Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@06:10:43 GMT

لنگر خشکسالی - عصمت برزجی*

تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۹۶۵۳۲۰

لنگر خشکسالی - عصمت برزجی*

بیرجند - ایرنا - خشکسالی نزدیک به دو دهه است در استان مرزی خراسان جنوبی لنگر انداخته و به اذعان کارشناسان با توجه به حجم بارندگی های بلندمدت گویا خیال رفتن ندارد.

قهر طبیعت، خشکسالی را میهمان ناخوانده اغلب مناطق کشور کرده است و از همین رو استان های کویری بیشترین آسیب را متحمل شده اند.
براساس گزارش بررسی آخرین وضعیت خشکسالی و کم بارشی، استان های خوزستان، سیستان و بلوچستان، اصفهان، فارس، کهگیلویه و بویر احمد، کرمان و خراسان جنوبی بیشترین اثرات اجتماعی را از خشکسالی متحمل شده اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


کاهش منابع آبی، افزایش ریزگردها، آفات نباتی، سطح بیابان ها و کاهش محصولات کشاورزی و دامی از اثرات خشکسالی های سال های اخیر است. همچنین این تغییر اقلیم می تواند تهدیدهای زیست محیطی، مهاجرت های بی رویه از روستا به شهر و غیره را به دنبال داشته باشد که تا سال های بعد جبران آنها ممکن نیست یا بسیار دشوار است.
به گفته کارشناسان اجتماعی، کم آبی عامل اصلی مهاجرت روستاییان خراسان جنوبی به شهرهاست. این مهاجران اغلب به دلیل نداشتن توان مالی خرید مسکن، بیشتر در حاشیه شهرها ساکن شده اند که همین موضوع خود باعث بروز آسیب های مختلفی می شود.
آنطور که آمارهای سازمان هواشناسی نشان می دهد، 30 درصد جمعیت خراسان جنوبی متاثر از خشکسالی متوسط، 44 درصد شدید و 26 درصد جمعیت تحت تاثیر خشکسالی بسیار شدید قرار دارند.
البته پاییز امسال با باران های امیدبخشی همراه بود اما بنابر اعلام مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی 18 سال خشکسالی در استان تاثیر زیادی بر منابع آب زیر زمینی گذاشته به طوری که افزایش بارندگی پنج یا 10 میلیمتری نمی تواند کاهش بیش از هزار میلیمتری را جبران کند.
مسئولان خراسان جنوبی از سال های قبل به دنبال تغییر شاخص های خشکسالی در مرکز بوده اند تا بر مبنای حجم خسارت های وارد شده اعتبارات اختصاص یافته به استان را افزایش دهند.
با توجه به اینکه سهم اشتغال در بخش کشاورزی خراسان جنوبی 34 درصد است، تداوم خشکسالی می تواند باعث بیکاری بیشتر بین مردم شود.
اگرچه انتقال آب به عنوان یکی از گزینه های جدی مقابله با بحران کم آبی از سوی مدیریت استان در دست پیگیری است ؛ اما بنا به اذعان کارشناسان، احداث بندهای خاکی، آبخوان داری، آبخیزداری، احیا و مرمت قنات ها بسیار اهمیت دارد که مستلزم آن است مسئولان عمق فاجعه خشکسالی را درک کرده و به دنبال اعتبارات مورد نیاز برای این راهکارها باشند.
باروری ابرها نیز گرچه نمی تواند خشکسالی درازمدت را برطرف کند اما با افزایش 10 تا 15 درصدی بارندگی، ترمیمی برای خشکسالی هاست.
امید می رود در بودجه 98، خراسان جنوبی در اعتبارات خشکسالی از سایر مناطق درگیر عقب نماند.
*خبرنگار ایرنا

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد خشكسالي منابع آبي خسارت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۹۶۵۳۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصویب سند توسعه دانش بنیان خراسان جنوبی

حمید جهانشاهی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: سند توسعه دانش بنیان خراسان جنوبی امروز در نخستین جلسه شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان در سال جاری مصوب شد.

