختیار بخش مولد است، تصریح کرد: امروزه خوشبختانه بزرگترین بخش‌های مولد در کشور در بورس حضور دارند.

این نماینده سابق مجلس با بیان اینکه مشکل کلیدی، تفکر حاکم بر دولت‌هاست، افزود: تفکر اقتصاد نئوکلاسیک به درد کشورهایی می‌خورد که هم‌پیوندی با اقتصاد جهانی دارند؛ چون بازار آن کشورها با بازار جهانی نوعی ارتباط تنگاتنگ دارند و به مثابه ظروف مرتبطه‌ای هستند که در این ارتباط، مشکلات خود را حل می‌کنند.

وی با بیان اینکه ما نیازمند مدیریت جهادی و نگاه بومی به اقتصاد و تکیه بر ظرفیت‌های داخلی هستیم، افزود: اقتصاد ایران 80 درصد مرتبط با بخش داخلی است؛ لذا اگر دولتمردان بر مدیریت صحیح منابع اهتمام داشته باشند و در بخش انرژی بر بهینه سازی مصرف تمرکز کنیم، می توان کشور را از نظر اقتصادی جهش داد.

مصباحی مقدم ادامه داد: هم اکنون 70 درصد نفت و گاز تولیدی را در داخل مصرف می‌کنیم و تنها 30 درصد را - آن هم غالبا به صورت خام- صادر می‌کنیم که قابل قبول نیست.

وی افزود: از طرفی ما 6 برابر میانگین جهانی انرژی مصرف می‌کنیم که اگر این مصرف را به نصف این مقدار کاهش دهیم و بر صادرات تمرکز کنیم، سالانه به درآمدی معادل 100 میلیارد دلار ناشی از صادرات حامل‌های انرژی خواهیم رسید و این حتما کشور را جهش خواهد داد.

به گفته مصباحی‌مقدم، در صورتی که این درآمد در مسیر پالایش نفت و گاز و تولید فراورده‌های نفت و گاز سرمایه‌گذاری شود، کشور ما می‌تواند جزء 10 اقتصاد برتر دنیا مطرح شود.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری ایکنا سیاست و اقتصاد مصباحی مقدم بورس شرکت مولد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۸۸۲۶۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیشترین حضور شرکت‌های خصوصی در شرکت ملی نفت در دولت سیزدهم رقم خورد

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه هم‌اکنون در نسل سوم قراردادهای بالادستی هستیم و در آینده قراردادها بهبود می‌یابند، گفت: در دولت سیزدهم به نسبت دیگر دولت‌های پس از انقلاب تاکنون بیشترین حضور بخش خصوصی در کسب‌وکار شرکت ملی نفت ایران دیده می‌شود.

به گزارش خبرنگار شانا، محسن‌ خجسته‌مهر صبح امروز (سه‌شنبه، ۱۱ اردیبهشت‌) در حاشیه آیین امضای تفاهم‌نامه‌های مطالعات طرح‌های توسعه ۱۶ میدان گازی با هلدینگ‌ها، شرکت‌های پتروشیمی و شرکت‌های اکتشاف و تولید ایرانی، در جمع خبرنگاران با بیان اینکه امسال سال جهش تولید با مشارکت مردم است، بیان کرد: به‌دلیل اینکه شرکت‌های پتروشیمی نیازمند تأمین خوراک خودشان هستند و از طرفی درآمد مستمر دارند، تصمیم گرفتیم برای توسعه ۱۶ مخزن گازی به ارزش ۶ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار با شرکت‌های پتروشیمی تفاهم‌نامه امضا کنیم.

وی ادامه داد: با امضای این تفاهم‌نامه‌ها درعمل کار مطالعات ۱۶ مخزن گازی آغاز و در حداقل زمان ممکن پیشنهاد فنی و اقتصادی این هلدینگ‌ها، شرکت‌های پتروشیمی و شرکت‌های اکتشاف و تولید بررسی می‌شود.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه هم‌اکنون مذاکراتی را درباره بعضی از بندهای مندرج در قراردادها آغاز کرده‌ایم، بیان کرد: با اجرای این قراردادها، در مجموع روزانه حدود ۱۲۷ میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور اضافه می‌شود.

خجسته‌مهر گفت: این اتفاق گامی مهم برای شرکت‌های پتروشیمی‌ است تا افزون بر استفاده حداکثری از ظرفیت‌های خالی خود، در خلال برنامه هفتم توسعه که قرار است حدود ۳۰ میلیون تن به ظرفیت آن‌ها اضافه شود، با تأمین خوراک خوشان این توسعه را محقق کنند.

وی با اشاره به اینکه بخش عمده مردم جزو سهام‌داران خرد و کلان این واحدهای پتروشیمی هستند، افزود: شرکت ملی نفت ایران نخستین گام را برای اجرای شعار سال و فرمایش‌های مقام معظم رهبری در سال ۱۴۰۳ برداشته است.

