Web Analytics Made Easy - Statcounter

پول‌نیوز -کشور بولیوی در خیلی از آمار و ارقام‌ رفاهی در پایین جدول‌های جهانی قرار دارد، اما این کشور توانسته است بزرگ‌ترین و ارزا‌ن‌ترین تله‌کابین جهان را در پایتخت خود بسازد.





بولیوی کشوری است که دره‌ها و کوهستان‌های فراوانی دارد و ایجاد ارتباط جاد‌ه‌ای بین این دو کار بسیار دشوار است. جاده یونگاس اولین جاده برای عبور وسایل نقلیه در این کشور به حساب می‌آید که میان دره و کوه قرار دارد و با بیشترین آمار مرگ‌و‌میر در دنیا، جاده مرگ نام‌گذاری شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از این جاده به‌عنوان خطرناک‌ترین جاده جهان هم یاد می‌شود. برای همین ساخت یک سیستم حمل‌ونقل ایمن و مطمئن برای بولیوی بسیاز حائز اهمیت است.

بولیوی دومین کشور فقیر در آمریکایی جنوبی است، هر چند این کشور منابع طبیعی غنی دارد. البته امروزه بولیوی را یک کشور در حال توسعه با شاخص توسعه انسانی در حد متوسط دسته‌بندی می‌کنند، ولی میزان فقر در این کشور ۵۳ درصد ذکر شده ‌است. کشاورزی، جنگ‌لداری، ماهی‌گیری و استخراج معادن از فعالیت‌های اصلی صنعتی در بولیوی و فرآورده‌های عمده آن تولیدات نساجی، پوشاک، فلزکاری و پالایش نفت است. بولیوی از نظر اندوخته‌های معدنی و به‌ویژه فلز قلع بسیار غنی است.
پیش از استعمار اروپاییان منطقه کنونی بولیوی بخشی از امپراتوری سرخ‌پوستان اینکا بود. امپراتوری اسپانیا در سده شانزدهم این منطقه را تسخیر کرد و در خلال دوران استعماری اسپانیا، این سرزمین «پروی علیا» نام داشت و جزو قلمرو پرو به‌شمار می‌آمد، قلمرویی که بیشتر مستعمرات اسپانیا در آمریکای جنوبی را دربر می‌گرفت. پس از اعلام استقلال این منطقه در سال ۱۸۰۹ میلادی، این منطقه با ۱۶ سال جنگ داخلی روبه‌رو شد. سرانجام این جنگ‌ها در ۶ اوت ۱۸۲۵ به تشکیل کشور جمهوری بولیوی انجامید که از نام سیمون بولیوار، رهبر انقلابی آمریکای جنوبی، گرفته شده ‌است.
فرهنگ بولیوی اثرات زیادی در دین، موسیقی و پوشش مردم آیمارا و اینکا گذاشته‌ است. معروف‌ترین جشن آن‌ها «ال کارناوال دی اورو» است. سرگرمی‌های آن‌ها شامل فوتبال است که یک ورزش ملی به حساب می‌آید. فوتبال گل کوچک،‌ محبوب‌ترین نوع فوتبال در بین مردم بولیوی است که از کودکان گرفته تا بزرگ‌ترها در خیابان‌ها بازی می‌کنند. باغ وحش‌ها نیز بسیار مورد توجه مردم هستند که تنوع زیادی از موجودات مختلف را در خود جای داده‌اند.

فقیر بودن باعث شده است که این کشور به یکی از ارزان‌ترین کشورهای گردشگری در دنیا تبدیل شود. کشور بولیوی دارای جاذبه‌های گردشگری بی‌شماری است. این کشور ارزان‌قیمت به گردشگرها این امکان را می‌‌دهد تا با هزینه‌‌ی بسیار کم بتوانند در آن سفر کنند. همه هزینه‌های مربوط به گردشگری در بولیوی ارزان است و افراد می‌توانند با هزینه‌های پایین در جای مناسبی مستقر شوند، غذا بخورند و از حمل‌و‌نقل عمومی بسیار ارزان این کشور استفاده کنند.
یکی از ویژگی‌های بسیار مثبت کشور بولیوی حمل‌ونقل‌ ارزان آن است. شاید کسی باور نکند که کشور فقیری مثل بولیوی،‌ بتواند با کمک دانش روز، یکی از بزرگ‌ترین، مرتفع‌ترین و سازگارترین سیستم‌های حمل‌ونقل عمومی جهان با محیط‌زیست را بسازد؛ اما این واقعیت دارد. بولیوی به تازگی با افتتاح خط صورتی رنگ (آخرین فاز از مسیر تله‌کابین)‌ توانست به این موفقیت دست پیدا کند. پایتخت بولیوی به‌طور رسمی و در قانون اساسی شهر «سوکره» ذکر شده، اما دولت این کشور در شهر «لاپاز» مستقر است. به همین دلیل بسیاری شهر لاپاز را پایتخت بولیوی می‌دانند. این شهر مرتفع‌ترین پایتخت جهان هم هست که در ارتفاع ۳۶۴۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است.