وی افزود: این مطالعه با رویکرد ارتقای زیست بوم کارآفرینی نوآوری و فناوری خراسان جنوبی جلب مشارکت ذینفعان کلیدی و برگزاری بیش از ۴۰ جلسه کارشناسی تدوین شده است.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی خراسان جنوبی گفت: این سند در استان با همکاری سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی دانشگاه‌ها نهادها ستگاه‌های اجرایی و بخش خصوصی تدوین شده و در این فرآیند تلاش شده مشارکت نمایندگان و تمام گروه‌های ذی نفع جلب شود و در مجموع دعوت از ۹ لایه و ۳۲ بازیگر اصلی زیست بوم صورت گرفته است.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان جنوبی افزود: در تدوین سند توسعه دانش بنیان خراسان جنوبی فرادست نظیر مطالعات طرح آمایش سرزمینی خراسان جنوبی بررسی و مورد بهره برداری قرار گرفته‌اند.

جهانشاهی تاکید کرد: بر اساس این سند مهم‌ترین ارزش‌های توسعه دانش بنیان استان توجه به اقتدار آفرینی علم و دانش، توجه به امنیت و انسجام ملی، توجه به فرهنگ اسلامی ایرانی و بومی، سهم برتر منابع انسانی و سرمایه اجتماعی، خلاقیت، نوآوری و فناوری علمی، ثروت آفرینی، افزایش رفاه عمومی و افزایش اشتغال به ویژه برای دانش آموختگان دانشگاهی، عدالت محوری در دستیابی با فرصت‌های برابر دانش پایه برای افراد، شرکت‌ها و نهادها، صیانت از محیط زیست، منابع انرژی و آب مبتنی بر حکمرانی دانش و توجه به مزیت‌های نسبی استان همچون توسعه ظرفیت‌های کشاورزی، معدن، مرز و غیره خواهد بود.

به گفته رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان در این سند ۱۲ هدف بنیادین تدوین شده که عبارتند از توسعه فرهنگ کارآفرینی دانش پایه، بهبود محیط کسب و کار دانش بنیان، تحقق توسعه اقتصادی مبتنی بر دانش پایدار، فراگیر و عادلانه به نفع همه اقشار جامعه، توسعه سرمایه انسانی، آموزش و مهارت برای پاسخگویی به نیازهای اقتصاد دانش بنیان، توسعه زیرساخت و توزیع خدمات دانش بنیان و تقویت زیرساخت‌های فناوری اطلاعات و ارتباطات در سطح استان مبتنی بر آمایش سرزمینی، ارتقای بهره وری و حفاظت از منابع استان با استفاده از نوآوری و فناوری‌های دانش بنیان، تقویت نقش نهاد علم، دانش نوآوری و فناوری در تکمیل زنجیره ارزش استان، شبکه سازی نوآوری، فناوری و کارآفرینی برای توسعه زیست بوم، توسعه بهره برداری از فناوری‌های نوین، توسعه فناوری‌های پرچم دار به منظور رشد و رقابت پذیری اقتصاد منطقه‌ای، تقویت بنیان‌های پژوهش در زیست بوم نوآوری، فناوری و کارآفرینی استان و ارتقای سطح سلامت و بهداشت استان با گسترش خدمات و محصولات دانش بنیان است.

کد خبر 6087044

دیگر خبرها

  • راهیابی مستند «چنشتی ها» به جشنواره ملی اقوام ایرانی
  • تصویب سند توسعه دانش بنیان خراسان جنوبی
  • خشکسالی، کشت گل محمدی در خراسان رضوی را ۱۰ درصد کاهش داد
  • خراسان جنوبی زیر رگبار رعد و برق
  • رشد ۱۹ درصدی میزان بارش‌ها در خراسان شمالی طی امسال
  • اجرای طرح ملی ورزش با مردم در خراسان جنوبی
  • ولایت‌محوری گام نهادن در مسیر اهل بیت عصمت و طهارت(ع) است
  • تجلیل از ٣٨ خیر مدرسه ساز در خراسان جنوبی
  • اجرای ۷۹ پروژه بازآفرینی شهری در محلات خراسان جنوبی
  • رونق رشته مینی‌گلف در خراسان جنوبی