امضای حدود ۱۳ میلیارد دلار قرارداد در سال ۱۴۰۲

مدیرعامل شرکت ملی نفت با بیان اینکه پارسال در این شرکت حدود ۱۳ میلیارد دلار قرارداد امضا شد که سرمایه‌گذاران آن‌ها بانک‌ها بودند، تصریح کرد: با این دو گام اقدام‌هایی منحصربه‌فرد در مسیر سرمایه‌گذاری بخش‌های خصوصی رقم خورد.

خجسته‌مهر با اشاره به اینکه در اجرای طرح بزرگ و ملی فشارافزایی میدان‌ مشترک پارس جنوبی چهار قرارداد امضا شد، بیان کرد: با اجرای کامل این طرح از افت تولید روزانه حدود ۴۰۰ میلیون مترمکعب گاز در پارس جنوبی جلوگیری می‌شود.

وی افزود: ظرفیت سرمایه‌گذاری این قراردادها حدود ۲۰ میلیارد دلار است و با امضای این قراردادها درعمل کار فشارافزایی را در پارس جنوبی آغاز کرده‌ایم. مهم‌ترین تجهیزات موردنیاز اجرای این طرح، تأمین توربوکمپرسور و سکوهای فشارافزایی است و با توجه به توانی که در داخل کشور وجود دارد، در آینده‌ای نزدیک بعضی از قراردادهای جانبی مربوط به ساخت توربوکمپرسور و سکوهای فشارافزایی امضا می‌شوند.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه طرح ملی فشارافزایی پارس جنوبی هفت قطب دارد، ادامه داد: با رقابتی که بین بخش خارجی و داخلی به‌ وجود آمده، هر بخش بتواند سریع‌تر توربوکمپرسور و سکوهای فشارافزایی را بسازد، عملیات نصب نخستین قطب زودتر آغاز می‌شود.

خجسته‌مهر با بیان اینکه اگر یک واحد پتروشیمی نیاز به تخصیص خوراک داشته باشد در قرارداد دیده می‌شود، گفت: هم‌اکنون در نسل سوم قراردادهای بالادستی هستیم و در آینده قراردادها بهبود می‌یابند. همان‌طور که الگوی تازه قراردادهای نفتی نسبت به قراردادهای پیشین تغییرهایی داشته است و این تغییرها جذابیت بیشتری برای بخش خصوصی دارد، در دولت سیزدهم به نسبت دولت‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون بیشترین حضور بخش خصوصی در کسب‌وکار شرکت ملی نفت ایران دیده می‌شود.

وی با تأکید بر اینکه از همه ظرفیت بخش داخلی بهره می‌گیریم، بیان کرد: سازندگان ایرانی توانسته‌اند بیشتر کالا و تجهیزات اساسی را که زمانی از خارج کشور تأمین می‌شد، با تلاش و کوشش و دانش فنی بسازند. برای نمونه هم‌اکنون برای شیرین‌سازی گاز، از توربوکمپرسورهای داخلی در سایزهای مختلف و توان متفاوت استفاده می‌کنیم. با توجه به ظرفیت شرکت‌های داخلی این فرصت به آن‌ها داده شده است و باید به بخش خصوصی و سازندگان داخلی میدان بدهیم، ‌زیرا آن‌ها قادرند بعضی از نیازهای ما را تأمین کنند.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه هفت میدان نفتی شادگان، کوپال، آبان، پایدار غرب، دال‌پری، پایدار شرق و چشمه‌خوش سرمایه‌گذار خارجی دارند، گفت: الگوی تازه قراردادهای نفتی بدون واگذاری حق مالکیت و حاکمیت امضا و فقط سرمایه‌گذاری و خرید خدمت از سوی شرکت ملی نفت ایران انجام می‌شود.

دیگر خبرها

  • افزایش درآمد گردشگری ترکیه
  • جهش تولیدات صنعتی با کمک بخش نخبگانی از طریق تقویت حضور دانش‌بنیان‌ها در صنایع بزرگ
  • بیشترین حضور شرکت‌های خصوصی در شرکت ملی نفت در دولت سیزدهم رقم خورد
  • کنایه سنگین به دولت رئیسی؛ ژست کنترل تورم نگیرید، نتوانستید
  • همتی: آقایان گمان می‌کنند با زدن دکمه کنترل نقدینگی، تورم خود به خود کاهش می‌یابد
  • مشکلات اقتصاد ایران راه‌حل سیاسی دارد؟
  • ۲۳ درصد درآمد بودجه از سودِ سهام روی دوش بانک مرکزی
  • هزینه‌ها کلانی که هوش مصنوعی روی دست مایکروسافت می‌گذارد
  • باور به سوددهی «دلالی» علی‌رغم حمایت فرهنگ عمومی از کار مولد
  • نقدینگی‌های جامعه باید به‌سمت بخش مولد اقتصاد یعنی نفت و گاز هدایت شود