بولیوی یکی از فقیرین‌ترین کشورهای جهان است که مرتفع‌ترین پایتخت جهان را هم دارد
یک جمله معروف در بولیوی وجود دارد که می‌گوید «بهترین چیزها در زندگی رایگان هستند»، البته بهتر است بگویم بهترین چیزها تا حدودی رایگان هستند. لذت سوار شدن در یکی از زیباترین تله‌کابین‌های برقی دنیا با نام La Paz Mi Teleferico تنها ۳ هزار تومان هزینه خواهد داشت. در ازای پرداخت این مبلغ تقریبا ناچیز شما به بزرگ‌ترین و مرتفع‌ترین سیستم تله‌کابین برقی در دنیا آن هم در کشور نه چندان توسعه یافته‌ی بولیوی، دسترسی خواهید داشت.
این مسیر تله‌کابین با افتتاح خط آخر خود یعنی خط صورتی رنگ، توانست در مجموع بیش از ۳۰ کیلومتر مسیر را پوشش دهد. این پروژه توسط شرکت اتریشی «دوژل مِییر» (Doppelmeyr) ساخته شده است. از زمان شروع ساخت آن در سال ۲۰۱۴ حدود ۷۰۰ میلیون دلار (در حدود ۸۴۰ میلیارد تومان) برای مردم کشور بولیوی خرج برداشته است. البته باید باید به سازندگان این خط تله‌کابین احترام گذاشت. آن‌ها بدون از بین بردن تعداد زیادی خانه، حفظ مناطق جنگلی و قطع کردن کم‌ترین میزان ممکن از درخت‌ها، توانستند مسیر ترددی برای حمل‌ونقل عمومی را در کشور بولیوی تاسیس کنند.

جدا از شاهکار مهندسی، این تله‌کابین کاملا سازگار با محیط‌زیست است و باید آن را بهترین سیستم حمل‌و‌نقل عمومی در آمریکای جنوبی به حساب آورد. چون مسافرها علاوه بر رسیدن به مقصد خود، از مناظر بی‌نظیر در طول مسیر هم لذت می‌برند. مناطقی که این خط تله‌کابین از آن رد می‌شود بیشتر نقاط پرتردد شهر لاپاز، یایتخت بولیوی است. این شهر در ارتفاعی بین ۳۱۷۰ متر تا ۳۶۰۰ متر بالاتر از سطح دریا ارتفاع و داخل دره‌ای عمیق و بزرگی قرار گرفته است. در دهه‌ی نود میلادی یک جاده بسیار کوچک در این دره کشیده شد که تنها راه گذر از آن استفاده از مینی‌بوس‌های کوچک و قدیمی بود. در آن زمان گردشگرها به این راحتی‌ها نمی‌توانستند وارد مناطق جنگلی زیبای اطراف لاپاز بشوند، بلکه تنها افراد با شهامت می‌توانستند سفری به درون این جنگل‌های زیبا داشته باشند،‌ ولی الان تجسم کنید که چه تعداد مسافر هر روز از وسط این «شهر دره»‌ی بزرگ رد می‌شوند.




منبع:کجارو

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: تله کابین گردشگری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۳۸۱۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فولاد مبارکه بزرگترین صادرکننده غیرنفتی در سال ۱۴۰۲

به گزارش خبرآنلاین از اصفهان، محمدیاسر طیب‌نیا، در ارتباط با میزان صادرات این شرکت در سال ۱۴۰۲ اظهار کرد: شرکت فولاد مبارکه اصفهان با تغییر رویکرد در حوزه فروش و بازاریابی و حضور موثر در بازارهای جدید توانست ضمن تامین نیاز مصرف کنندگان داخلی در سال ۱۴۰۲ بالغ بر یک میلیون و ۴۰۹ هزار تن محصولات فولادی به ارزش بیش از ۷۰۷ میلیون دلار صادر کرده که از نظر وزنی ۱۶.۶۱ درصد و از نظر دلاری ۱۴.۶۸ درصد نسبت به مدت مشابه در سال ۱۴۰۱ رشد داشته است و این رشد صادرات در شرایطی رقم خورده است که در سال ۱۴۰۲ با محدودیت‌های شدیدی در حوزه برق و گاز مواجه بودیم.

وی افزود: نکته حائز اهمیت در رشد صادرات محصولات فولاد مبارکه، افزایش هم‌زمان وزن و ارزش دلاری صادرات است؛ این مسئله بیانگر نگاه ویژه فولاد مبارکه برای گذر از خام‌فروشی و صادرات محصولات با ارزش افزوده بالاتر است.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه تصریح کرد: فولاد مبارکه با کسب سهم ۱.۴۳ درصدی ارزش دلاری صادرات در بین کل صادرکنندگان در جایگاه پنجم قرار گرفته است و این در شرایطی است که رتبه اول به شرکت ملی گاز و سه رتبه دیگر به شرکت‌های حوزه پتروشیمی باز می‌گردد و این مهم، اهمیت رتبه فولاد مبارکه را به عنوان بزرگ‌ترین صادرکننده غیرنفتی و پتروشیمی دو چندان می‌کند.

وی با اشاره به جزئیات صادرات محصولات فولاد مبارکه گفت: فولاد مبارکه بزرگترین تولیدکننده محصولات تخت در منطقه منا به شمار می‌رود و ۸۴ درصد تولیدات ما در سال ۲۰۲۳ راهی بازارهای داخلی و ۱۶ درصد راهی بازار صادراتی شده است.

چالش های صادراتی

طیب‌نیا افزود: البته در بخش صادرات چالش‌هایی نیز وجود دارد که امیدواریم در سال‌های آتی رفع شود. نخست آن که برای فروش و ارائه محصولات متنوع به بازار جهانی محدودیت داریم. همچنین چالش اصلی صادرات در شرایط کنونی کشور عدم امکان برنامه‌ریزی بلندمدت با توجه به باثبات نبودن پیش‌بینی‌ها بر شرایط ارزی و تغییرات احتمالی قوانین و تعرفه‌ها و معافیت‌های صادراتی و ... است. به عنوان نمونه حذف معافیت‌های مالیاتی صادرات به واسطه محدودیت گذاشتن بر سقف معافیت‌ها در قانون بودجه سال جاری از مواردی است که با توجه به الزام به عرضه ارز با قیمت نیما توجیه صادرات را برای بسیاری شرکت‌ها از بین خواهد برد.

وی ادامه داد: همچنین زیرساخت‌های کشور برای صادرات باید تقویت شود؛ در بخش لجستیک و حمل و نقل نیاز به بهبود داریم، اسکله‌ها در بنادر باید تقویت شود تا بتوانیم محصولات را با تناژهای بیشتر صادر کنیم.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه گفت: فولاد مبارکه با صادرات ۱.۴ میلیون تن محصولات فولادی به ارزش بیش از ۷۰۰ میلیون دلار، عنوان بزرگ‌ترین صادرکننده غیرنفتی-پتروشیمی کشور را به خود تخصیص داد؛ این در حالی است که در صورت تجمیع میزان صادرات صورت گرفته در گروه فولادمبارکه، این گروه در میان صادرکنندگان نفتی و غیرنفتی کشور، رتبه دوم را کسب خواهد کرد.

گفتنی است گمرک ایران آمار عملکرد ۱۰۰ صادرکننده اول کشور در حوزه تجارت خارجی را در سال ۱۴۰۲ اعلام کرد. از مجموع صادرات غیر نفتی کشور در سال گذشته، بالغ بر ۱۳۶ میلیون تن به ارزش بیش از ۴۹ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی انجام شده است که از این میزان، ۶۹ میلیون و ۷۳۹ هزار تن به ارزش ۲۸ میلیارد و ۹۵۵ میلیون دلار توسط ۱۰۰ صادرکننده برتر انجام گرفته است.

افزایش هم‌زمان وزن و ارزش دلاری صادرات

این میزان صادرات توسط ۱۰۰ صادرکننده برتر، بیانگر افت ۱.۴۷ درصدی از نظر وزن و افت ۱۸.۹ درصدی از نظر ارزش دلاری نسبت به سال ۱۴۰۱ است. با این حال فولاد مبارکه توانسته است در سال ۱۴۰۲ هم از نظر وزنی و هم از نظر ارزش دلاری، رشد قابل توجهی نسبت به سال ۱۴۰۱ داشته باشد؛ نکته حائز اهمیت در رشد صادرات محصولات فولاد مبارکه، افزایش هم‌زمان وزن و ارزش دلاری صادرات است.

46

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903174

دیگر خبرها

  • فولاد مبارکه بزرگترین صادرکننده غیرنفتی در سال ۱۴۰۲
  • روزهای بهاری دریاچه ارومیه
  • شهدا رفتند تا امروز بزرگترین مستکبران جهان جرئت تعرض به کشور را نداشته باشند
  • بزرگترین فرودگاه بین المللی دنیا در اینجا ساخته می شود
  • کدام کشورها در سال ۲۰۲۴ بیشترین تعداد میلیاردرهای جهان را دارند؟ (+ اینفوگرافی)
  • ۱۰ کشور با بهترین غذاها در جهان؛ کدام کشور بهترین کیفیت غذا را دارد؟ (+عکس)
  • بزرگترین فرودگاه بین المللی دنیا در اینجا ساخته می شود / ۵ باند فرودگاهی برای جابجایی ۲۶۰ میلیون مسافر
  • کدام کشورها بیشترین تعداد میلیاردرهای جهان را دارند؟ + اینفوگرافیک
  • آمریکا بزرگترین حامی رژیم صهیونیستی است
  • یوروویژن ۲۰۲۴ زیر سایه تهدیدات تروریستی؛ همه آنچه باید درباره بزرگترین رویداد موسیقی زنده جهان دانست